Chimen negru

Chimenul negru (Nigella sativa-negrilica) aduce foarte multe beneficii sănătății, indiferent de forma în care este consumat: capsule, ceai, ulei. Chimenul negru reprezintă, încă din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai apreciate seminţe medicinale.

Chimen negru: putem consuma semințe sau ulei
Chimen negru: putem consuma semințe sau ulei

Este cunoscut de asemenea și sub numele de negrilica sau chimen negru, sămânță neagră, kalonji și haba al-barakah.

Chimenul negru este o planta anuală ce face parte din aceeaşi familie Ranunculaceae cu piciorul-cocoşului. Seminţele sunt negre, subţiri şi au formă de semilună. Uleiul este des utilizat ca medicament, iar seminţele sunt puţin iuţi şi sunt adesea folosite întregi la gătit, la mâncăruri în care se adaugă curry, în plăcinte şi brânzeturi mediteraneene.

Mahomed spunea: “Chimenul negru vindecă orice boală mai puţin moartea”. Explicaţia se regăseşte astăzi în rezultatele cercetărilor științifice ce arată că structura chimică a seminţelor este deosebit de complexă și benefică sănătății pe foarte multe planuri. Aceste seminţe mici au peste o sută de compuşi chimici diferiţi, inclusiv cantităţi mari de acizi graşi esenţiali.


Seminţele şi uleiul de chimen negru sunt utilizate la scară largă pentru a reduce tensiunea arterială, pentru purificarea şi tonifierea ficatului, reducerea retenţiei de apă, susţinerea unei digestii sănătoase şi în tratarea bolilor de piele. În plus, aceste seminţe au proprietăţi anti-diabetice. Studiile au confirmat că prezintă numeroase beneficii farmacologice. Reglează sistemul imunitar, reduc durerea, distrug microorganismele, reduc inflamaţia, inhibă manifestarea spasmelor şi deschid micile canale de aer din plămâni. Uleiul de chimen negru este un antioxidant foarte puternic. Unul dintre ingredientele sale active, thymoquinonul, s-a dovedit eficient în reducerea dimensiunii tumorilor existente. Mai multe studii au demonstrat că extractul din seminţe de chimen negru i-ar putea ajuta pe cei ce suferă de boli autoimune şi ar putea fi folosit chiar şi în combaterea cancerului.

Cercetările ştiinţifice aduc dovezi clare atunci când susţin că ingredientele active din chimen negru (precum thymoquinonul) au efecte antioxidante ce intensifică eliminarea toxinelor. Chimenul are puternice efecte antiinflamatorii, fiind eficient în tratarea mai multor tipuri de inflamaţii precum colite (inflamarea colonului), edemul (inflamarea ţesuturilor moi ca rezultat al acumulării de lichid în exces) şi artrita.

Putem cumpăra ulei din semințe de chimen negru: fie în varianta capsule (ușor de administrat) fie în varianta ulei lichid la sticlă de 100 ml pe care îl putem adăuga în orice mâncăruri (salate, sosuri, pește). De unde putem cumpăra ulei din semințe de chimen negru.
Seminţele de chimen negru conţin peste 100 de compuşi chimici (mulți sunt încă neidentificați). Pe lângă ceea ce se crede a fi ingredientul activ principal, nigelia cristalină, acestea mai conţin thymoquinon, beta-sitosterol, acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, acid arahidonic, proteine, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, acid folic, calciu, fier, cupru, zinc şi fosfor. Conţinutul ridicat de fitosteroli ce se află în uleiul de chimen negru este, de asemenea, necesar corpului uman în producerea naturală de hormoni, provitamina B şi acizi biliari, ajutând la prevenirea bolilor endocrine, în bolile imune şi cardiovasculare. Acizii graşi nesaturaţi bogaţi în Omega 6 şi 9 şi fitosterolii ajută la fortifierea organismului şi cresc elasticitatea pereţilor vaselor de sânge, scad permeabilitatea şi fragilitatea capilară, previn formarea cheagurilor şi scad tensiunea arterială.
Ajută, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol din sânge, împiedicând formarea periculoasei plăci arterosclerotice şi previne dezvoltarea elementelor inflamatorii din sistemul cardiovascular. Mai mult, chimenul negru a fost folosit pentru a preveni tahicardia, bradicardia, hipotensiunea, hipertensiunea, precum şi bolile de inimă.

Seminţele de chimen negru sunt extrem de utilizate de foarte mult timp, mai ales în Egipt. Când arheologii au găsit şi au examinat mormântul tânărului rege egiptean Tutankhamon (Regele Tut), au găsit o sticlă de ulei de chimen negru, cea ce sugerează considerentul că va avea nevoie de ea în viaţa de apoi. Acestea sunt menţionate şi în Biblie, precum şi în scrierile profetului Mahomed, dar nu au fost supuse unor cercetări ştiinţifice până acum 40 de ani. De atunci, s-au realizat mai bine de 200 de studii în universităţi.

Seminţele de chimen negru sunt benefice pentru slăbire și în tratarea obezităţii

Obezitatea este îndeaproape asociată cu creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare, a cancerului, a rezistenţei la insulină şi a disfuncţiei imune. Asfel, strategiile de reducere a obezităţii ar trebui să ia în considerare aceste patologii secundare pe lângă promovarea slăbirii. Studii recente demonstrează că planta numită chimen negru (Nigella sativa) are proprietăţi cardio-protectoare, anti-cancer, antidiabetice, antioxidante şi imunomodulatoare.

Seminţele de chimen negru sunt mici și pot fi folosite pentru a pregăti ceai doar turnând apă fierbinte peste ele şi lăsându-le la opărit timp de 10 minute. Din aproximativ o lingură obţinem o ceaşcă de ceai, dar este mai bine să acoperim ceaşca până când este gata de băut ca să nu se piardă aroma.

Seminţele de chimen negru au foarte puţină aromă dar au efect antispastic, adică susţin digestia şi ajută la eliberarea gazelor din stomac şi intestine. Uleiul esenţial de chimen negru este antimicrobian şi ajută la eliminarea viermilor intestinali. Protejează celulele sănătoase şi stimulează producerea de interferon natural.

Studii și cercetări științifice

Începând cu anul 1964, s-au publicat 458 de studii care includ chimenul negru, care confirmă ceea ce culturile din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord ştiu de mii de ani. Cercetările realizate în cadrul Laboratorului de Cercetare al Cancerului de pe insula Hilton Head din Carolina de Sud au arătat că uleiul de chimen negru combate celulele canceroase fără efectele negative ale chimioterapiei. Studiul Hilton Head a demonstrat că acesta creşte rata de înmulţire a celulelor măduvei osoase cu un procent uimitor de 250%, inhibă creşterea tumorilor cu 50%, stimulează celulele imune şi creşte producerea de interferon care protejează celulele de efectul distructiv al viruşilor, are efecte puternic antimicrobiene, scade nivelul glicemiei (esenţial în tratamentul diabetului). Studii germane au arătat că 70% dintre pacienţii care sufereau de alergii, inclusiv alergia la polen şi alergia la praf, îşi îmbunătăţesc starea de sănătate în urma tratamentului cu uleiul de seminţe de chimen negru. Utilizarea acestuia pe termen lung (6 luni sau mai mult) are adesea rezultate foarte bune.

Ulei de chimen negru obținut prin presarea la rece a semințelor.
Ulei de chimen negru obținut prin presarea la rece a semințelor. Magazinul online >> proDietaNaturala.ro oferă mai multe varietăți la cel mai bun preț<<

S-a demonstrat, de asemenea, că extractul de chimen negru modifică producerea de interleukine, aşa cum fac şi alte plante foarte apreciate: ginsengul, astragalul, vâscul, usturoiul şi gheara mâţei. Seminţele de chimen negru sunt folosite în Orientul Mijlociu de mii de ani şi este evident de ce seminţele şi uleiul sunt din ce în ce mai apreciate şi în ţările vestice.
Fie că este consumat sub formă de ulei, în ceai sau în capsule, chimenul negru aduce mari beneficii pentru sănătate. Acesta trebuie administrat zilnic pentru a preveni orice boală şi pentru ca oamenii să se bucure de vitalitate de-a lungul întregii vieţi.

2 Comentarii

Scrie un raspuns: