Efectul termic al alimentelor

TermicExpresia “efectul termic al alimentelor” vine sa defineasca energia pe care o degaja organismul uman astfel incat sa poata consuma (pentru a musca, mesteca, inghiti) si procesa (digestie, metabolism) mancarea.
Ne “cheltuim” energia prin arderea de calorii. Procesarea proteinelor solicita cel mai mare nivel al energiei care este estimat ca se ridica la 30%. Grasimile, pe de alta parte, sunt atat de usor procesate si transformate in grasimi proprii organismului nostru incat efectul termic este unul foarte redus, respectiv de numai 2 sau 3%. Cantitatea de energie necesara pentru a procesa carbohidratii este chiar si mai mica decat cea necesara pentru proteine sau grasimi.

Ce fac cu aceasta informatie?
Asa cum puteti remarca, nu toate caloriile sunt la fel. Daca mananci un numar egal de calorii din proteine, grasimi si carbohidrati, caloriile provenite din grasimi este cel mai probabil sa se depuna pe talia dvs. (!) pentru ca foarte putine dintre ele sunt arse prin efectul termic.

Asa cum se poate vedea in articolul “caloriile din proteine, grasimi si carbohidrati…” un gram de grasime contine de doua ori mai multe calorii decat un gram de proteine sau carbohidrati. Ca atare, un gram de grasime nu numai ca are mai multe calorii dar, mai mult decat atat, se va “arde” foarte greu.


10% dintre calorii sunt consummate prin “efectul termic” al alimentelor. Astfel, daca mananci ceva ce contine 500 de calorii, 10% dintre ele vor fi consummate prin efectul termic, lasand doar 450.
Nota: In general, un calculator de calorii nu ia in calcul factorul efectului termic al alimentelor.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Facebook prodieta.ro

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.