Cand folosim praf de copt si cand alegem bicarbonat de sodiu?

Praful de copt are și el dichisul lui. Poate fi un produs bio, garantat fără gluten și fără fosfați. Praful de copt poate fi obținut cu acid tartric natural provenit din începutul procesului de vinificație naturală. De aceea se numește și praf de copt din piatra de vin.

Cum coacem: praf de copt din piatra de vin sau bicarbonat de sodiu?
Cum coacem: praf de copt din piatra de vin sau bicarbonat de sodiu?

Bitartratul de potasiu, cunoscut mai mult sub denumirea de cremă de tartar, este o sare acidă care, timp de secole, a constituit un adaos folosit permanent în gospodării. Era un ingredient esențial în multe rețete. Ca produs secundar al fermentației vinului, acest ingredient este utilizat și astăzi pretudindeni în prepararea produselor de panificație, pentru a oferi textură și consistență cremelor, bezelelor și a multor tipuri de aluaturi. Pe lângă faptul că este un ingredient alimentar, crema de tartar (bitartrat de potasiu) este utilizată și datorită beneficiilor pentru sănătate. Praful de copt din piatră de vin are proprietăți antioxidante și de curățare care pot fi de folos în tratarea problemelor simple ca acneea, durerea în gât și infecțiile superficiale. În combinație cu bicarbonatul de sodiu, acesta poate face dinții să pară mai albi și mai curați fără a afecta smalțul.


Dacă suferiți de boala celiacă sau dacă prezentați sensibilitate la gluten, trebuie să evitați alimentele care conțin acest tip de proteină. Glutenul provine din grâu, secară sau orz, deși poate fi ascuns și în alte alimente care vin în contact cu aceste cereale. Praful de copt din piatră de vin nu are gluten.

Acesta este un ingredient aproape nelipsit din produsele de patiserie precum bezelele și „prăjitura îngerilor” (angel food cake), din moment ce este utilizat pentru a asigura stabilitatea albușurilor de ou. Citiți eticheta cu informații nutriționale și fiți atenți la ingrediente precum făina, malțul, amidonul de grâu, bulgurul sau germenii de grâu. Producătorilor li se cere să precizeze alergenii pe etichetă, deci chiar dacă un ingredient care conține gluten nu este evident, ar trebui să vedeți o precizare ca „fără gluten” marcată direct pe etichetă.

Brutarii amatori se întreabă adesea când trebuie folosit praful de copt din piatră de vin și când trebuie folosit bicarbonatul de sodiu. Cele două ingrediente pot apărea chiar împreună în aceeași rețetă. Înțelegând cum sunt fabricate cele două produse și care sunt proprietățile lor chimice dvs veți putea determina care ingredient se potrivește cel mai bine în rețetă. Prin utilizarea produsului potrivit veți obține un aluat ideal sau orice alt produs alimentar grozav.

Când folosim praf de copt și când alegem bicarbonat de sodiu?

Care este diferența dintre praf de copt si bicarbonat? Ambele ingrediente sunt folosite ca agenți de creștere în prăjituri, blaturi de tort, diverse aluaturi.

Bicarbonatul de sodiu este fabricat din acetat de sodiu. Atunci când este încălzit, bicarbonatul de sodiu se descompune în apă, carbonat de sodiu și bule de dioxid de carbon. Pentru a produce repede dioxid de carbon, bicarbonatul de sodiu trebuie să fie combinat cu un ingredient umed sau acid (iaurt, ciocolată, lapte bătut, miere). Are loc o reacție chimică, iar bulele de dioxid de carbon se măresc la temperaturile ridicate din cuptor și conduc la creșterea prăjiturilor. Reacția are loc imediat după combinarea ingredientelor și de aceea prăjiturile sau blaturile de tort care au nevoie de bicarbonat de sodiu în compoziție ar trebui coapte cât mai repede pentru a crește frumos.

Praful de copt din piatră de vin este un produs secundar natural rezultat în urma procesului de fabricare a vinului ce se formează în fermentatoare și care poate fi purificat și transformat într-o pudră albă strălucitoare. Praful de copt are în compoziția lui și un agent acid dar și unul uscat, cum este amidonul. Praful de copt acționează după ce ajunge la temperatura cuptorului, atunci când eliberează dioxidul de carbon.

Bicarbonatul de sodiu generează bule de dioxid de carbon, fapt ce ajută coca să crească. Totuși, acest lucru are loc numai în combinație cu un ingredient acid. Dacă aluatul este deja acid, nu este necesară adăugarea prafului de copt. Praful de copt este folosit adesea și cu alte scopuri decât generarea dioxidului de carbon. Se regăsește în multe rețete de bezele pentru că stabilizează albușurile de ou și le oferă volum. De asemenea, împiedică formarea de cristale în cazul zahărului, fiind astfel utilă în prepararea glazurilor și siropurilor.

Praf de copt bio 175 gr
Praf de copt bio 175 gr: vezi detalii, pret si de unde putem cumpara

Cei doi agenți de creștere sunt folosiți în funcție de restul ingredientelor din rețete. Bicarbonatul de sodiu este o bază și poate avea un gust pregnant, de aceea are nevoie e un ingredient acid care sa îl contrabalanseze. De obicei, este folosit iaurtul sau laptele bătut. Brioșele cu iaurt spre exemplu vor fi coapte cu bicarbonat de sodiu ca agent de creștere. De cealaltă parte, praful de copt are și un ingredient bazic și de unul acid, de aceea gustul sau este neutru și este mai potrivit în combinație cu laptele dulce. Din acest motiv, praful de copt este mai ușor de folosit în cele mai multe dintre rețetele de prăjituri.

Scrie un raspuns: