Postul intermitent ne poate stimula sănătatea

Postul intermitent este dieta preferată a anului 2022 și tot mai multe persoane avansează ideea că acesta este o dietă chiar funcționează. Să vedem și câteva argumente: umanitatea nu a avut la dispoziție mâncare la discreție așa cum se întâmplă astăzi în âările civilizate și atunci omul mânca rar. Nici gând să fi avut oamenii înainte trei mese și gustări, ba dimpotrivă, mâncau bine o masă și în rest munceau sau plecau la vânătoare.

Pe lângă lansarea unui nou regim de exerciții, noul an este în mod tradițional o perioadă în care mulți oameni își reconsideră obiceiurile alimentare. În ultimii ani, postul intermitent a devenit un obicei popular – și a fost creditat cu unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi gestionarea excesului de greutate, a bolilor cronice sau a scăderii nivelului de energie . Dar ce este mai exact postul intermitent? Și tot hype-ul din jurul lui rezistă controlului științific?

Termenul de post intermitent implică mai multe abordări, fiecare bazată pe principii diferite. Este important de menționat că indiferent de metoda folosită, restricțiile afectează doar aportul de alimente – niciodată apa.

Metoda „Eat Stop Eat” a fost promovată de Brad Pilon în cartea sa cu același nume, iar principiul este acela de a alterna zilele normale de mâncare și post, inclusiv două zile de post neconsecutive într-o săptămână.

Metoda 5:2 . Dezvoltată în anii 2000 de medicii Michelle Harvie și Tony Howell, aceasta alternează între cinci zile de alimentație normală și două zile (care pot fi consecutive) de reducere a caloriilor cu 70-75% în timpul săptămânii.

Mâncare cu restricții în timp (numită și hrănire cu restricții în timp) . Aceasta este în prezent cea mai populară și mai studiată metodă. Constă în îngustarea ferestrei de aport alimentar la între 6 și 10 ore pe zi și, prin urmare, postul între 14 și 18 ore în timpul zilei .

Extract de plante medicinale pentru tratamentul naturist al ficatului. Concentratul de rădăcină de fructe de armurariu, anghinare, frunze de salvie, păpădie și mentă produs de Medicura Germania este un tratament naturist obținut prin presare la rece a plantelor medicinale și macerare, deosebit de eficient pentru ficat sănătos.
TRATAMENT pentru 2 SĂPTĂMÂNI! Grăsimea din jurul ficatului face să avem abdomenul foarte mare, dar afectează foarte mult și sănătatea…
Extract de plante medicinale pentru tratamentul naturist al ficatului. Concentratul de rădăcină de fructe de armurariu, anghinare, frunze de salvie, păpădie și mentă produs de Medicura Germania este un tratament naturist obținut prin presare la rece a plantelor medicinale și macerare, deosebit de eficient pentru ficat sănătos. Este disponibil cu livrare rapidă.
Citește mai multe informații.

Verdictul științific privind postul intermitent?
Rezultatele variază în funcție de strategia adoptată.

Cu abordările „Eat Stop Eat” și 5:2, au fost efectuate relativ puține studii științifice. Puținele date pe care le avem la dispoziție au arătat că ne pot ajuta în mod eficient să slăbim și să îmbunătățim anumiți parametri metabolici, cum ar fi glicemia . De exemplu, nutriționistul Surabhi Bhutani a arătat că utilizarea metodei 5:2 timp de trei luni a dus la o scădere în greutate de 3-6 kg la participanți.

Cu toate acestea, ambele metode sunt foarte restrictive și pot provoca efecte secundare în zilele de post total sau de restricție calorică severă – foame, efecte negative asupra stării de spirit și risc de hipoglicemie.

Pe termen lung, restricția crește, de asemenea, riscul de a dezvolta sau agrava tulburările de alimentație, precum și dieta yo-yo . Aceste tipare apar adesea după ce individul a încercat să slăbească prin restricții: în ciuda progresului inițial, privarea este probabil să genereze frustrări care vor încuraja revenirea la vechile obiceiuri alimentare .

Cea mai studiată metodă este cea cu un aport alimentar zilnic dar limitat în timp. Sunt adesea observate două „intervaluri orare”:

  • Când aportul alimentar începe cu micul dejun și se termină după-amiaza târziu – cunoscut sub numele de „hrănire timpurie cu restricții de timp”.
  • Când aportul alimentar începe cu prânzul – cunoscut sub denumirea de „hrănire cu restricție în timp”.

Această abordare pare să îmbunătățească reglarea metabolică și să reducă riscul de boli metabolice. Cu toate acestea, aceste beneficii variază în funcție de intervalul orar ales. Când aportul alimentar începe dimineața, studiile au observat pierderea în greutate și îmbunătățirea sensibilității la insulină. În schimb, începerea meselor la prânz și terminarea meselor seara are mai puține rezultate sau nu există beneficii. Echipa lui Ram Babu Singh (Spitalul Halberg și Institutul de Cercetare, India) a arătat, de asemenea, rezultate pozitive la participanții care au mâncat doar dimineața și nu la cei care au mâncat seara după ora 20:00.

De ce o asemenea diferență?

Cercetările sugerează că ceasul nostru intern și ritmurile circadiene pot avea ceva de-a face cu asta. Într-adevăr, beneficiile de a mânca doar dimineața constau în faptul că perioadele de aport alimentar și de post coincid cu ceasul nostru biologic.

Ca răspuns la ciclurile luminii, corpul nostru produce hormoni într-un mod ciclic pentru a ne adapta aportul alimentar la nevoile energetice ale organismului: perioada optimă pentru a mânca este, așadar, în jurul orei 8 sau 9 dimineața (când soarele răsare) până la ora 19 (când soarele începe să apune, în funcție de anotimp).

A nu mânca micul dejun și a mânca după ora 19 deranjează ritmurile circadiene și crește riscul de a dezvolta boli metabolice .

Cu toate acestea, în timp ce alimentația limitată în timp pare a fi o abordare bună a sănătății metabolice, rămân multe de înțeles despre cum funcționează și cum să-și optimizeze efectele. Analiza din 2022 nu a arătat nicio diferență în ceea ce privește pierderea în greutate între a opta pentru mâncarea devreme sau târzie a dimineții. A avut, totuși, un efect asupra apetitului în timpul zilei – de data aceasta în avantajul primei.

Iar dincolo de momentul zilei în care pare de preferat să mănânci, pot fi la lucru și alți factori care nu sunt întotdeauna măsurați în studiile efectuate: calitatea și cantitatea alimentelor absorbite, durata perioadei de post (care se poate extinde de la 12 la 20 ore pe zi), etc. De asemenea, merită să ne amintim că fiecare individ are propriul său metabolism și poate răspunde diferit la post. Prin urmare, sunt necesare studii noi, mai bine controlate și mai cuprinzătoare pentru a confirma beneficiile potențiale ale acestor metode și pentru a înțelege mecanismele implicate în efectele lor.

Concret, să ținem sau nu post intermitent?

Cea mai potrivită metodă pentru a evita perturbarea ceasului circadian (și, prin urmare, limitarea riscului de frustrare sau tulburări de alimentație) pare a fi aportul alimentar limitat în timp, prin sincronizarea meselor cu ritmurile circadiene.

Astfel, o zi obișnuită ar putea fi organizată cu un mic dejun copios dimineața care are loc între orele 6 și 8, un prânz la mijlocul zilei și, în final, avansând cina astfel încât să aibă loc între orele 16 și 18, în funcție de anotimp.

Acest lucru nu este neapărat ușor de împăcat cu viața socială. Poate fi complicat să practici postul intermitent pentru o familie, atunci când se practică o activitate sportivă seara devreme sau când se lucrează seara până la ora 19 sau 20.

O soluție ar fi să optezi pentru un mic dejun copios și pentru o masă nu prea calorică seara – de preferință fără carbohidrați sau zaharuri, pentru a nu risca să-și schimbe ceasul biologic.

Chrono nutriție

Crononutriția este din ce în ce mai populară, iar postul intermitent pare să stimuleze în mod eficient sănătatea metabolică. Acestea fiind spuse, am văzut că nu este un panaceu. Și trebuie să ne asigurăm că perioadele de post și de aport alimentar sunt în concordanță cu ceasul nostru biologic.

În fața multor metode existente și a riscurilor potențiale, pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății se confruntă în continuare cu o lipsă de informații. Cercetările suplimentare sunt esențiale pentru a înțelege mai bine efectele acestora. În prezent, nu există încă un consens general asupra momentului ideal pentru a mânca/post, sau asupra duratei optime a fiecărei perioade. Mai mult, acești parametri pot diferi de la o persoană la alta, în funcție de componența genetică, istoricul și stilul de viață. Prin urmare, este important să luăm în considerare utilizarea acestei strategii alimentare cu profesioniști din domeniul sănătății calificați, în vederea stabilirii unei alimentații sănătoase și echilibrate care să limiteze riscul de complicații.

Scrie un raspuns: