Produse bio. Alimente organice.

Alimentele organice sau produsele din agricultura bio ecologica sunt mai scumpe decat cele tratate chimic pentru ca si productia la hectar este mult mai redusa decat in cazul alimentelor crescute cu ingrasaminte artificiale, chimicale, ierbicide. Produsele bio nu sunt doar o moda in societatea de astazi ci o necesitate, daca dorim sa ne pastram sanatatea, sa ne ferim de alergiile alimentare si intolerantele atat de des intalnite.

Alimentele organice ce provin din agricultura bio, ecologica, ne mentin sanatosi si ne protejeaza de actiunea daunatoare a ingredientelor chimice. Alimente 100% Naturale si Bio cu livrare rapida acasa sau la serviciu gasim in magazinul online www.prodietabio.ro: ceaiuri variate Yogi Tea, sucuri de rosii, tocanite de legume cu foarte putine calorii, lapte vegetal fara colesterol, unt de alune de padure, de migdale sau de arahide fara colesterol, sucuri din aronia, goji, rodii, acai, si multe alte fructe, miere de albine ecologica, sirop de artar si de agave, sare de Himalaya, cafea de slabit, suplimente alimentare, vitamine si multe aletele pe www.prodietabio.ro!

Ce sunt produsele bio? Care sunt acela alimente organice?

mar bioTermenii de alimente organice sau alimente bio implica cresterea intr-un “pamant sanatos si prietenos cu mediul”. Prin modul de cultivare si prin metodele de creştere a animalelor şi de prelucrare a alimentelor ne este protejata sanatatea. Pentru starpirea buruienilor si a daunatorilor sunt folosite practici ecologice care pun pe primul loc sanatatea noastra.

Termenul de “organic” poate fi aplicat pentru o varietate mare de alimente verificate. Acest termen poate fi folosit pentru produsele agricole, pentru carne, ouă şi produse lactate. Termenul se aplica si pentru metodele utilizate pentru a procesa, gati sau ambala alimentele cultivate ecologic. Agricultorii bio nu utilizează substanţe chimice (pesticide, fungicide sau   îngrăşăminte). Ei utilizeaza  un amestec de tehnologii vechi şi noi şi rezultatele cercetarilor ştiinţifice pentru echilibrarea ecosistemelor terestre naturale.

Exemple de metode folosite in agricultura bio-ecologică:

 • Rotaţie a culturilor pe acelasi teren de la an la an. Acest lucru impidica dezvlotarea dăunătorilor şi îmbunătăţeşte fertilitatea solului.
 • Plantarea de arbuşti şi flori special selectate pentru a atrage insecte benefice si pentru a indeparta dăunători nedoriti.

Agricultura bio-ecologică implica un sol fertil, bogat în substanţe nutritive, care hraneste foarte bine plantele. In agricultura bio nu sunt folosite produse chimice tocmai pentru a proteja calitatea apei şi a vieţii sălbatice.
Agricultura ecologică oferă produse bio care ne mentin sanatatosi si prin care suntem protejati de actiunea daunatoare a chimicalelor.

produse bio

Ce inseamna termenul organic sau bio de pe etichete?

Termenul bio este folosit pentru a descrie produsele agricole şi ingredientele care au fost crescute ecologic intr-o fermă în conformitate cu standardele Departamentelor de Agricultura si Sanatate. Aceste standarde implica urmatoarele reguli:

 • In agricultura bio se interzic interventiile sintetice (îngrăşăminte şi pesticide);
 • Culturile cultivate ecologic trebuie să fie produse pe un teren pe care nu pot fi aplicate substanţe sintetice sau interzise (pesticide, erbicide, ingrasaminte) cu minim 3 ani înainte de recoltare;
 • Terenul trebuie să aibă definite limitele zonelor de protecţie şi de prevenire a culturilor pentru a preveni contactul cu substanţe interzise de pe terenurile adiacente.
 • Alimentele organice sau bio nu sunt modificate genetic
 • Produsele bio nu au primit hormoni de creştere
 • Alimentele organice sau bio nu sunt iradiate
 • Utilizarea nămolurilor de epurare este interzisă pe terenurile dedicate culturilor agricole bio ecologice
 • In agricultura bio ecologica nu sunt folosite antibiotice
 • Ingredientele artificiale sunt excluse din tehnicile standard de obtinere a produselor bio ecologice
 • Animalele nu trebuie sa primeasca antibiotice sau medicamente in absenta unor boli iar daca s-au imbolnavit nu se mai incadreaza la categoria “bio”

Deci, atunci când vezi in magazine specializate sau in raioanele unor supermarketuri pe etichetele unor produse alimentare cuvântul “organic” sau “bio”, poti fi sigur că acestea îndeplinesc anumite standarde stricte si ca sunt verificate in ceea ce priveste regulile de mai sus. Multe persoane nu sunt complet sigure cu privire la sensul exact al cuvântului “ecologic”, “bio” sau “crescut organic” pe etichetele produselor alimentare. Una din preocupările principale este dacă putem avea sau nu încredere în cuvintele de pe etichete, daca produsele alimentare respective gasite in magazine specializate au o reclama mincinoasa sau au fost intr-adevar cultivate sau produse fără utilizarea produselor chimice potenţial periculoase.

Alimentele organice pot imbunatati sănătatea?

Alimentele organice sunt cel mai bun mod de a reduce expunerea la toxinele folosite din ce in ce mai des pentru obtinerea unor alimente cu un aspect impecabil in galantare si care sa reziste cat mai mult timp cu aspect “proaspat” si cu un termen de garantie cat mai lung. Aceste toxine includ nu numai pesticidele (multe dintre pesticide au fost deja clasificate ca avand potenţial cancerigen) dar şi metale grele, cum ar fi plumb şi mercur, precum şi de solvenţi de benzen şi toluen.

Minimizarea expunerii la aceste toxine este un beneficiu major pentru sănătatea ta. Metalele grele conduc la deteriorarea funcţiei nervoase fapt ce poate contribui la aparitia unor boli precumi scleroză multiplă şi scăderea IQ, şi, de asemenea, blocarea productiei de hemoglobina si implicit anemie.
Solventii deterioreaza celulele albe, duc la scăderea sistemului imunitar si scad capacitatea corpului de a rezista la infecţii. În plus faţă de diminuarea semnificativa a expunerii la aceste substanţe ce afcteaza sănătatea, produsele alimentare bio contin cantitati semnificativ mai mari de substanţe nutritive, cum ar fi proteine, vitamina C şi multe minerale.

Alimentele organice contin mai multe substante nutritive decat celelalte alimente
standard?

Da, alimentele cu eticheta bio contin în mod semnificativ mai multe substante nutritive iar superioritatea lor a fost demonstrată în numeroase studii. În 1998 a fost publicata o analiză a 34 de studii ce comparau conţinutul organic (valorile nutritionale) faţă de alimentele non ecologice > revista MEDLINE-Terapii alternative (Volumul 4, No. 1, pgs. 58-69). În această analiza alimentele ecologice au iesit mai bine la toate comparatiile: mai multe proteine, niveluri mai ridicate de vitamina C cu 58%; intre 5 si 20 % valori mai mari pentru minerale; unele alimente organice au de trei ori mai mult fier decat celelalte.

alimente bio

O analiza a 41 de studii comparative organic / non-organic pentru fructe, legume şi cereale, indică, de asemenea, culturile organice ca fiind cele care ofera in mod substanţial mai multe substanţe nutritive, printre care:

 • 27% mai mult vitamina C
 • 21.1% mai mult fier
 • 29.3% mai mult magneziu
 • 13.6% mai mult fosfor

Ce substante nocive evitam atunci cand mancam alimente bio?

Mancand alimente bio evitam nenumarate toxine din alimente, printre care enumaram: pesticidele (care sunt potential cancerigene), solventi (benzen sau toluen) sau metale nocive (cadmiu, plumb, mercur).

Alimentele organice au un gust mai bun dar costa mai mult! Se intelege de la sine ca este mai greu sa se realizeze agricultura respectand metodele ecologice, ca productia este mai mica si mai scumpa. Anumite restaurante de lux au inclus deja alimentele bio in retetele lor. La magazine deja gasim raioane “bio” sau produse etichetate astfel. Produsele “bio” castiga o cota de piata din ce in ce mai mare. Vanzarile de produse organice erau un Statele Unite in anul 2000 in valoare de 5.5 miliarde $. In 2006 valoarea vanzarilor de produse bio se ridica la 58 miliarde $.

Alimente 100% Naturale si Bio cu livrare rapida acasa sau la serviciu gasim in >> magazinul online www.prodietabio.ro <<

9 Comentarii

 1. Produsele bio si agricultura ecologica sunt singura solutie de a ne hrani sanatos intr-o perioada in care totul se proceszeaza chimic. Mi-e tare teama de ravagiile pe care le pot produce in organism chimicalele si ingrasamintele cu care se face agricultura in zilele noastre. Recunosc ca am inceput sa cumpar din magazine alimente pe care scrie “fara conservanti” “eco” sau “bio”.

 2. Alimentele BIO au inceput sa fie din ce in ce mai accesibile si in Romania.

  Consumul acetora este mare mai ales in cazul copiilor si tot mai multe alimente de baza au inceput sa fie accesibile 🙂 .

  Incercati sa cautati pe net “produse bio” si veti gasi cateva magazine online interesante.

 3. Am citit azi in jur de 4 ore pe site-ul d-voastra si pot spune ca aici am gasit cele mai bune sfaturi si sunt sigura ca daca le voi urma, efectele vor fi la fel de bune!!!Felicitari!!!
  În legatura cu produsele Bio…din păcate,sunt foarte putine persoane,mai ales in perioada aceasta, care si le pot permite…asa ca multi dintre noi vom achizitiona in continuare produse care au un pret mai scazut si aceiasi calitate….nu foarte satisfacatoare….

 4. Am un teren in apropierea Bucurestiului si doresc sa cultiv pe el legume bio. Unde trebuie sa ma adresez pentru a afla informatii despre conditiile care trebuie sa le respect ???????
  Multumesc

 5. Oameni buni:Produsele bio,cum le numiti,adica cele naturale au fost de cand lumea.Doar cele”umflate”chimic-sa arate frumos au fost “nventate”.Efectul:oameni tot mai multi bolnavi.Am 58 de ani,am o gradinita (0,5o ha, in viata mea n-am cumparat o cireasa din piata.Si daca la 20 de ani aveam 66-68 kg,si azi pendulez la aceeasi greutate.Si inca ceva:din 1978 n-am luat nici macar o aspirina.Niciodata n-am facut rabat de la o palinca buna,un vin bun,o bere,sau orice bautura,dar nici n-am facut abuz;poate la femei ca mi-au fost dragi mereu,si,fiecare m-a intinerit in felul ei;pentru ca,nu-i asa?,femeie ureta nu exista,dor femeie care sa fie la momentul nepotrivit,in locul nepotrivit

 6. O casa la tara mai ales in zona de munte cu o gradina de zarzavaturi si pomi fructiferi sigur ne pot face mai vigurosi si sanatosi.

 7. Produsele bio sunt, intr-adevar, putin mai scumpe dar si productia la hectar este mult mai redusa decat in cazul celor crescute cu ingrasaminte chimice si ierbicide si cultivate cu samanta modificata genetic. Trebuie sa avem in vedere si faptul ca produsele bio au proprietati nutritive mult superioare celor tratate chimic, deci putem manca mai putin dar hranindu-ne mai mult. Calitate mai presus de cantitate!

Scrie un raspuns: