De ce plantele nu fac cancer? Studiu de caz: Cernobîl.

În jurul Cernobîlului natura este plină de viață. Populațiile multor specii de plante și animale sunt de fapt mai mari decât au fost înainte de dezastrul centralei nucleare. Oamenii pot face cancer, dar plantele nu. De ce?

Cernobîl a devenit un cuvânt de pomină pentru catastrofă. Dezastrul nuclear din 1986, adus recent în atenția publicului de serialul popular cu același nume, a provocat mii de cancere, a transformat o zonă cândva populată într-un oraș fantomă și a dus la crearea unei zone de excludere de 2600 km².

Dar zona de excludere de la Cernobîl nu este lipsită de viață. Lupii, vierii și urșii s-au întors în pădurile luxuriante din jurul vechii centrale nucleare. Și atunci când vine vorba de vegetație, în special de viața vegetală cea mai vulnerabilă și cea mai expusă, aceasta nu a murit niciodată. Chiar și în cele mai radioactive părți ale zonei, vegetația a revenit în decurs de trei ani.

Cernobîl. De ce plantele nu fac cancer? Copacii au ”preluat” zona din jurul vechii centrale nucleare.
Cernobîl. De ce plantele nu fac cancer? Copacii au ”preluat” zona din jurul vechii centrale nucleare. Fotokon/Shutterstock

Oamenii și alte mamifere și păsări ar fi fost omorâte de mult de radiația pe care o primeau plantele în zonele cele mai contaminate. De ce este viața vegetală atât de rezistentă la radiații și la dezastrul nuclear?

Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să înțelegem în primul rând modul cum radiațiile reactoarelor nucleare afectează celulele vii. Materialul radioactiv de la Cernobîl este “instabil” deoarece elimină constant particule de energie și unde mari care sparg structurile celulare sau produc substanțe chimice reactive care atacă funcționarea celulelor.

Majoritatea pieselor celulei sunt regenerabile dacă sunt deteriorate, dar ADN-ul este o excepție crucială. La doze de radiații mai mari, ADN-ul se deteriorează, iar celulele mor rapid. Dozele inferioare pot provoca tulburări subtile, sub forma unor mutații care alterează modul în care funcționează celula, de exemplu, determinând cancer, multiplicarea necontrolabilă și răspândirea în alte zone ale corpului.

La animale, acest lucru este adesea fatal, deoarece celulele și sistemele lor sunt extrem de specializate și de inflexibile. Gândiți-vă la biologia animalelor ca la o mașină complexă în care fiecare celulă și fiecare organ are un loc și un scop și toate părțile trebuie să lucreze și sa coopereze pentru ca individul să supraviețuiască. Un om nu se poate descurca fără creier, inimă sau plămâni.

Plantele se dezvoltă, totuși, într-un mod mult mai flexibil și mai organic. Pentru că nu se pot mișca, nu au de ales decât să se adapteze la condițiile în care se găsesc. În loc să aibă o structură definită precum o ființă animală, plantele o formează pe măsură ce cresc. Faptul că dezvoltă rădăcini mai adânci sau o tulpină mai înaltă, totul depinde de echilibrul semnalelor chimice provenite de la alte părți ale plantei și de “rețeaua naturală” (“wood wide web”), de condițiile de lumină, temperatură, apă și substanțe nutritive în sol.

În mod critic, spre deosebire de celulele animale, aproape toate celulele vegetale pot crea celule noi de orice tip are nevoie planta. De aceea, un grădinar poate crește plante noi din butași, cu rădăcini din ceea ce a fost odată tulpină sau frunză.

Toate acestea înseamnă că plantele pot înlocui celulele moarte sau țesuturile mult mai ușor decât animalele, dacă daunele sunt cauzate de animale, om, fenomene meteo sau, iată, de radiații.

Și în timp ce radiațiile și alte tipuri de leziuni ale ADN-ului pot provoca tumori la plante, celulele mutante nu sunt în general capabile să se răspândească dintr-o parte a plantei în alta (precum fac celulele afectate de cancer), mulțumită pereților rigizi care interconectează celulele plantei. Asemenea tumori nu sunt fatale în marea majoritate a cazurilor, deoarece planta poate găsi modalități de a lucra în jurul țesutului defectuos.

Interconectarea pereților celulelor plantelor, rezistența la cancer. Rattiya Thongdumhyu/Shutterstock

Interesant este faptul că, în plus față de această rezistență înnăscută la radiații, unele plante din zona de excludere de la Cernobîl par să utilizeze mecanisme suplimentare pentru a-și proteja ADN-ul, pentru a-i schimba chimia așa încât să-l facă mai rezistent la daune și pentru a determina sistemele să repare ceea ce nu funcționează. Nivelurile de radiații naturale de pe suprafața Pământului au fost mult mai mari în trecutul îndepărtat, atunci când plantele timpurii au evoluat, astfel încât plantele din zona de excludere se pot baza pe adaptări datând din acest moment pentru a supraviețui.

Un nou contract de închiriere pentru viață

Viața este acum înfloritoare în jurul Cernobîlului. Populațiile multor specii de plante și animale sunt de fapt mai mari decât au fost înainte de dezastru.

Având în vedere pierderea tragică și scurtarea vieții umane asociate cu Cernobîl, această revigorare a naturii vă poate surprinde. Radiațiile au efecte dăunătoare demonstrate asupra vieții și pot scurta individual viața plantelor și a animalelor. Dar dacă resursele de susținere a vieții sunt abundente, atunci viața va înflori.

În mod esențial, povara cauzată de radiațiile de la Cernobîl este mai puțin severă decât beneficiile datorate faptului că oamenii au părăsit zona. Acum avem una dintre cele mai mari păduri ale Europei, iar ecosistemul susține mai multă viață decât înainte, chiar dacă fiecare ciclu individual al vieții respective durează puțin mai puțin.

Tratament naturist cu 20 ml zilnic Bitter. GRIJA TA PENTRU SĂNĂTATE! EXTRACT DE PLANTE MEDICINALE pentru slabire, digestie, sanatatea ficatului, scaderea trigliceridelor si a colesterolului, eliminarea de toxine, ajutor pentru rinichi, intarirea sistemului imunitar.
CURA de 2 săptămâni TRATAMENT NATURIST cu plante medicinale: Anghinare, Păpădie, Fenicul, Coada șoricelului și VITAMINE.
BITTER BIO fără alcool, fără zahăr, PUR, 250 ml.
20 ml zilnic pentru slăbire, digestie, sănătatea ficatului, scăderea trigliceridelor și a colesterolului, eliminarea de toxine, ajutor pentru rinichi, scăderea uereei și creatininei. Produs HERBARIA GERMANIA. Citiți mai multe informații despre aceste plante medicinale și mod de utilizare.

Într-un fel, dezastrul de la Cernobîl dezvăluie adevărata amploare a impactului nostru asupra mediului pe planetă. Așa dăunător cum a fost, accidentul nuclear a fost mult mai puțin distructiv pentru ecosistemul local decât noi. Prin faptul că ne-am îndepărtat de zonă, am creat spațiu pentru ca natura să se întoarcă.

ACORD PRELUARE: https://theconversation.com Autor: Stuart Thompson, Senior Lecturer in Plant Biochemistry, University of Westminster

Suc de coacăze, afine, Zinc, Vitamine C și D3.
Produsul IMMUN de la Rbenhaus Germania este recomandat pentru copii, adolescenți și adulți. Substanțele nutritive sunt mai ușor de absorbit din sucuri! Imunitatea bună poate fi obținută în mod natural și fără capsule de farmacie, ci cu suc de coacăze, afine, Zinc, Vitamine C și D3. Formula germană ROTBACKCHEN VITAL este aprobată pentru tratament naturist pentru 11 zile. Este disponibil cu livrare rapidă în site www.proDietaBio.ro.

Scrie un raspuns: