Propolis Beneficii

Cuvântul propolis vine din limba greacă și înseamnă un ajutor pentru cetate (stupul de albine). Într-adevăr, albinele produc propolis în stup pentru a-l proteja împotriva microbilor, a mucegaiului sau a dușmanilor (șoareci sau insecte), și de aceea grecii au asociat acest lucru cu ideea ce protecție a cetății. Putem vedea în propolis antibioticul natural perfect!

Propolis este un produs al albinelor cu efect antibiotic. Este recomandat în multe tratamente naturiste pentru beneficiile sale și efectul antibacterian.
Propolis este un produs al albinelor cu efect antibiotic. Este recomandat în multe tratamente naturiste pentru beneficiile sale și efectul antibacterian.

Este interesant faptul că intrușii care pătrund în stup și sunt omorâți de albine nu putrezesc căci sunt înveliți în propolisul anti-bacterian. Acțiunea anti-micotică și bactericidă a propolisului previne per ansamblu îmbolnăvirea albinelor. Iar ce este atât de bun pentru sănătatea albinelor este bun și pentru sănătatea oamenilor!

Propietăți și beneficii aduse de propolis

Propolisul are proprietăți benefice pentru organismul uman, fiind anti-inflamator, anti-viral, anti-microbian și anti-fungic. În propolis regăsim aminoacizi, antioxidanți cunoscuți sub numele de bioflavonoide, vitamine, minerale și enzime. De secole, propolisul este folosit pentru a îmbunătăți sistemul imunitar, pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii, ca un ajutor în prevenirea cancerului și pentru tratamentul infecțiilor virale. Datorită proprietăților lui curative, propolisul este inclus în creme cosmetice, în unguente sau poate fi administrat ca atare, sub formă de capsule sau granule. Propolisul este adunat de albine în spatele piciorușelor. Albinele folosesc propolisul pentru a izola crăpăturile, pentru a trata cariile stupului și pentru a “curăța” întregul stup de microbi. Exact această acțiune anti-microbiană este utilă și pentru noi, oamenii, alături de alte proprietăți nutritive și anti-virale ori de întărire a sistemului imunitar.

Mierea este principalul produs apicultorului, dar există multe alte substanțe utile produse de albine iar printre acestea amintim în acest articol propolisul. Propolisul și lăptișorul de matcă sunt în apicultură două dintre cele mai utilizate substanțe pe scară largă. Recoltarea produselor apicole datează din timpuri preistorice. Apicultura a fost practicată de către vechii egipteni, de romani și greci, care au considerat mierea ca un elixir medicinal și antiseptic. Printre alte comori, egiptologii au descoperit în mormintele antice miere care încă este comestibila.

Propolisul – Agent Anti-Cancer

Propolisul de albine poate avea capacități anti-tumorale, ceea ce îl face un tratament alternativ sau măsură preventivă pentru cancer. Într-un studiu publicat în numărul din februarie 2004 al revistei “American Journal of Biochemistry and Biotechnology” medicii au descoperit că propolisul a ucis celula de carcinom mamar uman, cunoscut sub numele MCF-7. După ce li s-a dat participanților la studiu un extract de propolis, în doar 24 de ore, 13% dintre celulele canceroase au fost șterse. Într-un alt studiu derulat cinci ani mai târziu, publicat în numărul din noiembrie al “BMC Complementary and Alternative Medicine”, cercetătorii au descoperit că propolisul roșu de albine a suprimat în mod semnificativ factorul de creștere a endoteliului vascular, care este adesea responsabil pentru cancer. Cercetătorii au ajuns la concluzia că propolisul de albine conține compuși terapeutici care au potențialul de a preveni si ajuta la tratarea cancerului.

Antispetic natural

Herpesul genital, care este cauzat de virusul herpes simplex tip 2, este o infecție cronică, persistentă, cu transmitere sexuală virala. Datorita proprietății anti-virale si anti-inflamatorii, propolisul de albine poate aduce o oarecare ușurare pentru cei care suferă de herpes. Dacă extractul este utilizat în plus pe cale orală ca tratament preventiv, activitatea anti-herpetice împotriva virusului este crescuta. Fiind bogat în ingrediente active, inclusiv flavonoide, acizi fenolici, terpene, aminoacizi și vitamine, propolisul a fost folosit ca unguent antiseptic de secole, datând de la vechii egipteni. Propolisul accelerează procesul de vindecare  și repararea țesuturilor în cazul rănilor, tăieturilor, vânătăilor sau zgârieturilor.

Propolisul este un bun tratament pentru gingii inflamate, stomatite, carii dentare, probleme cu halena. Pulverizați în cavitatea bucală amestec de propolis cu glicerină. Propolisul este cel mai puternic medicament 100% natural antiinfecţios cunoscut. Amestecul gata preparat de găsește în recipient cu dispozitiv de pulverizare în cavitatea bucală online prodietabio.ro >> vezi aici detalii si pret <<

Propolisul întărește sistemul imunitar

Propolisul de albine are proprietăți anti-bacteriene și anti-virale, care au capacitatea de a întări și de a îmbunătăți sistemul imunitar. Într-un studiu publicat în numărul din august 2010 al “Phytotherapy Research” oamenii de știință arată că propolisul poate modifica sau reglementa în bine sistemul imunitar. În timpul acestui studiu, subiecții care au primit propolis de albine au avut un nivel mai ridicat de proteine ​​și compuși care joacă un rol central în reglarea sistemului imunitar.

1 comentariu

  1. Vreau doar sa spun ca este cel mai puternic antibiotic natural. Totusi tinctura de propolis este mult mai consumata decat propolisul, deoarece acesta din urma ramane si pe dinti, iar tinctura de propolis este folosita cu succes si in vindecarea ranilor si cicatrizarea operatiilor in timp scurt.

Scrie un raspuns: