Orzul

orzOrzul (Hordeum vulgare) este o cereală deosebit de versatilă, cu o aroma bogată de nucă. Orzul fiert se digeră mai greu, este bogat în fibre și are foarte multe proprietăți nutritive și curative – ceea ce îl recomandă ca mare ajutor în slăbire, diabet, sănătatea cardiovasculară și scăderea colesterolului.

Dacă vă e foame în mod constant și căutați un supresor natural al senzației de foame, orzul este ideal. Mulți nutriționiști și, mai nou, celebrul Doctor Oz, recomandă orzul pentru slăbire. Cei care nu scăpau de senzația continuă de foame dar care au introdus orzul integral în alimentația zilnică au fost atât de mulțumiți de rezultate, încât au hotărât să nu mai renunțe la acest aliment. Orzul ajută la slăbire și pentru că este, de asemenea, cea mai bună sursă de crom dintre cereale, un element important pentru menținerea nivelului glucozei în sânge. Cafeaua din orz ajută în cura de slabire pentru că oferă un sentiment de sațietate, reducând pofta de mâncare.

Boabele de orz seamănă cu cele de grâu, dar sunt puțin mai deschise la culoare și au mai puțin gluten decât acesta. Orzul germinat are un conținut natural ridicat în maltoză, un zahăr care servește ca bază pentru siropul de malț folosit ca îndulcitor. Orzul fermentat este folosit ca ingredient în bere și alte băuturi alcoolice.

Idei de rețete cu orz. Cum mâncăm orz.

  • Cel mai simplu mod de a adăuga orzul în alimentație este acela de a-l pune în orice supă.
  • În plus față de beneficiile aduse sănătății, orzul va da o consistență plăcută oricărei supe sau tocănițe. Adăugând orz în mâncare adăugați de fapt vitamine și minerale precum: molibden, mangan, seleniu, cupru, vitamina B1, crom, fosfor, magneziu și niacină.
  • Aplatizați și feliați, fulgii de orz pentru mic dejun sunt similari ca formă cu fulgii de ovăz. Alegeți cereale integrale pentru micul dejun și aveți grija ca orzul să se numere printre cerealele neîndulcite pe care le amestecați cu lapte preferabil vegetal. Cerealele de dimineață nu trebuie combinate cu lapte de vacă (lapte de origine animală în general). Nutriționiștii ne atenționează că prin combinația dintre glutenul din cereale și proteinele din laptele de origine animală ne putem îgrășa, iar cerealele nu trebuie consumate în această formă, în special de cei care vor să slăbească. Laptele de origine animală se consumă ca gustare, între mese. Variante de lapte vegetal, fără colesterol și fără lactoză sunt: laptele de migdale, laptele de orez, laptele de nucă de cocos, de soia sau quinoa >>vezi aici detalii lapte vegetal și prețuri cu livrare online<<
  • Puteți amesteca făină de orz cu făină de grâu pentru a face pâine și brioșe, care au un gust unic și dulce. Puteți găsi în magazinele online naturiste paste din făină de orz. >> vezi aici Corallini cu făină integrală de orz<<
  • Pentru a fierbe mai ușor, un bun sfat este să înmuiați orzul peste noapte într-un vas cu apă.
  • Puteți face orz cu lapte în loc de orez cu lapte dar e de preferat sa fierbeți orzul în apă pe o perioadă mai lungă decât în cazul orezului alb decorticat (mult mai slab în proprietăți nutritive), să scurgeți apa și apoi să puneți lapte pentru câteva clocote în plus.
  • Puneți orz prefiert în sarmalele românești cu carne sau de post, cu ciuperci.

  • Puteți bea cafea fără cofeină din orz. Cafeaua din orz este “prietena stomacului” și o sursă excelentă de nutrienți, vitamine, antioxidanți și minerale, care sunt benefice pentru starea generală de sănătate a organismului uman. >>vezi aici cafea cu orz: preț și detalii <<

Care este mecanismul prin care slăbim cu ajutorul orzului? Cum scade colesterolul?

Orzul ajută la sănătatea intestinelor căci este bogat în fibre dietetice. În plus, susține bacteriile bune din intestinul gros ajutându-ne să avem un colon sănătos. Acidul propionic produs din fibrele insolubile din orz ajută la reducerea nivelului de colesterol.
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că orzul are multiple efecte benefice asupra colesterolului. În acest studiu au fost analizate 25 de persoane cu nivel ridicat de colesterol (femei aflate la menopauză și premenopauza și bărbați). Doar adăugând orz în alimentație s-a constat o reală scădere a colesterolului rău. Mai multe studii arată că acidul propionic are proprietatea de a inhiba reductaza HMG-CoA, o enzimă implicată în producerea de colesterol de către ficat. Prin scăderea activității acestei enzime, acidul propionic ajută la reducerea nivelului colesterolului din sânge. Mai mult, fibrele alimentare din orz au un conținut mare de beta-glucan, care ajută la scăderea colesterolului prin faptul că se leagă de acizii biliari. Acizii biliari sunt compuși folosiți pentru a digera grăsimile care sunt fabricate de ficat din colesterol. Atunci când acestea sunt excretate împreună cu fibrele din orz, ficatul trebuie să producă noi acizi biliari prin utilizarea colesterolului din organism, reducând astfel cantitatea totală de colesterol din circulație.
În comparație cu celelalte cereale, orzul este cea mai bogată sursă de beta-glucani care reduc colesterolul și ajută la îndeplinirea funcției imunitare. În plus, orzul conține antioxidanți cum ar fi seleniu, quercitină și acizi fenolici, care protejează împotriva distrugerii celulare umane. Mai conține și o concentrație ridicată de tocoli și tocotrienoli, uleiuri care ajută la reducerea apariției cancerului și a bolilor de inimă.

Cei care suferă de boli cardiovasculare pot include orzul în dieta zilnică.

Insuficiența cardiacă este principala cauză de spitalizare în rândul persoanelor în vârstă însă această problemă de sănătate a început să afecteze și generațiile mai tinere. Un studiu publicat in Archives of Internal Medicine confirmă faptul că alegând să consumăm alimente bogate in fibre, cum ar fi orz, vom preveni bolile de inima. Aproape 10.000 de adulți americani au participat la acest studiu derulat pe o perioadă de 19 ani. Persoanele care au mâncat circa 21 de grame de fibre pe zi au înregistrat un procent cu 12% mai mic de boli coronariene (CHD) și 11% mai puțin boli cardiovasculare (CVD), comparativ cu cei care au consumat circa 5 grame de fibre pe zi.

Un alt motiv pentru a crește aportul de orz în alimentație este că, în plus față de fibre, acesta este, de asemenea, o sursă bună de niacină, o vitamină B, care oferă protecție împotriva factorilor de risc cardiovascular. Niacina poate ajuta la reducerea colesterolului total și a nivelului de lipoproteine. Lipoproteinele sunt și mai periculoase deoarece au o moleculă suplimentară de proteine numite adeziv apolioproteină cu ajutorul căreia se pot atașa la peretii vaselor de sange. O cană de orz vă va furniza 14,2% din doza zilnică necesară de niacină.

Știați că… Food and Drug Administration din Statele Unite (FDA) și-a dat acceptul ca pe produsele din orz să fie atașate etichete cu mențiunea „orzul poate reduce riscul apariției bolilor de inimă”?

Cerealele integrale cu orz sunt recomandate și femeilor aflate în postmenopauza cu nivel ridicat de colesterol, hipertensiune arteriala sau alte semne de boli cardiovasculare (BCV). Deoarece s-a demonstrat că prin consumul de produse din cereale integrale și fibre alimentare se reduce riscul de hipertensiune arteriala si atac de cord, cercetătorii de la Harvard au decis să analizeze efectele consumului de cereale asupra riscului de insuficiență cardiacă și au urmărit 21.376 de participanți la Physicians Health Study pe o perioadă de peste 19 ani. Dupa ajustarea unor factori (varsta, fumatul, consumul de alcool, consumul de legume, utilizarea de vitamine, exercitii fizice și factorul genetic) cercetătorii de la Harvard au descoperit că persoanele care au mâncat zi cu zi un castron cu cereale integrale (simple, nerafinate, neîndulcite) au avut un risc cu 29% mai mic de insuficiență cardiacă.

Diabet

Orzul și alte cereale integrale sunt surse bogate de magneziu, un mineral care acționează ca un cofactor pentru mai mult de 300 de enzime, inclusiv enzimele implicate în utilizarea de glucoză și secreția de insulină. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot include cerealele integrale și orzul în alimentația zilnică, în special la micul dejun.

Orzul poate ajuta la prevenirea calculilor biliari

Consumul de alimente bogate in fibre insolubile, cum ar fi orzul, poate ajuta femeile să evite calculii biliari, arată un studiu publicat în American Journal of Gastroenterology. Studiind aportul de fibre de ansamblu și tipurile de fibre consumate pe o perioadă de 16 ani de aproape 70.000 de femei din Nurses Health Study, cercetătorii au descoperit că, în ansamblu, femeile care au consumat mai multe fibre (atât solubile și insolubile) au avut un risc cu 13% mai mic de a dezvolta calculi biliari, comparativ cu femeile care au consumat foarte puține alimente bogate în fibre (mai puțin de 5 grame zilnic).

Scurt istoric

Orzul are originea în Etiopia și Asia de Sud-Est, unde a fost cultivat pentru mai mult de 10.000 de ani. Orzul a fost folosit de civilizatiile antice ca hrană pentru oameni și animale, precum și pentru a face băuturi alcoolice, prima rețetă cunoscută de vin din orz datând înainte de 2800 î.Hr., în Babilonia. Orzul a jucat un rol important în cultura greacă antică fiind și un aliment important pentru sportivi, care atribuiau o mare parte din puterea lor dietei pe bază de orz. Sportivii romani au continuat această tradiție de a onora orzul pentru puterea pe care le-o dădea. Gladiatorii au fost cunoscuți sub numele de hordearii, ceea ce înseamnă “mancatorii de orz.” Orzul a fost, de asemenea, onorat în China antică ca un simbol al virilității masculine.

>> Optiuni sănătoase pe bază de orz >>

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Facebook prodieta.ro

Extracte lichide de patrunjel si plante medicinale

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.