Ginseng, proprietati si beneficii

Ginseng (Panax ginseng) sau ginseng asiatic și ginseng coreean, este o plantă perenă ce aparține familiei araliaceelor, utilizată pentru creșterea energiei, stimularea sistemului imunitar și îmbunătățirea ritmului cardiac.

Ginsengul este disponibil sub multe forme diferite: rădăcină, extract, pudră, tablete și capsule. De asemenea, puteți achiziționa ceai de ginseng. Există trei tipuri diferite de ginseng: oriental, american și siberian. Toate varietățile de ginseng sunt utilizate în scop medicinal, de obicei pentru a crește energia și vitalitatea.

Ginseng beneficii și proprietăți.
Ginseng beneficii și proprietăți.

Ginsengul oriental, sau panax ginseng, este cunoscut cu precădere în China și Coreea, unde este cultivat pentru rădăcinile sale. Rădăcina de ginseng chinezesc este uscată în mod natural și capătă o culoare albicioasă, în timp ce rădăcina de ginseng coreean este tratată diferit și capătă o culoare roșiatică, motiv pentru care i se spune uneori „panax roșu”. Ginsengul siberian nu este de fapt ginseng, ci mai degrabă o rudă îndepărtată a tipurilor panax.

Cum funcționează ginsengul

Acum cultivat pretutindeni, ginsengul a constituit subiectul a mii de studii. Componenții activi din cele două tipuri de panax se numesc ginsenozide și acționează asupra sistemului nervos central.

Cercetările arată că ginsengul, indiferent de tipul lui, crește producția anticorpilor care ajută organismul să reziste în fața infecțiilor precum gripa, răceala comună și alte afecțiuni respiratorii. În plus, ginsengul poate oferi o anumită protecție împotriva cancerului și crește recuperarea după tratament.

Ginsengul siberian, care poate ajuta la combaterea gripei și infecțiilor cu virusul herpes, conține substanțe numite eleutorozide care stimulează sistemul imunitar, încurajând corpul să producă celule T protectoare.
Mai multe studii arată că ginsengul poate îmbunătăți memoria și concentrarea și poate combate oboseala. Se consideră că două ginsenozide specifice – Rb1 și Rg1 – sunt responsabile pentru îmbunătățirea funcției cognitive. De asemenea, ginsenozidele pot combate impotența masculină prin diminuarea nivelului proteinei prolactină din sânge, care poate cauza disfuncția erectilă.
De-a lungul mileniilor, ginsengul a fost folosit în medicina populară tradițională ca stimulant puternic pentru imunitate și ca tratament pentru o varietate de boli. Primele dovezi scrise fac referire la ginsengul chinezesc, Panax panax, în „Shennong Bencao Jing”, o carte medicală chinezească scrisă în anul 100 î.Hr.

Ginseng siberian

Ginsengul siberian, Eleutherococcus senticosus sau eleuthero, este un arbust ce crește în Extremul Orient, în locuri ca Siberia, China, Japonia și Coreea. Deși are tulpini și frunze, doar rădăcina este utilizată în scopuri medicinale. Ginsengul siberian este un „adaptogen”, ceea ce înseamnă că poate ajuta organismul să aibă o stare de sănătate optimă, în condiții de stres. Ingredientele active din ginsengul siberian se numesc eleuterozide, despre care cercetătorii cred că stimulează sistemul imunitar. Acesta conține și polizaharide speciale, despre care se consideră că ajută la creșterea imunității și la diminuarea glicemiei. Ginsengul siberian sau eleutro, după cum i se spune acum mai des, nu este un membru al familiei Panax, spre deosebire de ginsengul coreean și american.

Ginseng Coreean (asiatic, oriental)

Ginsengul coreean, cunoscut drept Panax ginseng sau ginseng asiatic, crește pe teritoriul Coreei și Chinei. Ca și în cazul ginsengului siberian, rădăcina ginsengului coreean se folosește în scopuri medicinale. În medicina chinezească tradițională, se consideră că panaxul roșu stimulează energia yang, care îmbunătățește circulația, crește fluxul sangvin, revitalizează corpul și ajută la recuperarea după o boală. În Asia, panaxul roșu se administrează regulat pentru creșterea vitalității și vigorii, îmbunătățirea eficienței de lucru, combaterea oboselii, întărirea sistemului imunitar și creșterea libidoului. În țările occidentale, acesta este luat mai mult sporadic pentru creșterea energiei. Un articol al revistei „Phytotherapy Research” a concluzionat că platele adaptogene, ca ginsengul, pot aduce beneficii persoanelor diagnosticate cu fibromialgie, sindromul oboselii cronice, depresie și boală Alzheimer prin reducerea nivelului de durere, creșterea energiei și îmbunătățirea cogniției și prin restaurarea ciclurilor de somn. Ginsengul coreean se recoltează după șase ani, moment în care este curățat cu aburi, iar apoi uscat. Acest proces produce rădăcini de culoare roșu-maronie și păstrează compușii activi ai plantei, numiți ginsenozide.

Utilizări medicinale ale tuturor tipurilor de ginseng

În ciuda diferențelor, utilizările medicinale ale tuturor formelor de ginseng sunt foarte similare. Acestea sunt folosite pentru a susține sistemul imunitar al organismului, reduce stresul, susține recuperarea după o boală și îmbunătăți concentrarea. Alte utilizări comune ce decurg din faptul că sunt plante adaptogene, includ tratamentul pentru tensiunea arterială – atât ridicată, cât și scăzută – și bolile cardiace.

Totuși, ginsengul coreean are mai multe utilizări și a fost folosit ca tratament în menopauză, pentru reglarea glicemiei, reducerea stresului, a riscului de cancer și tratarea disfuncției erectile. Ginsengul siberian a fost utilizat pentru tratarea infecției cu herpes simplex 2. Potrivit medicinei asiatice tradiționale, o diferență importantă este aceea că ginsengul coreean este considerat yang, adică se crede că ar avea proprietăți de încălzire, în timp ce ginsengul siberian este considerat yin, adică acesta ar avea un efect de răcorire asupra organismului.

Ginseng Korean (Asiatic) ce acopera un spectru larg de afectiuni.
Ginseng Korean (Asiatic) ce acopera un spectru larg de afectiuni. >> Vezi pret si mod de livrare rapida <<

Scrie un raspuns: