Maca, ce beneficii aduce?

Maca este o plantă care crește în Peru, unde a fost cultivată vreme de peste 2000 de ani. Există mai multe tipuri de maca, inclusiv galbenă, roșie și neagră. Poate fi consumată ca supliment sub formă de pudră sau ca medicament, așa cum era folosită în mod tradițional și în trecut. Cercetările arată că pudra de maca (fructele deshidratate și mărunțite) aduce multe beneficii pentru sănătate, atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și în cazul celor care suferă de diferite stări, indispoziții și boli.

Maca poate fi cumpărată din magzine cu alimente și suplimente bio de cea mai bună calitate » prodietamagazin.ro «.

Cum funcționează maca

Rădăcina de maca aparține unei plante adaptogene, ceea ce înseamnă că ajutorul său vine doar atunci când este necesar. De exemplu, dacă organismul produce în exces un hormon, ea îl reglează la valorile normale anterioare, iar dacă dimpotrivă organismul nu produce suficient un hormon, ea ajută la creșterea nivelului acestuia până ce este echilibrat. Glandele suprarenale fac parte din sistemul endocrin și sunt conduse de către hipotalamus și glandele pituitare. Când o persoană suferă de oboseală suprarenală, există un dezechilibru la nivelul glandelor suprarenale ce cauzează oboseala excesivă și stresul intens. Rădăcina de maca, atunci când este consumată cu regularitate, are capacitatea de a hrăni și stimula hipotalamusul și glandele pituitare care aduc în schimb echilibrul mult dorit al glandelor suprarenale. Acest proces îi ajută pe cei care suferă de oboseală suprarenală, făcându-i să se simtă mai bine prin atenuarea simptomelor. Pentru ca maca să fie un remediu eficient în tratarea oboselii suprarenale, se recomandă să fie consumate de cel puțin trei ori pe zi 450 mg de rădăcină de maca.

Metode de a introduce maca în alimentație

Datorită varietății formelor sub care o găsim, rădăcina de maca este ușor de integrat în dieta zilnică. De asemenea, poate fi administrată ca supliment, prin înghițirea tabletelor sau capsulelor sau prin dizolvarea pudrei în apă, supă sau ceai de plante. Puteți adăuga o linguriță de maca în cafeaua zilnică! Veți obține un plus de energie și nutrienți valoroși plus multe alte beneficii pentru sănătate!

Maca pudra in cafe latte
Maca pudra in cafe latte

Pudra de maca se creează prin mărunțirea fină a plantei deshidratate și poate fi adăugată și în smoothie-uri, în shake-urile nutritive, amestecată în miere și folosită ca îndulcitor, pulverizată peste fructe, floricele de porumb, salate, muesli, cereale sau legume.
Nu se cunosc efecte adverse ale consumului de rădăcină de maca.

Maca energizează

Pudra de maca pote cește nivelul de energie și poate spori chiar performanța sportivă. Acest lucru a fost stabilit în urma unui studiu privind cicliștii publicat în „Revista de Etnofarmacologie” („Journal of Ethnopharmacology”). Opt cicliști sănătoși au fost cronomentrați în timpul unei curse de 40 km înainte și după ce au consumat maca timp de 14 zile. Studiul a arătat că suplimentele cu maca au îmbunătățit în mod semnificativ timpul parcurs de cicliști, evidențiind efectele energizante ale maca. De asemenea, sondajele de auto-percepție au demonstrat că oamenii se simt mai energici după ce consumă maca, potrivit unui articol din „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”. Prin urmare, dacă doriți să reduceți consumul de cafea, o linguriță de maca zilnic poate oferi acel plus de energie de care aveți nevoie!

Favorizează sănătatea mintală

Într-un studiu din 2006 publicat în „BMC Complementary and Alternative Medicine”, cercetătorii au studiat pe cobai efectele maca de culoare galbenă, roșie și neagră asupra depresiei și a funcției cognitive. Ei au supus cobaii la mai multe teste menite să arate activitățile cognitive ale acestora și au descoperit că toate tipurile de maca scad depresia, în timp ce în special maca neagră îmbunătățește procesul de învățare și funcția cognitivă. Deși este nevoie de mai multă cercetare pentru a determina aplicațiile farmacologice, studiile sugerează că maca ar putea aduce beneficii sănătății creierului și minții.

Optimizează tensiunea arterială

În locurile în care maca este consumată în mod tradițional, oamenii tind să aibă o tensiune arterială mai mică decât cei din zonele în care nu este folosită maca. Este bogată în potasiu, care previne creșterea tensiunii arteriale. Un studiu din 2010 publicat în „Bioresource Technology” arată că maca are abilitatea de a reduce tensiunea arterială, de vreme ce în timpul experimentelor de cultură compușii săi fenolici inhibă enzima cu un rol important în hipertensiunea arterială. Acest lucru sugerează că este posibil ca maca să poată fi utilă în prevenția și tratamentul tensiunii arteriale mari.
Oboseala suprarenală este o boală ce cauzează o încetinire a activității glandelor suprarenale, acestea funcționând la un nivel mai puțin decât optim. Printre simptomele asociate cu această boală amintim stresul, oboseala accentuată și o indispoziție generală. Persoanele care suferă de oboseală suprarenală de cele mai multe ori se bazează pe stimulanți precum cafeaua și cola pentru a combate simptomele; cu toate acestea, mai mult le înrăutățesc. O plantă care s-a dovedit a fi eficientă în combaterea oboselii suprarenale este rădăcina de maca.

Despre rădăcina de maca

Maca pudra reteta smoothie
Maca pudra reteta smoothie

Maca, cunoscută sub denumirea științifică de Lepidium meyenii, este o plantă adaptogenă nativă din înalții Munți Anzi din Peru și Bolivia. Este folosită atât ca rădăcină, asemănătoare cu ridichea, cât și ca remediu medical. Maca este un nucleu de putere nutrițional, conținând proteine sub forma polipeptidelor, fibre, lipide ce includ acizi grași precum acidul linoleic, acidul palmitic, acidul oleic și steroli; vitamine și minerale care includ tiamina, riboflavina, vitamina C, calciu, magneziu și potasiu, precum și aminoacizi ca acidul aspartic, acidul glutamic, serina, glicina, arginina, valina, fenilalanina, tirozina și treonina. Maca a fost folosită secole de-a rândul pentru tratarea anemiei, tuberculozei, depresiei, tulburărilor menstruale și oboselii suprarenale. De asemenea, ea poate ajuta în creștere fertilității și a performanței sexuale. Maca poate fi găsită în forma sa integrală, sub formă de pudră, în stare lichidă, sub formă de tablete sau capsule.

Maca pudra bio pret 100 gr
Maca pudra bio pret 100 gr

Scrie un raspuns: