Efectul termic al alimentelor

TermicExpresia “efectul termic al alimentelor” vine sa defineasca energia pe care o degaja organismul uman astfel incat sa poata consuma (pentru a musca, mesteca, inghiti) si procesa (digestie, metabolism) mancarea.
Ne “cheltuim” energia prin arderea de calorii. Procesarea proteinelor solicita cel mai mare nivel al energiei care este estimat ca se ridica la 30%. Grasimile, pe de alta parte, sunt atat de usor procesate si transformate in grasimi proprii organismului nostru incat efectul termic este unul foarte redus, respectiv de numai 2 sau 3%. Cantitatea de energie necesara pentru a procesa carbohidratii este chiar si mai mica decat cea necesara pentru proteine sau grasimi.

Ce fac cu aceasta informatie?
Asa cum puteti remarca, nu toate caloriile sunt la fel. Daca mananci un numar egal de calorii din proteine, grasimi si carbohidrati, caloriile provenite din grasimi este cel mai probabil sa se depuna pe talia dvs. (!) pentru ca foarte putine dintre ele sunt arse prin efectul termic.

Asa cum se poate vedea in articolul “caloriile din proteine, grasimi si carbohidrati…” un gram de grasime contine de doua ori mai multe calorii decat un gram de proteine sau carbohidrati. Ca atare, un gram de grasime nu numai ca are mai multe calorii dar, mai mult decat atat, se va “arde” foarte greu.


10% dintre calorii sunt consummate prin “efectul termic” al alimentelor. Astfel, daca mananci ceva ce contine 500 de calorii, 10% dintre ele vor fi consummate prin efectul termic, lasand doar 450.
Nota: In general, un calculator de calorii nu ia in calcul factorul efectului termic al alimentelor.

Scrie un raspuns:

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *