De ce copilul meu nu ia in greutate? Cauze si solutii.

Copilul meu nu ia în greutate. “Ar trebui să mă îngrijorez?”

Dacă a fost recent bolnav, copilul ar fi putut pierde puțin în greutate. Ar trebui totuși să recupereze și să o pună la loc în scurt timp. Dacă nu a slăbit, ci pur și simplu ia în greutate prea lent, aceasta ar putea fi doar o încetinire normală a procesului de creștere.
Totuși, în general, copilul ar trebui să ia în greutate, nu să scadă. Vă poate ajuta o privire asupra evoluției sale de creștere, sub forma unei histograme, și o comparație cu alți copii.
Desigur, copiii au rate de creștere diferite, însă dacă fiul sau fiica dumneavoastră este mult mai mică decât simțiți că ar trebui, adresați-vă medicului pediatru. Discutați cu acesta despre greutatea copilului dacă observați că aceasta scade treptat către un nivel mai mic.

Primul pas: vizita la medic!

Medicul pediatru îl va examina fizic pe copil și va pune mai multe întrebări pentru a determina existența vreunei probleme, iar dacă aceasta se confirmă, va cerceta posibilele cauze. Pentru a evalua situația, va lua în considerare mulți factori, pe lângă rata de creștere a copilului.
Dacă cel mic înregistrează la timp valori normale ale greutății sale, relaționează bine cu părinții și pare fericit și sănătos, cel mai probabil este bine. Totuși, dacă medicul descoperă că acesta nu se dezvoltă respectând o rată de creștere sănătoasă, ar putea să îl diagnosticheze cu „eșec în a lua în greutate” sau cu „incapacitate de dezvoltare”. Cel mai probabil, criteriile de care va ține cont în hotărârea diagnosticului vor include:
• situarea sub cea de a treia funcție de repartiție în graficul privitor la evoluția greutății corporale.
• o greutate situată sub valoarea ideală raportată la înălțimea copilului.
• o diminuare, față de ultimul control, cu două sau mai multe niveluri în graficul evoluției greutății.

Dacă copilul dvs nu ia în greutate, este foarte important să cunoașteți motivul. Nutriția potrivită, în special în primii trei ani de viață, este crucială pentru dezvoltarea mentală și fizică a copilului.

Medicul de familie ar putea solicita analize la sânge, urină sau alte testări și va monitoriza aportul caloric al copilului pentru o perioadă de timp. Uneori răspunsul este foarte simplu, iar alteori este destul de complicat. De asemenea, ar putea să trimită copilul la un medic pediatru specializat în gastroenterologie, la un dietetician sau la un specialist în nutriție pentru evaluare sau tratament.

Această perioadă poate fi plină de griji și frustrări. Poate fi dificil să auziți că propriul copil nu crește, însă este important să nu vă învinovățiți sau să simțiți că nu sunteți un părinte bun sau grijuliu.

Din ce cauză copilul nu ia în greutate?

Există atât de multe posibile cauze încât medicului îi pot lua luni de zile să facă analize și să studieze dieta copilului, istoricul sănătății, nivelul de activitate și posibilele cauze de stres înainte de a descoperi sursa problemei.

În general, dacă un copil nu se dezvoltă într-un ritm sănătos, înseamnă că acesta fie nu mănâncă normal, fie nu asimilează nutrienții în mod corespunzător. În cazul în care copilul a fost bolnav, organismul său are nevoie de calorii. Boala îi poate afecta totodată apetitul. O problema gastrointestinală cronică precum diareea, boala celiacă sau intoleranța la lapte pot și ele cauza incapacitatea de a lua în greutate.

În cazurile rare, incapacitatea de a lua în greutate poate fi rezultatul unei probleme pulmonare, precum fibroza chistică; o afecțiune a sistemului nervos, precum paralizia cerebrală; o anomalie cromozomială, precum sindromul Down; bolile de inimă; sau o disfuncție metabolică sau endocrină, precum deficiența de hormoni de creștere. Dacă oricare dintre acestea sunt cauza, este important să le depistați din timp.

Aloe Vera este ideală pentru consum sub formă de suc. Are rol vitaminizant, de prevenire a anemiei și de echilibrare a sistemului hormonal.
Suc vitaminizant special pentru copii. Forma ideală de vitaminizare este NATURALă, ECO, sub formă de suc. Acest suc are rol vitaminizant, de prevenire a anemiei și de echilibrare. Alege și varianta cu Fier pentru o dezvoltare optimă fizică și intelectuală a copilului dvs.Disponibil cu livrare rapidă în site proDietaBio.ro

Cum tratează medicul incapacitatea de a lua în greutate?

Odată ce realizați ce anume cauzează problema, puteți stabili împreună cu medicul modalitățile de corectare, tratând problemele medicale și crescând aportul caloric din alimentația copilului, dacă este necesar.
Creșterea aportului caloric înseamnă să încurajați copilul să consume alimente sănătoase și bogate în calorii ori de câte ori este posibil. Alegeri bune sunt produsele lactate (lapte, brânză, brânzică de casă, iaurt, înghețată, budincă, supă preparată cu lapte), ouăle, avocado, pâinea și pastele integrale, clătitele, piureul de cartofi, untul de alune și cerealele calde.

Sirop Appetito pentru cresterea poftei de mancare la copii. Cu extract de plante si polen.
Sirop Appetito pentru creșterea poftei de mâncare la copii. Cu extract de plante și polen. Vezi pret, detalii, mod de livrare >>

Incapacitatea de a lua în greutate la copil înseamnă că va fi mereu mai mic decât ar trebui?

Acest lucru depinde de cauza ce stă la baza incapacității de a lua în greutate. Dacă, de exemplu, copilul suferă de o problemă medicală cronică, este posibil ca acesta să fie întotdeauna mai mic decât media normală. Pe de altă parte, dacă problema este rezolvată cu ușurință, copilul poate să crească mai repede ca de obicei într-un anumit interval de timp și să recupereze greutatea și înălțimea.

Scrie un raspuns: