Frunze de maslin extract: beneficii pentru sanatate

Frunzele de măslin sunt mai puțin cunoscute pentru beneficiile lor decât uleiul de măsline însă studiile recente arată că acestea au adevărate proprietăți curative.

Frunze maslin extract Olea europaea
Frunze maslin Oleuropeina, extract Olea europaea

Uleiul de măsline folosit în bucătărie și la diferite preparate alimentare este popular în rândul susținătorilor unui stil de viață sănătos, dar și frunzele de măslin sunt utilizate pentru mai multe aplicații medicale sau legate de sănătate.

Frunzele de măslin au fost utilizate cu scopuri medicinale încă din vremea Egiptului Antic. Acestea luptă împotriva inflamației, infecțiilor și îmbătrânirii și ajută la regenerarea unui sistem imunitar afectat. Suplimentele din frunze de măslin îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar și contribuie la protecția împotriva agenților patogeni. Aceste suplimente ajută și la luptă cu infecțiile cauzate de virusuri, bacterii, ciuperci și protozoare. Așadar, în acest sens, suplimentele din frunze de măslin sunt atât preventive cât și curative. Suplimentele din frunze de măslin conțin antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și îmbătrânirii. De asemenea, acestea s-au dovedit eficiente contra anumitor tumori și cancere. Sunt recomandate pentru răceli și în sezonul gripei. Referințele timpurii privitoare la frunzele de măslin ca medicament pot fi găsite în Biblie: „Fructele lor se vor întrebuința ca hrană, iar frunzele, la leacuri.” (Iezechiel 47:12)

Măslinul furnizează compuși esențiali cu antioxidanți polifenolici. Unul dintre compușii principali din frunza de măslin, o substanță numită oleuropeină, a atras atenția oamenilor de știință încă de la începutul anilor 1900. Un iridoid prin definiție, oleuropeina prezintă activitate antibacteriană, antivirală și antifungică și este utilă în lupta cu diferite tipuri de infecții interne. De asemenea, oleuropeina pare să crească producția organismului de termogenină, o substanță ce ne ajută să ardem mai eficient grăsimile.

În studiile timpurii, oleuropeina și-a dovedit proprietățile de scădere a tensiunii arteriale. Studiile demarate în Milano au arătat că acest compus este un antioxidant puternic, inhibând oxidarea lipidelor din sânge și diminuând riscul de boli cardiovasculare.

De fapt, activitatea antioxidantă a frunzelor de măslin este mai mare ca cea a ceaiului verde. Un număr semnificativ de studii arată că substanțele antioxidante derivate din plante oferă beneficii ce influențează în profunzime sănătatea și ajută la scăderea riscului de numeroase boli cronice și degenerative.

Frunzele de măslin reprezintă, în special, o sursă bună de compuși anti-cancer, precum apigenina și luteolina, și sunt o sursă de cinconină, agent anti-malarie. Iar oleuropeina și-a demonstrat și abilitățile protective împotriva cancerului mamar.

Extractul de frunze de măslin se comportă și ca un antiinflamator. La fel ca oxidarea, inflamația este factorul cheie în bolile cronice și degenerative. Studiile efectuate pe animale sugerează că extractul din frunze de măslin poate proteja împotriva deteriorării celulelor nervoase și poate fi important în cazurile de infarct miocardic.

În lumea plantelor medicinale, se întâmplă adesea ca utilizarea tradițională a plantelor să preceadă, la secole distanță, știința ce coroborează aceleași întrebuințări. Cu siguranță, acest lucru este valabil în cazul frunzelor de măslin. Privite în antichitate ca fiind un fel de tonice care vindecă tot, frunzele de măslin și extractele lor par să promoveze o sănătate generală mai bună și să ajute la îndepărtarea unei varietăți largi de afecțiuni grave.
Deși frunza măslinului este mult mai puțin cunoscută decât fructele arborelui și uleiul prețios extras din ele, multe studii științifice arată că aceasta este la fel de valoroasă și demnă de reputația sa curativă din antichitate.

Proprietăți specifice extractului de frunze de măslin și beneficii pentru sănătate

Potrivit descoperirilor rezultate în urma studiilor de laborator, extractul de frunze de măslin este eficient în lupta împotriva microorganismelor de tipul bacteriilor, ciupercilor, virusurilor și protozoarelor, printre altele care cauzează boli numeroase.
Extractul din frunze de măslin are proprietăți curative precum:
– Capacitatea de a împiedica producția de aminoacizi necesari virusurilor pentru a prospera;
– Abilitatea de a ajuta în controlarea infecțiozității cauzate de virusuri, determinând microorganismele să intre într-o stare latentă sau împiedicând reproducerea acestora, eliminând liza din celulă, sau ansamblul virusului din cadrul celulelor gazdă de la nivelul membranei celulare;
– Capacitatea de a pătrunde direct prin celulele infectate și eradica reproducerea virală;
– Prevenirea fagocitozei sau ingestiei de celule dăunătoare și substanțe străine în organism.

Eficient împotriva bacteriilor nocive și a virusurilor

Oamenii au nevoie de un sistem imunitar sănătos și puternic pentru a apăra organismul de potențialele efecte dăunătoare ale bacteriilor și virusurilor. Extractul obținut din frunze proaspete de măslin poate fi extrem de puternic în protejarea corpului de microbi. Componenții înțepători prezenți în frunze sau polifenoli sunt aceia care s-au arătat a fi cu precădere eficienți în prevenirea daunelor cauzate de bacterii. Studiul unei companii de medicamente a descoperit că extractele din frunze de măslin sunt folositoare în tratamentul infecțiilor virale, bacteriene și determinate de protozoare parazite.

Oamenii de știință au izolat o moleculă cu o multitudine de beneficii pentru sănătate și longevitate. Cunoscută ca oleuropeină, aceasta este un polifenol ce poate ajuta la diminuarea colesterolului rău și a tensiunii arteriale, la prevenirea cancerului, protejarea împotriva daunelor oxidative și poate oferi protecție împotriva declinului cognitiv. Oleuropeina oferă aroma astringentă, iute, aproape amară prezentă în uleiurile de măsline extravirgine. Totodată, aceasta este răspunzătoare pentru cea mai mare parte a caracteristicilor antioxidante, antiinflamatorii și de acțiune împotriva bolilor ale uleiului de măsline. De fapt, atunci când le-a fost administrată oleuropeină animalelor cu tumori, acestea au regresat complet și au dispărut în 9 până la 12 zile!

Extract din frunze de maslin (oleuropeina 500 mg / 60 capsule)
Extract din frunze de maslin (oleuropeina 500 mg / 60 capsule): vezi pret si beneficii pentru sanatate

Măslinul (Olea europaea) produce din abundență oleuropeină în frunzele sale, precum și în măsline, iar tehnicile speciale de procesare permit acum extracția unei forme stabile și standardizate de oleuropeină. Astfel, consumatorii pot avea acces la una dintre cele mai benefice componente ale uleiului de măsline fără a fi necesar consumul unor cantități excesive de ulei de măsline care implică excesiv de multe calorii (căci numai o singură lingură de ulei de măsline are 100 calorii).
Extractele din frunze de măslin și componentele lor cu oleuropeină sunt cel mai bine cunoscute pentru efectele lor asupra diminuării tensiunii arteriale, însă cele mai recente studii arată că beneficiile acestora asupra sănătății se extind mai mult de atât. Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante adiționale sunt promițătoare în lupta cu ateroscleroza, diabetul, cancerul, bolile neurodegenerative și chiar artrita.

Scrie un raspuns:

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *