Cum spalam rufe: sintetic sau natural?

Nuci de sapun pudra
Nuci de sapun pentru a spala 100% natural si ieftin

Alegerea de a trăi natural implică nu numai alimentația ci și cosmeticele, detergenții, hainele. Cosmeticele și detergenții chimici pot interfera cu metabolismul și pielea noastră, provocând alergii și chiar boli. Ne dorim ca hainele să fie curate dar, în mod ironic, detergenții pot avea substanțe chimice care fac mai mult rău. Acest lucru se datorează faptului că un număr foarte mare de detergenți conțin chimicale dăunătoare. Resturile acestor chimicale rămân în hainele noastre după spălarea și uscarea rufelor și se pot absorbi cu ușurință în corp prin piele sau se pot evapora în aer, fiind inspirate. De ce oare detergenții 100% naturali nu apar în reclame la televizor? Pentru că sunt ieftini și nu aduc un profit foarte mare companiilor, așa cum este cazul detergenților chimici.

Nucile de săpun sunt 100% naturale și spală foarte bine

Rodul arborilor Sapindus, nuca de săpun este un fruct ce este valorificat încă din antichitate pentru proprietăţile sale de curăţare. Atunci când pulpa uscată vine în contact cu apa, aceasta eliberează sufractant natural ce creează o spumă uşoară ce curăţă hainele şi locuinţa deopotrivă. Este naturală, fără chimicale sintetice şi este sigură pentru sănătate şi mediul înconjurător.

Nucile de săpun sunt un detergent de rufe natural și ieftin. Alte proprietăți ale nucilor de săpun sunt enumerate mai jos:

• Sunt potrivite pentru spălarea tuturor tipurilor de ţesături, inclusiv mătăsii delicate şi lânei;
• Lasă hainele curate şi moi;
• Nu necesită niciun balsam din comerţ;
• Cu spumă puţină, sunt potrivite pentru toate tipurile de maşini de spălat, inclusiv cele cu eficienţă ridicată;
• Nu lasă reziduuri dăunătoare pe haine care vă pot irita pielea;
• Nu lasă niciun miros;
• Sunt biodegradabile şi prietenoase cu mediul;
Nucile de săpun sunt un instrument de curăţat versatil.
• Sunt recomandate și pentru spălarea părului. Chiar şi în zilele noastre, femeile din India şi Nepal folosesc nucile de săpun pentru a-şi spăla părul şi a-l menţine frumos;
• Lustruirea bijuteriilor;
• Spălarea vaselor;
• Alte acţiuni de curăţare a locuinţei ce includ folosirea mopului, spălarea geamurilor şi altele.

Cine ar trebui să folosească nuci de săpun?

• Persoanele care sunt alergice la anumiţi compuşi chimici din detergent. Reziduurile chimice de pe haine pot provoca mâncărimi ale pielii sau probleme respiratorii.
• Persoanele cu afecţiuni ale pielii precum eczemele sau psoriazisul. Nucile de săpun nu conţin substanţe chimice dăunătoare care vă pot agrava boala.
• Bebeluşii şi copiii mici a căror piele este atât de delicată şi sensibilă. Chimicalele rămase care se adună pe hainele sau scutecele bebeluşilor le pot irita pielea şi cauza erupţii cutanate.
• Oricine doreşte o locuinţă sigură şi curată.

Cum se folosesc nucile de săpun pentru rufe

Metoda 1
1. Puneţi 6 până la 8 nuci de săpun întregi într-un săculeţ de bumbac.
2. Înmuiaţi-l într-un castron cu apă fierbinte pentru cel puţin 15 minute pentru a se elibera deja saponina.
3. Răsturnaţi castronul cu lichid şi nuci de săpun în maşina de spălat alături de haine şi porniţi ciclul de spălare.
4. Odată ce ciclul de spălare se încheie, îndepărtaţi nucile de săpun, lăsaţi-le la uscat şi refolosiţi-le la următoarea spălare. Fiecare pachet de nuci de săpun poate fi folosi de până la 3 ori. Adăugaţi alte nuci de săpun dacă doriţi.
Metoda 2
1. Adăugaţi 150 ml până la 200 ml de săpun lichid de nuci în maşina de spălat şi porniţi ciclul de spălare. (Vedeţi mai jos reţeta de săpun lichid de nuci)
Reţineţi:
• Dacă folosiţi Metoda 1, îndepărtaţi nucile de săpun în timpul ciclului de clătire. Dacă vi se par prea complicat, alegeţi Metoda 2.
• Nu supraîncărcaţi maşina de spălat cu prea multe rufe. Lăsaţi spaţiu pentru ca nucile de săpun să interacţioneze cu apa şi să elibereze saponina (surfactant natural).
• Adăugaţi mai multe nuci de săpun dacă rufele sunt mai murdare decât de obicei.
• Pentru petele dificile, trataţi hainele înainte cu o soluţie pentru îndepărtarea petelor.
• Odată ce nucile de săpun sunt folosite de două ori, devin subţiri şi fragile. După aceea le puteţi adăuga în compostul pentru grădină.
Cum se face săpun lichid din nuci de săpun pentru mai multe tipuri de curăţări
2. Într-o oală, adăugaţi 15 până la 20 de nuci de săpun întregi în 1,5 litri de apă.
3. Fierbeţi totul pentru 5 minute şi lăsaţi să fiarbă uşor pentru încă 30 de minute.
4. Lăsaţi la răcit, strecuraţi lichidul de nucile de săpun şi păstraţi-l într-o sticlă închisă ermetic. Folosiţi-l într-o săptămână.
O altă variantă ar fi să înmuiaţi nucile de săpun peste noapte.

Păreri privind nucile de săpun:

„Iubesc să folosesc nuci de săpun. De când am trecut pe acest detergent natural, nu am mai avut probleme cu iritaţiile pe piele, iar urticaria soţului meu s-a ameliorat.” spune Elena Ioniță din Blaj.

„Sunt atât de fericită că nucile de săpun se vând acum la un kilogram, le cumpăr mereu! Folosesc nuci de săpun pentru rufe de mai bine de doi ani şi jumătate. Nu a mai existat cale de întoarcere din ziua în care mi s-a dăruit un pachet micuţ. Iar acum, fiind mamă, încerc cât pot de mult să nu-mi expun bebeluşul ingredientelor dăunătoare din produse. Sunt atât de mulţumită că pot folosi nucile de săpun pentru hăinuţele celei mici căci nu conţin chimicale.” spune Adriana Romcescu din Târgoviște.

Nuci de sapun: de unde cumparam, mod de livrare, detalii suplimentare si pret
Nuci de săpun: de unde cumpărăm, mod de livrare, detalii suplimentare și preț

Scrie un raspuns: