Faina fara gluten. Ce secrete aplicam pentru un aluat bun?

Făina de gom, guar sau xantan, iată câteva terminologii pe care persoanele care evită glutenul ajung să le cunoască. Făina de gom este esențială în alimentația fără gluten pentru că aduce elasticitate și efectul de legare pe care glutenul îl aduce în făina standard de grâu. Atunci când gătim aluaturi din făină fără gluten trebuie să știm cum să rezolvăm provocarea elasticității și a consistenței potrivite.

Este ușor să pregătim rețete din făină fără gluten atunci când cunoaștem câteva secrete. Ce este faina de guar? Ce sunt guma de gom și xantan? Sunt ele naturale?
Este ușor să pregătim rețete din făină fără gluten atunci când cunoaștem câteva secrete. Ce este faina de gom? Ce sunt guma de guar și xantan? Sunt ele naturale?

Pregătirea produselor de patiserie fără gluten implică anumite provocări. Elasticitatea și efectul de legare a oricărui aluat din făină fără gluten reprezintă aspecte greu de realizat fără un liant natural. Pastele, pâinea sau biscuiții fără gluten tind să fie sfărâmicioase și frimituroase dacă nu au făină de gom încorporată.

Făina de gom este relizată de obicei din psylium alb și guma de salcâm, ingrediente naturale, care dau în plus și senzația de plin în stomac, aduc sațietate. Acest gom este un liant ce asigura o textură aerată și moale pâinii și oricărui aluat fără gluten.

Persoanele care suferă de alergii, care au dereglări ale metabolismului sau întâmpină dificultăți atunci când este vorba despre sistemul imunitar, au foarte probabil recomandarea de a evita glutenul. Ori, în societatea noastră, evitarea produselor pe bază de grâu reprezintă o adevărată provocare. Glutenul nu se găsește numai în grâu, ci în multe alte produse. De aceea, alimentele speciale fără gluten au un însemn special, o indicație prin care persoanele cu alergii să știe că pot sta liniștite și pot mânca fără grijă. Atunci când o persoană este diagnosticată cu boala celiacă, întreaga organizare a meselor de familie este afectată! Dacă gestionarea alimentației și a gătitului acasă devine mai complexă, anumite produse pot fi de ajutor.

Vedeți și partea plină a paharului! Dieta fără gluten este inițial o constrângere, însă celiacii și persoanele sensibile la gluten o văd apoi ca pe o șansă de a se reconecta la rețetele de casă și de a-și schimba în bine obiceiurile alimentare. Toată lumea recunoaște că este mai bine să mâncăm rețete sănătoase pregătite chiar de noi acasă …

Ce este făina de gom?

Mix gom mai este numită făina de gom și reprezintă un amestec ce asociază psilium și guma de salcâm, doua fibre folosite de milenii pentru multiplele proprietăți nutritive datorate conținutului de mucilagiu benefic stomacului și intestinelor.

Mix’Gom de la proDietaMagazin.ro reprezintă o alternativă 100% vegetală pentru gluten, așa încât în alimentația dvs să nu se simtă diferența. Adăugat la făina fără gluten pentru prepararea pâinii sau a altor aluaturi albe, Mix’gom se umflă în combinație cu apa. Aluaturile vor fi aerate și compacte. Painea se va felia ușor, biscuiții vor fi frumos legați, aluatul de pizza va fi delicios și elegant.
Adăugat la făina fără gluten pentru prepararea aluatului pe plăcintă sau a altor aluaturi, făina de gom va oferi o structură elastică aluatului, ceea ce vă permite să fiți creativi în bucătărie fără riscul de fărâmițare.

Făina de gom este un liant natural. Este un amestec BIO ce asociază psilium și guma de salcâm.
Făina de gom este un liant natural. Este un amestec BIO ce asociază psilium și guma de salcâm. Este disponibilă în site cu alimente fără gluten proDietaMagazin.ro

Ge este guma de guar?

Guma de guar este o pulbere obținută prin măcinarea unei sămânțe de leguminoase (Cyamopsis tetragonoloba). Este în principal fabricat din fibre și amidon și nu are un gust deosebit. Guma de guar poate înlocui cu succes glutenul în preparatele dvs cu făină fără gluten ce au nevoie să se lege frumos.
Sub denumirea industrială de cod E412, guma de guar este utilizată ca aditiv în produsele industriale. Este un liant natural și conferă elasticitate preparatelor. De asemenea, face posibilă realizarea unor rețete “ușoare și dietetice” prin înlocuirea amidonului sau zaharurilor. Când se folosește la rece, se îngroașă instantaneu într-un preparat lichid, cum ar fi sosul, bulionul sau gemul.
Folosită la cald în brutărie sau patiserie fără gluten, guma de guar ajută să se formeze o coajă frumoasă și conferă flexibilitate aluaturilor, aerează miezul și se evită fărâmițarea. 2% de preparat din greutatea făinii folosite este suficient pentru a obține un miez de pâine aerat, ori blat de tort, chec, prăjitură, aluat de pizza (1 gr corespunde la aproximativ o jumătate de linguriță).

Psyllium și tărâțe de ovăz regăsim în site ProDietaMagazin.ro, tratament naturist pentru constipație și DETOX
Psyllium și tărâțe de ovăz regăsim în site ProDietaMagazin.ro, tratament naturist pentru constipație și DETOX

Ce este guma de xantan?

Guma de xantan este sub forma unei pulberi fine și are o textură puțin diferită de cea a gumei de guar. Aceasta provine din fermentarea glucozei sau a amidonului de către o bacterie numită Xanthomonas campestris. Este naturală.

Guma de xantan este utilizată în industria alimentară, sub numele de E415, pentru îngroșarea și puterea de gelifiere. Și când găsim acasă, guma de xantan poate crește volumul aluatului fără gluten. De obicei se pune o cantitate mică.

Rețeta de pâine fără gluten

Iată o rețetă aproape ideală de pâine fără gluten. În partea de sus nu este prea tare, iar miezul este moale și aerisit. Există mai mulți factori care o fac să funcționeze: drojdie, un amestec de făină fără gluten echilibrată cu puțin amidon de tapioca pentru liant și gumă de guar …

Pâine fără gluten. Ingrediente (pentru o pâine într-o formă de tort):

  • 400 g de făină fără gluten de la Ma Vie sans Gluten disponibilă și în România prin proDietaMagazin.ro
  • 20 g drojdie proaspătă (aproximativ 1/2 cub);
  • Ulei de măsline;
  • Apă (15 cl) și lapte cald (20 cl);
  • Gumă de guar, gom sau xantan;
  • Sare (1/2 linguriță).

Mod de preparare al rețetei de pâine fără gluten:

Se cântăresc / se măsoară lichidele și se încălzesc ușor. Se dizolvă drojdia cu puțin lichid luat din cantitatea anterioară (fiți atenți, o temperatură prea mare inactivează drojdia).
Într-un castron, se cântărește făina. Adăugați gumă de guar (gom sau xantan după preferințe), o lingură de ulei de măsline, sare, drojdie diluată cu lapte călduț și apă. Se amestecă totul până când obțineți un aluat neted.
Plasați un prosop umed peste partea superioară a vasului și lăsați aluatul să crească într-un mediu cald (20-40 ° C). Durează aproximativ 2 ore pentru a dubla volumul.

Se toarnă aluatul într-o formă acoperită cu hârtie de copt. Neteziți suprafața cu o spatulă umezită. Coaceți timp de 50 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 ° C cu un vas care are la apă clocotită.
Desfaceți rapid pâinea fără gluten din hârtia de copt și lăsați-o să se răcească pe un suport de sârmă.

Alimentele fără gluten sunt recomandate de medicul specialist tuturor persoanelor care suferă de alergii alimentare sau au boala celiacă.
Alimentele fără gluten sunt recomandate de medicul specialist tuturor persoanelor care suferă de alergii alimentare sau au boala celiacă. Acum este ușor să alegem dintre sutele de sortimente de alimente fără gluten, ce nu cauzează alergii, la preț mic în magazin www.proDietaMagazin.ro cu livrare rapidă și plata la curier. Produse Ma Vie Sans Gluten Franța și ProBios Italia.

Scrie un raspuns: