Ness-ul – sanatos sau nu? Cum se produce

Trebuie sa recunoastem ca am auzit cu totii expresii de genul “ness-ul este otrava“, “ness-ul este mult mai tare decat cafeaua“, “ness-ul dauneaza sanatatii“, “ness-ul nu e cafea” si cate si mai cate! Producatorii se straduiesc sa mentioneze peste tot ca ness-ul este cafea solubila naturala 100% dar multe persoane au dubii ca ar fi cu adevarat naturala caci aspectul poate induce in eroare.

ness_cafea_instant_solubila

Exista opinia ca ness-ul este o cafea prelucrata excesiv (si de aceea nociva) dar in realitate ness-ul este doar o cafea fara zat inghetata, maruntita si deshidratata. Un proces ce nu implica chimicale, E-uri si alte trucuri industriale.

In primul rand, denumirea de ness este de fapt ramasa din vremurile parintilor nostri, corect este sa spunem cafea instant sau cafea solubila. Si da, ness-ul este cafea, ness-ul nu este otrava si nu se pune problema ca dauneaza sanatatii asa cum nu se pune problema nici in cazul cafelei consumate moderat. Ness-ul este o cafea solubila 100% naturala, produsa de obicei din boabe de cafea Robusta atent selectionate. Un consum moderat de cafea (aprox. 2 cani de cafea pe zi) pentru un organism sanatos va fi asociat de preferat  cu o alimentatie echilibrata si diversificata, precum si cu un program variat de activitati fizice.

Si daca n-aveti incredere in noi atunci cand va spunem ca ness-ul este cafea naturala, atunci poate aveti incredere in emisiunile BBC si in demonstratia din filmuletul de mai jos despre cum se produce ness-ul (este in lb. engleza dar usor de inteles):

Asa cum ati remarcat in filmulet, ness-ul se produce din cafeaua proaspat prajita si macinata. Aceasta se fierbe cu apa asa incat sa se obtina un lichid extrem de concentrat si aromat. Veti remarca faptul ca zatul de cafea nu este folosit pentru ness ci numai lichidul obtinut, cafeaua propriu zisa pe care o bem in mod normal. Zatul de cafea se arunca.

Cafeaua concentrata este inghetata in cateva secunde, maruntita si deshidratata. Iata ce este ness-ul: o cafea tare fara apa. Adaugand apa ulterior ajunge aceeasi cafea de la inceput, dar cu un gust diferit!

Studiile arata ca intr-adevar, cafeaua solubila are un rol important asupra capacitatii de concentrare mentala reducand oboseala, contribuind la performanta in diferite activitati intelectuale si a starii de alerta prin cresterea timpului de reactie. Desigur, nu trebuie sa ne bazam numai pe cafea pentru a fi vigilenti si inteligeneti dar are si ea rolul ei!

Valori nutritionale medii per 100 gr cafea solubila ness: 484KJ/118Kcal; 7,8 gr proteine; 3,1 gr glucide si 0,2 gr lipide.

1 comentariu

Scrie un raspuns:

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *