Cimbru / Cimbrisor

Cimbrul ( Thymus vulgaris ) este o plantă perenă nativă din zona Mării Mediterane și cultivată în multe țări. Cimbrul crește și în mod sălbatic și pe acesta avem tendința să îl numim cimbrișor. Sunt una și aceeași plantă, doar că una crește în culturi, iar alta sălbatic.

Cimbrul și cimbrișorul au aceeași compoziție și ajută în tratamentul naturist al răcelilor, gripei, bronșitei, tusei. Extractul de cimbrișor este preferat de părinți pentru a întări sănătatea și imunitatea copiilor.
Cimbrul și cimbrișorul au aceeași compoziție și ajută în tratamentul naturist pentru răceală, gripă, bronșită, tuse. Extractul de cimbrișor este preferat de părinți pentru a întări sănătatea și imunitatea copiilor.

Anumite specii de cimbru, inclusiv cimbrișorul sunt folosite în scopuri medicinale: tratamentul tusei, bronşitei, răcelilor în general. Cimbrişorul este deosebit de folosit în tratamentul naturist al răcelilor copiilor. Şi adulţii se pot trata cu cimbrişor, cu atât mai mult cu cât acesta este anti-inflamator (ştiut fiind că un nivel ridicat de inflamaţie în organism poate deschide uşa bolilor de inimă). Ingredientele sale principale sunt flavonoide (apigenina, luteolina, eriodictiolidele), taninuri, compuși amară, rășină, saponină și uleiuri volatile( timol, methylchavicol, cineol și borneol).

Cimbru sau cimbrişor? Cum e mai bine?

Încă de la începutul articolului trebuie să ne lămurim asupra unei întrebări: cimbru sau cimbrișor? Ne gândim că cimbrul este cel pe care îl punem în mâncare iar cimbrișorul este cel din care facem ceai pentru tratamentul tusei și bronșitei.

Adevărul este că cimbrul (cultivat) și cimbrișorul (care se dezvoltă în flora spontană) au aceeași compoziție și aceleași proprietăți curative.

Aspectul este însă diferit între cimbru și cimbrișor. Această diferențiere se regăsește și între fructele sălbatice și cele provenite din copaci altoiți sau între alte plante cultivate de om și plante care cresc sălbatic. Într-adevăr, plantele care cresc singure pe soluri necultivate de om pot avea mai multe proprietăți medicinale în sensul că solul în care cresc le poate oferi mai multe minerale și faptul în sine ca “s-au descurcat” să crească singure înseamnă un plus față de plantele cultivate de om care sunt ajutate prin irigare, înlăturarea buruienilor, îngrășământ și diverse alte metode.

Tratament naturist cu cimbru / cimbrişor

Cimbrul a fost folosit de mii de ani ca aliment dar și ca medicament. Principalele proprietăți curative ale cimbrului sunt: antimicrobian, antitusiv, spasmolitic și antioxidant. Timolul, unul dintre componenții din cimbru cu proprietăţi antifungice şi antibacteriene, este conținut în apele de gură antiseptice (inclusiv Listerine), fiind dovedit că reduce formarea cariilor, plăcii și gingivitei. În plus, timolul are un efect terapeutic şi asupra plămânilor.

Cimbrul și cimbrișorul continuă să fie ierburile cele mai frecvent recomandate in Europa pentru tratamentul naturist în caz de tuse și congestia tractului respirator superior. Comisia Germană E ( grup de experți ) a aprobat cimbrul ca tratament pentru simptome de bronșita, tuse convulsivă și inflamația mucoaselor tractului respirator superior. Experții au recomandat utilizarea de timol (extras din cimbru) în tratamentul actinomicozei, onicolizei și paronichiei datorită proprietăților sale antifungice .

Bogat în uleiuri esențiale, cimbrul reduce gazele și ne poate scuti astfel de flatulență și balonare, fiind recomandat pentru a trata indigestia în mod naturist. Datorită acestor uleiuri esențiale cu rol antiseptic, cimbrul poate fi aplicat extern ca o loțiune pentru răni infectate și pe plan intern pentru infecții respiratorii și digestive. Folosit ca o gargara pentru laringită și amigdalite, ușurează durerile de gât și calmează tusea iritantă. Cimbrul și cimbrișorul sunt remedii excelente pentru tuse, producând expectorație și reducând spasmele. Fiind un astringent blând, cimbrul ar putea fi util pentru diareea copiilor și tratamentul enurezisului.

Ceai şi tinctură

Se spune că numele cimbrului vine de la un cuvânt grecesc ” Thymos “, care întruchipează curaj. Grecii au ars cimbru ca tămâie și l-au folosit pentru a păstra vinul. Se considera un compliment acela de a spune cuiva că miroase a cimbru. Egiptenii au folosit cimbrul la o parte din amestecul care a fost utilizat în mumificare. În Evul Mediu cavalerii purtau o crenguță de cimbru brodată pe eșarfele lor, ca un semn de curaj. Tot în timpul Evului Mediu, cimbrul a fost crescut în grădinile mănăstirilor din Spania, Italia şi sudul Franței, pentru a fi utilizat ca un pentru remediu tuse, ajutor digestiv și tratament pentru paraziţi intestinali. La fel de popular și astăzi, așa cum a fost în anii vechi, cimbrul este unul dintre condimentele cele mai frecvent utilizate.

Tratament naturist pentru copii și adulți cu cimbru. Ajută în vindecarea stării de gripă, răceală, tuse, bronșită.
Tratament naturist pentru copii și adulți cu cimbru. Ajută în vindecarea stării de gripă, răceală, tuse, bronșită. Tratamentul este disponibil cu livrare rapidă.

În tratamentul naturist al răcelilor şi bronşitei este bine să folosim extract de cimbru. Acesta poate fi, de asemenea, băut ca ceai și luat sub forma de tinctură, extract lichid sau capsule pentru utilizări medicinale.

1 comentariu

  1. Cimbrul și cimbrișorul sunt plante total DIFERITE!
    Cimbru de grădină – Satureja hortensis, cel de grădină, plantă anuală.
    Cimbru de câmp – Thymus serpillum, cel ce crește sălbatic, folosit în medicina naturistă, plantă perenă.
    Cimbrișor – Thymus vulgaris, cel folosit ca condiment și în medicina naturistă, ce se aseamănă cu cimbrul de câmp, la fel plantă perenă.

Scrie un raspuns: