Extract si tinctura de patrunjel

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă anuală cultivată pretutindeni, cu proprietăți nutritive și beneficii pentru sănătate deosebit de valoroase.

Plante medicinale pentru sănătatea rinichilor
Plante medicinale pentru sănătatea rinichilor

Fie că este consumat proaspăt ori sub formă de extract la rece sau tinctură fără alcool și fără zahăr, pătrunjelul este un bun diuretic, util în curele de detoxifiere a ficatului ori de îmbunătățire a funcției rinichilor.

Frunzele și rădăcinile de pătrunjel sunt utilizate pe post de condimente și fac mâncărurile mai gustoase, dar pătrunjelul are, iată, și proprietăți medicinale și este util în tratamentul naturist al multor afecțiuni. Semințele de pătrunjel sunt folosite drept carminativ, uleiul este utilizat în reglarea fluxului menstrual, rădăcinile servesc ca diuretic, iar frunzele sunt folosite în tratarea mușcăturilor de insectă, precum și împotriva păduchilor și paraziților de piele. Frunzele, rădăcina și semințele pătrunjelului au fost utilizate în medicina tradițională grecească pentru a trata flatulența, indigestia, spasmele și tulburările menstruale. Extractul de pătrunjel este folositor în tratarea bolilor cronice de ficat și de vezică biliară deoarece este diuretic, purifică sângele și are calități hepatice.

Care sunt beneficiile frunzelor de pătrunjel?

Consumul de frunze de pătrunjel susține și sănătatea oculară, deoarece acestea conțin vitamina A, precum și carotenoizii luteină și zeaxantină. Vitamina A constituie o componentă a rodopsinei, un pigment de la nivelul ochiului ce joacă un rol în detectarea luminii. O porție de jumătate de ceașcă de frunze de pătrunjel are 2,527 unități internaționale de vitamina A, 84 la sută din doza zilnică recomandată pentru bărbați și peste 100 la sută din cea pentru femei. Totodată, frunzele de pătrunjel conțin 1,7 miligrame de luteină și zeaxantină la porția de jumătate de ceașcă. Acești nutrienți filtrează lumina, protejând ca un scut țesuturile delicate din spatele ochilor de razele de lumină dăunătoare care, în lipsa acestora, ar fi distructive.

Proprietăți nutritive valoroase

Cu un gust ascuțit, puternic aromate, frunzele de pătrunjel sunt recomandate în salate, supe, garnituri și alte mâncăruri. Au foarte puține calorii, o porție de jumătate de ceașcă de frunze de pătrunjel conține doar 11 calorii, astfel că se potrivesc în dietele în care contează numărul de calorii. De asemenea, frunzele de pătrunjel au o valoare nutrițională mare, sub forma mineralelor, vitaminelor și fitonutrienților, iar consumul lor are mai multe efecte benefice asupra sănătății.

Extractele lichide din frunze de pătrunjel constituie o sursă bună de minerale importante precum calciul, potasiul, manganul și fierul. Acestea conțin și vitaminele A, B, C, E, D și K. Alți compuși importanți prezenți în capsulele pe bază de frunze de pătrunjel sunt uleiurile esențiale precum eugenolul și apiolul; flavonoidele precum apigenina, rutina și quercetina; aminoacizii ca histidina; și clorofila.

Pătrunjelul crește aportul de fier și vitamina K, doi nutrienți importanți pentru un sânge sănătos. Vitamina K joacă un rol cheie în funcționarea hematiilor, celule specializate cu formarea cheagurilor de sânge. Formarea cheagurilor de sânge este necesară pentru a controla sângerarea. Nivelurile scăzute de vitamina K, ce periclitează formarea de cheaguri, pot duce la sângerări anormale și hematoame. Fierul susține funcția hematiilor, ajutându-le să transporte oxigenul către țesuturi. O porție de jumătate de ceașcă de frunze de pătrunjel oferă 1,86 miligrame de fier, 10 la sută din doza zilnică recomandată pentru femei și 23 la sută, pentru bărbați. De asemenea, aceeași porție conține 492 micrograme de vitamina K și furnizează întreaga cantitate de vitamina K zilnic recomandată. 

Rinichi sănătoși, tratament 16 zile cu extract de plante medicinale. Splinuta, frunze de mur si de ortosiphon, coada-calului, concentrat de plante medicinale pentru rinichi sănătoși, produs de Medicura Germania. Tratamentul este eficient pentru scăderea creatininei, acidului uric și antiinflamator.
Rinichi sănătoși, tratament naturist de 16 zile cu extract de plante medicinale. Concentrat de plante medicinale pentru rinichi sănătoși din plantele special alese: splinuță, frunze de mur și de ortosiphon, coada-calului, produs de Medicura Germania. Pentru scăderea creatininei, acidului uric și antiinflamator. Produs distribuit în România și prin magazin cu livrare rapidă proDietaBio.ro

Pătrunjelul susține o digestie bună

Conținutul de clorofilă din capsulele și extractul din frunze de pătrunjel susține o digestie sănătoasă. Aceste capsule sunt administrate pentru a întări și stimula sistemul digestiv atunci când sunt utilizate în ameliorarea indigestiei și flatulenței. De asemenea, stimulează apetitul și contribuie la eficientizarea metabolismului.

Extractul lichid de pătrunjel este un diuretic natural

Diureticul este o substanță ce scade volumul de lichid din organism prin creșterea volumului de urină eliminată. Pătrunjelul este cunoscut ca diuretic natural, iar fluxul crescut de lichide ce trec prin rinichi, sub formă de producție și eliminare de urină, poate avea un efect de curățare asupra rinichilor, pe măsură ce bacteriile și microbii sunt eliminați din organism.
Ce conține? Apiolul și miristicina din pătrunjel sunt substanțele responsabile de activitatea sa diuretică. Din acest motiv, extractele lichide din frunze de pătrunjel sunt administrate pentru a reduce balonarea și îmbunătăți urinarea. Această activitate diuretică face ca aceste extracte să fie excelente pentru detoxifierea corpului, din moment ce urinarea eficientă contribuie la eliminarea toxinelor și calculilor din organism și previne reabsorbția sărurilor în rinichi. Proprietatea diuretică a pătrunjelului este rezultatul acțiunii sale de inhibare a absorbției de sodiu/potasiu.
Cantitatea acestor substanțe variază în funcție de cele peste 30 de tipuri de pătrunjel, iar cantitatea de ulei diferă în anumite părți ale plantei, fiind mai concentrată în frunze decât în rădăcină. Agenția germană Commission E indică faptul că pătrunjelul poate fi folosit pentru a elimina calculii renali din organism.

Cura de aproape 2 saptamani cu Anghinare, Papadie, Fenicul BITTER BIO cu plante medicinale fara alcool 250 ml. 20 ml zilnic pentru slabire, digestie, sanatatea ficatului, scaderea trigliceridelor si a colesterolului, eliminarea de toxine, ajutor pentru rinichi, intarirea sistemului imunitar.
Cura de aproape 2 săptămâni cu Anghinare, Păpădie, Fenicul, Coada șoricelului, Turmeric și alte plante medicinale, BITTER BIO fără alcool 250 ml. 20 ml zilnic pentru slăbire, digestie, sănătatea ficatului, scăderea trigliceridelor și a colesterolului, eliminarea de toxine, ajutor pentru rinichi, scăderea creatininei și acidului uric. Produs HERBARIA GERMANIA distribuit de proDietaBIO.ro în România. Citiți mai multe informații despre aceste plante medicinale.

Dovezi științifice. Un studiu publicat în martie 2002, în „Journal of Ethnopharmacology”, a înregistrat efectul extractului de semințe de pătrunjel asupra urinării în cazul cobailor. Experimentul a arătat că acei cobai care beau extract de pătrunjel produc în mod semnificativ mai multă urină în 24 de ore decât cei care beau doar apă.

Scrie un raspuns: