Idei de mancare de post / vegana / vegetariana

Ne plictisim ușor de rețetele standard și căutăm mereu idei de mâncare de post (vegană / vegetariană) delicioasă și mai ales sănătoasă. Iar dacă reușim să și slăbim în timpul postului, pentru mulți dintre noi nu poate fi decât un bonus binemeritat! Știm însă că anumite mâncăruri, deși sunt de post (precum cartofii prăjiți sau pate-urile din soia) nu sunt neapărat și sănătoase și, de aceea, trebuie să ne informăm tot timpul și să căutăm rețete de mâncare de post ușor de pregătit dar mai ales sănătoasă.

Mâncare vegetariană de post, Vegană. Rețete simple.

Mâncare vegetariană de post, Vegană. Rețete simple.

Mâncarea vegetariană poate ajuta la scăderea colesterolului și chiar la slăbire dar trebuie să știm ce alegeri să facem. Multe produse de post pot aduce mai multe calorii decât cele de origine animală și, din păcate, la sfârșitul postului ne vom găsi în situația de a avea mai multe kilograme decât ne-am fi așteptat. Acest lucru se datorează cu mare probabilitate excesului de carbohidrați (făinoase, zaharuri) și grăsimi (în situația în care consumăm alimente prăjite sau călite în ulei). 

“Este bine să încercăm să gătim fără ulei de floarea soarelui și fără prăjeli măcar în perioada de post. O lingură de ulei are circa 100 de calorii așa că, doar eliminând acest aliment vom putea slăbi mai ușor. Există și alte beneficii suplimentare ale eliminării uleiului de floarea soarelui, atât de mult folosit în România. Acesta are un exces de Omega 6 cu efect pro inflamator în organism. Uleiul de floarea soarelui prezintă și un alt mare neajuns, respectiv este sărac în acizi grași Omega 3. Uleiul de floarea soarelui din comerț este de cele mai multe ori ieftin și rafinat, deci este lipsit de antioxidanți “naturali” și nu este recomandat pentru reutilizare. Cu ce putem înlocui uleiul de floarea soarelui? Putem adăuga ulei de măsline, de avocado sau de migdale peste mâncărurile deja preparate, dar nu mai mult de o linguriță două. Aproape toate tipurile de ulei au 900 calorii la 100 ml dar organismul are nevoie și de grăsimi sănătoase pentru arderi bune. Vom alege, așadar uleiuri extravirgine, bio, nerafinate, nehidrogenate, de primă presă. Iar dacă chiar dorim să prăjim puțin alimentele sau doar să le sotăm cu puțin ulei, cel de cocos este mult mai recomandabil decât cel de floarea soarelui.” spune Elena Roșu, tehnician Nutriționist.

În perioada de post devine o problemă asimilarea proteinelor, din cauză că lăsăm deoparte alimentele de origine animală. Proteinele sunt esențiale în tot organismul, de la menținerea sănătății părului și unghiilor, până la dezvoltarea musculară. În plus, ele ajută la menținerea stării de sațietate pentru mai mult timp deoarece se digeră mai greu decât carbohidrații.
Mulți dintre noi am auzit că ouăle și carnea sunt surse bune de proteine (și chiar sunt), însă există alternative (ce includ multe opțiuni vegane!) la acestea pentru fiecare masă sau gustare dintre mese.

Testați-vă abilitățile culinare, luând în considerare propunerile și rețetele noastre pentru alimente bogate în proteine, trecute adesea cu vederea și redescoperite în perioade precum cea de post.

Fasole și Leguminoase

Fasole alba BIO certificat Demeter

Putem comanda online! Fasole alba BIO certificat Demeter: vezi pret si mai multe optiuni

Proteine: 15 grame, la o ceașcă de fasole gătită. O ciorbă delicioasă de fasole este perfectă pentru a vă încălzi în timpul ultimelor zile de iarnă sau a primăverilor răcoroase, fiind totodată simplu de personalizat, după gust. Pentru mai multe proteine, adăugați-i deasupra felii de avocado sau iaurt grecesc. Dintr-o ceașcă de fasole pestriță, roșie sau neagră, veți obține 13-15 grame de proteine, un stomac plin și fibre benefice pentru sănătatea inimii. Dacă nu aveți timp să fierbeți fasolea în mod tradițional, puteți cumpăra fasole prefiartă la borcan sau conservă. Sunt preferabile variantele de fasole bio, fără prea multă sare adăugată și fără conservanți. Puteți pregăti și salate cu fasole prefiartă din borcan sau conservă. Spălați fasolea, o puneți într-un bol și adăugați ceapă roșie, roșii, castraveți, pătrunjel, semințe de susan, sare de Himalaya și piper alb. De multe ori ne plângem că salatele nu țin de foame, dar în această variantă, cu boabe de fasole, salatele sunt mult mai sățioase!

Mazărea verde

Proteine: 8 grame, la o ceașcă. Acestor boabe verzi nu li se poate reproșa nimic. Nu sunt doar o sursă bună de proteine, ci sunt și ieftine, iar gustul lor rămâne neschimbat, fie proaspete, fie congelate ori la conservă, în așa fel încât le puteți folosi în orice moment ce doriți.

Semințe de chia

Proteine: 4 grame, la 2 linguri. Aceste semințe vă vor menține sătui și vor contribui la buna funcționare a digestiei. Practic, le puteți presăra peste orice mâncare, inclusiv pe  salate. Amestecați semințe de chia cu lapte vegetal (băutură bio din migdale, ovăz, orez, alune de pădure, etc) și în câteva minute ați obținut o budincă delicioasă pentru că semințele de chia se umflă și devin gelatinoase. Puteți îndulci cu puțină miere (atenție la calorii) sau cu stevia (îndulcitor non caloric din frunzele de stevia rebaudiana). Mai multe » detalii și preț semințe de chia «

Linte

Proteine: 18 grame, la o ceașcă de linte gătită. Deoarece lintea nu trebuie să stea la înmuiat înainte de a fi gătită, se prepară mai repede decât fasolea. Încercați aceste leguminoase cu un preț accesibil în salate cu mere, țelină și suc de lămâie, alături de carne de porc la grătar, într-un antreu demn de o petrecere de seară. >> Vezi aici de unde iti poti cumpara linte verde sau rosie online <<

Unt de nuci, cocos, caju, migdale, arahide

Proteine: 7-8 grame, la porție (de obicei, 2 linguri). Unturile de cocos, alune de pădure, arahide și de migdale sunt alternativele perfecte ale consumului de nuci pentru proteine. Mâncați unt de arahide, migdale și nuci caju. Două linguri din oricare din aceste unturi vă vor oferi 8 grame de proteine.

Quinoa

Proteine: 8 -10 grame, la numai o porție de quinoa gătită. Vă place orezul cu lapte? Înlocuiți orezul cu quinoa și obțineți dis-de-dimineață o explozie de proteine de cea mai bună calitate. Îndulciți cu miere sau adăugați gem de fructe fără zahăr. Este suficient să gătiți o dată acest mic dejun pentru a vă cuceri și determina să-l încercați și în următoarele zile. Este simplu de personalizat, adăugându-i fructele și nucile preferate. Știți să gătiți pilaf de orez? Înlocuiți orezul cu quinoa, adăugați multe legume și obțineți un prânz savuros. Preț quinoa & detalii suplimentare: prodietanaturala.ro

Cânepă

Amestecați 30 de grame de pudră de cânepă în smoothie și veți obține aproximativ 11 grame de proteine, pur și simplu.

Lapte și smântână vegetale

Știați că laptele vegetal poate avea un gust mai bun și chiar mai mult calciu decât cel de origine animală, și asta cu zero colesterol? Cu numai o cană de lapte de cocos, orez sau migdale obțineți proteine vegetale de cea mai bună calitate. Consumați-l alături de cereale îmbogățite și vă puteți bucura de un mic dejun în totalitate vegan.

Salate cu maioneză vegetală

Salata de vinete, cea de țelină, salata cu ton sau cu ciuperci nu sunt parcă atât de delicioase fără maioneză. Dacă dorim să renunțăm la ouă și la alte produse de origine anumală, este recomandată rețeta de maioneză vegetală din caju. Vezi aici rețeta de maioneză vegetală și ingredientele necesare.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.