Cum interpretam analizele pentru colesterol si trigliceride

Pentru a ști cum să interpretăm analizele de colesterol și trigliceride este important să înțelegem în primul rând ce sunt colesterolul și trigliceridele.

Interpretare analize colesterol si trigliceride

Interpretare analize colesterol si trigliceride

Când este necesar să facem analize de colesterol și trigliceride?

Controlul nivelului de colesterol este vital pentru sănătatea inimii. Aceasta pentru că acesta joacă un rol în dezvoltarea plăcii de aterom. Iar când se acumulează suficientă placă în vasele de sânge, poate avea loc blocarea arterelor. Această blocare determină o slabă circulație a sângelui și oxigenului către organe vitale precum inima și creierul, cauzând atac de cord sau infarct.

Așadar, este important să înțelegem noțiunea de colesterol pentru a putea preveni apariția bolilor de inimă, o cauză principală de deces atât la bărbați, cât și la femei.

Când și cât de des ar trebui să ne facem analize de colesterol și trigliceride?

Potrivit United States Preventive Services Task Force (USPSTF), o organizație ce oferă medicilor ghiduri bazate pe dovezi științifice, ar trebui testate pentru colesterol următoarele grupuri de pacienți: toți bărbații cu vârsta de peste 35 de ani și femeile trecute de vârsta de 45 de ani, cu risc crescut de boli de inimă.
Care sunt factorii de risc ce provoacă boli de inimă?
– Sexul masculin;
– Vârsta (cu cât mai înaintată, cu atât este mai mare riscul);
– Istoricul familial recent de atac de cord sau infarct (rude de gradul întâi, femei sub 65 de ani și bărbații cu vârsta sub 55 de ani);
– Diabetul;
– Hipertensiunea;
– Fumatul;
– Obezitatea;
– Colesterolul anormal.
Pentru persoanele mai tinere, se recomandă testarea bărbaților cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani și a femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, doar în cazul în care au un risc crescut de boli de inimă. Ce se întâmplă cu ceilalți? Pentru bărbații de 20-35 de ani, fără niciun factor de risc, și pentru femeile de orice vârstă fără factori de risc, nu se fac recomandări de niciun fel, din cauza lipsei de dovezi științifice. Ar trebui precizat totuși că aceste recomandări rezultate din studii realizate în 2008 sunt pe cale de a fi revizuite.
De asemenea, ele sugerează o frecvență a testării de cinci ani pentru majoritatea pacienților, însă mai mare în cazul celor care ar putea avea nevoie de tratament și mai mică pentru persoanele ce prezintă în mod repetat niveluri normale de colesterol și care nu prezintă factori de risc pentru boli de inimă.

Cum interpretăm panoul lipidic?

Încercarea de a descifra mulțimea de cifre din acest panou poate fi intimidantă. Se preferă ca unele valori să fie mari, iar altele mici. Care este care? Și cum să le adunați astfel încât să aflați dacă aveți nevoie de tratament?
Ei bine, mai întâi să învățăm despre componentele sale diferite:
Colesterol total
Acesta include toate componentele diferite de colesterol din panou, adunate într-un singur număr. Nu ne-am agita prea mult dacă acest număr este ridicat, din moment ce celelalte componente sunt situate între limite normale. Deoarece, până la urmă, valoarea colesterolului bun (de preferat, ridicată) este și ea inclusă în colesterolul total. Așadar, dacă aveți colesterolul bun mare, și cel total va fi la fel.
Iată formula după care se calculează colesterolul total:
Colesterol total = LDL + HDL + 20% din nivelul total de trigliceride

HDL

Acesta este numit colesterolul „bun”. În mod ideal, preferăm ca valoarea acestuia să fie peste 40. De fapt, cu cât e mai mare, cu atât e mai bine, deoarece protejează inima. Astfel, dacă valoarea colesterolului „rău” este ridicată, un HDL mare va ajuta, într-o anumită măsură, la combaterea acestui risc. Cum să creșteți această valoare? Prin exerciții și activități fizice.

Trigliceride

Trigliceridele sunt un tip de colesterol „rău” ce reflectă fie o dietă bogată în grăsimi, fie o dietă plină de carbohidrați. Diabeticii care au o dietă bogată în zahăr și cei ce consumă alcool în exces prezintă adesea o valoare mare a trigliceridelor. De asemenea, rețineți că dacă nu vă faceți analizele pentru panoul lipidic à jeun (pe nemâncate), celelalte valori pot fi calculate. Totuși, trigliceridele pot fi multe indiferent de situație. Așadar, dacă doriți o valoare precisă a valorii trigliceridelor, este ideal să nu mâncați și să nu beți nimic cu 12 ore înainte de analize.

Valoarea considerată normală a trigliceridelor este sub 150. Însă de obicei trigliceridele nu se tratează până nu ajung la 300-400. Este important să tratăm valorile foarte ridicate deoarece unul dintre riscurile lor principale cauzează o boală gravă numită pancreatită (sau inflamația pancreasului) ce apare în lipsa unui tratament.

LDL

Colesterol acumulat pe artere

Colesterol acumulat pe artere = pericol pentru sanatate!

Ultimul, dar nu cel din urmă, colesterolul LDL reprezintă, fără îndoială, cea mai importantă valoare a panoului lipidic, reprezentând cea mai strânsă corelație între colesterol și bolile de inimă. Nivelurile ridicate de LDL indică cele mai mari riscuri de creare a plăcii de aterom pe pereții vaselor de sânge.
Principalul grup de medicamente pentru colesterol utilizate pentru a scădea riscul de boli de inimă are în general ca țintă colesterolul LDL. Pentru majoritatea persoanelor, valoarea considerată normală este sub 130. Este posibil ca cei ce suferă de boli de inimă, diabet, boli renale sau care se află sub tratament medicamentos să aibă nevoie de un LDL mai mic.

VLDL

LDL rezulta in principal din degradarea VLDL, transportorul major al trigliceridelor. Acizii grași liberi circulanți formează în ficat trigliceride ce sunt cuplate cu apoproteine și colesterol, urmând a fi exportate în sânge ca lipoproteine VLDL.  VLDL arată, ca și valorile crescute ale LDL-ului, riscul mare de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare, dar și pentru tensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular cerebral.

Interpretarea necesității unui tratament medicamentos pentru colesterol și trigliceride

Acum sunteți înarmați cu cele mai bune informații înainte de a fi chemați de medic pentru o discuție despre nivelurile ridicate de colesterol pe care le aveți. Discutați care ar fi cea mai bună opțiune de tratament pentru dumneavoastră.

Extract pur, suc de Anghinare obținut prin presare la rece. Fără conservanți! Doar cu suc de lămâie. Produs de Alnavit Germania, distribuit proDietaBio.ro. Citiți mai multe informații și beneficii pentru sănătatea ficatului, scăderea trigliceridelor.

Citiți și despre scăderea trigliceridelor cu extract de ANGHINARE. Extract pur, suc de Anghinare obținut prin presare la rece din plante crescute în ritmul lor NATURAL, ORGANIC, pe câmpuri netratate. Suc fără conservanți! Doar cu suc de lămâie. Produs de Alnavit Germania, distribuit de proDietaBio.ro. Citiți mai multe informații și beneficii pentru sănătatea ficatului, scăderea trigliceridelor și detoxifierea organismului, tratament naturist de 11 zile per sticlă.

10 modalități de a scădea colesterolul fără medicamente

Colesterolul cauzează dezvoltarea plăcii de aterom. Aceasta poate înfunda arterele și cauza boli de inimă, atacuri de cord, infarct și boală arterială periferică (vase de sânge blocate la nivelul picioarelor), pentru a numi o parte din afecțiunile neplăcute și care pot fi chiar fatale. Așadar, acum că știm că este important să nu ignorăm colesterolul mare, trebuie să învățăm strategiile care ne ajută să-l diminuăm. (Însă nu intrați în panică pentru că aceasta nu este chiar o situație de urgență). Dacă alegeți să vă diminuați colesterolul singuri, fără medicamente, discutați mai întâi cu medicul, apoi luați în considerare următoarele 10 strategii:
1. Limitați colesterolul total: Nu consumați mai mult de 100 mg de colesterol total pe zi. Citiți eticheta de pe produsele alimentare pentru a controla aportul de grăsimi. Dacă nu reușiți să interpretați singuri etichetele, solicitați medicului o trimitere la nutriționist.
2. Limitați grăsimile saturate: Atunci când citiți etichetele de pe alimente fiți atenți la conținutul de grăsimi saturate. Acestea nu ar trebui să depășească 5% din aportul total zilnic de calorii, procent echivalent cu 10 grame pe zi, în majoritatea cazurilor.
3. Evitați grăsimile trans: Grăsimile trans se găsesc cu precădere în alimentele procesate, prăjite, în deserturi și dulciuri. Dieta ar trebui să conțină cât mai puține grăsimi trans pentru a scădea nivelul de colesterol.
4. Limitați carbohidrații: Urmați o dietă echilibrată, în care carbohidrații să nu ocupe mai mult de un sfert din farfurie și alegeți să consumați carbohidrați complecși, aceștia fiind metabolizați mai eficient: de exemplu, orez brun și integral, quinoa, amarant, linte, produse de panificație și paste din cereale integrale, în locul variantei albe. Eliminați din alimentație toate dulciurile rafinate. Aportul scăzut de carbohidrați vă va ajuta să slăbiți și va reduce totodată colesterolul determinat de trigliceridele crescute, așadar și LDL-ul.
5. Consumați produse lactate fără grăsimi: Atunci când alegeți produsele lactate, optați pentru lapte, brânză, iaurt etc. degresate.
6. Consumați proteine vegetale: Pentru cel puțin o sursă de proteine pe zi, alegeți mai degrabă o variantă pe bază de soia, decât o sursă de origine animală, puteți opta pentru burger-ul vegetal, tofu, boabe de soia etc. Acesta este motivul pentru care unii vegetarieni prezintă panouri lipidice excelente, consumă puține proteine de origine animală.
7. Creșteți aportul de fibre: Adulții au nevoie de minim 5 porții de legume și fructe pe zi, care sunt de altfel surse bune de fibre. Fibrele se găsesc și în anumite cereale fortificate, în pâinea integrală, în fulgii de ovăz și orz. Propuneți-vă să consumați zilnic 25 grame de fibre. Dacă vi se pare dificil să consumați această cantitate, luați în considerare suplimentele cu pudră de psyllium sau cu fibre din mere, prune, semințe de in. Fibrele ajută la scăderea colesterolului rău prin aceea că reușesc să se lipească de aceste particule de grăsime din bolul alimentar și să le elimine din organism prin tranzit.

8. Faceți exerciții fizice: Realizați o sesiune constantă de cel puțin 30 de minute de exerciții cardiovasculare (în timpul cărora inima că bate cu putere și transpirați) în majoritatea zilelor săptămânii (ceea ce înseamnă cel puțin 4).
9. Limitați consumul de alcool: Alcoolul este o sursă majoră de calorii și are adesea un conținut bogat în grăsimi și trigliceride. Chiar și un singur pahar de vin pe zi reprezintă un plus de 100 calorii, fără de care vă puteți simți mai bine. Limitați consumul de alcool, iar atunci când beți alegeți vinul roșu din struguri sau aronia.

Combinatie de chlorella, spirulină, fructe și proteine de cânepă care ajută la slăbirea sănătoasă, în special în zona abdomenului și șoldurilor.

Combinație de chlorella, spirulină, fructe și proteine de cânepă care ajută la slăbirea sănătoasă, în special în zona abdomenului și șoldurilor. Vezi ce contine Super Slim Mix, ce beneficii aduce, pret si mod de livrare în site proDietaMagazin.ro


10. Slăbiți: Dacă sunteți supraponderali, faceți un efort pentru a pierde kilogramele în plus. Puteți face acest lucru foarte bine prin exerciții fizice și o dietă sănătoasă și echilibrată. A fi „la dietă” este doar ceva temporar, majoritatea pacienților care sunt la dietă acumulează la loc kilogramele în cele din urmă. Trebuie să realizați o transformare adevărată a stilului de viață pentru a vă schimba în bine sănătatea generală.

Tratament naturist cu 20 ml zilnic Bitter. GRIJA TA PENTRU SĂNĂTATE! EXTRACT DE PLANTE MEDICINALE pentru slăbire, digestie, sănătatea ficatului, scăderea trigliceridelor și a colesterolului, eliminarea de toxine, ajutor pentru rinichi, întărirea sistemului imunitar.

Tratament naturist cu 20 ml zilnic Bitter. GRIJA TA PENTRU SĂNĂTATE! EXTRACT DE PLANTE MEDICINALE pentru slăbire, digestie, sănătatea ficatului, scăderea trigliceridelor și a colesterolului, eliminarea de toxine, ajutor pentru rinichi, scăderea creatininei și acidului uric, întărirea sistemului imunitarCura de aproape 2 săptămâni cu Anghinare, Păpădie, Fenicul, Coada șoricelului, Turmeric și alte plante medicinale, BITTER BIO fără alcool 250 ml. Produs de Medicura Germania și disponibil în România cu livrare rapidă în site proDietaBio.ro.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Extracte lichide de patrunjel si plante medicinale

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Plafar magazin naturist online cu livrare rapida


Un comentariu la discutia despre “Cum interpretam analizele pentru colesterol si trigliceride”

 1. 1
  Vera Borcea spune:

  Articolele sunt foarte interesante si instructive.
  Mi-au ajutat mult.
  As vrea sa le salvez sau sa le pot imprima.
  multumesc

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform EU Cookie LAW. info

1. Ce date colectam. Numele si adresa de email pentru formularul de comentarii (numele poate fi si pseudonim). Nu trimitem nici un fel de promotionale pe adresa de email si nici nu transmitem aceasta adresa catre terte parti. Istoricul de navigare, cum ai interactionat cu website-ul, adresa IP, ce tip de browser folosesti, cat a durat vizita, istoricul de cautare, numarul de pagini vizitate, date legate de traffic. Nu trimitem newslettere si nu primim plati online, deci nu colectam date de card bancar.
2. Cum sunt colectate datele. Colectam in mod indirect date prin intermediul cookie si scripturi de monitorizare. Datele colectate in scop de masurare a audientei si care in principiu sunt cele de istoric de navigare sunt pastrate timp de 50 de luni. Aceste date sunt anonimizate si folosite in scopuri statistice fara a se putea identifica persoana reala.
3. De ce colectam datele. Din motive de securitate pe website si trasabilitate.
4. Cine proceseaza datele. Google Analytics, Adwords si Google Search Console pentru servicii de analiza a traficului. Datele tale personale pot fi trimise catre forurile guvernamentale sau instantele judecatoresti in cazul in care exista un temei legal pentru aceasta.
5. Link-uri catre alte website-uri. Este posibil ca in paginile magazinului nostru online sa existe link-uri catre diferite alte site-uri sau retele sociale asupra carora compania nostra nu are niciun control sau influenta.
6. Cum sunt protejate datele mele. Datele tale sunt tinute pe servere securizate, protejate cu ajutorul softurilor antivirus si firewall. Am implementat atat din puct de vedere tehnic cat si la nivel organizational solutii si proceduri pentru ca datele tale sa fie pastrate in siguranta si sa ramana confidentiale.
7. Care sunt drepturile tale. Chiar daca initial ti-ai dat acordul pentru prelucrarea datelor tale, acest acord poate fi retras in orice moment pentru anumite date sau pentru toate (cu respectarea legii si a timpului de stocare). Pentru datele pentru care nu exista obiectiuni in a fi procesate ele se considera de drept procesabile.
8. Transferul datelor in afara UE. Datele colectate de magazinul online sunt gazduite pe servere aflate la Hetzner (https://www.hetzner.de/) si sunt localizate in Frankfurt Germania. In calitate de prestator de servicii european, Hetzner este supus si el normelor GDPR. Terții (Google, Facebook si altii care opereaza in UE) sunt obligați prin contract pentru a proteja și menține confidențialitatea datelor tale și să le utilizeze exclusiv pentru scopurile pentru care le oferim.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.