Controversatul Cuptor cu Microunde

Cuptorul cu microunde este rapid si economic, este folosit pentru decongelare, reincalzire, gatirea alimentelor. Multi dintre noi nu inteleg cum functioneaza cuptorul cu microunde iar neintelegerea poate provoca speculatii, uneori gresite.

Este oare sanatos sa folosim cuptorul cu microunde? Nu cumva cuptorul cu microunde emite radiatii periculoase (nu, dar cititi mai multe detalii in partea de jos a articolului!). In mod special mamicile se feresc sa foloseasca cuptorul cu microunde pentru incalzirea alimentelor copiilor, de teama neargumentata ca acesta le transforma intr-un mod nesanatos. Cea mai mica intelegere a legilor fizicii va anula aceasta temere.

Controversatul cuptor cu microunde

Controversatul cuptor cu microunde

Microundele sunt prinse între undele radio și radiațiile infraroșii din spectrul electromagnetic. În cazul cuptoarelor cu microunde, frecvența undelor frecvent utilizate este de aproximativ 2450 de megahertzi (2.45 GHz) (sursa: http://www.howstuffworks.com). Undele din acest interval de frecvență au o proprietate interesantă: sunt absorbite de apă, grăsimi și zaharuri. Iata tot secretul: odată absorbite, undele sunt transformate direct în mișcare atomică – căldură. O alta proprietate interesanta a acestor unde este ca nu sunt absorbite de cele mai multe plastice, sticla sau ceramica. Metalul reflectă microundele si acesta este motivul pentru care vasele de metal nu sunt recomandate într-un cuptor cu microunde si de ce dispozitivele au pereții metalici – pentru reflecție.

Am remarcat ca alimentele sunt gatite de la interior spre exterior la cuptorul cu microunde. De ce oare?

Intr-un cuptor conventional, caldura este condusa de la exteriorul alimentelor spre mijloc. Aerul cald din exterior usuca partea exterioara a alimentelor, motivul pentru care acestea obtin o crusta crocanta si maro in timp ce in interior raman umede. Microundele patrund neuniform in alimente in functie de consistenta acestora (apa, grasime, zahar, os, etc) si de aceea cuptoarele cu microunde au un suport ce roteste vasul nostru. Intreg procesul de incalzire este diferit de cel al cuptorului conventional pentru ca este vorba mai degraba despre “atomi interesanti” decat despre “efectuarea de caldura”. Intr-un cuptor cu microunde aerul este la temperatura camerei, deci nu exista nici o posibilitate de a obtine crusta. De aceea, multe produse de cofetarie-patiserie vin la pachet cu un ambalaj facut din folie si carton care reactioneaza la energia microundelor devenind foarte cald. Aceasta caldura exterioara permite crustei sa devina crocanta, ca si cum ar fi intr-un cuptor conventional.

Emite cuptorul cu microunde radiatii periculoase?

De multe ori, cand vorbim despre radiatii, ne referim la radioactivitate sau “radiații ionizante”, raze gamma si particule subatomice de mare energie. Dar micoundele nu sunt energie inalta iar fotonii din microunde nu sunt mai “energici” decat lumina vizibila. Se stie ca si lumina normala poate gati alimentele (exista si cuptoare solare folosite in rulote). Tehnicienii si oamenii de stiinta pot vorbi despre microunde in acelasi mod in care vorbesc despre radiatiile optice. (Radiatii optice este doar un alt mod de formulare pentru lumina vizibila. Tehnicienii folosesc cuvantul “radiatii” pentru exprima “unde”. Si atunci cand vorbiti, din gura dvs ies “radiatii acustice”.) Persoanele care se feresc sa incalzeasca mancarea la cuptorul cu microunde sub pretextul neargumentat ca este nociv n-ar trebui sa foloseasca nici telefoane mobile. La fel ca si cuptoarele, telefoanele mobile folosesc micounde in banda de frecvente GHz.

Sfaturi legate de folosirea cuptorului cu mirounde:

  • Nu puneti pungi de hartie, plastic sau folie alimentara in cuptorul cu microunde pentru ca prin incalzirea condusa de alimente se pot degaja compusi chimici (pentru care cuptorul cu microunde in sine nu este deloc vinovat).
  • Anumite alimente au tendinta de a “exploda” in cuptorul cu micounde, fapt datorat absentei bulelor microscopice de aer. Curatati cuptorul dupa fiecare “explozie” 🙂
  • Nu faceti floricele la microunde. Nu cuptorul este contraindicat, ci punga de hartie imbibata cu o substanta chimica nociva in care stau boabele de porumb.
  • Nu serviti mancarea incalzita la microunde fara a o amesteca deoarece punctele firbinti va pot arde. Atentie in special la copii si la lichidele sau laptele incalzit la microunde, nu uitati sa-l agitati bine dupa incalzire.

Semipreparatele gata de pus la micounde nu sunt recomandate de nutritionisti dar asta pentru ca cele mai multe dintre semipreparate contin aditivi, potentiatori de arome, conservanti, coloranti si diverse adaosuri. Este recomandata mancarea proaspata, gatita in casa din ingrediente naturale, organice sau conservata prin pasteurizare. Astazi au aparut pe piata si semipreparate 100% naturale (mai scumpe decat cele pline de E-uri) care pot fi folosite la microunde de persoanele active, ce nu pot petrece mult timp in bucatarie dar care doresc sa se hraneasca sanatos.

O simpla cautare despre cuptoarele cu microunde pe site-urile romanesti ne-a speriat de groaza! Multe studii necitate, afirmatii neargumentate… Intr-adevar oamenii au tendinta sa refuze ceea ce nu inteleg si ceea ce nu li se pare natural. Stiu oare scepticii ca mancarea la gratar este nociva sau ca si mancarea rumenita la cuptorul conventional contine acrilamida daca are crusta maronie? Cititi >> despre acrilamida in articolul despre paine prajita <<

Linkuri recomandate:

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.