Fierul

Fierul este vital pentru organism iar carența de fier poate tulbura serios sănătatea. Multe persoane se tem să ia suplimente de fier din farmacii dar există și suplimente complet naturale de fier și vitamine din fructe, legume și plante medicinale.

Fier supliment. Alimente și plante care conțin fier în mod natural.

Fier supliment. Alimente și plante care conțin fier în mod natural.

Pe scurt: Fierul ajută la distribuția oxigenului în organism, păstrează sistemul imunitar sănătos și ajută organismul să producă energie. Alimente bogate în fier sunt coacăzele negre, murele, pătrunjelul, spanacul, fasolea dar fierul din carne roșie este cel mai ușor absorbabil.

Corpul uman conține aproximativ 4 grame de fier. Regăsim fier în fiecare celulă umana, legat de proteine pentru a transporta oxigenul (formând hemoglobina). În alimentația curentă, fierul vine în două forme: fier hem și fier non-hem. Fierul hem se găsește în carne, fiind derivat din hemoglobina și mioglobina țesuturilor animalelor. Fierul non-hem se găsește în vegetale și în alimente pe bază de produse lactate.

Fierul este componenta principală a hemoglobinei care transportă oxigenul și dioxidul de carbon spre și dinspre celule. 60% din cantitatea de fier din organism se află sub formă de pigment rosu sau hem. Fierul se găsește sub această formă în carne și este mult mai repede absorbit decât fierul non-hem care se găsește în sursele alimentare care nu conțin carne.


Funcția fierului: Distribuție de oxigen

Celulele roșii au abilitatea de a transporta oxigenul depinzând însă de prezența fierului în molecula hemoglobinei. Dacă avem carență de fier, vom produce mai puțină hemoglobină și, prin urmare, țesuturile vor primi mai puțin oxigen. Fierul este, de asemenea, un important element constitutiv al mioglobinei. Mioglobina, ca și hemoglobina, este o moleculă care transportă și distribuie oxigen celulelor musculare, mai ales pentru musculatura scheletica și inimă.

Funcție importantă a fierului: producția de energie

Fierul joacă un rol vital și în producerea de energie ca element constitutiv al mai multor enzime, inclusiv peroxidaze, catalaze și citocrom. Fierul este implicat și în producția de carnitină, un aminoacid neesențial dar important pentru buna utilizare a grăsimii în corp. Buna funcționare a sistemului imunitar este, de asemenea, dependentă de fier.

Carența de fier. Care sunt cauzele?

Organismul uman știe sa conserve fierul foarte bine! Reutilizează fier de la celule roșii vechi pentru a face hemoglobină pentru noi celule roșii. Carența de fier este una dintre cele mai comune deficiențe întâlnite în întreaga lume.

Deficitul de fier poate fi pus pe seama aportului dietetic inadecvat, absorbției deficitare, infecțiilor parazitare, și/sau afecțiunilor medicale care provoacă sângerări. Persoanele care donează sânge în mod regulat, femeile cu hemoragii menstruale excesive, cele care utilizează medicamente care interferează cu absorbția de fier, precum și femeile gravide și care alăptează pot fi expuse riscului de carență de fier. Persoanele în vârstă, vegetarienii și copiii au adesea aport inadecvat de fier.

Simptome de carență de fier:

 • Oboseală și slăbiciune;
 • Scăderea capacității de concentrare;
 • Căderea parului;
 • Amețeli;
 • Dureri de cap;
 • Unghii sfărâmicioase;
 • Apatie;
 • Depresie.

Ingestia de cantități foarte mari de fier din suplimente de farmacie poate conduce la stări de greață, vărsături, leziuni ale garniturii tractului intestinal, stări de șoc, insuficiență hepatică. Stocarea de fier în mod excesiv poate determina o varietate de simptome, inclusiv pierderea poftei de mâncare, oboseală, scădere în greutate, dureri de cap, bronz sau culoare gri a pielii, amețeală, greață și respirație scurtă. Se consideră că toxicitatea cronică de fier apare la oamenii care au nevoie de transfuzii de sânge în mod regulat, iau prea multe suplimente de fier sau au o tulburare genetică legată de fier numita hemocromatoză. La hemocromatoză, fierul este depozitat în țesuturi în întregul organism, mai ales în ficat, pancreas și inimă putând determina ciroză, diabet zaharat sau insuficiență cardiacă. De aceea, este recomandat să luați fier suplimente naturale cu plante medicinale și fructe.

Absorbția fierului poate fi afectată de…

Fierul se găsește în tărâțe și germeni de cereale integrale dar dacă cerealele sunt rafinate (pâine albă, produse de patiserie, prăjituri, etc) acesta se pierde în proporție de 75%. Cerealele rafinate sau cele pentru copii sunt de multe ori îmbogățite cu fier, dar acesta se asimilează mai puțin decât cel aflat în mod natural în boabe sau semințe integrale. Absorbția fierului poate fi afectată de cofeină sau tanin. Cercetările recente privind ceaiul arată că persoanele care au un nivel normal al fierului în organism nu sunt afectate totuși de taninul din ceai. Aceleași studii recomandă însă persoanelor care au deficit de fier să aștepte cel puțin o oră după masă până când să bea ceai verde sau negru. Fosfații din băuturile răcoritoare carbogazoase pot, de asemenea, să scadă absorbția de fier. Fitații ce se găsesc în cereale integrale și oxalații aflați în spanac și ciocolata pot, de asemenea, să conducă la scăderea absorbției de fier prin formarea unor complecși cu minerale care nu pot fi absorbiți prin tubul digestiv.

Vitamina C mărește absorbția de fier în organism. Cuprul este un alt nutrient cheie pentru sprijinirea metabolismului dvs. și absorbția de fier. Este important să știm că aceasta legătura directă între deficitul de fier și anemie uneori poate reflecta mai multe probleme care au la baza deficitul de cupru. Vitamina A poate, de asemenea, contribui la optimizarea nivelului de fier. Absorbția fierului din plante poate fi mai bună dacă în timpul meselor combinăm legumele cu carnea (aceasta din urmă fiind o sursă de fier hem).

Încă se mai fac cercetări privind legătura dintre fier și calciu. Cele mai multe studii arată că într-adevăr fierul nu se absoarbe prea bine dacă în organism este prezent prea mult calciu. Spre exemplu, nu se recomandă ca la o masă să consumăm mai mult de 300 miligrame de calciu ( cât un pahar de lapte de vacă). De aceea, pentru o mai bună absorbție a fierului, este mai bine să bem laptele între mese, ca gustare. Nu este recomandat să luăm suplimente de calciu dacă avem nevoie de mărirea nivelului de fier.

În tabelul de mai jos regăsim o listă cu alimente bogate în fier. Desigur, veți fi surprinși să aflați că nu spanacul este totuși leguma cea mai bogată în fier. (mai multe despre spanac puteti citi în articolul dedicat>>). Legume bogate în fier sunt și fasolea verde, prazul, varza dar doua lingurițe de cimbru uscat au mai mult fier decât v-ați fi așteptat!

Cele mai sanatoase alimente care contin fier:
Aliment Masura Cantitate mg) Densitatea nutrientilor
Cimbru uscat 2 lingurițe 3,56 44,9
Semințe de chimion 1 liguriță 1,32 17,6
Pătrunjel 2 lingurițe 0,46 17,0
Busuioc 2 lingurițe 1,28 17,0
Spanac fiert 1 ceașcă 6,43 15,5
Scorțișoară 2 lingurițe 1,72 14,5
Oregano 2 lingurițe 1,32 14,4
Piper 2 lingurițe 1,24 11,4
Rozmarin 2 lingurițe 0,64 8,8
Tofu 115 grame 6,08 7,1
Semințe de coriandru 2 lingurițe 0,56 5,6
Muștar verde fiert 1 ceașcă 0,98 4,7
Ciuperci shiitake 230 grame 3,59 4,1
Fasole verde fiartă 1 ceașcă 1,60 3,7
Praz fiert 0.50 ceașcă 0,57 3,5
Varza fiartă 1 ceașcă 1,17 3,2
Broccoli la
aburi
1 ceașcă 1,37 3,1
Creveți la aburi 115 grame 3,50 3,1
Varză de Bruxelles 1 ceașcă 1,87 3,1
Sparanghel fiert 1 ceașcă 1,31 3,0
Soia iartă 1 ceașcă 8,84 3,0
Măsline 1 ceașcă 4,44 2,9
Linte fiartă 1 ceașcă 6,59 2,9
Carne de vanat 115 grame 5,07 2,8
Semințe de dovleac crude 0.25 ceașcă 5,16 2,8
Semințe de susan 0.25 ceașcă 5,24 2,5
Țelina 1 ceașcă 0,48 2,5
Quinoa 0.25 ceașcă 3,93 2,5
Fenicul crud, feliat 1 ceașcă 0,64 2,4
Chili uscat 2 lingurițe 0,60 2,4
Fasole Kidney fiartă 1 ceașcă 5,20 2,3
Seminte de mustar 2 lingurițe 0,76 2,2
Roșii 1 ceașcă 0,81 2,1
Mazare verde
fiartă
1 ceașcă 2,46 1,8
Crimini crude 140 grame 0,57 1,8
Ridichii fierte 1 ceașcă 1,34 1,8
Mușchi de vită
(carne slabă) gătit
115 grame 4,05 1,7
Ficat
de vițel înăbușit
115 grame 2,97 1,6
Cartofi copți în coajă un cartof 1,46 1,5

În anul 2000, Institutul de Medicină de la Academia Naționala de Științe SUA a stabilit un nivel adecvat de admisie pentru copiii de până la 6 luni și a făcut recomandări alimentare pentru toate celelalte categorii de vârstă.

Iată recomandările zilnice:

 • 0-6 luni: 0,27 mg
 • 7-12 luni: 11 mg
 • 1-3 ani: 7 mg
 • 4-8 ani: 10 mg
 • Baieti 9-13 ani: 8 mg
 • Boys 14-18 ani: 11 mg
 • Fete 9-13 ani: 8 mg
 • Fete 14-18 ani: 15 mg
 • Barbati 19-30 ani: 8 mg
 • Barbati 31-50 ani: 8 mg
 • Barbati 51-70 ani: 8 mg
 • Barbati mai in varsta de 70 ani: 8 mg
 • Femei 19-30 ani: 18 mg
 • Femei 31-50 ani: 18 mg
 • Femei 51-70 ani: 8 mg
 • Femeile mai in varsta de 70 ani: 8 mg
 • Femeile gravide 14-50 ani: 27 mg
 • Femeile care alapteaza 14-18 ani: 10 mg
 • Femeile care alapteaza 19-50 ani: 9 mg

Suplimentele alimentare conțin în mod obișnuit mai mult decât Doza Zilnică Recomandată (%DZR). Având în vedere faptul ca statusul de fier este influențat de tipul de regim alimentar și de folosirea contraceptivelor orale, Institutul de Medicină a stabilit recomandări suplimentare pentru vegetarieni și pentru femeile care iau contraceptive orale. Aceste recomandări de suplimente de fier sunt după cum urmează:

 • Bărbați adulți ce adoptă o dietă vegetariană: 14 mg
 • Femei adulte înainte de menopauză ce sunt vegetariene: 33 mg
 • Fete adolescente ce urmează o dietă vegetariană: 26 mg
 • Adolescente care iau contraceptive orale: 11.4 mg
 • Femei adulte înainte de menopauză care iau contraceptive orale: 10.9 mg
Supliment tratament natural pentru Anemie: FIER din Plante Medicinale & Fructe HERBARIA Germania BIO 250 ml.

Supliment tratament natural pentru Anemie: FIER din Plante Medicinale & Fructe HERBARIA Germania BIO 250 ml. Tratamentul de 1-2 saptamani cu FIER + Vitamine din Plante Medicinale & Fructe HERBARIA BIO este recomandat tuturor persoanelor care sufera de anemie. Pentru ca este natural, suplimentul cu fier si plante este recomandat inclusiv femeilor insarcinate, celor aflate la menstruatie si chiar copiilor. Magazin online www.proDietaNaturala.ro

Când sunt necesare suplimentele alimentare cu fier?

În timpul menstruației. Fetele la pubertate și femeile în perioada fertilă au nevoie de în perioada menstruației de o cantitate dublă de fier față de bărbați.
În timpul sarcinii. Femeile însărcinate trebuie să asigure necesarul de sânge nu doar propriului corp ci și bebelușului nenăscut ce se dezvoltă. Un volum mai mare de sânge necesită și o cantitate mai mare de fier.
În timpul lăuziei. De multe ori, femeile pierd mult sânge în timpul nașterii. Și sângerarea post partum se poate prelungi mai multe săptămâni.
În timpul alăptării. Femeile care alăptează, asigură prin alăptare și substanțele nutritive necesare copilului. Necesarul de vitamine și minerale al organismului este ridicat.
În perioada de creștere. Școlarii și adolescenții cresc mult în timp scurt. În mod corespunzător, crește și necesarul de fier necesar pentru formarea hemoglobinei și a celulelor. Oboseala și lipsa de concentrare sunt semne ale deficienței de fier!
În cazul alimentației vegane sau vegetarine. Fierul din plante este asimilat mai greu decât fierul din alimentele de origine animală. O dietă vegană sau vegetariană poate conduce la asimilarea unei cantități insuficiente de fier.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Extracte lichide de patrunjel si plante medicinale

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Plafar magazin naturist online cu livrare rapida


4 Raspunsuri la discutia despre “Fierul”

 1. 4
  De la lapte la solide: vitamine și putere – Maruan spune:

  […] prodieta.ro/fierul-supliment-carenta-de-fier-alimente-bogate-in-fier/ […]

 2. 3
  andreea spune:

  Interesant si util articolul!
  Cum se numeste produsul care stimuleaza absortia de fier, care nu contine fier?!

 3. 2
  georgi spune:

  Articolul este foarte interesant si foarte util.Cunosc persoane ce sufera de lipsa de fier , mai ales ca este detaliat si ofera o analiza a acestei probleme si remedierea ei.Tot respectul

 4. 1
  veronik spune:

  s-a lanast in Romania un produs care stimuleaza absorbtia de fier din dieta zilnica. Se numeste Ca***fer si este recomandat persoanelor care sufera de carenta de fier sau anemie feripriva. Nu contine fier si de aceea nu are reactiile adverse date de preparatele clasice pe baza de fier.

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform EU Cookie LAW. info

1. Ce date colectam. Numele si adresa de email pentru formularul de comentarii (numele poate fi si pseudonim). Nu trimitem nici un fel de promotionale pe adresa de email si nici nu transmitem aceasta adresa catre terte parti. Istoricul de navigare, cum ai interactionat cu website-ul, adresa IP, ce tip de browser folosesti, cat a durat vizita, istoricul de cautare, numarul de pagini vizitate, date legate de traffic. Nu trimitem newslettere si nu primim plati online, deci nu colectam date de card bancar.
2. Cum sunt colectate datele. Colectam in mod indirect date prin intermediul cookie si scripturi de monitorizare. Datele colectate in scop de masurare a audientei si care in principiu sunt cele de istoric de navigare sunt pastrate timp de 50 de luni. Aceste date sunt anonimizate si folosite in scopuri statistice fara a se putea identifica persoana reala.
3. De ce colectam datele. Din motive de securitate pe website si trasabilitate.
4. Cine proceseaza datele. Google Analytics, Adwords si Google Search Console pentru servicii de analiza a traficului. Datele tale personale pot fi trimise catre forurile guvernamentale sau instantele judecatoresti in cazul in care exista un temei legal pentru aceasta.
5. Link-uri catre alte website-uri. Este posibil ca in paginile magazinului nostru online sa existe link-uri catre diferite alte site-uri sau retele sociale asupra carora compania nostra nu are niciun control sau influenta.
6. Cum sunt protejate datele mele. Datele tale sunt tinute pe servere securizate, protejate cu ajutorul softurilor antivirus si firewall. Am implementat atat din puct de vedere tehnic cat si la nivel organizational solutii si proceduri pentru ca datele tale sa fie pastrate in siguranta si sa ramana confidentiale.
7. Care sunt drepturile tale. Chiar daca initial ti-ai dat acordul pentru prelucrarea datelor tale, acest acord poate fi retras in orice moment pentru anumite date sau pentru toate (cu respectarea legii si a timpului de stocare). Pentru datele pentru care nu exista obiectiuni in a fi procesate ele se considera de drept procesabile.
8. Transferul datelor in afara UE. Datele colectate de magazinul online sunt gazduite pe servere aflate la Hetzner (https://www.hetzner.de/) si sunt localizate in Frankfurt Germania. In calitate de prestator de servicii european, Hetzner este supus si el normelor GDPR. Terții (Google, Facebook si altii care opereaza in UE) sunt obligați prin contract pentru a proteja și menține confidențialitatea datelor tale și să le utilizeze exclusiv pentru scopurile pentru care le oferim.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.