Oamenii de știință găsesc indicii de ce vaccinul AstraZeneca poate provoca cheaguri

De Dennis Thompson Healthday Reporter MedicalXpress

Medicii au descoperit cauza pentru care vaccinul AstraZeneca COVID-19 poate provoca cheaguri de sânge care pun viața în pericol în cazuri foarte rare. Descoperirea, realizată într-o pereche de rapoarte publicate online vineri în New England Journal of Medicine, ar putea fi cheia implementării globale a vaccinului AstraZeneca, ajutând la dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru efectul secundar și oferind indicii despre modul de rafinare a vaccinului pentru a rezolva problema, spun experții.

Dar, de asemenea, ar putea împiedica eforturile ca vaccinul să fie aprobat în Statele Unite, unde există deja trei vaccinuri disponibile.

Vaccin Astra Zeneca descoperire oamenii de știină: cauza chegurilor de sânge.
Vaccin Astra Zeneca descoperire oamenii de știință: cauza cheagurilor de sânge.

Vaccinul AstraZeneca pare să determine anumite persoane să dezvolte anticorpi care vizează o proteină din corpul uman numită factor plachetar 4 (PF4), care stimulează trombocitele în acțiune și activează o cascadă de coagulare, a explicat co-autorul raportului Dr. Theodore Warkentin, profesor de patologie și medicină moleculară la Universitatea McMaster din Ontario, Canada.

“Este un anticorp care este declanșat cumva de vaccin și, în anumite circumstanțe, acest lucru are ca rezultat o coagulare neobișnuită a sângelui”, a spus Warkentin.

Fenomenul este similar cu un efect secundar rar al medicamentului cauzat de heparină, numită trombocitopenie indusă de heparină, a spus Warkentin.

Efectele secundare ale coagulării vaccinului sunt atât de rare încât Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și Agenția Reglementării Medicamentelor și Produselor pentru Sănătate din Marea Britanie au decis să îl mențină pe piață, concluzionând că beneficiile sale depășesc riscurile, a menționat AstraZeneca într-un comunicat.

Cu toate acestea, eticheta vaccinului va fi actualizată pentru a lista coagularea sângelui ca un efect secundar potențial extrem de rar.

“AstraZeneca a colaborat activ cu autoritățile de reglementare pentru a implementa aceste modificări ale informațiilor despre produs și lucrează deja pentru a înțelege cazurile individuale, epidemiologia și mecanismele posibile care ar putea explica aceste evenimente extrem de rare”, se arată în comunicatul companiei.

Începând cu 4 aprilie, EMA primise rapoarte despre 169 de cazuri de coagulare cerebrală și 53 de cazuri de coagulare abdominală din aproximativ 34 de milioane de doze de AstraZeneca administrate în întreaga Europă, potrivit Reuters.

Cura de 2 săptămâni cu plante medicinale: Anghinare, Păpădie, Fenicul, Coada șoricelului, Turmeric și alte plante medicinale.
BITTER BIO fără alcool 250 ml. 20 ml zilnic pentru slăbire, digestie, sănătatea ficatului, scăderea trigliceridelor și a colesterolului, eliminarea de toxine, ajutor pentru rinichi, scăderea creatininei și acidului uric.
Produs HERBARIA GERMANIA în magazin proDietaNaturala.ro.
Citiți mai multe informații despre bitter cu plante medicinale.

În Regatul Unit, 19 persoane au murit din cauza cheagurilor de sânge grave legate de vaccin, a raportat CNN.

Cazurile de coagulare

Două dintre cele trei vaccinuri COVID-19 distribuite în Statele Unite – Pfizer și Moderna – nu au prezentat niciun astfel de efect secundar. Dar vineri, autoritățile europene de reglementare a medicamentelor au declarat că examinează rapoartele privind cheagurile de sânge rare la patru persoane care au primit vaccinul COVID-19 al Johnson & Johnson. Dintre cele patru cazuri, trei au avut loc în Statele Unite în timpul lansării vaccinului și o persoană a murit, iar al patrulea caz a fost raportat într-un studiu clinic, a raportat CNBC.

Unul dintre noile rapoarte privind vaccinul AstraZeneca se concentrează pe 11 pacienți din Germania și Austria care au dezvoltat probleme grave de coagulare după administrarea vaccinului, în timp ce celălalt a analizat cazurile a cinci lucrători din domeniul sănătății cu vârste cuprinse între 32 și 54 de ani care au dezvoltat efectul secundar.

Aceste noi descoperiri încă nu oferă medicilor niciun indiciu despre persoanele care s-ar putea îmbolnăvi de exces de coagulare după ce a primit vaccinul AstraZeneca, a menționat dr. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tenn.

“Este concentrat pe grupe de vârstă mai tinere, dar nu putem alege în avans cine sunt acești oameni. Deci, întrebarea va fi pe măsură ce vom merge mai departe în politica publică din întreaga lume, cum veți gestiona acest vaccin?” Spuse Schaffner.

Dar descoperirile ar putea ajuta la ghidarea tratamentului persoanelor care dezvoltă simptome similare trombocitopeniei induse de heparină, a spus Warkentin.

Ceaiul Classic Yogi Tea este disponibil, alături de zeci de alte sortimente, în magazin https://prodietanaturala.ro/ceaiuri-herbaria-yogi-tea

Acum, când AstraZeneca știe ce anume provoacă efectul secundar de coagulare, au posibilitatea de a revizui structura vaccinului și modul în care este fabricat pentru a afla ce se întâmplă, a spus Warkentin.

Mai multe informații: Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor despre vaccinurile COVID-19.
Sursa Informații: New England Journal of Medicine

Scrie un raspuns: