Coada Calului – Planta supravietuitoare

Coada calului

Coada calului (Equisetum arvense) aduce foarte multe beneficii sănătății datorită proprietăţilor antiseptice, antimicrobiene, antiinflamatorii. Coada calului este o plantă perenă folosită ca remediu naturist pentru mai multe afecțiuni ale sănătății. Coada calului este disponibilă sub formă de ceai, tinctură lichidă, comprimate sau capsule. Coada calului este recunoscută ca fiind o plantă străveche pentru că este singura supravieţuitoare a unui grup de plante datând de 300 milioane de ani. Proprietăţile sale medicinale au fost descoperite de greci și romani, fiind utilizată încă de atunci pentru o varietate de probleme de sănătate. Știința modernă studiază căteva dintre aceste beneficii terapeutice cu rezultate promiţătoare pentru anumite boli. Coada calului are tulpini lipsite de conţinut și lăstari care seamănă cu sparanghelul. Când planta se usucă, cristale de siliciu se formează pe tulpini și dau aspectul unei cozi.

Plantă cu conținut mare de siliciu

Siliciu organic natural extras din coada calului
Siliciu organic natural extras din coada calului: vezi detalii si pret

Coada calului are un conţinut ridicat de compuşi de siliciu. Dioxidul de siliciu este un mineral care ajută la susţinerea oaselor puternice şi sănătăţii pielii, părului şi unghiilor. Datorită conţinutului mare de siliciu, extractul organic din coada calului ajută la combaterea şi tratarea aterosclerozei. Studiile arată că lipsa siliciului conduce la rigidizarea şi sclerozarea pereţilor vasculari iar extractul de coada calului participă benefic la sinteza colagenului care menţine integritatea dermei, ţesutului conjunctiv, articulaţiilor, țestului muscular. Colagenul este printre cele mai importante proteine din corpul uman. Acesta susţine şi reface legăturile între oase, tendoane, piele, cartilaje şi muşchi. Siliciul este o componentă esenţială a colagenului şi ajută la susţinerea sănătăţii ţesuturilor. Acest mineral este comercializat individual ca supliment natural sub diverse forme, cum ar fi pudră sau în stare lichidă.


Potrivit Centrului Medical din cadrul Universităţii din Maryland (CMUM), coada calului este utilizată frecvent pentru oprirea sângerării, pentru vindecarea ulcerelor și tratarea problemelor la rinichi.

Tratament naturist pentru Osteoporoză

În cazul osteoporozei densitatea oaselor este scăzută iar acest lucru duce la oase subţiri, fragile. Această boală este asociată cu deficienţa de calciu și este întâlnită, în general, la vârstnici. Coada calului este o plantă recomandată și în prevenirea sau tratamentul naturist al osteoporozei. Siliciul din coada calului ajută organismul să reţină calciul, mineral predominant în corpul omenesc şi indispensabil pentru sănătatea oaselor şi buna funcţionare a muşchilor şi nervilor. De asemenea, calciul coordonează funcţionarea moleculelor de semnalizare – un sistem de comunicare a activităţii celulare. Conform studiilor derulate la Centrul Medical din cadrul Universităţii din Maryland (CMUM), planta coada calului este recomandată pentru tratamentul naturist al osteoporozei datorită conținutului său de dioxid de siliciu . Deși sunt necesare mai multe studii, CMUM USA afirmă că această plantă poate îmbunătăți densitatea oaselor.

Anticonvulsiv

Cercetătorii brazilieni de la Universitatea Federală din São Paulo au descoperit că extractul de coada-calului diminuează severitatea și procentul de convulsii la animalele de laborator testate și le-a protejat de moartea indusă prin convulsii. Deşi acest beneficiu anticonvulsiv nu este bine cunoscut, oamenii de ştiinţă au descoperit că planta coada-calului conţine taninuri, saponine, steroli și flavonoide, care pot facilita producerea acestui beneficiu minunat.

Antimicrobian

Uleiul esențial de coada calului, într-o diluare de 1:10, a fost testat pentru eficacitatea sa împotriva unui grup de microorganisme bacteriene şi fungice, cum ar fi Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis, Aspergillus niger și Candida albicans. Grupul de cercetători care a efectuat studiul a raportat, într-un număr din 2006 a revistei “Fitoterapie de cercetare”, că extractul de coada calului deţine o compoziţie antimicrobiană foarte puternică împotriva tuturor tulpinilor testate.

Antioxidant

În cadrul unor teste efectuate, cum ar fi cel din ediţia din februarie 2010 a „Revistei de alimente medicinale”, s-au redescoperit proprietăţile antioxidante ale plantei coada calului. Studiul din 2010 a testat planta in vitro pe grupe de celule canceroase umane și a relatat că extractul plantei a diminuat formarea radicalului peroxil de lipide, demonstrând faptul că poate fi folosit ca o potențială sursă de antioxidanți naturali şi fitochimicale.

Funcţie cognitivă

Cercetătorii brazilieni au descoperit că planta coada-calului ajută la tratamentul tulburărilor cognitive legate de vârstă. După administrarea unei doze de 50 mg per kilogram din extractul de coada-calului, șobolanii şi-au îmbunătăţit memoria, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, conform testelor efectuate în labirintul cu apă Morris.

Coada calului este un puternic diuretic natural

Concentrat pentru rinichi cu extract de coada calului
Concentrat pentru rinichi cu extract de coada calului: vezi detalii si pret

Coada calului are proprietăți diuretice, respectiv o mare capacitate de a elimina apa din corp. Această proprietate diuretică se datorează acțiunii unor componente precum equitozina și  potasiului în coroborare cu alte componente precum calciul, magneziul, acidul ascorbic și acidul cafeic.
Un studiu recent a comparat coada calului cu un medicament diuretic, hidroclorotiazida, arătând că planta este mai eficientă decât medicamentul. Tinctura de coada calului contribuie la eliminarea rapida a toxinelor din organism. Principiile active din coada-calului ii confera acesteia proprietăți diuretice eficiente în reumatism și gută și dezinfectante ale cailor urinare (datorita acidului salicilic si a equisetoninei).

Coada calului pentru Diabet

Coada calului oferă beneficii şi în cazul tratamentului pentru diabet. Într-un raport din 2007 înscris în „Revista pakistaneză de Științe Biologice” este menţionat un test efectuat pe animale de laborator, cărora li s-a administrat coada-calului sub formă de doze de 50 mg şi 250 mg pe kilogram corp, zilnic, timp de 5 săptămâni. Rezultatele au constat în micşorarea nivelului de glucoză din sânge şi producerea unei activităţi semnificative anti-diabet, precum ar fi refacerea celulelor beta pancreatice.

Sănătatea tractului urinar

Coada calului extract lichid
Coada calului extract lichid: vezi detalii, preț, mod de administrare

Agenția de reglementare guvernamentală, The German Commission E, formată din oameni de știință, toxicologi şi medici, a aprobat coada-calului pentru tratamentul inflamațiilor la rinichi şi vezică urinară, dar şi pentru infecţiile tractului urinar. De asemenea, planta coada-calului este utilizată în întreaga Europă drept sursă de siliciu organic, diuretic și pentru tratarea edemelor.

Precauţii

Nu este recomandat consumul frecvent de alcool în timpul administrării suplimentelor de coada-calului.

1 comentariu

  1. toate recomandarile facute de dumneavoastra sant foarte bune ar fi foarte bine daca toti am dori sa avem o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ va multumesc ….

Scrie un raspuns: