Dieta Mediteraneana recomandata de Tehnician Nutritionist Elena Rosu

Există vreo dietă sănătoasă? Vreuna pe care să o recomande și oamenii de știință și nutriționiștii și care să fie ușor de ținut? Care să cuprindă alimente gustoase, fără să fie nevoie să numărăm calorii?

Ei bine da, există! Este vorba despre Dieta Mediteraneană! Nu, nu este o dietă prin care să slăbim x kilograme în y zile, ci o dietă care susține buna funcționare a organismului și o siluetă armonioasă.

Dieta mediteraneană are un specific aparte care include grăsimi sănătoase, cereale integrale, legume, pește și fructe de mare, cantități moderate de vin. Această dietă s-a dovedit a fi unul dintre cele mai sănătoase moduri de a mânca ale lumii. Dieta mediteraneană este relaționată cu o sănătate mai bună pentru sistemul cardio-vascular și cu un risc mai mic de obezitate.

Află secretele dietei mediteraneene și cum să mâncăm pentru a profita de beneficiile pentru sănătate ale dietei mediteraneene.

Dieta mediteraneană nu este un mod rapid de slăbire, ci mai degrabă un stil de viață sănătos!

Pentru a contracara fast-foodul și toate problemele pentru sănătate asociate cu acesta, în Toscana – regiune a Italiei reprezentativă pentru Dieta Mediteraneană – a fost inventat conceptul de slow-food, adică mâncare făcută în casă, cu ingrediente proaspete care se gătesc într-un interval de timp moderat, în nici un caz în câteva minute!

Ce alegeți: 2 șnițele cu cartofi prăjiți și o gogoașă? Sunteți fast-food style! Penne arrabiatta și un pătrățel de ciocolată neagră? Felicitări, sunteți în stilul dietei Mediteraneene!

Beneficiile aduse de dieta mediteraneană sunt certificate de studii derulate pe parcursul mai multor ani. Atenție, însă, nu este vorba despre o dietă pe care să o ținem o săptămână sau două ci toată viața, este de fapt un stil de viață, un mod de a trăi.

Dacă vă întrebați ce anume puteți mânca de dimineața până seara, care este meniul zilnic recomandat în dieta mediteraneană, vă prezentăm câteva sugestii.
1. Mic dejun – exemplu
Dacă vă plac omletele, puteți începe ziua cu o omletă grecească. Ouăle au multe proprietăți nutritive și sunt bogate în proteine. Este un mit fals acela că ouăle aduc mult colesterol așa că le puteți consuma, preferabil pe cele bio sau din găini crescute la sol. Puteți adăuga și puțină brânză rasă! Omleta dvs are circa 200 calorii așa că puteți adăuga și o felie de pâine integrală. Castraveți, roșii, ridichii – dacă vă plac și le aveți la îndemână puneți-le lângă omletă căci sunt binevenite apoi și în stomac!
2. Masa de prânz – exemplu
Masa de prânz în dieta mediteraneană este una în genul celor gătite în Italia, Spania, sudul Franței, Maroc, Croația. Sosul roșu spre exemplu este de bază. Puneți ulei de măsline într-o tigaie și multe legume mărunțite (ceapă tăiată mărunt, țelină, morcovi, ardei gras tăiate mici) iar în momentul în care sunt ușor călite adăugați mult suc sau sos de roșii ori chiar roșii proaspete fără coajă. Putem adăuga și carne de vită tocată pentru avea un sos stil bolognese. Ce facem cu acest sos roșu? Îl putem combina cu paste (penne, lasagna, paste dietetice cu 9 calorii din konjac), cu linte prefiartă, mazăre, năut prefiert, cartofi, etc. Tot la prânz puteți alege o salată. Dacă doriți să slăbiți nici o masă nu trebuie să aibă mai mult de o lingură de ulei sau alte grăsimi, o linguriță de zahăr, 100 gr de făină sau orez alb! Simplu, nu?
3. Gustare
Încercați gustări de fructe (mai rar banane, mai des citrice sau fructe de pădure ori de sezon, preferabil de proveniență locală) și legume pentru a ridica aportul de fibre, vitamine și fitonutrienți. Nuci, migdale, caju, alune de pădure, Macadamia sau Braziliene, toate sunt recomandate dar nu mai mult de 50 gr pe zi pentru că altfel sunt bombe calorice!
4. Cina
Peștele și fructele de mare sunt reprezentative în dieta mediteraneană. Calamar, caracatiță, creveți – sunt ideali dacă nu sunt prăjiți în baie de ulei! Tonul se combină cu inimi de anghinare, măsline și roșii pentru un fel de mâncare consistent care este asociat cu legume, proteine slabe și cereale integrale. Se recomandă și un pahar de vin roșu pentru a trăi ca și cum ați fi chiar în Italia!

Considerată a fi cea mai sănătoasă dietă din lume, Dieta Mediteraneană este bogată în fructe, legume, cereale integrale, legume și ulei de măsline. Acesta recomandă consumul de pește, fructe de mare și carne de pasăre sau vită. Vinul roșu este consumat în mod regulat, dar în cantități moderate.

Iată numai câteva beneficii: un control mai bun al glicemiei, reducerea riscului de îngrășare sau obezitate, un sistem cardio-vascular sănătos, deci o inimă fericită. Alimentația în stil mediteranean este, de asemenea, asociată cu niveluri reduse de inflamație, un factor de risc pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral și boala Alzheimer.

Recomandări generale pentru a urma dieta Mediteraneană:

Înlocuiți uleiul de floarea soarelui, untul și margarina cu uleiuri sănătoase cât mai des posibil.

Folosiți ulei de măsline în loc de ulei de floarea soarelui (care este pro-inflamator), unt, ulei de palmier, etc. Alte uleiuri bogate în grăsimi mononesaturate și acizi grași omega-3 benefici sunt uleiul de cocos, uleiul de avocado, de argan alimentar sau ghee (unt clarificat).

Alegeți varietăți de proteine slabe și bune calitativ.

Schimbați modul de alimentație axat pe carne de porc și vită cu alimentație care include în principal pui bio de curte fără piele, curcan crescut organic, pește, fasole, năut, quinoa, mazăre, bulgur. Renunțând la carne de porc și vită, veți scădea consumul de grăsimi saturate. Aveți grijă și la modul în care pregătiți alimentele. Oricât ar fi de sănătoase fructele de mare și peștele, dacă le pregătiți pane cu făină și le prăjiți în baie de ulei, nu vă mai încadrați în dieta mediteraneană ci în cea americană!
La cuptor sau pe plită, ori sotat la tigaie cu strat neaderent, orice fel de mâncare este dietetic și mult mai sănătos decât pregătit în baie de ulei. Garnitura ideală nu este compusă din cartofi sau orez. Garnitura ideală pentru carne, pește sau fructe de mare este formată din cereale integrale, leguminoase, verdețuri sau legume (sparanghel, fasole verde, kale, spanac, quinoa, bulgur, cuscus, năut, mazăre, hrișcă, alge marine, sfecla roșie, linte).

Să mâncăm legume pe tot parcursul zilei.

Cum, de dimineața până seara legume? Da, acesta este poate secretul alimentației ideale! La micul dejun putem pune roșii, felii de castraveți, ridichii, ardei gras lângă puțină brânză slabă desărată, ori lângă omletă sau ouă fierte. La prânz și la cină garnitura din legume ar trebui să ocupe 50% din spațiul farfuriei dacă nu chiar 100% (pentru cei care vor să slăbească). Salatele pot fi combinate în nenumărate moduri așa că trebuie numai să avem legume la îndemână și poftă de mâncare. Ciorba românească de legume (cum făcea bunica în zilele de post) se poate încadra perfect alături de rețetele Italiei, Spaniei, Marocului, Greciei sau Croației!

Să înlocuim cerealele rafinate cu cele integrale.

Cu alte cuvinte, să înlocuim pâine albă cu pâine din făină integrală cu tărâțe și semințe întregi. Să nu mai cumpărăm orez alb, ci integral, brun, basmati, roșu, negru (iată câte varietăți grozave există!). Să pregătim rețete cu bulgur, quinoa, amarant sau hrișcă în loc de orez!
Experimentați! Dacă știți să faceți pilaf de orez cu legume, înlocuiți orezul cu quinoa. Se fierbe la fel și se pregătește la fel de ușor. Floricele de porumb pot reprezenta un mod sănătos de a consuma cereale integrale, dar cu condiția să nu le alegeți pe cele la pungă cu ulei de palmier, ci porumb boabe bio pe care îl punem în vasele proprii cu puțin ulei de cocos bio. Vor pocni repede și vor fi la fel de delicioase dar mult mai sănătoase!
Schimbarea acestor moduri de pregătire a alimentelor poate fi dificilă la început dar la un moment dat vă veți obișnui în acest stil.

Să alegem gustări din fructe deshidratate și oleaginoase

Migdalele, nucile caju, cele românești, Macadamia, Braziliene, mugurii de pin, semințele de chia, dovleac, floarea soarelui, macul, fisticul, arahidele și alunele de pădure (atenție! Toate crude, neprăjite) au proprietăți nutritive valoroase pentru sănătate ca și pentru dieta de slăbire. La un preț mic, oleaginoasele ne oferă proprietăți nutritive precum vitamina E, vitamina B2, magneziu, cupru, potasiu, fosfor. Proprietățile lor nutritive ne feresc de boli ale inimii și ajută la scăderea colesterolului rău LDL.

Alegeți fructe sau puțină ciocolată neagră pentru desert

Fructele proaspete sunt oricând o modalitate bună de a ne satisface pofta de dulce. Nu le transformați însă în suc, ci mâncați-le ca atare. Sunt recomandate și fructele deshidratate (afine, goji, caise, stafide, smochine, coacăze, etc) dar în cantități mai mici decât cele proaspete.

Un pahar de vin în timpul mesei este recomandat

Cercetările indică faptul că persoanele care beau moderat sunt mai puțin susceptibile de a avea boli de inimă decât cei care se abțin. Alcoolul pare să combată colesterolul rău. Vinul roșu, în special, “subțiază” sângele (făcându-l mai puțin predispus la coagulare) și, de asemenea, conține antioxidanți care susțin arterele și combaterea colesterolului LDL care poate duce la acumularea plăcii bacteriene. Moderația este însă secretul! Excesul consumului de vin sau orice alt alcool nu este deloc recomandat!

Mâncați încet, fără grabă

A mânca în stil mediteranean este la fel de important și reprezintă la fel de mult stilul de viață așa cum este dieta. În loc de a înfuleca rapid în fața televizorului, ar trebui să încetinim ritmul și să ne așezăm la masă cu familia și prietenii pentru a savura ceea ce mâncăm. Nu numai că ne putem bucura de companie și de mâncare dar, mâncând încet, permitem organismului să ne transmită semnale de sațietate, de plinătate a stomacului.

Dieta mediteraneană este singura încadrată în Patrimoniul UNESCO, drept tezaur universal cu relevanță în sănătatea omenirii.

Elena Rosu, Tehnician Nutritionist raspunde intrebarilor tale pe facebook!

Elena Roșu, Tehnician Nutriționist răspunde întrebărilor tale pe facebook.com/prodieta

Magazine online care promovează alimente integral naturale, ecologice și reprezentative pentru Dieta Mediteraneană:

www.proDietaNaturala.ro

www.proDietaMagazin.ro

Puteti posta comentarii mai jos .


Apartament de vacanta pe litoral de vanzare

Cum slabim simplu cu bautura Slim D cu portocale

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.