Afinele negre si rosii, proprietati si beneficii

Dieta cu afine este eficientă din mai multe puncte de vedere: pentru detoxifiere, slăbire, frumusețe, longevitate, sănătate pentru întreg corpul. Afinele au proprietăți nutritive valoroase și aduc numeroase beneficii sănătății. În România se poate crea o confuzie referitor la afine căci sunt de două tipuri.

Afine negre și roșii. Beneficii pentru sănătate și proprietăți nutritive și curative.
Afine negre și roșii. Beneficii pentru sănătate și proprietăți nutritive și curative.

Când vorbim despre afine, ne referim fie la fructele de nuanță albastru închis spre negru (în engleză bilberry, denumirea științifică a afinului fiind Vaccinium myrtillus L., denumire populară: afin, afin de munte, afin negru, afene, asine, coacăz, merișor de munte, pomușoară), fie la merișoare, afinele roșii (în engleză cranberry, iar științific Vaccinium vitis idaea). Atât afinele roșii (merișoare), cât și afinele negre ajută la slăbire, la detoxifierea organismului și la vitaminizare. Fie că este vorba despre afine proaspete, suc de afine, capsule din extract de afine, componentele active ale acestor fructe ne pot fi de ajutor în demersul nostru de a topi grăsimea, de a detoxifia organismul sau de a avea o sănătate bună. Merișoarele în mod special au aplicații în fitoterapia infecțiilor urinare, cistitelor acute și cistitelor cronice, diareei și bolilor reumatismale.

Afinele sunt bune pentru sănătate atâta timp cât nu sunt combinate cu zahăr însă și de aceea siropurile de afine cu zahăr sau alcool nu intră în recomandările nutriționiștilor. Călătorind pe drumurile României, mulți dintre noi am remarcat, în special în zonele turistice, chioșcuri su sirop de afine sau dulceață de afine. Ei bine, acele siropuri sau dulcețuri au extraordinar de mult zahăr și nu ajută în demersul nostru de detoxifiere, slăbire sau îmbunătățire a sănătății. Dacă găsiți însă afine proaspete, nu ezitați să le cumpărați!

Ce este detoxifierea și de ce avem nevoie de acest demers?

De-a lungul timpului, corpul acumulează toxine din alimentele și băuturile pe care le consumăm, din aerul pe care îl respirăm, ce poate conține substanțe chimice și diferiți poluanți. Dietele detoxifiante și de curățare a organismului reprezintă un ajutor pentru eliberarea corpului de toxine și substanțe nefolositoare. Există mai multe alimente sănătoase, printre care afinele negre sau roșii, ce pot fi adăugate în dietă pentru a ajuta la eliminarea toxinelor. Aceste fructe contribuie la eliminarea și prevenirea dezvoltării bacteriilor în organism și ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată.

Vitamine și minerale esențiale

Afinele negre și roșii sunt o sursă bogată de vitamine și minerale esențiale necesare unei stări bune de sănătate. Vitaminele și mineralele contribuie la buna funcționare a organismului, la stimularea metabolismului și la prevenirea riscurilor pentru sănătate, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Afinele negre și merișoarele sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6 și C, precum și în magneziu, calciu, fosfor, fier, acid folic, potasiu, sodiu și seleniu. O mare parte din acești nutrienți este necesară pentru funcționarea sănătoasă a ficatului, ce ajută la menținerea echilibrului în organism.

Detoxifierea ficatului

Afinele negre și roșii ajută la eliminarea toxinelor din organism prin detoxifierea ficatului. Ficatul, cel mai mare organ intern al corpului, lucrează pentru susținerea digestiei și descopune alimentele ce intră în organism. Potrivit specialistului în nutriție Ann Louise Gittleman, doctor și autor al lucrării „The Fast Track Detox Diet”, funcționarea sănătoasă a ficatului este esențială pentru eliminarea toxinelor din organism deoarece ficatul face diferența între nutrienții necesari care trebuie absorbiți în corp și toxinele care trebuie eliminate din fluxul sangvin. Nivelurile ridicate de antioxidanți din afinele roșii ajută ficatul în procesele de detoxifiere.

Beneficiile pentru sănătate aduse de sucul de merișoare (afine roșii)

Sucul de merișoare ajută organismul să elimine toxinele dăunătoare. Sucul are proprietăți antibacteriene care inhibă înmulțirea excesivă a bacteriilor în organism, vinovată pentru digestia slabă sau infecțiile urinare. Numărul mare de bacterii din corp duce la acumularea de toxine și la riscuri mari pentru sănătate. Sucul de afine roșii curăță sistemul limfatic responsabil cu neutralizarea substanțelor nefolositoare și eliminarea toxinelor din țesuturile organismului. Totuși, fiți atenți la sucurile comerciale prezente în majoritatea supermarketurilor. O mare parte din aceste sucuri conțin zaharuri adăugate sau alte sucuri, ca cel de mere sau struguri. Căutați un brand ce menționează pe etichetă că sucul nu este îndulcit și consumați sucul în amestec cu apă filtrată pentru a diminua gustul dulce natural sau numărul de calorii.

Beneficiile pentru sănătate aduse de sucul de afine negre

Afinele negre conțin un antioxidant puternic, numit acid elagaic, care previne apariția degradării ADN-ului, mutațiilor și malignizarea celulelor din organism. Se recomandă cure de cel puțin trei săptămâni cu suc de afine sau alte fructe similare (mure, dude, aronia, coacăze, coarne de pădure) care conțin substanțe ce previn apariția cancerului. Un studiu realizat între anii 1984 și 2002 pe un eșantion de 66.940 de femei a arătat că acelea dintre ele care consumau alimente bogate în chempferol (o flavonoidă care se regăsește în cantități considerabile în afine) au avut un risc cu 40% mai mic de dezvoltare a cancerului la sân sau cancer ovarian. Mai mult, afinele negre ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului, a capacității de memorare și învățare. Antioxidanții din afine împiedică procesul de îmbătrânire celulară la nivelul sistemului nervos. Sucul de afine negre ajută și la prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare. O cură cu afine ajută la scăderea nivelului de colesterol rau și de trigliceride și previne oxidarea și blocajele vaselor de sânge. Afinele pot îmbunătăți vederea, acuitatea vizuala, circulația sângelui la nivelul ochilor și a sistemului nervos.

Adăugați afinele negre și roșii în planul de alimentație zilnică prin consumul sucului de merișoare la micul dejun sau ca gustare sau presărați merișoare în smoothie-ul cu lapte sau în castronul cu cereale pentru un plus de antioxidanți sănătoși. Dacă pur și simplu nu aveți timp să consumați suc, dulceață sau fructe atunci puteți avea în vedere extractul de afine.

Afine roșii pot fi cumpărate din magazin sub formă de suc, dulceață. gem, fructe deshidartate. Livrare rapidă și detalii suplimentare www.proDietaBio.ro
Afine roșii (merișoare) pot fi cumpărate din magazin sub formă de suc, dulceață. gem, fructe deshidratate. Livrare rapidă și detalii suplimentare www.proDietaBio.ro

Scrie un raspuns: