Persoanele vaccinate pot răspândi în continuare coronavirus?

Cum se răspândește coronavirus și cum influențează vaccinarea rata răspândirilor?

Notă a editorului: deci ați primit vaccinul împotriva coronavirusului, ați așteptat cele două săptămâni până când sistemul imunitar răspunde la vaccin și sunteți acum complet vaccinat. Asta înseamnă că vă puteți relua viața ca pe vremuri, fără teama de a răspândi virusul? Deborah Fuller este microbiolog la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, care lucrează la vaccinurile împotriva coronavirus. Ea explică ce arată știința despre transmiterea după vaccinare și dacă noile variante ar putea schimba această ecuație.

1. Vaccinarea previne complet infecția?

Răspunsul scurt este nu. Vă puteți infecta în continuare după ce ați fost vaccinat. Șansele de a vă îmbolnăvi grav sunt aproape zero.

Mulți oameni cred că vaccinurile funcționează ca un scut, blocând un virus de la infectarea celulelor cu totul. Dar, în majoritatea cazurilor, o persoană care se vaccinează este protejată de boli, nu neapărat de infecții.

Sistemul imunitar al fiecărei persoane este puțin diferit, deci atunci când un vaccin este 95% eficient, asta înseamnă doar că 95% dintre persoanele care primesc vaccinul nu se vor îmbolnăvi. Aceste persoane ar putea fi protejate complet de infecții sau ar putea fi infectate, dar rămân asimptomatice, deoarece sistemul lor imunitar elimină virusul foarte repede. Restul de 5% dintre persoanele vaccinate se pot infecta și se pot îmbolnăvi, dar este extrem de puțin probabil să fie spitalizate.

Vaccinarea nu vă împiedică 100% să vă infectați, dar, în toate cazurile, conferă sistemului imunitar un sprijin uriaș în lupta contra coronavirusului. Indiferent dacă este o protecție completă împotriva infecției sau a unui anumit nivel de boală – veți fi mai bine după ce veți întâlni virusul decât dacă nu ați fi fost vaccinat.

2. Infecția înseamnă întotdeauna transmitere?

Transmiterea se întâmplă atunci când suficiente particule virale de la o persoană infectată intră în corpul unei persoane neinfectate. În teorie, oricine infectat cu coronavirus ar putea să-l transmită. Dar un vaccin va reduce șansa ca acest lucru să se întâmple.

În general, dacă vaccinarea nu previne complet infecția, aceasta va reduce semnificativ cantitatea de virus care iese din nas și gură și va scurta timpul în care ați împrăștiat virusul. O persoană care împrăștie mai puțin virus este mai puțin probabil să-l transmită altcuiva.

Acest lucru pare să fie cazul vaccinurilor împotriva coronavirusului. Într-un studiu recent de preimprimare, care nu a fost încă evaluat de colegi, cercetătorii israelieni au testat 2.897 de persoane vaccinate pentru semne de infecție cu coronavirus. Majoritatea nu aveau niciun virus detectabil, dar persoanele infectate aveau un sfert din cantitatea de virus din corpul lor, deoarece persoanele nevaccinate au fost testate în momente similare după infecție.

Mai puțin coronavirus înseamnă mai puține șanse de a-l răspândi și, dacă de fapt cantitatea de virus din corpul dumneavoastră este suficient de mică, probabilitatea transmiterii acestuia poate ajunge la aproape zero. Cu toate acestea, cercetătorii nu știu încă unde este această limită pentru coronavirus și, din moment ce vaccinurile nu oferă protecție 100% împotriva infecției, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă oamenilor să poarte în continuare măști și să aibă distanțe sociale chiar și după ce au fost vaccinați.

3. Dar noile variante de coronavirus?

Noile variante ale coronavirusului au apărut în ultimele luni, iar studiile recente arată că vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva unora dintre ele, cum ar fi varianta B1351 identificată pentru prima dată în Africa de Sud.

De fiecare dată când SARS-CoV-2 se reproduce, acesta primește noi mutații. În ultimele luni, cercetătorii au găsit noi variante care sunt mai infecțioase, ceea ce înseamnă că o persoană trebuie să respire mai puțin virus pentru a se infecta și alte variante care sunt mai transmisibile, ceea ce înseamnă că măresc cantitatea de virus pe care o persoană o împrăștie. Și cercetătorii au găsit, de asemenea, cel puțin o nouă variantă care pare să fie mai bună în evitarea sistemului imunitar, potrivit datelor timpurii.

Ce legătură are acest lucru cu vaccinurile și transmiterea?

Pentru varianta din Africa de Sud, vaccinurile oferă în continuare o protecție mai mare de 85% împotriva îmbolnăvirii grave cu COVID-19. Dar când numărați cazuri ușoare și moderate, acestea oferă, în cel mai bun caz, doar aproximativ 50% -60% protecție. Asta înseamnă că cel puțin 40% dintre persoanele vaccinate vor avea în continuare o infecție suficient de puternică – și suficient virus în corpul lor – pentru a provoca cel puțin o boală moderată.

Dacă persoanele vaccinate au mai mult virus în corpul lor și este nevoie de mai puțin din virusul respectiv pentru a infecta o altă persoană, va exista o probabilitate mai mare ca o persoană vaccinată să transmită aceste noi tulpini ale coronavirusului.

Dacă totul merge bine, vaccinurile vor reduce foarte curând rata bolilor severe și a deceselor la nivel mondial. Cu siguranță, orice vaccin care reduce severitatea bolii reduce, de asemenea, la nivel de populație, cantitatea de virus eliminată în general. Dar, din cauza apariției de noi variante, persoanele vaccinate au încă potențialul de a elimina și răspândi coronavirusul către alte persoane, vaccinate sau altfel. Acest lucru înseamnă că probabil va dura mult mai mult pentru ca vaccinurile să reducă transmiterea și pentru ca populațiile să atingă imunitatea de turmă decât dacă aceste noi variante nu ar fi apărut niciodată. Exact cât va dura acest lucru este un echilibru între cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva tulpinilor emergente și cât de transmisibile și infecțioase sunt aceste noi tulpini.

Aloe VERA Bio PUR, Seva de Mesteacăn, Tratament BITTER cu Anghinare, Păpădie și Suc PUR de Sfeclă ROȘIE, iată câteva ingrediente 100% naturale, fără adaos de zahăr sau alcool, pure, pentru TRATAMENTUL NATURAL al ficatului, rinichilor, detoxifierea sângelui și circulație. Produse DISPONIBILE prin livrare rapidă în site www.proDIETAbio.ro

Scrie un raspuns: