OMEGA 6

Omega 6 sunt considerati acizi graşi esenţiali (EFAs) pentru sănătatea umană. Omega 6 nu pot fi produsi insa de organismul nostru. Din acest motiv Omega 6 trebuie să fie obţinuti din alimentatie. Si Omega 3 sunt un alt grup important de acizi graşi esenţiali. Împreună, acizii graşi Omega 3 si Omega 6 joacă un rol crucial pentru functiile creierului, precum şi pentru creşterea şi dezvoltarea normală a organismului.

Omega 6. Beneficii ale suplimentelor de Omega 6 pentru sănătate.
Omega 6. Beneficii ale suplimentelor de Omega 6 pentru sănătate.

Acizii graşi esenţiali EFAs aparţin clasei de acizi graşi numite acizi graşi polinesaturati (PUFAs). Acestia sunt, în general, necesare pentru stimularea creşterii părului şi a pielii, menţinerea sănătăţii osoase, reglementarea metabolismului sau menţinerea capacitatii de reproducere.
Carentele de acizi grasi esentiali pot cauza o creştere incetinita, o erupţie solzoasa numit dermatită, infertilitate şi incapacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor şi de a vindeca ranile. Lipsa acizilor graşi Omega 6 este, cu toate acestea, destul de rar întalnita in dietele occidentale (precum cele tipic americane). De fapt, dietele occidentale tipic americane tind să aibă prea mult Omega 6, în special în comparatie cu acizii graşi Omega 3.Acest lucru contribuie la dezechilibru pe termen lung cauzand diverse boli, cum ar fi bolile cardiace, cancer, astm, artrita şi depresie. Un regim alimentar echilibrat ar trebui să fie acela care cuprinde un Omega 3 la aproximativ patru Omega 6.

În schimb dieta mediteraneana implica un echilibru sănătos între acizii graşi Omega 3 si Omega 6 şi mai multe studii au arătat că persoanele care au urmat aceasta dieta sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta boli cardiace. Aceasta conţine, de asemenea si alti acizi graşi Omega 9 care ajuta la scaderea riscului de cancer si boli cardiace. Despre dieta mediteraneana puteti citi si pe site-ul nostru >>Dieta mediteraneana nu include atat de multa carne (care are un continut ridicat de acizi graşi Omega 6) şi pune accentul pe alimente bogate in Omega3, inclusiv cereale integrale, fructe şi legume proaspete, peşte, ulei de masline, usturoi, precum şi consumul moderat de vin.

In ce alimente gasim Omega 6

Există mai multe tipuri diferite de acizi graşi Omega 6. Cei mai multi acizi graşi Omega 6 sunt consumati din uleiuri vegetale ca acidul linoleic (LA; a nu se confunda acest lucru cu acid alpha-linolenic [ALA], care este un acid gras Omega 3). Acidul linoleic este convertit în acid gamma-linolenic (GLA) în organism şi apoi mai departe defalcat in acid arachidonic (AA). Acidul arachidonic (AA) poate pot fi consumat direct din carne, iar acidul gamma-linolenic (GLA) poate fi ingerat din mai multe plante pe baza de uleiuri, inclusiv ulei de primula de seara, ulei de borage şi ulei din seminte de coacăze negre. Acidul arachidonic (AA) din Omega 6 se găseşte în gălbenuşul de ou, carne în general (în special in organe) şi in alte produse alimentare ce provin de la animale.Acizii graşi Omega 6 se gasesc in comert sub forma de suplimente alimentare care conţin uleiuri LA şi GLA. Spirulina (adesea numita si alge verzi-albastrui) conţine, de asemenea, GLA.

Cand si de ce luam suplimente de Omega 6

Cercetările preliminare sugerează că acizii graşi Omega 6 pot fi utila in situatii precum:

Anorexie Nervosa; Deficit de atentie / tulburări de hiperactivitate (ADHD) Studiile sugerează că copiii cu ADHD au niveluri inferioare de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6. Având în vedere relaţia descrisa si mai sus in articol dintre acizii grasi esentiali si creierul uman şi funcţia de comportament, tratamentul cu aceste suplimente alimentare are sens. Oamenii de stiinta spun că administrarea de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6 prin alimentatie sau suplimente vă poate ajuta să reduceţi comportamente şi simptome ADHD.
Diabetul Suplimentele de acizi graşi Omega 6, în formă de GLA din EPO sau din alte surse, pot ajuta functiile nervoase şi pot ajuta la prevenirea bolilor nervoase pe care le pot avea cei cu diabet zaharat (neuropatie periferică sau starile de amorţeală, furnicături, durere, arsuri sau lipsa de senzaţii în picioare).Boli oculare Acidul gamma-linolenic (GLA) poate fi benefic în probleme cu ochii, cum ar fi in sindromul Sjögren’s (o boală cu simptome de ochi uscati, senzaţie de uscăciune a gurii şi adesea artrita).
Osteoporoza Un deficit de acizi graşi esentiali poate duce la osteoporoză. Acizii graşi esentiali pot spori absorbţia calciului, conduce la creşterea depozitelor de calciu din oase, pot reduce pierderea de calciu în urină pentru a îmbunătăţi structura oaselor.

Precautii privind suplimentele de Omega 6

Datorită potenţialului de reacţii adverse şi de interacţiune cu diverse medicamente, suplimentele alimentare ar trebui să fie luate numai la recomandarea unui medic.

4 Comentarii

  1. […] Sa mentinem in balanta functiile sistemului imunitar si procesul inflamator. Studiile clinice au aratat ca mentinerea unui echilibru sanatos intre acizii grasi Omega-3 si Omega-6 reprezinta o modalitate de a sprijini echilibrul sistemului imunitar si procesul inflamator. Cercetarile indica un raport optim de 1:4 intre Omega-3 si Omega-6. Cititi articolele despre Omega 3 >> si Omega 6 >> […]

  2. Va multumesc din suflet,aveam carenta de omega 6(n-0 sa credeti)
    luam doar seminte de canepa si slabeam,gura uscata… etc.
    Va multumesc,articolul d-voastra mi-a fost de mare folos.
    Cu respect,Ionel

Scrie un raspuns: