Controversatul Cuptor cu Microunde

Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai controversate subiecte între psionații de alimentație sănătoasă. Multe persoane nu știu exact cum să explice modul în care acesta funcționează, dar au convingerea că nu este bun pentru sănătate. Cuptorul cu microunde este rapid și economic, este folosit pentru decongelare, reîncalzire, gătirea alimentelor. Mulți dintre noi nu înțeleg cum funcționează cuptorul cu microunde, iar neînțelegerea lasă loc pentru speculații. Dvs unde vă poziționați?

Cum funcționează cuptorul cu microunde? Este sau nu periculos pentru sănătate?
Cum funcționează cuptorul cu microunde? Este sau nu periculos pentru sănătate?

Este oare sănătos să folosim cuptorul cu microunde, mai ales dacă avem și copii? Nu cumva cuptorul cu microunde emite radiații periculoase (noi zicem că nu, dar citiți mai multe detalii în partea de jos a articolului!). În mod special părinții se feresc să folosească cuptorul cu microunde pentru încălzirea alimentelor copiilor, de teamă că acesta le transformă într-un mod nesănătos. O mai bună înțelegere a legilor fizicii poate totuși anula această temere.
Microundele sunt prinse între undele radio și radiațiile infraroșii din spectrul electromagnetic. În cazul cuptoarelor cu microunde, frecvența undelor frecvent utilizate este de aproximativ 2450 de megahertzi (2.45 GHz) (sursa: http://www.howstuffworks.com). Undele din acest interval de frecvență au o proprietate interesantă: sunt absorbite de apă, grăsimi și zaharuri. Iată tot secretul: odată absorbite, undele sunt transformate direct în mișcare atomică – căldură. O altă proprietate interesantă a acestor unde este că nu sunt absorbite de cele mai multe plastice, sticla sau ceramică. Metalul reflectă microundele și acesta este motivul pentru care vasele de metal nu sunt recomandate într-un cuptor cu microunde și de ce dispozitivele au pereții metalici, pentru reflecție.

Am remarcat că alimentele sunt gătite de la interior spre exterior la cuptorul cu microunde. De ce oare?

Într-un cuptor convențional, căldura este condusă de la exteriorul alimentelor spre mijloc. Aerul cald din exterior usucă partea exterioara a alimentelor, motivul pentru care acestea obțin o crustă crocantă și maro, în timp ce în interior rămân umede. Microundele pătrund neuniform în alimente în funcție de consistența acestora (apă, grăsime, zahăr, os, etc) și de aceea cuptoarele cu microunde au un suport ce rotește vasul nostru. Întreg procesul de încălzire este diferit de cel al cuptorului convențional pentru ca este vorba mai degrabă despre “atomi interesanți” decât despre “producerea de căldura”. Într-un cuptor cu microunde aerul este la temperatura camerei, deci nu exista nici o posibilitate de a obține crustă. De aceea, multe produse de cofetărie-patiserie vin la pachet cu un ambalaj făcut din folie și carton care reacționează la energia microundelor, devenind foarte cald. Această căldură exterioară permite crustei sa devină crocantă, ca și cum ar fi într-un cuptor convențional.

Emite cuptorul cu microunde radiatii periculoase?

De multe ori, când vorbim despre radiații, ne referim la radioactivitate sau “radiații ionizante”, raze gamma și particule subatomice de mare energie. Dar microundele nu sunt energie înaltă, iar fotonii din microunde nu sunt mai “energici” decât lumina vizibilă. Se știe că și lumina normală poate găti alimentele (există și cuptoare solare folosite în rulote). Tehnicienii și oamenii de știință pot vorbi despre microunde în același mod în care vorbesc despre radiațiile optice. (Radiațiile optice reprezintă doar un alt mod de formulare pentru lumina vizibila. Tehnicienii folosesc cuvântul “radiații” pentru a exprima “unde”. Și atunci când vorbiți, din gura dvs ies “radiații acustice”.) Persoanele care se feresc sa încălzească mâncarea la cuptorul cu microunde sub pretextul că este nociv n-ar trebui sa folosească de fapt nici telefoane mobile. La fel ca și cuptoarele, telefoanele mobile folosesc microunde în banda de frecvențe GHz.
Sfaturi legate de folosirea cuptorului cu mirounde:

  • Nu puneți pungi de hârtie, plastic sau folie alimentara în cuptorul cu microunde pentru că prin încălzirea condusă de alimente se pot degaja compuși chimici (pentru care cuptorul cu microunde în sine nu este deloc vinovat).
  • Anumite alimente au tendința de a “exploda” în cuptorul cu microunde, fapt datorat absenței bulelor microscopice de aer. Curățați cuptorul după fiecare “explozie” 🙂
  • Nu faceți floricele la microunde. Nu cuptorul este contraindicat, ci punga de hârtie îmbibată cu o substanță chimică nocivă (în cantități mari totuși) în care stau boabele de porumb. În plus, porumbul special ambalat pentru microunde este de cele mai multe ori combinat cu ulei de palmier pe care este bine să îl evităm căci nu aduce beneficii reale sănătății ci, dimpotrivă, poate cauza probleme cardio-vasculare pe termen lung.
  • Nu serviți mâncarea încălzita la microunde fără a o amesteca, deoarece punctele fierbinți vă pot arde. Atenție în special la copii și la lichidele sau laptele încălzit la microunde. Nu uitați să agitași bine lichidele după încălzire.

Semipreparatele gata de pus la microunde nu sunt recomandate de nutriționisti dar asta pentru ca cele mai multe dintre semipreparate conțin aditivi, potențiatori de arome, conservanți, coloranți și diverse adaosuri. Este recomandată mâncarea proaspătă, gătita acasă din ingrediente naturale, organice sau conservată prin pasteurizare. Astăzi au apărut pe piață și semipreparate 100% naturale (mai scumpe decât cele pline de E-uri) care pot fi folosite la microunde de persoanele active, ce nu pot petrece mult timp în bucătărie, dar care doresc să se hrănească sănătos.

P.S. O simplă căutare despre cuptoarele cu microunde pe site-urile românești ne-a speriat de groază! Multe studii necitate, afirmații neargumentate… Într-adevăr oamenii au tendința să refuze ceea ce nu înțeleg și ceea ce nu li se pare natural. Știu oare scepticii că mâncarea la grătar este nocivă sau că și mâncarea rumenită la cuptorul convențional conține acrilamidă dacă are crusta maronie? Citiți >> despre acrilamidă în articolul despre pâinea prăjită <<

Linkuri recomandate:Scrie un raspuns: