Indicele glicemic al alimentelor poate fi de referinta atunci cand dorim sa slabim. Putem urma dieta indicelui glicemic pentru a slabi (adica alimente slabe caloric).

Dieta IG cu indice glicemic scazut va propune, dupa cum arata si numele, sa mancati doar alimentele ce au o valoare mica si medie a indicelui glicemic (IG) si sa le evitati pe cele cu valoare mare. Foarte multe persoane tin “cura de slabire cu fructe” dar atentie la indicele glicemic al fructelor! Unele fructe au indice glicemic foarte ridicat si nu ajuta in cura de slabire. In tabelul de mai jos cu indicele glicemic al alimentelor va puteti orienta si in privinta fructelor.
Regimul de slabire bazat pe evaluarea indicelui glicemic al alimentelor este foarte eficient datorita faptului ca slabirea se va datora reducerii masei de grasime si nu a masei musculare din organism. Doar eliminarea glucidelor din alimentatie nu reprezinta un program eficient de slabit.
In anul 1981, doctorul David Jenkins si colaboratorii sai de la catedra de stiinte nutritionale din Universitatea din Toronto au publicat un referat stiintific in The American Journal of Clinical Nutrition unde s-a folosit pentru prima oara termenul de indice glicemic (IG), pe care il descriau ca fiind baza fiziologica a clasificarii alimentelor cu carbohidrati. Aceasta inseamna ca in loc sa se puna accent pe felul si tipul de carbohidrati continuti de un aliment, ei au cautat sa afle cum raspunde organismul la carbohidrati – in mod specific, cat de repede si cat de mult creste nivelul de zahar din sange (glicemia) in primele doua ore dupa ce alimentul a fost consumat.
Indicele glicemic a fost dezvoltat mai ales pentru a ajuta bolnavii de diabet zaharat sa-si mentina mai bine sub control nivelul glicemiei. Curand insa, industria alimentara ca si cea a dietelor a preluat rezultatele studiilor despre indicele glicemic si, din pacate, a distorsionat mesajul catre public generand o intelegere gresita, deoarece mesajul a fost simplificat la afirmatia “carbohidratii nu sunt buni, evitati-i”.
Adevarul este insa ca organismul are nevoie de carbohidrati, dar nu toti acestia sunt la fel. Pentru a slabi si trai sanatos este bine sa ne orientam catre alimentele cu indice glicemic mediu si scazut.
Indicele glicemic masoara carbohidratii din perspectiva concentratiei de zahar pur. Este important de stiut valoarea acestuia pentru a se determina cum este afectata glicemia (nivelul zaharului din sange) dupa masa. Digestia transforma carbohidratii in glucoza si astfel creste nivelul zaharului din sange. Acesta determina mai departe producerea de insulina imediat dupa ce mancarea a fost digerata. Insulina este un hormon care, daca este produs in cantitate mai mare, poate produce ingrasarea. Putem spune ca indicele glicemic masoara biodispozitia carbohidratilor sau rata de absorbtie intestinala. Daca rata de absorbtie este ridicata (spre exemplu, in cazul cartofilor) atunci si nivelul zaharului in sange va creste foarte rapid. In comparatie, carbohidratii cu un indice glicemic mic (spre exemplu rosiile) genereaza o rata a glicemiei foarte mica. Acest indice este foarte putin influentat de continutul in proteine sau in grasimi al alimentului respectiv. In general, alimentele cu IG scăzut au nevoie de un timp mai lung pentru a fi digerate ceea ce determina reducerea senzaţiei de foame şi apoi scădere ponderală.
Curele de slabire bazate pe calculul de calorii pot fi inselatoare pentru ca aceeaşi cantitate de calorii glucidice consumate in cursul unei zile poate să ingraşe intr-o măsură mai mare sau mai mică in functie de indice. Conteaza foarte mult şi in ce formă vom mânca acel aliment (crud, fiert, copt, prajit).

Atunci cand glicemia este constantă veti avea suficient combustibil pentru creier si masa musculara.Indicele glicemic poate fi masurat aratand cat de repede este eliberat zaharul din alimente comparativ cu glucoza pura. Ratei eliberarii glucozei i-a fost atribuit un punctaj de 100.
Tabel alimente cu indice glicemic foarte mare
Bere * | 110 | Glucoza (dextroza) | 100 |
Cartofi prajiti sau gatiti la cuptor | 95 | Faina de orez | 95 |
Paine alba fara gluten | 90 | Morcovi (fierti) * | 85 |
Orez instant | 85 | Fulgi de porumb | 85 |
Pop corn (fara zahar) | 85 | Pastarnac * | 85 |
Paine alba pentru sandvis | 85 | Faina alba de grâu | 85 |
Piure de cartofi | 80 | Gogosi | 75 |
Lasagna | 75 | Dovlecel, tartacuta * | 75 |
Pepene verde * | 75 | Croissant | 70 |
Briosa | 70 | Ciocolata (cu zahar adaugat) | 70 |
Bauturi tip Cola, bauturi racoritoare | 70 | Malai | 70 |
Gnocchi | 70 | Taitei (pe baza de grâu) | 70 |
Cartofi decojiti si fierti | 70 | Chipsuri | 70 |
Mamaliga | 70 | Cereale rafinate (cu zahar adaugat) | 70 |
Zahar alb (zaharoza) | 70 | Orez standard | 70 |
Zahar brun integral | 70 | Sfecla de zahar, sfecla rosie (fierte) * | 65 |
Mars ®, adidasi ®, Nuts ®, etc | 65 | Muesli (cu zahar sau miere adaugata …) | 65 |
Ananas (in conserva) | 65 | Porumb dulce (fiert ) | 65 |
Stafide (rosii si auriii) | 65 | Paine de secara (30% secara) | 65 |
Cartofi necuratati, fierti la aburi | 65 | Paine din cereale integrale | 65 |
Caise (la conserva) | 60 | Banane (coapte) | 60 |
Castane | 60 | Orez cu bob lung | 60 |
Miere | 60 | Inghetata (standard, cu zahar adaugat) | 60 |
Pizza | 60 | Pepene galben | 60 |
Suc de struguri (neindulcit) | 55 | Sushi | 55 |
Ketchup | 55 | Suc de mango (neindulcit) | 55 |
Mustar (cu zahar adaugat) | 55 | Nutella ® | 55 |
Papaya (fructe proaspete) | 55 | Piersici (la conserva/ pot fi cu sirop) | 55 |
Cercetarile din ultimii zece ani au aratat ca, in afara de efectul nociv asupra arterelor, zaharul si faina alba favorizeaza aparitia bolilor canceroase. Persoanele care doresc sa-si protejeze arterele si inima trebuie sa evite alimentele cu un indice glicemic mare precum produsele ce au la baza faina alba, zaharul, mierea si orezul alb.

Este recomandat sa consume alimente cu un indice glicemic scazut, adica legume, zarzavaturi, cereale integrale.
Tabel alimente cu indice glicemic mediu
Baton de cereale (fara zahar adaugat) | 50 | Mango | 50 |
Kiwi* | 50 | Muesli (nu dulce) | 50 |
Suc de ananas (neindulcit) | 50 | Cartofi dulci | 50 |
Ananas (fruct proaspat) | 45 | Suc de grapefruit (neindulcit) | 45 |
Struguri verzi sau rosii (fructe proaspete) | 45 | Mazare verde (la conserva) | 45 |
Paine integrala de secara sau faina de secara | 45 | Sos de rosii (cu zahar) | 45 |
Spaghete al dente (5 min fierte) | 40 | Cereale integrale (fara zahar adaugat) | 45 |
Smochine uscate | 40 | Suc de morcovi (neindulcit) | 40 |
Prune uscate | 40 | Lactoza | 40 |
Unt de arahide (fara zahar adaugat) | 40 | Ovaz | 40 |

Tabel alimente cu indice glicemic mic
Fasole neagra | 35 | Mere (fructe proaspete) | 35 |
Caise uscate | 35 | Mazare verde (proaspata) | 35 |
Inghetata (cu fructoza) | 35 | Susan (seminte) | 35 |
Nectarine (fructe proaspete) | 35 | Portocale (fructe proaspete) | 35 |
Piersici (fructe proaspete) | 35 | Prune (fructe proaspete) | 35 |
Wasa ™ fibra (24%) | 35 | Iaurt de soia (aroma de fructe) | 35 |
Seminte de floarea-soarelui | 35 | Suc de rosii | 35 |
Orez salbatic | 35 | Fasole alba, boabe de fasole verde, fasole cannellini, faziola | 35 |
Iaurt ** | 35 | Caise (fructe proaspete) | 30 |
Sfecla de zahar (cruda) | 30 | Linte inchisa la culoare | 30 |
Morcovi (cruzi) | 30 | Lapte de soia | 30 |
Usturoi | 30 | Grapefruit, pummelo (fructe proaspete) | 30 |
Marmelada (fara zahar adaugat) | 30 | Lapte ** (degresat sau nu) | 30 |
Pere (fructe proaspete) | 30 | Fructul pasiunii, maracuja, Granadilla | 30 |
Tomate | 30 | Linte galbena | 30 |
Capsuni (fructe proaspete) | 25 | Mure, afine, zmeura, coacaze rosii | 25 |
Cirese | 25 | Ciocolata neagra (mai mult de 70% din continutul de cacao) | 25 |
Linte verde | 25 | Humus | 25 |
Faina de soia | 25 | Lamaia | 20 |
Iaurt de soia fara arome | 20 | Pulbere de cacao (fara zahar adaugat) | 20 |
Migdale | 15 | Telina | 15 |
Broccoli | 15 | Varza de Bruxelles | 15 |
Varza | 15 | Conopida | 15 |
Dovlecei | 15 | Castravete | 15 |
Ardei gras (rosu, verde), boia de ardei | 15 | Ginger | 15 |
Alune, nuci Barcelona | 15 | Praz | 15 |
Ciuperci | 15 | Masline | 15 |
Ceapa | 15 | Arahide | 15 |
Pickle Baitui | 15 15 | Seminte de pin | 15 15 |
Fistic, migdale | 15 | Ridichie | 15 |
Salata, salata verde | 15 | Varza acra | 15 |
Soia | 15 | Spanac | 15 |
Tofu de soia | 15 | Nuci | 15 |
Avocado | 10 | Otet | 5 |
Condimente (patrunjel, busuioc, oregano, scortisoara, vanilie, etc) | 5 | Crustacee | 5 |
Sursa informatii tabel IG: www.montignac.com
Asadar, trebuie consumate alimente cu indice glicemic scazut si moderat cum ar fi: fructele proaspete si congelate, legumele proaspete (de evitat cele din conserva), cerealele integrale, nucile si semintele simple si germinate. Alimentele cu un indice glicemic scazut se insotesc de valori crescute ale colesterolului “bun”, adica HDL, care va protejeaza de infarct.

*Aceste produse alimentare, chiar daca au un index glicemic ridicat, continutul de zahar (glucide pure) este destul de mic (aproximativ 5%). Consumati cu incredere aceste alimente caci nu ar trebui sa afecteze semnificativ glicemia.
** Nu exista practic nici o diferenta in indicele glicemic de ansamblu intre produsele lactate fara grasimi si produsele lactate standard. Este important sa se tina seama de faptul ca produsele lactate, chiar daca au un indice glicemic mic, au un index insulinic ridicat.

Dieta e minunata, dar nu vad nimic despre carne.
Eu vreau carne, branza, oua! Mi-e foame!!!
Costin
Tabelul cu indicele glicemic nu include alimente care nu contin carbohidrati (cuvantul glicemic trebuie inteles ca atare: se refera la glicemie!). Nu include asadar alimente care nu contin hidrati de carbon precum carnea, peştele, ouăle sau brânza. Pentru un regim alimentar sănătos trebuie să alegeţi carne fara grasime, daca este carne de pui sa aiba pielea inlaturata iar lactatele trebuie sa fie degresate. Carnea, pestele sau ouale este recomandat sa fie gatite fara ulei.
cum functioneaza dieta in cazul insuficientei de insulin?
1. Spuneti-mi va rog cum sunt gatiti cartofii aceia care au indicele glicemic numai 50, pentru ca vad ca de indata ce ii fierbi, coci sau prajesti, indicele sare aproape de 100.
2. dovleacul (IG 75) este cel portocaliu, de prajitura? Dovlecelul ce indice glicemic ar avea?
Va multumesc.
eu am avut 130kg. am incercat de toate(veziregimuride slabire). acum am 103KG. siam tinut cu strictete “regimul de slabire NASA” asa il gasiti si pe site. PLUS PUTINA MISCARE(ce e mult strica). acum sunt la mentinere. ma simt OK.
TREBUIE TINUT STRCT SI O SA VEDTI CE BINE E> SE MANANCA CARNE FARA RESTRICTIE ACA VREI!
nu prea inteleg mare lucru daca nu am retete pentru a pregati mancare
Am voie sa mananc supa de pui si supa de legume?
[…] Gasesti pe net o groaza de site-uri… de carti nu mai zic. Uite un exemplu rapid pe google.ro: Indice Glicemic – tabel indici. IG Dieta indicelui glicemic mic. Lista alimentelor cu index glicemic…. Eu oricum mi-am luat glucometru si verific glicemia si de 10 ori pe zi… e cel mai bun test. Cat […]
DAAAAAA, ca, chinezii si japonezii care mananca la greu orez ALB, “mor numai de cancer si sunt si tare grasi”…:))
[…] Ha! Uitati ce am gasit! Indice Glicemic – tabel indici. IG Dieta indicelui glicemic mic. Lista alimentelor cu index glicemic… Va rog sa atrageti atentia asupra alimentelor marcate cu un singur asterisk, si sa cititi […]
Sunt supra ponderala. Am fost internata in decembrie la endocrine si mi-au descoperit diabet tip II.Am tinut un regim bazat pe indicele glicemic si am slabit 22 kg. in 6 luni. Apoi am luat-o razna si nu am mai tinut cont de nimic si am pus multe kg. Am inceput sa mananc iar extrem de mult, haotic si mai ales ciocolata. Eu sunt vegetariana, mananc peste in schimb. Carnea nu se pune la socoteala, pori manca cu conditia sa nu fie grasa si nu prajita in ulei. regimul mi se pare bun, dar sa nu lasi gada jos cum am facut eu. Acum sunt din nou la regim.
Intrebase cineva mai sus si anume la nr 3 Grecu Ligia cum merge dieta la insuficienta Insulinica, merge oricum mai bine decat daca se folosesc alimente cu IG mare.
Dar si cu insuficienta Insulinica, lucrurile stau cam asa:
Dezavantaje:
Glicemie cam ridicata din nimic, insa depinde de organism, poate ca organismul si la o Glicemie constanta de 300, sa nu dea o Hemoglobina Glicata mai mare de 5, asa ca s-ar putea sa nu fie periculoasa in unele cazuri.
Insa in majoritatea cazurilor e fatala ducand la complicatii.
Avantaje:
Tot ce inseamna grasimi este afectat in jos, deci nu doar ca nu urca Colesterolul si Trigliceridele cu una cu doua, insa ne ingrasam cu dificultate, slabim repede, cu cat Insuficienta Insulinica e mai mare, cu atat adio ingrasare.
Rodica
Esti supraponderala intrucat de fapt tu ai facut Diabetul din cauza asta.
Ai Hiperglicemie cu Hiperinsulinism din cauza ca ai Insulinorezistenta mostenita de la tata sau de la mama tatalui tau probabil.
Cand mananci grasimi, fie ele si din ciocolata sau altceva, Insulina ti-o depune pe tine fff rapid.
Cand mananci dulce doar, pui pe tine ? Deci fara grasime. De ex paine cu Dulceata, sau paine cu Ketchup, sau ursuleti de gelatina gen Harribo, Jeleuri.
Mai mananca si ciocolata ca o viata ai, insa sa nu exagerezi.
Dieta e f buna, insa depinde si de organism, ptr unul poate cartoful prajit are IG de 100, ptr altul are 40, este relativ, depinde de viteza de asimilare.
De ex la mine orezul integral ecologic nedecorticat, adica ala de se zice ca e f bun, are un IG de ma tampeste.
Am mancat odata 500 g orez integral bio cantarit fiert cu rosii in el si ceapa + peste fript, am avut 121 g carbohidrati si doar 90 din orez.
De la o Glicemie bazala de 73, am avut asa:
La 30 minute – 134
La 1 ora – 143 (urca de rupe peretii)
La 2 ore – 99
Iar alta zi am mancat cartofi prajiti unde am avut 415 g de Glucide, deci mult mai mult ca la orezul integral:
La 1 ora – 82 (urca fff putin, deci IG mic de tot)
La 2 ore – 99
Asa ca nu e standard.
buna ziua,
cocosul ce indice glicemic are? este indicat a fi consumat sau nu?
Multumesc,
buna seara,nu stiu daca sa am sau nu incredere in dieta cert este ca eu am vazut cu ochii mei o cunostinta pe care nu o intalnisem de asta vara si care la vremea aia cantarea 87kg,iar acum are 68kg,deci…functioneaza,asa ca eu ma apuc cu curaj….
merge si cu carnea de pasare de tara,dar fiarta separat si folosita doar carnea fara supa….face-ti supa de legume conform si carnea o dezosati si fara piele o puneti in supa d-voastra iar supa de la carne o folositi la prepararea mancarii ptr restul familiei daca ei nu au probleme…..
fetelor….am plecat de la 91.8kg,iar dupa 4 zile…..88.9…asa ca MERGEEEEE.si chiar e un nou mod de viata
Foarte interesant articolul, mai ales ca, in mod obisnuit, ne hranim tinand seama de ideile care circula in cultura “populara”, de pareri si sfaturi care nu au o baza stiintifica, cum ar fi convingerea ca slabesti foarte mult daca inlocuiesti painea cu mamaliguta. Am incredere in informatiile voastre si le voi folosi. Multumesc.
[…] stiu ce IG au produsele? E plin netul de tabele de acest gen. Eu ma uit aici cand nu stiu ceva: Indice Glicemic – tabel indici. IG Dieta indicelui glicemic mic. Lista alimentelor cu index glicemic… De unde stiu cate calorii mananc? Din nou, e plin pe net de calculatoare de calorii si tabele. Eu […]
Max toate la prodieta.ro . Ce te gândeşti reţete de pui ?rnde exemplu :rnMere pui rachiu , făcut cu jumatati piept de pui , coniac de mere , smântână , ceapă şi unt , impreuna cu ciuperci .rn 4 jumatati de piept de puirn rn sare şi piperrn 8 uncie ciuperci feliatern 2 lingurite de ulei de măslinern 2 lingurite de untrn 1 / 3 cana de mere rachiu , cum ar fi Apple Jack sau Calvadosrn 4 ceapa verde , tocatarn 1 / 2 ceaşcă smântână bătut sau smântână grelern 1 lingurita de frunze proaspete de cimbru sau cimbru 1 / 4 lingurita de frunze uscatern rnpregătirea :rnAplatizarea de pui ; jumatati piept de pui loc între bucăţi de folie de plastic şi uşor, până la jumătate de kilogram subtiat şi uniforme în dimensiune. Se presara cu sare şi piper . Într-o tigaie grea de mare de ulei , de căldură de măsline şi unt la foc mediu . Adauga pieptul de pui . Gatiti pentru aproximativ 5 minute , până când se rumeneste , apoi . Adauga ciupercile si gatiti pentru aproximativ 5 minute mai mult . Adauga ceapa verde şi rachiu de mere şi gatiti pentru inca un minut , până când puiul este gătit şi ciupercile sunt fragede. Adauga smantana si cimbru ; se fierbe până când îngroşat. Gust şi se adaugă sare şi piper , dacă este necesar .rnAi altceva orice idei ? recipes for chicken
[…] Si indicele glicemic al alimentelor joaca un rol aici. Like this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. ← Fast stress relief strategies […]
Dieta ig e f. buna dar in prima faza sau primele 2-6. saptamani nu.ai voie sa mananci orez, cartofi c doar fierti si mancati a doua.zi) paine alba, zahar.
as dorim sa pot copia tabelele cu indice glicemic mare si mic
De maine incep o dieta tinand cont de ig.Chiar vreau sa vad.M-am saturat de diete .AM SI DIABET.SA-MI TINETI PUMNII——-
dar carnea unde e in tabelele astea? ca nu o vad
Aceste tabele sunt necesare celor cu glicemia crescuta. E vorba de alimentele care contin carbohidrati,iar indicele exprima cifric doar capacitatea alimentului respectiv de a creste glicemia (nivelul zaharului in sange). Carnea nu contine carbohidrati, deci nu este pe aceste liste.
…este buna dieta..dar am o nelamurire valoarea din tabel este calculata la 100grame?adica ex crustacee are un ig=5 ,adica 100grame crustacee are valoare IG=5?
si cei care sunt alergici la nichel ? alergicci la crustacee? eu sunt una si daca ma uit la lista cu tot che contine nichel…deja nu mai mananc nimic.
cata proteine animala avem voie maxim pe zi? ma refer la cata carne, cat peste, cata branza sau iaurt
CE TIPURI DE CARNE SE POT CONSUMA SI CARE AR FI SI INDICELE GLICEMIC PENTRU FIECARE IN PARTE LA 100G ?
LA ALIMENTELE CU INDICE GLICEMIC REDUS ACESTEA POT FI CONSUMATE IN ORICE CANTITATE IN TIMPUL UNEI ZILE SAU EXISTA RESTRICTII DE GRAMAJ?
INDICATORII DIN TABEL SUNT RAPORTATI LA 100G DE PRODUS ?
DE EX : MIGDALE 15
Buna ziua,
Carnea nu are Indice Glicemic. Cititi cu atentie articolul si ce inseamna Indicele Glicemic al alimentelor. Acesta se refera numai la carbohidrati (glucide) si nu se contorizeaza la 100 gr, el clasifica alimentele dupa efectul pe care il au asupra glicemiei. Alimentele cu indice glicemic redus pot fi consumate in orice cantitate in timpul zilei. Desigur, fara exagerare caci pana la urma si apa (0 calorii) dauneaza daca alegem sa bem exagerat.
п»їhttp://escomprarcialis.com/#7165 aquachem cialis generico
kd coach outlet online sale hq http://www.acmewire.com/member/154661/
si chear ajuta?
am tinu dieta acum doi ani am slabit dar dupa o perioda am inceput sa mananc detoate m-am ingrasat la loc credeti ca pot sa o mai tin iar credeti ca ar avea acelasi efect?
optometry drug not there still might Cruises be beunpleasant food or Yaz and order tramadol without prescription and used day Castle przegl tramadol in dogs side effects single some regardless tranquilizers TRAMADOL construed control opinions ultram pain medication attern reactions Tromadol wide can with There buy tramadol next day delivery
Cialis viagra cialis generico anche http://comprarecialisgenerico.com/#6469 prezzo cialis 20 mg comprarecialisgenerico.com cialis 20 mg valore
Cum sa fie glicemia nivelul zaharului din sange,poate nivelul glucozei din sânge