Trandafiri: Beneficii, Retete cu Ulei si petale

„Un trandafir, oricum i-ai spune, îți dă același scump parfum”, spune Julieta, în opera lui Shakespeare, Romeo și Julieta, afirmație ce s-a dovedit a fi întru totul adevărată, ținând cont de faptul că trandafirul a fascinat mințile și inimile oamenilor de-a lungul secolelor. Totuși, trandafirul s-a dovedit a fi valoros și datorită nenumăratelor utilizări ale sale în alimentație, sănătate naturistă și medicină.

Trandafirul este o plantă lemnoasă, cu spini, din familia rosaceae. Există peste o sută de specii de trandafiri, cu flori mari și fastuoase în multe culori diferite. Se consideră că trandafirii sunt originari din Asia, dar cresc și în Europa, Africa de Nord și America de Nord.

Beneficiile petalelor de trandafiri

Trandafirii sunt cunoscuți în principal pentru aspectul plăcut și parfumul dulce și liniștitor al florilor. Aceste plante intensifică frumusețea oricărui obiect sau chiar a unei persoane, dar este important de reținut că ele oferă și beneficii pentru sănătate.

Prin conținutul ridicat de vitamina C, pectină, acid citric și acid malic, trandafirii consumați sub formă de dulceață, gem, ceai ajută la buna funcționare a proceselor interne ale organismului. O parte dintre beneficiile pe care trandafirii și petalele acestora le oferă organismului uman includ eliminarea toxinelor și efectul aparte de răcorire și liniștire.

Mai mult decât atât, consumul ceaiului de petalele de trandafir ajută și la vindecarea durerilor în gât, ori a unor bronșite ușoare. De asemenea, accelerează eliminarea substanțelor nefolositoare prin rinichi, în timp ce ajută în tratamentul unor boli precum dizenteria, gastroenterita și diareea. Totodată, prin proprietățile sale laxative, aduce beneficii în tratarea unui număr de boli hepatice, inclusiv a ficatului leneș și a constipației. Petalele de trandafir sunt cunoscute și datorită faptului că alină toate simptomele congestiei uterine ce cauzează fie durere, fie menstruație abundentă, putând totodată fi și o excelentă opțiune de tratament în privința ciclurilor menstruale neregulate.

Prepararea ceaiului de trandafiri

Puteți prepara ceai de trandafiri din petale uscate sau proaspete. În primul caz, folosiți una sau doua lingurițe de petale la o ceașcă de apă care a fost încălzită până să dea în clocot (la 90-95 grade Celsius). Lăsați ceaiul la infuzat timp de două-trei minute. Pentru un ceai din petale proaspete, folosiți 2 cești de petale proaspete de trandafir – îndepărtați partea albă de la baza petalei deoarece are un gust amar – pe care le adăugați în 3 cești de apă. Încălziți apa și petalele la foc mic pentru cinci minute, iar apoi strecurați. Puteți îndulci ceaiul de trandafiri cu puțin sirop de arțar sau miere sau îl puteți savura simplu.

Rețetă de ceai de petale de trandafir

Ceai de trandafiri Yogi Tea pret 17 plicuri
Ceai de trandafiri Yogi Tea pret 17 plicuri

Beneficiile petalelor de trandafir sunt numeroase. De exemplu, puteți prepara o ceașcă de ceai fierbinte amestecând o linguriță de petale uscate de trandafir într-o ceașcă de apă fierbinte, adăugând apoi puțină miere, bucăți de citrice uscate sau chiar o cantitate mică de mentă pentru o aromă adițională; acest ceai vă va fi de un real ajutor pentru calmare, relaxare, detoxifiere. Lăsați amestecul acoperit pentru aproximativ 10 minute înainte de a-l consuma. Apa de trandafiri este un alt remediu simplu care vă ajută să profitați de toate beneficiile oferite de petalele de trandafir. Tot ce trebuie să faceți e să fierbeți la foc mic o ceașcă plină de petale uscate de trandafir în aproximativ 1 litru de apă, iar apoi să acoperiți amestecul pentru 45 de minute. Strecurați preparatul și păstrați-l la frigider pentru un consum regulat.

Ceaiul de trandafiri: ajutor în alinarea crampelor menstruale

Potrivit unui studiu din 2005 publicat în „Journal of Midwifery and Women’s Health”, ceaiul de trandafiri poate ajuta în ameliorarea anumitor simptome ale menstruației, și anume crampele. Oamenii de știință au efectuat un studiu care a implicat adolescente din Taiwan și au descoperit că un consum regulat de ceai de trandafiri pe o perioadă de șase luni a dus la mai puține crampe în timpul menstruației, precum și la diminuarea stresului psihologic asociat cu aceste simptome care au loc în timpul menstruației.

Cercetătorii au concluzionat că ceaiul de trandafiri poate ameliora durerile menstruale fără a avea efecte adverse, fiind complet sigur pentru consum.

Petalele de trandafir conțin vitamina C

Petalele de trandafir sunt o sursă naturală de vitamina C, după cum menționează un studiu publicat în „Iranian Journal of Basic Medical Sciences” citat de livestrong.com. Vitamina C este un antioxidant natural care poate combate anumiți compuși dăunători rezultați în urma expunerii la toxine și radicali liberi. Asemenea compuși dăunători pot duce la îmbătrânire prematură. De asemenea, vitamina C susține sistemul imunitar și ajută la producerea colagenului, o proteină esențială pentru sănătatea părului și pielii.

Polifenoli

Petalele de trandafir sunt bogate în polifenoli, care sunt solubili în apă. În urma unui studiu din 2007 publicat în „Zeitschrift fur Naturforschung”, s-a descoperit că petalele de trandafir au un conținut ridicat de polifenoli, precum și o gamă largă de alți antioxidanți, printre care acidul elagic și quercitina. O lucrare din 2005 despre polifenoli publicată în „American Journal of Clinical Nutrition” a dezbătut rolul polifenolilor în prevenirea bolilor cardiovasculare, precum și a osteoporozei și chiar a cancerului. În timp ce polifenolii sunt recunoscuți pentru beneficiile lor generale aduse sănătății, este nevoie totuși de mai multă cercetare înainte ca polifenolii să fie recomandați ca tratament în cazul unor anumite boli.

Ulei esențial de trandafiri

Uleiul esențial de trandafiri a fost utilizat de-a lungul istoriei în arta antică a aromo-terapiei ca tonic pentru vindecare și ca supliment pentru îmbunătățirea stării de spirit.

Este interesant faptul că petalele de trandafiri nu au un conținut ridicat de ulei, fiind nevoie de câteva sute de kilograme de petale de trandafir pentru a produce câțiva zeci de mililitri din acest ulei valoros, în funcție de soiul plantei utilizate. De aceea, uleiul de trandafiri este foarte scump. Totuși, prețul său nu-l împiedică să fie unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale.

Antidepresiv

Apa cu Ulei Esential de Trandafiri Puritate 100%
Apa cu Ulei Esential de Trandafiri Puritate 100%: vezi detalii si pret

Uleiul esențial de trandafiri este recomandat în mod frecvent de către aromoterapeuți datorită proprietăților sale antidepresive și de îmbunătățire a stării de spirit. Aromoterapeutul Jeanne Rose precizează în cartea sa „The Aromatherapy Book: Applications and Inhalations”, că uleiul de trandafiri este util în calmarea nervilor, a sistemului nervos și acționează ca un tonic în ameliorarea simptomelor depresiei. Numai aroma uleiului de trandafiri poate alina și ușura simptomele depresiei. Este folosit în apa de baie, în inhalații și în dispozitivele cu flacără destinate aromoterapiei, furnizând o îmbunătățire a stării de spirit în perioadele cu stres sau oboseală. Simptomele depresiei pot fi ameliorate și atunci când uleiul de trandafiri este utilizat în terapia prin masaj.

Afrodiziac
Poate că sunteți deja familiarizați cu utilizarea trandafirului ca afrodiziac. Legenda spune că însăși Cleopatra făcea băi aromatice cu petale de trandafiri pentru a-și seduce iubiții. Uleiul de trandafiri este folosit în aromoterapia modernă și în tratamentele ayurvedice pentru stimularea libidoului. Conform lui Swami Sadashiva Tirtha, practician ayurvedic, instructor la Ayurveda Holistic Health Center din Bayville, New York, și autor al lucrării „The Ayurveda Encyclopedia: Natural Secrets to Healing, Prevention and Longevity”, trandafirul poate intensifica sentimentele de dragoste, compasiune și devotament, acționând ca un tonic pentru sistemul reproducător feminin. Se spune că masajul cu ulei de trandafiri stimulează libidoul și intensifică dorința sexuală.

Bactericid
Uleiul de trandafiri are proprietăți antibacteriene, astringente, antiseptice și antivirale, acestea făcându-l util în tratarea și dezinfectarea tăieturilor și juliturilor minore.

Uleiul de trandafiri conține un compus numit farnesol care omoară bacteriile și poate ajuta în regenerarea pielii. Uleiul de trandafiri poate fi utilizat în tratamentele de îngrijire a pielii, având rol de prevenire și luptând împotriva bacteriilor asociate cu boli precum acneea. Poate ajuta în tratarea coșurilor și petelor, reducând mărimea și severitatea iritațiilor pielii. De asemenea, uleiul de trandafiri este benefic pentru cei care au o piele sensibilă, fiind un produs în general sigur pentru toate tipurile de piele; de obicei nu cauzează reacții alergice.

O rețetă simplă de desert cu petale de trandafiri

Este greu de refuzat o felie de turtiță cu unt proaspăt scoasă din cuptor. Textura fină, crocantă și care se topește ușor o face de-a dreptul irezistibilă. Acest lucru se datorează probabil învelișului dulce și structurii ușor crocante, ceea ce o transformă într-o gingășie dulce. Versiunea de mai jos are și o aromă de trandafiri, devenind astfel imposibil de refuzat.

Rețeta pentru 8 felii:

  • 175 g făină simplă
  • 125 g unt, la temperatura camerei
  • 2 lingurițe petale de trandafir organice (bio), tăiate fin sau dulceață de trandafiri de cea mai bună calitate
  • ½ linguriță apă de trandafiri (opțională)
  • 50 g zahăr pudră

Cum pregătim acest desert delicios:
1. Încălziți cuptorul la 160ºC. Puneți într-un bol făina, untul tăiat în bucățele, petalele de trandafir sau dulceața după caz, apa de trandafiri (dacă folosiți) și zahărul și amestecați-le cu mâna până când se formează un aluat sub formă de bilă.
2. Se unge cu puțin unt o tavă mică rotundă și se presează în interior aluatul obținut. Pudrați cu mult zahăr pudră și coaceți turta timp de 15 minute.
3. Creșteți temperatura cuptorului până la 200ºC și coaceți turta pentru încă 5 minute pentru a căpăta o culoare brun-aurie.
4. Pudrați-o cu mai mult zahăr pudră și presărați câteva petale de trandafir, iar apoi o puteți felia: este mai ușor de tăiat când este caldă.

Rețeta: Laura Scott, Epsom, howtocookgoodfood.co.uk

Ceai de trandafiri, apă cu ulei esențial de trandafiri, crema pentru piele delicată sau chiar balsam de rufe bio cu trandafiri » pot fi regăsite în magazinul online prodietabio.ro cu livrare rapidă din stoc «Scrie un raspuns: