Dieta keto: efecte adverse, iată de ce unii oameni simt oboseală, greață, dureri de cap după ce au început-o

Dieta ketogenică poate avea efecte adverse nedorite în prima fază. Când urmăm dieta ketogenică putem observa reacții nedorite ale organismului, mai ales în prima etapă. Unii oameni simt oboseală, greață, dureri de cap după ce au început-o.

Ce este dieta ketogenică și cum funcționează?

După ce mâncăm, organismul transformă carbohidrații în zahăr din sânge (cunoscut sub numele de glucoză), pe care îl folosește pentru energie. Dar dieta ketogenică se bazează pe cercetări din anii 1920 care au constatat că scăderea disponibilității carbohidraților a făcut ca organismul să se bazeze mai mult pe utilizarea altor substanțe (cum ar fi grăsimile) pentru energie. Prin metabolizarea grăsimilor pentru a produce glucoză sau energie, organismul generează cetone în acest proces – de unde termenul „ketogen”. Orice dietă care conține mai puțin de 20g pe zi de carbohidrați este considerată ketogenă.

Producția de cetone de către ficat indică faptul că grăsimea, în loc de zahăr, este metabolizată și că această grăsime este aproape de întreaga noastră sursă de energie. Se crede că acest lucru se corelează cu pierderea în greutate, dar se corelează într-adevăr cu o modificare a profilului de insulină din sânge. Este discutabil dacă acest lucru îmbunătățește pierderea în greutate în comparație cu alte diete, întrucât retragerea glucidelor are ca rezultat pierderi în apa corpului, exagerând apariția pierderii în greutate.

”Gripa” keto ce este? Efecte adverse ale dietei keto.

Dar mulți oameni raportează că au experimentat ceva numit „gripa keto” după ce și-au schimbat dieta. Oamenii menționează efecte adverse ale dietei keto și simptome precum greață, constipație, dureri de cap, oboseală și pofte de zahăr, similare gripei, în afară de pofta de zahăr.

Aceste efecte adverse secundare sunt legate de conceptul cheie al dietei ketogenice: consumul redus de carbohidrați. Glucoza (care este produsă din alimente care conțin carbohidrați, cum ar fi cartofii sau pâinea) este sursa primară de energie a sistemului nervos central, inclusiv a creierului. O cantitate redusă de carbohidrați va duce la o funcție redusă, ducând la dureri de cap. Greața poate fi explicată prin consumul de volume mari de grăsimi. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea durează mult timp pentru a fi digerată și absorbită.

Când consumați o dietă convențională care include carbohidrați, glucoza crește în sânge. Acest lucru stimulează creșterea hormonului insulină, care reglează nivelul zahărului din sânge și permite corpului dumneavoastră să utilizeze glucoza pentru energie. Scade prezența grăsimilor în sânge și ajută glucoza să pătrundă în celulele corpului. Insulina suprimă, de asemenea, eliberarea particulelor de grăsime din depozitele de grăsimi din organism prin același mecanism. Speranța este că, prin consumul de carbohidrați cu conținut scăzut (sau deloc), acest mecanism va fi inversat, ajutând la creșterea aspectului grăsimii în sânge și a disponibilității acestuia către alte celule pentru a le folosi pentru energie și a duce la pierderea de grăsime.

Un nivel ridicat de eliberare de insulină apare dacă o persoană consumă un volum mare de carbohidrați la o singură masă. Prin urmare, dieta ketogenică își propune să reducă răspunsul la insulină prin restricție excesivă de carbohidrați. Dar reducerea insulinei determină o creștere a grăsimilor circulante care deplasează un aminoacid, numit triptofan, din purtătorul său. Acest triptofan circulant determină o creștere a serotoninei în creier, iar creșterea serotoninei duce la oboseală, chiar și atunci când nu vă epuizați prea mult cu alte activități.

Dieta ketogenică exemplu de meniu zilnic, cu alimente recomandate mic dejun, prânz, cină.
Dieta ketogenică exemplu de meniu zilnic, cu alimente recomandate mic dejun, prânz, cină. Intră pe site ProDietaMagazin.ro cu zeci de produse special concepute pentru a ține ușor dieta ketogenică!

Oboseala asociată cu dieta keto

A avea mai puțini carbohidrați de utilizat este, de asemenea, un factor de stres pentru corp, deoarece aceștia sunt sursa de energie preferată a organismului. Lipsa glucidelor stimulează eliberarea de cortizol – un hormon al stresului. Cantitatea de cortizol pe care corpul o eliberează depinde de mărimea factorului de stres. Cortizolul eliberează grăsimi și proteine ​​din țesuturile din organism, care este scopul dietei ketogenice. Acești nutrienți sunt apoi metabolizați de ficat pentru a produce carbohidrați. Cu toate acestea, secreția de cortizol poate determina oboseală ca urmare a acestui mediu stresat. Deoarece cortizolul ajută la creșterea funcției imune, organismul poate fi mai predispus la infecții, cum ar fi răceala obișnuită.

Alimentele bogate în carbohidrați conțin adesea vitamine, minerale și fibre. Avem nevoie de 30g de fibre pe zi și, dacă nu consumăm suficient, sănătatea noastră digestivă suferă, ducând la constipație. Lipsa alimentelor bogate în fibre în dieta ketogenică – cum ar fi cartofii și merele – poate duce la constipație, un alt simptom raportat al „gripei keto”.

Eliminarea acestor alimente din dietă limitează, de asemenea, vitaminele și mineralele, care joacă un rol în toate aspectele funcției celulare – în special a funcției imune. Fructele zaharate bogate în vitamina C (cum ar fi portocalele) sunt evitate în dieta ketogenică. Nivelurile scăzute de vitamina C pot provoca, de asemenea, un risc crescut de infecții, cum ar fi răceala obișnuită.

Dietele ketogenice sunt uneori recomandate clinic pentru gestionarea unor

afecțiuni medicale, cum ar fi epilepsia. Se consideră că menținerea unui nivel scăzut constant al glicemiei și producția de cetone va menține sistemul nervos central prin numeroase mecanisme moleculare, reducând convulsiile.

Dar pentru majoritatea oamenilor, efectele secundare ale unor astfel de diete nu merită beneficiile potențiale. Astfel de diete sunt adesea nedurabile dacă respectă un aport redus sau deloc de carbohidrați din cauza poftei de zahăr pe termen scurt și lung.

Gustări ketogenice, special concepute pentru a ține mai ușor dieta ketogenică, regăsim la DIET FOOD în România prin www.proDietaMagazin.ro
Gustări ketogenice, special concepute pentru a ține mai ușor dieta ketogenică, regăsim la DIET FOOD în România prin www.proDietaMagazin.ro Plus mai multe produse fără carbohidrați, paste cu numai 9 calorii și fibre dietetice.

Deși dieta keto ar putea funcționa pentru unii, o dietă echilibrată care include carne albă, pește, fructe și legume și evitarea alimentelor procesate industrial este totuși un mod eficient de a gestiona sau a pierde în greutate. Exercițiul suficient poate ajuta, de asemenea, la gestionarea greutății, îmbunătățind în același timp condiția aerobă și musculară. Acest lucru va duce la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la scăderea riscului de apariție a diabetului de tip 2.

Dieta KETO în format pdf

Scrie un raspuns: