Guarana

guaranaGuarana (Paullinia cupana, P sorbilis) este o plantă tonică, ale cărei fructe și frunze sunt utilizate în principal pentru ne oferi un plus de energie, asemenea cafelei. Guarana îmbunătățește starea de spirit, concentrarea, memoria, ajută la slăbire și furnizează energie timp de aproximativ 8 ore, fără efecte secundare sau stare de agitație ca în cazul cofeinei. Guarana are și proprietăți antioxidante și efecte anti-bacteriene.

Guarana are o putere de energizare de două – trei ori mai mare decât a cofeinei. De aceea, guarana poate fi găsită în multe forme în comerț, inclusiv sub formă de băuturi răcoritoare, amestecată cu cafea, în energizante, sirop, extract, ceaiuri, pudră ori capsule. În plus, în timp ce efectele cafeinei pot dura pentru aproximativ 3-4 ore, efectele guarana pot dura aproape dublu, circa 7-8 ore. Acesta este motivul pentru care guarana ar trebui consumată dimineața sau la ora prânzului.

Guarana nu are efecte secundare, singurii care trebuie să evite guarana și cofeina fiind persoanele cu tensiune arterială mare sau cu probleme cardio-vasculare, ca și gravidele sau femeile care alăptează.
Guarana are mai multe proprietăți benefice:

  • Neurostimulant, crește vigilența;
  • Reduce senzația de oboseală;
  • Combate durerea de cap și migrenele;
  • Îmbunătățește reflexele;
  • Oferă anduranță și rezistență la stres;
  • Este tonică și stimulantă pentru creier dar și mușchi;
  • Conferă o stare de bine, îmbunătățește starea de spirit;
  • Îmbunătățește memoria și atenția la detalii, facilitează concentrarea;
  • Reduce pofta de mâncare, stimulează metabolismul, accelerează arderea grăsimilor.

Guarana este originară din Amazon, fiind folosită de indieni pentru a le reduce senzația de foame și pentru a crește vigilența atunci când plecau la vânătoare. Guarana este denumirea tribului din Amazon, unde s-a descoperit că semințele erau folosite pentru a crea o băutură energizantă. Popularitatea modernă a plantei guarana a început acum mai mulți ani în Brazilia, unde este consumată cel mai mult de pe planetă sub formă de băutură energizantă. De altfel, guarana este una dintre cele mai populare forme de energizare din America de Sud, spre deosebire de America si Europa unde este preferată cafeaua. În secolul 19, guarana era totuși menționată ca băutură energizantă în Franța, o țară cu deschidere către noutăți.

Guarana este o plantă stimulent natural, care conține o substanță numită guaranina, ce este adesea confundată cu cofeina. Guaranina este mai sigură pentru sănătate și în același timp un stimulent mai puternic decât cofeina. Guarana conține, de asemenea, cantități mari de teofilină, teobromină și acid tanic. Este bogată în saponine care reduc riscul de cancer și stimulează sistemul imunitar. Guarana conține și vitaminele A, E, B1, B3, PP și minerale precum calciul, magneziu, fier, potasiu și fosfor.

Există mai multe efecte pozitive atunci când consumăm guarana, cel mai benefic fiind cel cognitiv. Studiile clinice au demonstrat că guarana poate îmbunătăți memoria si vigilența. În multe cazuri, se poate îmbunătăți, de asemenea, și starea de spirit a unei persoane. Guarana este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor, nu are nici o legătură cu drogurile neurostimulante ce pot da dependență. Guarana nu dă dependență.
Un studiu dublu-orb a evaluat în 2007 efectele comportamentale a patru doze (37,5 mg, 75 mg, 150 mg și 300 mg) ale extractului de guarana. Studiul a relevat îmbunătățiri cognitive la persoanele care consumă guarana, respectiv memorie, vigilență și stare de spirit mult îmbunătățite. În mod surprinzător, cele două doze mai mici au produs mai multe îmbunătățiri cognitive decât dozele mai mari, arătând că, într-adevăr, uneori mai puțin este mai mult. Human Cognitive Neuroscience Unit, care a realizat studiul în patru faze a concluzionat faptul că “efectele de energizare nu pot fi atribuite numai cofeinei”. Cofeina se găsește în părțile care produc guaranina, iar cercetătorii spun că cele două nu pot fi separate ca efect.

Guarana este ideală și pentru cei care țin dieta, deoarece se eliberează într-un mod ce folosește în special energia din celulele adipoase. Acest proces a fost în mod repetat observat și documentat. Într-un studiu publicat în numărul din iunie 2001, al Revistei Journal of Human Nutrition, s-a arătat că extractul de guarana a indus slăbirea cu 11 kg în medie în numai 45 de zile la pacienții supraponderali care au luat un preparat pe bază de plante mixt care conținea yerba mate, guarana și Damiana. Guarana reduce pofta de mâncare și oferă senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Cafea cu guarana pentru energie in loc de cofeina
Cafea macinata cu guarana pentru energie in loc de cofeina >> vezi detalii si pret <<

Guarana poate fi găsită în aproape o sută de băuturi din întreaga lume, inclusiv Monster, AMP, Rip It, Jolt Cola și Mountain Dew MDX. Aceste băuturi pot avea un conținut ridicat de zahăr, îndulcitori artificiali sau alte ingrediente nedorite care nu le recomandă! Datorită beneficiilor și a lipsei de efecte secundare este doar o chestiune de timp înainte ca Guarana să devină cel mai folosit energizant. Puteți bea cafea 100% naturală măcinată cu extract de guarana pentru un plus de energie și vitalitate. Dacă sunteți adepții unui trai sănătos și țineți la siluetă, atunci cafeaua cu guarana poate fi îndulcită cu stevia (care nu are legătură cu ștevia românească) – o plantă naturală din frunzele căreia se extrage un fel de zahăr care nu crește glicemia, nu îngrașă și nu cauzează probleme de sănătate. Citiți mai multe despre stevia și aflați alte detalii și prețuri iar cafea cu guarana puteți găsi aici. Extractul de guarana adăugat în cafea face ca aceasta să crească mult mai bine vigilența și starea de spirit.

Guarana pudra ce contine cofeina de 3 ori mai mult decat cafeaua
Guarana pudra ce contine cofeina de 3 ori mai mult decat cafeaua: cum se pregateste?

Scrie un raspuns: