Stiri

Stiri din domeniul nutritiei:

» Flavonoizii din fructe, legume şi ceaiuri pot proteja fumatorii de aparitia cancerului pulmonar (data stire:1 Iunie 2008)

» Un pahar de vin zilnic poate imbunatati starea ficatului (data stire:20 Mai 2008)

» Alimentele de tip fast-food – interzise in unitatile de invatamant din Romania (data stire:13 Mai 2008)

» Nitratii din legume protejeaza impotriva ulcerului gastric(data stire:08 Mai 2008)

» Hormonii pentru apetit: fac mancarea sa para mai atractiva (data stire:06 Mai 2008)

» Alaptatul imbunatateste IQ-ul copiilor (data stire:06 Mai 2008)

» Mancarea de tip Fast-Food afecteaza ficatul (data stire:02 Mai 2008)

_____________________________________

Flavonoizii din fructe, legume şi ceaiuri pot proteja fumatorii de aparitia cancerului pulmonar

Data stire: 1 Iunie 2008

Flavonoizii din fructe, legume şi ceaiuri pot proteja fumatorii de aparitia cancerului pulmonar

Fumătorii care mananca aproximativ trei porţii de fructe şi legume pe zi si beau ceai verde sau negru se pot proteja de cancerul pulmonar, dupa cum arata un prim studiu al cercetatorilor de la UCLA. Cercetătorii UCLA au constatat că fumătorii care ingereaza niveluri ridicate de substanţe naturale precum flavonoizii au un risc mai scăzut de dezvoltare a cancerului pulmonar. Aceasta descoperire este cu atat mai importanta cu cat mai mult de 90 la sută dintre tipurile de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat. Studiul a fost publicat luna iunie 2008 în revista “CANCER”.

“Ceea ce am descoperit a fost extrem de interesant, si anume că mai multe tipuri de flavonoizi sunt asociati cu un risc redus de cancer pulmonar în rândul fumătorilor,” a spus dr. Zuo-Feng Zhang, un cercetător la UCLA’s Departamentul Cancer si profesor de sănătate publică şi de epidemiologie. “Concluziile au o importanta deosebita în special pentru că fumatul este principalul factor de risc pentru cancer pulmonar”.

Flavonoizii sunt pigmenţi din plante solubili in apa care au proprietăţi antioxidante si anti-inflamatorii, proprietati prin care se poate contracara deteriorarea ţesuturilor. Pentru acest studiu al UCLA, cercetătorii au analizat 558 de persoane cu cancer pulmonar şi 837 de oameni care nu au avut cancer pulmonar niciodata.

Cercetătorii au constatat că participanţii la studiu care au mancat anumite alimente care conţin flavonoizi pareau a fi protejati de aparitia sau dezvoltarea cancerului pulmonar. Dr. Zhang a declarat că flavonoizii cu cel mai mare factor de protecţie se gasesc în căpşuni, in ceaiul verde şi negru, varza de Bruxelles, fasole, ceapa si mere.

“Desigur, cea mai buna decizie ramane aceea de a va lasa de fumat”, a spus Zhang, “dar daca veti manca mai multe fructe şi legume şi veti bea mai mult negru şi verde va veti face un bine major”.

Zhang a spus ca flavonoizii protejeaza împotriva cancerului pulmonar blocând formarea de vase de sânge care dezvolta tumori, astfel încât să poată creşte şi distribui un proces numit angiogeneza. De asemenea, flavonoizii pot opri dezvoltarea celulelor canceroase, permitand apoptoza sau moartea naturala a celulelor. Proprietăţile antioxidante găsite în flavonoizi pot de asemenea contracara efectele dăunătoare ale deteriorarii ADN-ului din cazua fumatului, a declarat Zhang.

Efectele benefice ale flavonoizilor vor fi studiate in continuare privind atat cancerul pulmonar cat si alte tipuri de cancer provocat de fumat, cum ar fi cel al vezicii urinare, gât sau rinichi. Stdiile viitoare vor arata si care este numarul optim de portii de fructe si legume pe zi si care dintre acestea sunt mai bune pentru a avea parte de cea mai mare protectie impotriva cancerului.

—————————-

Articol adaptat de prodieta.ro dupa comunicatul de presă original preluat de Medical News Today .

—————————-

Un pahar de vin zilnic poate imbunatati sanatatea ficatului

Data stire: 20 Mai 2008

Cercetatorii de la UC San Diego School of Medicine vor sa vada daca este intemeiata credinta populara cum ca un pahar de vin pe zi este foarte sanatos.

Studiul, care apare in numarul din iunie 2008 al revistei Hepatologie, a aratat ca, pentru persoane care au raportat ca au baut pana la un pahar de vin pe zi, comparativ cu cei care nu consuma alcool deloc, se reduce la jumatate riscul de aparitie a bolilor ficatului dezvoltate din cauze non-alcoolice (BFdCNa). In contrast, spre deosebire de bautorii de vin, persoanele care consuma bere sau lichior au sanse de 4 ori mai mari de a avea boli ale ficatului dezvoltate din cauze non-alcoolice (BFDCNa). Aceste boli sunt foarte intalnite in Statele Unite, unde afecteaza peste 40 de milioane de adulti. Cei mai multi factori de risc pentru BFdCNa sunt similari cu multi dintre factorii de risc pentru boli cardiovasculare, obezitate, diabet, trigliceride ridicate si hipertensiune arteriala. Mai multe studii au aratat prin consumul modest de alcool se poate reduce riscul de aparitie a bolilor cardiace.

Recomandarile pentru consumul modest de alcool la indivizii cu grad de risc de aparitie a bolilor cardiovasculare sunt valabile cu atat mai mult cu cat aceste persoane au, de asemenea, un risc crescut si pentru BFdCNa.

“Rezultatele acestui studiu sugereaza ca un consum modest de vin nu afecteaza ficatul ba chiar duce la scaderea prevalentei bolilor ficatului dezvoltate din cauze non-alcoolice (BFdCNa). Pentru persoanele care au baut cate un pahar de vin pe zi s-a redus cota de BFdCNa in urma analizelor de sange anormale de ficat cu 50 la suta”, a spus Jeffrey Schwimmer, MD, profesor asociat de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie, Departamentul de Pediatrie, UC San Diego School of Medicine si Director la Clinica de studiu pentru Ficatul Gras la Spitalul de copii Rady din San Diego. Rezultele au ramas constante, chiar si dupa ajustari diferentiate dupa varsta, sex, rasa, educatie, venit, dieta, activitatea fizica, indicele de masa corporala, precum si a altor indicatori ai starii de sanatate.

“Dorim sa subliniem faptul ca persoanele cu un grad mare de risc privind abuzul de alcool nu ar trebui sa bea deloc, nici vin nici orice alte bauturi alcoolice”, a spus Schwimmer, care de asemenea, a subliniat faptul ca, desi acesta este un prim studiu pentru a rezolva o dilema privind consumul de vin, concluziile nu se aplica pentru cei care deja au o boala de ficat si care nu ar trebui sa bea alcool deloc.

“Deoarece acest efect a fost vazut numai la consumul de vin, nu si la bere sau spirtoase, vor fi necesare alte studii pentru a se stabili daca beneficiile sunt din cauza alcoolului sau a componentelor non-alcool din vin”, a adaugat Schwimmer.

Studiul a fost realizat pe aproape 12000 de participanti la studiul national de Examinare a Starii de Sanatate si Nutritie si a inclus 7211 persoane care nu beau alcool si 4543 persoane care beau alcool in cantitati mici de pana la o bautura in medie pe zi. Informatiile privind consumul de alcool a fost obtinut de catre persoane instruite si abilitate, intr-o camera privata, pentru a se asigura confidentialitatea si veridicitatea.

—————————-

Articol adaptat de prodieta.ro dupa comunicatul de presă original preluat de Medical News Today .

Alimentele de tip fast-food – interzise in unitatile de invatamant

Data stire: 13 Mai 2008

Camera Deputatilor a adoptat, marti (13.05.2008), o initiativa legislativa care prevede ca se interzice prepararea, comercializarea şi distribuirea alimentelor de tip fast-food in incinta unitatilor de invatamant de stat şi particular.

In categoria alimentelor nerecomandate se incadreaza cele care au un aport suplimentar de grasimi, zahar, sare, indulcitori, aditivi alimentari si au un efect daunator sanatatii. Se incearca astfel prevenirea obezitatii si a numeroase boli care pot afecta dezvoltarea copiilor si adolescentilor.

Legea are la baza opinia argumentata ca prin comercializarea la chioscurile din incinta unitatilor de invatamant a alimentelor tip fast-food se poate ajunge la imbolnavirea copiilor de diabet, obezitate si boli cardio-vasculare. Deputatul PDL Sorin Paveliu a apreciat ca alimentele care au mai mult de 3 grame de grasimi la suta de grame sunt toxice. El a propus si interzicerea reclamei in scoli la alimente de tip fast-food si la racoritoare. Potrivit actului normativ, Ministerul Sanatatii va intocmi si actualiza o lista a alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, conform recomandarilor specialistilor in nutritie.

Deputatul apartinand minoritatilor nationale Varujan Pambuccian a spus ca nu este vorba despre ingradirea unor libertati ale comertului, ci despre stoparea obezitatii la tineri. Propunerea legislativa, se intituleaza “proiect de lege pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar” şi a fost adoptata de deputati cu 186 voturi “pentru”, niciun vot “impotriva” şi 3 abtineri.

—————————-

Stire preluata din mai multe surse mass-media printre care si Mediafax

Nitratii din legume protejeaza impotriva ulcerului gastric

Data stire: 08 Mai 2008

Fructele si legumele bogate in nitrati protejeaza stomacul – este concluzia unor studii derulate de cercetatorul suedez Joel Petersson. Acest lucru se datoreaza conversiei nitratilor in nitriti de catre bacteriile din cavitatea bucala si transformarii ulterioare in oxid nitric activ biologic in stomac. Cercetatorul arata si faptul ca apa de gura antibacteriala poate avea repercusiuni nedorite asupra stomacului!

“Nitratii din mancare au fost asociati in mod eronat cu ideea de cancer” afirma Joel Petersson de la Universitatea Uppsala – Departmentul de Mediciana Biologiei Celulare. Dimpotriva, cercetatorul afirma ca legumele bogate in nitrati precum spanacul, laptucile sau sfecla au un efect pozitiv asupra stomacului pentru ca activeaza mecanismul de protectie a mucusului membranelor ceea ce reduce riscul de aparitie a bolilor de stomac cum este ulcerul gastric.

Prin curculatia sangelui nitratii sunt transportati in organism catre glandele salivare unde sunt concentrati. Dupa ce mancam alimente bogate in nitrati in saliva noastra se va gasi o cantitate insemnata de nitrati pe care bacteriile din cavitatea bucala ii va transforma in nitriti. Acesti nitriti intra in contact cu acidul gastric si sunt apoi convertiti in substante active din puct de vedere biologic avand ca rezultat dezvoltarea la un nivel inalt a oxidului nitric in stomac dupa ce mancam legume.

Se stia de mult timp ca oxidul nitric este produs de diverse enzime din corpul uman dar faptul ca poate fi format chiar in stomac de nitritii proveniti din saliva fara nici un fel de implicare a acestor enzime este o descoperire noua. Cercetatorii nu au inca foarte multe informatii despre cum este afectat stomacul de nivelul inalt al oxidului nitric. Joel Petersson afirma in teza sa ca oxidul nitric ce se formeaza in stomac stimuleaza mecanismele de protectie a mucoasei membranei stomacului care, de altfel, trebuie sa se apere in mod constant de actiunea hranei ingerate.

“Atunci cand apa de gura elimina flora bacteriana din cavitatea bucala trebuie sa avem grija si la cum afecteaza acest lucru functionarea normala a stomacului caci nivelul oxidului nitric protector poate scadea” afirma Joel Petersson.

Cea mai buna recomandare pentru un stomac sanatos pe care cercetatorul ne-o poate face este aceea pe care o face si Administratia Nationala a Alimentatiei din Suedia si anume consumul a peste 500 g de fructe si legume pe zi.

—————————-

Articol adaptat de prodieta.ro dupa comunicatul de presă original preluat de Medical News Today .

—————————-

Hormonii pentru apetit: fac sa para mancarea mai atractiva

Data stire: 06 Mai 2008

O nou studiu elaborat de cercetatorii de la the Montreal Neurological Institute, Universitatea McGill arata ca grelina – un hormon al stomacului, actioneaza asupra anumitor regiuni ale creierului pentru a mari placerea de a manca. Studiul poate insemna foarte mult pentru incercarile de tratare a obezitatii, stare ce afecteaza sute de milioane de adulti si copii din lumea intreaga.

Se considera ca apetitul este controlat de doua mecanisme individuale: consumul de mancare hedonic sau homeostatic si non-homeostatic. Mancatul homeostatic este controlat de hormoni precum grelina care actioneaza asupra creierului pentru a transmite organismului cand este nevoie de mancare pentru a mentine greutatea corporala. Consumul hedonic este cel determinat de vaz sau miros. Spre exemplu, dorinta de a manca o prajitura este determinata de aspectul placut al acesteia si de faptul ca stim ca gustul ei ne va provoca placere. Studiul demonstreaza ca ambele comportamente in cosnumul de mancare sunt interconectate iar un factor important il joaca hormonul stomacului numit grelina.

“Studiul nostru demonstreaza ca grelina activeaza de fapt anumite regiuni ale creierului pentru a fi mai receptive la efectul vizual al mancarii” afirma Dr. Alain Dagher, neurologist la Montreal Neurological Institute, McGill University si principal investigator al studiului.”Grelina este un hormon care provoaca foamea si este secretat de stomac atunci cand este gol. Ganditi-va ca atunci cand mergeti la cumparaturi cu stomacul gol aveti tendinta de a cumpara mai multa mancare si mai multe produse bogate in calorii. Motivul pentru acest lucru este acela ca creierul dvs considera mancarea mai atragatoare si asta datorita actiunii grelinei asupra lui.”

Studiul sustine punctul de vedere ca obezitatea poate fi tratata ca o boala a creierului. Dr. Dagher si colegii sai au gasit ca grelina functioneaza asupra anumitor regiuni ale creierului care au legatura cu motivatia si rasplata, aceleasi regiuni implicate si in dependenta de droguri – amigdala, insula, cortexul orbitofrontal (OFC) si striatum. “Aceste zone au un mare impact asupra comportamentului uman si sunt tinte ale drogurilor (precum cocaina sau nicotina) sau ale hormonului in discutie, grelina” explica Dr. Dagher.

Acest studiu ne arata ca actiunea grelinei este mult mai complexa decat s-a considerat initial si poate insemna un pas inainte in incercarea de combatere a obezitatii. Mai mult decat atat, studiul poate influenta si comportamentul social. Daca in urma studiilor stiintifice se va ajunge la concluzia ca mancarea poate da dependenta se pot demara proceduri de interzicere a mancarii de tip fast-food in scoli si de suprimare a reclamelor la mancarea de tip junk pentru copii, in acelasi mod in care a fost suprimata si nicotina.

—————————-

Articol adaptat de prodieta.ro din comunicatul de presa origina Montreal Neurological Institute and Hospital / McGill University—————————-

Alaptatul imbunatateste IQ-ul copiilor

Data stire: 06 Mai 2008

In articolul denumit, Alaptarea si Dezvoltarea Cognitiva a Copiilor publicat in Archives of General Psychiatry, Dr. Michael Kramer relateaza rezultatele studiului realizat pe un grup de 14,000 copii timp de 6 ani si jumatate. Acesta este cel mai mare studiu facut vreodata privind efectele alaptatului asupra sistemului cognitiv si performantele intelectuale ale copiilor.

“Studiul nostru furnizeaza cea mai buna dovada asupra faptului ca intr-adevar alaptatul prelungit si exclusiv pentru un copil face ca acel copil sa fie mai destept” afirma Kramer, Profesor de Pediatrie, Epidemiologie & Biostatistica la Universitatea McGill – Facultatea de Medicina, cel care a condus studiile.

Kramer si colegii sai au facut evaluari pe copii din 31 maternitati si clinici din Belorusia. Jumatate dintre mame au fost incurajate sa alapteze un timp cat mai indelungat in timp ce cealalta jumatate au ales sa alapteze un timp normal, dar mai scurt decat al primei jumatati. Efectele alaptatului au fost masurate fara interactiune cu diversi factori precum inteligenta mamelor sau modul de comportament fata de copii.

Performantele privind cititul, scrisul, matematica si alte subiecte au fost in mod semnificativ mai mari pentru copiii care au fost alaptati un timp indelungat. Responsabila pentru aceste diferente ar putea fi influenta lanturilor de acizi grasi esentiali si a altor factori de crestere care se gasesc in laptele de mama. Pe de alta parte, poate fi luata in considerare si legatura fizica si emotionala dintre mama si copil din timpul alaptarii care poate afecta in bine dezvoltarea cognitiva si afectiva.

—————————-

Articol adaptat de prodieta.ro din Medical News Today din comunicatul de presa original.

—————————-

Mancarea de tip Fast-Food afecteaza ficatul. Expertii recomanda schimbarea stilului de dieta!

Data stire: 02 Mai 2008

O dieta bogata in alimente de tip fast food sau alimente care contin multe grasimi sau zahar poate fi foarte toxica pentru ficat si alte organe interne. Raul poate fi insa remediat daca se schimba stilul alimentatiei.

“Sunt dovezi clare cum ca o dieta de tip fast-food – cea adoptata de mare parte dintre americani – poate afecta in mod serios ficatul si poate avea consecinte nedorite asupra starii generale de sanatate” afirma Brent Tetri, M.D., profesor de medicina interna la Universitatea Saint Louis – Liver Center si unul dintre cei mai cunoscuti experti in boli ale ficatului din cauze non-alcoolice.

“Vestea buna este ca raul asupra ficatului poate fi remediat daca se schimba dieta alimentara si se face mai mult sport” afirma Tetri.

Este alarmant faptul ca se intalnesc tot mai multe cazuri de copii sau adolescenti afectati de ciroza, o boala intalnita mai degraba la adultii care au consumat foarte mult alcool sau au avut hepatita C. Brent Tetri considera ca acest fapt se datoreaza consumului sporit de junk food si lipsei de exercitiu intalnite la noile generatii.

“Faptul ca apar tot mai multi copii cu boli ale ficatului ar trebui sa fie un adevarat semnal de alarma pentru toate persoanele care consuma alimente bogate in grasimi sau zahar si nu fac activitate fizica” afirma Brent Tetri.

Un test realizat de cercetatorii din Suedia in luna februarie a acestui an pe 18 adulti sanatosi si slabi arata rezultate similare cu cele ale profesorului Tetri. Cei 18 adulti au mancat numai alimente de tip fast food pentru o luna si nu au facut activitate fizica. Rezultatul: au luat in greutate in medie 5 kilograme iar numai intr-o saptamana crescuse deja nivelul enzimelor din ficat – un prim indicator al lezarii acestuia si un inceput pentru intoleranta la glucoza, o premisa pentru diabetul de tip II.

Nu mancarea fast-food in sine este cea care face rau ci toate mancarurile cu continut ridicat de calorii din zahar si grasimi printre care se numara si burgerii, cartofii prajiti, sucurile acidulate si altele specifice restaurantelor fast-food.

—————————-

Articol adaptat de prodieta.ro din ScienceDaily pe baza materialelor furnizate de Saint Louis University Medical Center.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Facebook prodieta.ro

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.