Nuci de sapun pentru curatenie ECO

Nucile de săpun (uneori numite „fructe de săpun”) sunt probabil cele mai sustenabile produse de pe piață. Nucile de săpun au un preț mic comparativ cu detergenții chimici și spală la fel de bine. Majoritatea detergenților comerciali conțin surfactanți chimici, iar unii dintre ei (precum 1,2 -dioxan) s-au dovedit a fi cancerigeni, alergeni și nocivi pentru sănătate și mediu.

Dacă aruncăm apa amestecată cu detergenți chimici în sol sau peste plante, acestea vor muri garantat. Dacă aruncăm apa amestecată cu nuci de săpun, plantele nu pățesc nimic pentru că nucile sunt naturale, sunt tot plante. Asta spune mult!

Nucile de săpun sunt o alternativă viabilă pentru că sunt complet naturale și au fost utilizate timp de secole în toată lumea.

Ce sunt nucile de săpun?

Sunt un produs complet natural, vegetal (nuci de arbori), ușor de crescut organic, necesitând foarte puțină procesare sau ambalare.
Sunt în mod natural hipoalergenice, inodore și nu deteriorează suprafețele sau țesăturile. De asemenea, există nenumărate idei privitoare la cum le puteți folosi, ceea ce le face sustenabile și versatile.

Nuca de săpun provine din arborele de săpun (Sapindus mukorossi). Arborii produc un fruct mic și negru, cu un diametru de aproximativ 2 – 2,5 cm, căruia i se scot semințele, iar ceea ce rămâne se usucă spre a fi folosit.

Cojile utilizate ca detergent conțin o substanță ce poartă numele de saponină, ce funcționează ca surfactant natural. Surfactanții reduc rezistența suprafeței la apei, favorizând umezirea și pătrunderea în interiorul țesăturilor murdare. Acest lucru, în combinație cu agitația indusă de mașina de spălat sau a spălatului la mână, îndepărtează murdăria sau particulele, iar apoi le ține la distanță de haine până la limpezire.

Beneficiile nucilor de săpun

Dacă nu sunteți convinși încă de beneficiile sau modul de utilizare a nucilor de săpun, următoarele informații ar trebui să răspundă la o parte din întrebări:
Complet naturale: Fără ingrediente suspecte sau dăunătoare.
Prietenoase cu mediul: Mai puțină procesare, mai puțină energie consumată, mai puțin ambalaj.
Accesibile: Pot înlocui mai multe produse de curățat și pot fi folosite pentru mai mult timp.
Reutilizabile: Fiecare fruct poate fi utilizat de până la șase ori înainte de a se consuma.
Hipoalergenice: Fără iritații cutanate sau respiratorii, fără toxine.
Simplu de utilizat: Adăugați-le în mașina de spălat sau preparați simplu din ele un detergent lichid.
Inodore: Însă puteți adăuga oricând uleiurile esențiale preferate.
Delicate: Natura lor ușoară nu dăunează hainelor sau țesăturilor fine.
Fără balsam artificial: Înmoaie în mod natural țesăturile!
Economisiți apă: Se clătesc mai ușor și necesită mai puțină apă la limpezire.
Economisiți energie: De asemenea, puteți opta pentru un ciclu mai scurt de clătire a rufelor.
Prietenoase cu mașinile de spălat automate: Fără spumă, fiind perfecte pentru mașinile de spălat cu eficiență ridicată.
Funcționează la orice temperatură: Pot fi folosite în apă rece, caldă sau fierbinte.
Nu poluează: 100% biodegradabile și sigure pentru sistemele de reciclare a apei.
Reziduu compostabil: Cojile folosite pot fi aruncate în aparatul pentru compost.
Utilizări nenumărate: În cele ce urmează vă vom prezenta câteva idei de folosire a nucilor de săpun în propria locuință.

Este destul de evident că sunt o alegere minunată și sustenabilă. Acum vă vom arăta cât de versatile sunt cu adevărat…

Detergent de rufe
Cel mai des sunt folosite la spălatul rufelor. Un săculeț textil ce conține câteva fructe este tot ce aveți nevoie pentru a înlocui detergentul obișnuit și balsamul de rufe.
Numărul fructelor folosite depinde de temperatura și duritatea apei. Pentru apă fierbinte și dedurizată, folosiți 1-2 fructe; de obicei, pot fi utilizate și a doua oară. Pentru apă rece și dură, folosiți până la 8 fructe, de cel puțin 6 ori. Pentru a verifica dacă fructele s-au consumat, stoarceți coaja: dacă observați că iese un lichid spumos, atunci încă mai pot fi folosite. Dacă preferați să utilizați un detergent lichid, adăugați 28-85 grame la fiecare încărcare.

Ce preț au nucile de săpun? De unde le putem cumpăra?

Nucile de săpun au un preț de circa 41 lei per kilogram dar se găsesc și la pungi mai mici, de 500 sau 350 gr. Nucile de săpun pot fi cumpărate din magazinele tip plafar, cu produse naturale precum http://www.prodietamagazin.ro/75-nuci-de-sapun-bio. Pachetul de 1 kg nuci de săpun bio conține și un săculeț pentru utilizarea lor în mașina de spălat. Toate aceste nuci de săpun sunt suficiente pentru a putea spăla în jur de 210 încărcături de 5 kg de rufe cu mașina de spălat automată.

Nuci de sapun: mod de utilizare in masina de spalat rufe

Spălatul vaselor
Adăugați 2-5 fructe în coșul de tacâmuri din mașina de spălat vase și lăsați-o să efectueze programul obișnuit. Asigurați-vă că puneți oțet alb care contribuie, în mod natural, la clătire. Dacă spălați vasele la mână, puteți prepara un detergent lichid (ca mai sus) sau adăuga o nucă în apa fierbinte din chiuvetă.

Rețetele de produse lichide din nuci de săpun au instrucțiuni ușor de urmat, iar rezultatele sunt versatile. Fierbeți 2 fructe la fiecare ceașcă de apă pentru 30 de minute. Puteți zdrobi sau pisa fructele înaintea sau în timpul fierberii pentru a elibera cât mai multe saponine posibil. Lăsați apa la răcit, iar apoi strecurați soluția printr-o țesătură de muselină, adăugați uleiuri esențiale dacă doriți și păstrați totul într-un borcan reciclat în frigider, pentru a preveni alterarea. Folosiți nucile de săpun rămase și țesătura de muselină la o spălare în mașina de spălat rufe.

Soluție de curățare pentru geamuri
Adăugați două linguri de oțet alb și două linguri de detergent lichid într-un pulverizator cu 473 ml apă. Dacă doriți, puteți adăuga și câteva picături de uleiuri esențiale. Agitați bine și folosiți ca pe o soluție normală de curățat.

Șampon
Da, este adevărat! Acest fruct mic și versatil este ideal pentru spălarea părului. Este folosit chiar și în medicina ayurvedică pentru prevenirea căderii părului; totuși, nu vom face niciun fel de speculații și promisiuni în acest sens!
Amestecați 14 până la 29 mililitri de săpun lichid din nuci în aproximativ 354 ml apă (poate fi refolosit un borcan vechi pentru acest lucru), adăugați aroma preferată dacă doriți și turnați totul pe cap. Masați și clătiți ca de obicei. De asemenea, pentru un păr puternic, puteți adăuga în soluție o linguriță de bicarbonat de sodiu. Iar pentru un păr mai fin, adăugați oțet de mere: diluați 29 ml în 295-354 ml apă cu care vă clătiți părul după spălare.

Animale de companie
Utilizați detergentul lichid ca șampon pentru animalele de companie, precum și pe post de soluție de curățare a cuștii sau locului de dormit și jucăriilor acestora sau chiar pentru a îndepărta dăunătorii, prin pulverizarea soluției pe blană.

Bijuterii
Înmuiați bijuteriile în soluție lichidă nediluată, iar apoi curățați-le bine cu o periuță de dinți mai veche.

Spălați-vă mașina sau covoarele!
Foarte multe persoane care locuiesc la curte vor să își spele singure covoarele dar detergenții chimici afectează plantele iremediabil și, dacă nu avem un loc special amenajat cu ciment și scurgere ne lăsăm păgubași. Aveți mașina parcată în curte cu gazon, flori sau viță de vie și evitați cât de mult detergenții sintetici? Se poate spăla așadar cu nuci de săpun.

Înmuiați până la 12 nuci de săpun în aproximativ 4 litri de apă fierbinte, timp de 30 de minute, sau umpleți o găleată cu apă sub presiune de la furtun pentru a elibera saponinele din nucile de săpun. Folosiți această apă pentru a spăla covoarele, mașina, jucăriile, bicicletele, orice doriți! Datorită faptului că este biodegradabilă, apa de spălat cu nuci de săpun poate fi reutilizată la udarea copacilor sau plantelor. 

Nucile de săpun Planet Pure reprezintă detergent Bio, 100% natural certificat de Austria Bio Garantie, hipoalergenic si biodegradabil. Nucile de săpun sunt potrivite pentru a fi utilizate ca detergent de rufe pentru bebeluşi, copii, persoane alergice sau care suferă de probleme de piele. Sunt singurele nuci de săpun BIO certificate de un organism european, garantat proaspete și de o calitate superioară.

Covoarele pot fi spalate cu solutie din apa cu nuci de sapun.
Covoarele pot fi spalate cu solutie din apa cu nuci de sapun. Sunt doar nuci, adica tot plante. Ca si iarba, florile, copacii. Vezi aici detalii!

Scrie un raspuns: