Dependenta de dulce

Dependența de dulce este un fapt dovedit iar încercarea de a scăpa de pofta de dulce este destul de dificilă. Este dovedit: zahărul nu ne face bine și aflăm cât de rău este de la știri, cărți și documentare. Chiar dacă eliminați dulciurile din alimentație, omniprezența zahărului adăugat în alimentele procesate (de la pâine, la dressing pentru salată) determină ca întreg procesul să fie greu de îndurat fără o luptă. Iar toată sucroza, fructoza și glucoza ce se adaugă dietei noastre creează dependență.

Dependenta de zahar, de gustul de dulce. Cum scapam de pofta de dulce. Tratament, capsule cu plante.
Dependenta de zahar, de gustul de dulce. Cum scapam de pofta de dulce. Tratament, capsule cu plante.

„Cercetările arată că zahărul creează la fel de multă dependență precum cocaina”, afirmă Jenny Schatzle, antrenor al celebrităților și personalităților sportive precum Kathy Ireland și jucătorul de baschet NBA Dwight Howard. „Crește nivelul insulinei astfel încât să doriți mai mult. Din punct de vedere fizic, doriți mai mult.” Vă sperie gândul de a fi dependent de ceva? Dependența vorbește de la sine. De fapt, pofta de dulce poate proveni de la mai multe semnale date de organism, pe care creierul le interpretează ca pe o invitație la o petrecere cu zahăr. De exemplu, pofta de zahăr poate însemna că suntem obosiți, deshidratați sau că avem nevoie de un nutrient precum cromul, fosforul sau sulful.

În cazul oricărei adicții, organismul devine dependent de o anumită substanță, dorind-o chiar și atunci când aceasta poate fi dăunătoare. Dependența de zahăr nu face excepție. Deși limitarea, pe cât de multe posibil, a aportului de zahăr este importantă dacă vreți să puneți capăt obiceiului de a consuma zahăr, există și plante medicinale și suplimente care vă pot veni în ajutor.

Gymnema Sylvestre, planta care ne scapă de pofta de dulce

Una dintre cele mai bune plante medicinale care ajută la menținerea sub control a poftei de dulce este gymnema sylvestre. Gymnema este o plantă medicinală ayurvedică folosită în mod tradițional la tratarea diabetului, problemelor digestive și ale tractului urinar, obezitatea și hipoglicemia. Este unică prin faptul că ajută efectiv la blocarea gustului dulce al zahărului, împiedicând totodată absorbția acestuia de către organism. Un studiu publicat în 2007 în „Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition”, precizează că există o legătură între papilele gustative și absorbția zahărului în intestine. Acidul gimnemic, prezent în gymnema, are o structură moleculară similară cu cea a zahărului. Aceste molecule ocupă temporar receptorii de pe papilele gustative, prevenind activarea acestora în timpul consumului de zahăr. Acidul poate fi găsit sub formă de capsule sau extract lichid. Pentru a scăpa de pofta de dulce putem așadar lua caosule de gymnema sylvestre, planta supranumită ca fiind distrugătoare de zahăr.

Lemnul dulce

Lemnul dulce este folosit atât în preparate culinare, cât și în medicina naturistă. Acesta este o plantă versatilă utilizată în tratarea mai multor afecțiuni, printre care: hipoglicemia, tusea, răcelile, infecțiile virale, inflamațiile, ulcerele, problemele specifice femeilor și pentru a crește energia. Acesta stimulează glandele suprarenale și oferă suport sistemului endocrin. Este dulce în mod natural și poate satisface pofta de zahăr. Totuși, spre deosebire de zahăr, acesta nu crește nivelul glicemiei. Poate fi găsit măcinat și poate fi adăugat în ceaiuri sau folosit ca înlocuitor pentru zahăr.

Vanilia

Studiile au arătat că produsele cu aromă de vanilie scad nevoia persoanelor de a consuma alimente și băuturi dulci. Pur și simplu vă desensibilizează mirosul acesteia, astfel încât vă puteți păcăli pofta de dulce folosind un produs cu aromă de vanilie, precum o loțiune de corp sau o lumânare, în loc să mâncați ceva dulce. Însă dacă nu vă poate satisface decât ceva de mâncare, încercați să adăugați extract natural de vanilie în ceai, cafea sau chiar în apa minerală pentru a pune capăt poftei.

Ginseng

Rădăcina de ginseng, sau panax ginseng, este o plantă asiatică utilizată pentru creșterea nivelului de energie. Aceasta este un stimulat pentru sistemul nervos central și contribuie și la scăderea nivelului glicemiei. În plus, poate fi folosită pentru a ajuta la combaterea dependenței de zahăr. Totuși, este nevoie de timp pentru ca plantă să aibă efect, de două până la trei luni. Potrivit Herb Guide, o doză obișnuită de pudră de ginseng este de 4.000 până la 6.000 mg pe zi, administrată sub formă de capsule.

Scorțișoara

Chiar și mirodeniile vă pot ajuta să combateți dependența de zahăr. S-a demonstrat că scorțișoara, importată din Egipt în urmă cu aproape 2.000 de ani, reglează nivelul glicemiei și poate ajuta și la reducerea poftei de dulce. Scorțișoara menține la minim creșterile bruște ale glicemiei după ce ați mâncat, drept urmare previne dorința de a mânca mai mult zahăr. Atunci când vă este poftă de înghețată, încercați să presărați scorțișoară peste sosul de mere (fără zahăr adăugat), sau în loc să apelați la un baton de ciocolată, tăiați pe lung în jumătate o banană și presărați pe părțile tăiate nuci crude zdrobite și scorțișoară.

Stevia este o plantă ce ne ajută să îndulcim natural fără zahăr

Stevia este o plantă din America de Sud. Aceasta este utilizată în special de botaniști pentru a trata diabetul și ajută la diminuarea nivelului glicemiei. Este extrem de dulce și poate fi folosită pe post de înlocuitor pentru zahăr cu scopul de a ajuta în scăderea consumului total de zahăr și în satisfacerea poftei de dulce. Aceasta poate fi folosită în rețete și adaugată în ceai, iaurt și cereale. Spre deosebire de mulți alți înlocuitori ai zahărului, stevia nu își pierde gustul dulce atunci când este utilizată la gătit.

Scrie un raspuns: