Dureri de cap cauzate de vin? Cum le evitam?

De ce apare durerea de cap de la vin, în special de la vinul roșu? Potrivit Yale Scientific Magazine, nu se poate spune cu siguranță de ce se întâmplă acest lucru. Mai multe componente din vinul roșu pot contribui la durerile de cap, însă unele vinuri albe conțin aceleași ingrediente. Yale Scientific Magazine citează o cercetare care indică faptul că un conținut ridicat de amine din unele vinuri poate avea legătură cu acest lucru, dar există și alte ipoteze.

Durere de cap de la vin? Posibile cauze și soluții.
Durere de cap de la vin? Posibile cauze și soluții.

Dar nu toți reacționăm la fel. Unii dintre noi sunt mai sensibili, se simt amețiți de la o jumătate de pahar de vin roșu și spun ca nu pot continua pentru că îi ia durerea de cap. Alții pot bea oricâte pahare (deși nu este recomandat să se exagereze) fără să se plângă de vreun deranj, ci dimpotrivă. Prin urmare, constituția noastră fizică și predispoziția genetică au la rândul lor un rol important.

Este ușor să consumăm aronia sub formă de gem, dulceață, fructe deshidratate, cereale musli, batoane, suc, punch și vin de aronia.
Aronia suc de fructe cu proprietăți nutritive cel mai bun preț în magazin ProDieta. Este ușor să consumăm aronia sub formă de gem, dulceață, fructe deshidratate, cereale musli, batoane, suc, punch și vin de aronia. Toate aceste produse se găsesc în magazinul www.proDietaBio.ro România cu livrare rapidă.

Alegți vinurile sărace în histamine și tiramine

Histaminele și tiraminele sunt amine, sau compuși organici. Potrivit unui articol din Wall Street Journal, primele dilată vasele de sânge, iar următoarele le contractă. Atunci când ambele sunt prezente în același vin, există posibilitatea pentru dureri de cap. Vinurile roșii conțin histamine mult mai des decât cele albe. Chardonnay, Sauvignon Blanc și vinurile de Sauternes au un conținut redus tiramine. Alegeți aceste soiuri pentru a evita cât mai mult durerea de cap.

Vinuri sărace în taninuri

O altă ipoteză dă vina pe taninuri pentru durerile de cap cauzare de vin. Taninurile oferă gustul sec caracteristic vinurilor roșii. De asemenea, acestea determină creierul să elibereze serotonina. Aceasta este un neurotransmițător al „fericirii”, însă prea mult poate cauza dureri de cap. Cu cât vinul este mai sec, cu atât va conține mai multe taninuri, astfel că pentru a preveni durerile de cap, evitați vinurile roșii, mai ales pe cele foarte seci. Vinurile albe precum Chardonnay, Sauvignon Blanc, vinurile de Sauternes și Pinot Grigio sunt alegeri potrivite.

Vinuri sărace în congeneri

US National Headache Foundation declară congenerii drept cauza durerilor de cap cauzare de vin. Congenerii sunt substanțe chimice formate în urma procesului de fermentație și sunt vinovații pentru mahmureala ce are loc în urma unui consum excesiv de alcool. Apar mai des în vinurile și alcoolul închise la culoare decât în vinurile și alcoolul albe.

Nu sulfiții sunt de vină pentru durerea de cap

Vinurile provenite din diferite regiuni au niveluri distincte de taninuri, congeneri, histamine și tiramine. Deși majoritatea persoanelor dau vina pe sulfiții atât de prezenți în vinuri pentru menținerea termenului de valabilitate, Yale Scientific Magazine arată că aceștia nu provoacă dureri de cap. Sulfiții protejează vinurile de la oxidare.

În coaja boabelor de struguri se află nu numai drojdiile care ajută la fermentarea vinului, dar și unele bacterii care pot altera vinul. Sulfiții au rolul de conservanți și previn apariția și dezvoltarea mucegaiurilor și bacteriilor, opresc oxidarea și mențin aroma naturală a vinului.

Vinul bogat în resveratrol este din struguri dar și din aronia, coacăze, afine sau prune. Încercați vinurile speciale din fructe BAVARIA WALDFRUCHT www.proDietaBio.ro

O durere de cap cauzată de vin va apărea de obicei la aproximativ 15 minute de la consum și nu ar trebui confundată cu mahmureala, care se resimte a doua zi. Durerile de cap din mahmureală sunt rezultatul consumului excesiv de alcool.

Scrie un raspuns: