Guarana, un inlocuitor mai eficient al cafelei

Uneori renunțăm cu greu la obiceiurile noastre și ideea de a înlocui cafeaua cu guarana este relativ nouă la noi în țară. Ce nu știm este că, pe cât de populară este cafeaua la noi, pe atât este și guarana în Brazilia și toată America de Sud. Guarana, energie, cofeinaSportivii de performanță și dansatorii apelează de foarte mult timp la acest ingredient pentru a avea mai multă energie. Pudra de guarana poate fi adăugată în lapte, apă, shake-uri, iaurt, cereale și este eficientă și pentru slăbirea sănătoasă. 
Cofeina din componența sa determină o creștere a energiei și o suprimare a poftei de mâncare. Guarana este un ingredient des întâlnit și în băuturile energizante de la raftul magazinelor însă în cazul acestora trebuie să avem grijă la un alt ingredient: zahărul în exces.

Băuturile nealcoolice cu guarana sunt foarte populare în Brazilia și au fost comercializate și în alte țări din lumea întreagă sub forma băuturilor energizante. Guarana este disponibilă în diverse variante, precum batoane de ciocolată, gumă de mestecat, pudră, mix-uri, sirop și capsule.


Cofeina și guaranina sunt identice din punct de vedere chimic. Semințele guaranei au mai multă cofeină decât majoritatea plantelor, inclusiv decât boabele de cafea. Cea mai mare diferență între cofeina din boabele de cafea și cea din guarana este că acea cofeină din guarana se eliberează mult mai încet, generând o stimulare mai susținută și de durată mai lungă.

Deoarece stimulează în mod direct sistemul nervos central și crește metabolismul, guarana este foarte populară în rândul culturiștilor și sportivilor de performanță, ori pentru top-modele și manechine care au permanentă grijă de silueta lor. Guarana poate fi găsită în multe produse nutriționale pentru sportivi, însă poate fi consumată numai în porții mici, divizate, de-a lungul unei zile întregi.

Cunoscută ca adaptogen, guarana este totodată renumită pentru abilitatea de a suprima pofta de mâncare, fiind eficientă alături de o dietă săracă în calorii și de un program de activități fizice zilnice. Alte calități ale guranei o recomandă ca adjuvant în detoxifierea organismului, reducerea gazelor intestinale, obezitate, dispepsie, oboseală, ateroscleroză, nevralgie, diaree, ameliorarea simptomelor migrenei, reumatism și reducerea celulitei.

Numele guaranei provine din cuvântul amazonian „varana” ce se traduce printr-un copac care crește deasupra altui copac. Guarana este pasta uscată a semințelor plantei Paullinia cupana – o liană amazoniană cățărătoare, verde tot timpul anului, folosită în primul rând ca stimulator datorită conținutului de cofeină.

În mod obișnuit, semințele roșii ale plantei sunt prăjite, decojite, zdrobite cu apă și transformate într-o pastă care mai apoi este uscată sub formă de batoane sau cuburi. Batoanele, care se păstrează bine timp îndelungat, sunt trecute printr-o răzătoare pentru a produce praf de guarana. În America de Sud, guarana este folosită în mod frecvent în băuturi, în același fel în care nuca de cola este exploatată în Statele Unite și Europa. Deși nuca de cola emană o aromă puternică, guarana este mai moderată din acest punct de vedere.

Beneficii ale consumului de guarana

Guarana este folosită pretutindeni ca stimul cerebral, pentru diminuarea oboselii, creșterea energiei, pentru o mai bună capacitate de concentrare și pentru o stare generală de bine. Studenții și persoanele foarte solicitate în munca de birou pot apela și la guarana pentru eliminarea stresului.

În suplimentele alimentare, guarana este de multe ori folosită ca termogen (crește metabolismul, având ca efect slăbirea) și ca inhibitor al apetitului. Guarana a fost folosită în mod tradițional în rândul nativilor din Amazonia pentru prevenirea aterosclerozei (îngroșarea și rigidizarea arterelor), tratarea diareei cronice, durerilor de cap, ca afrodiziac, stimulator, tonic.

Guarana are în mod natural un conținut de cofeină între 2,5 și 7%. De asemenea, conține cantități mici din compușii înrudiți, teofilina și teobromina. Cofeina stimulează sistemul nervos central și este un stimulator cortical, deci mobilizator pentru funcționarea creierului. Stimulează fluxul de sânge din creier și crește secreția serotoninei, un neurotransmițător important. Tipul de cofeină din guarana revigorează mintea, crește vigilența, facilitează procesul de gândire și diminuează oboseala. În general, aceasta stimulează sistemul cardiovascular și crește debitul cardiac. Cofeina are totodată un efect ușor diuretic și stimulează respirația, dar în principal, ea îi inspiră pe cei plictisiți, le ridică moralul celor depresivi și le grăbește pasul celor obosiți.

Guarana este un ingredient alimentar foarte mult comercializat în special în America de Sud și în America de Nord și este în primul rând folosită în băuturi, ca stimulator. În Franța, produsele din guarana pot fi comercializate chiar și cu scopuri medicale cu anumite specificații, fiind indicată în tratarea diareei ușoare, asteniei funcționale (stare generală de slăbiciune sau pierderea puterii) și ca adjuvant în tratamentul natural destinat pierderii în greutate.

Guarana pudra ce contine cofeina de 3 ori mai mult decat cafeaua
Guarana pudra ce contine cofeina de 3 ori mai mult decat cafeaua: cum se pregateste?

Guarana este un stimulator pe bază de cofeină, de aceea persoanele care o consumă manifestă grade diferite de toleranță. Ca în cazul oricărui produs cofeinizat, guarana poate cauza insomnie și hiperactivitate. Studiile arată că o cantitate de până la 300 mg de cofeină pe zi este, în general, considerată a fi sigură pentru majoritatea adulților. Puteți afla singuri care este nivelul dumneavoastră de confort în privința consumului de guarana.

Ceai cu guarana, baton energizant din fructe cu guarana, capsule cu guarana, cafea bio arabica cu guarana: unde putem găsi și la ce preț, mai multe detalii »

Scrie un raspuns: