Macesele – proprietati

Măceșele (Rosa canina) au proprietăți curative extraordinare, fiind adevărate depozite de vitamina C care îmbunătățesc imunitatea la gripe, viroze, infecții.

Măceșele au proprietăți nutritive valoroase și virtuți terapeutice.
Măceșele au proprietăți nutritive valoroase și virtuți terapeutice.

Apreciate de mii de ani în medicina naturistă din întreaga lume, măceșele cresc nivelul de energie, scad colesterolul, contribuie la sănătatea mucoaselor, stimulează vindecarea rănilor și contribuie la prevenirea bolilor de inimă și la formarea celulelor canceroase. Ceaiul sau infuzia de măceșe tratează intoxicațiile, diarea, febra, viermii intestinali, palpitațiile. În plus, ceaiul, sucul sau infuzia de măceșe sunt benefice în perioadele de stres, de suprasolicitare fizică sau efort intelectual, anxietate, astenie, nevroză, în convalescența după boli infecțioase, viroze, anemie, bronșită cronică, imunitate scăzută. Măceșele sunt indicate și în prevenirea sau tratamentul naturist al afecțiunilor hepatice și renale.

Măceșele au proprietăți ușor laxative și antioxidante, fiind recomandate și în curele de slăbire sau în dieta de menținere a siluetei. Vitamina C ajută metabolismul glucidelor și este indispensabilă în formarea colagenului. Substanțele bioactive sunt eficiente în cura de slăbire prin inhibarea procesului de depunere a țesutului adipos, facilitarea arderilor și eliminarea toxinelor nocive pentru organism (toxine care încetinesc metabolismul și arderea calorică). Măceșele sunt utile în orice cură de detoxifiere a organismului datorită efectului lor de scădere a stresului oxidativ și de reducere a radicalilor liberi.

Pe lângă efectele ușor diuretice, măceșele mențin și buna funcționare a vaselor capilare și normalizează circulația sângelui. Dacă suferiți de varice, infuzia de măceșe nu trebuie să lipsească din programul dvs alimentar! Sucul de măceșe este bun vitaminizant, tonic, vasodilatator arterial, antilitiazic, antiinflamator intestinal.

Măceșul este un arbust înrudit cu trandafirul, cu flori și frunze căzătoare și tulpina acoperită de țepi mici, ascuțiți. Fructele de măceș fac parte din categoria fructelor de pădure însă acestea nu pot fi consumate decât dacă sunt culese într-un anume moment al anului, fiind preferabil să fie prelucrate astfel încât să se prevină degradarea vitaminei C și a bioflavonoidelor. Interiorul fructelor nu este comestibil și de aceea este recomandabil să fiți foarte bine informați despre modul de preparare a măceșelor sau să vă achiziționați derivate ale măceșului din magazine specializate.

Măceșele conţin foarte multe vitamine, în special vitamina C, dar şi vitaminele din complexul B, E, K şi PP (flavonoglucozide). În aceste fructe roșii mai găsim proteine, substanțe minerale, acizi esențiali, licopen sau betulina. Compoziția bogată în nutrienți a măceșelor tonifică și vitaminizează tot corpul, menținând sănătatea țesuturilor și a organelor interne.

Ceaiul și infuzia de măceşe întăresc imunitatea organismului şi sunt vasodilatatoare. Conţinutul ridicat de vitamina C şi alte substanţe benefice asigură buna funcţionare a organismului, întărirea sistemului imunitar şi un flux sanguin excelent. În mod special vitamina P contribuie la menținerea normală a permeabilității și elasticității capilarelor.

În măceșe regăsim și bioflavonoide, substanțe deosebit de valoroase pentru sănătate asociate și cu pigmentul fructelor. Bioflavonoidele au reputația certificată de studii de a aduce numeroase beneficii pentru sănătate, precum scaderea colesterolului, tratamentul naturist al varicelor, prevenirea bolilor de inimă sau cancerului. Persoanele care sunt predispuse la infecții ale tractului urinar trebuie să știe că infuzia de măceșe este la fel de eficientă ca și sucul de afine roșii.

Măceșe Bio deshidratate pentru ceai 90 gr. Vezi preț și mod de livrare rapidă.
Măceșe Bio deshidratate pentru ceai 90 gr. Vezi preț și mod de livrare rapidă.

Scrie un raspuns: