Ceai de seminte de fenicul. Beneficii.

Ceaiul din semințe de fenicul aduce beneficii sănătății stomacului. Feniculul conține elemente naturale ce acționează ca un excelent ajutor digestiv pentru a calma crampele abdominale, gazele și balonarea. Semințele de fenicul (precum și de anason) conțin creosol și alfa-pinen, substanțe naturale care ajută pentru a face tusea mai productivă și pentru decongestionare. Feniculul calmează de asemenea, tusea uscată și bronșita ușoară. Ceaiul din semințe de fenicul are un gust similar cu cel de anason. Foeniculum dulce (carosella) este cultivat pentru tulpinile sale, în timp ce Foeniculum vulgare (finocchio) este cultivat pentru bulbul de la baza tulpinii. Au fost identificate și o serie de subspecii. Numele Foeniculum este de la cuvântul latin pentru “fân parfumat”.

Fenicul nu este același lucru cu anason dar au proprietăți comune

Fenicul bio seminte
Fenicul bio seminte: vezi pret cutie 30 gr si mai multe optiuni de ceai cu fenicul

Specia Foeniculum vulgare este înrudită cu anasonul, chimenul și mărarul, cu care se aseamănă foarte mult și ca aspect, și ca arome. Acest lucru crează uneori confuzii, mai ales atunci când sunt traduse unele rețete indiene care folosesc același cuvânt pentru a denumi feniculul și anasonul.

Ceaiul din semințe de fenicul este utilizat în special pentru tratamentul inflamației gastro-intestinale, indigestie, pentru a stimula fluxul de lapte în cazul mamelor care alăptează, ca expectorant și pentru a reduce colicii copiilor mici. 

Ceaiul de fenicul inhibă apetitul

Ceaiul din semințe de fenicul poate ajuta și la slăbire. De altfel, numele grecesc pentru fenicul a fost maraton, cuvânt derivat din “maraino”, care înseamnă “să fie subțire”, reflectând convingerea larg răspândită că feniculul ajută la slăbire, fapt susținut recent de William Coles, în “Nature’s Paradise”.
Cei care doresc să slăbească pot bea ceaiuri din semințe de fenicul dar pot consuma și leguma în diverse preparate (salate, legume gătite cu ulei de măsline, garnitură pentru somon). Feniculul este o legumă versatilă cu un rol important în cultura culinară a multor țări europene, în special Franța și Italia. Încă din cele mai vechi timpuri apare în tradițiile mitologice. Legenda spune că bătălia de la Maraton, orașul după al cărui nume a fost numită faimoasa cursă de atletism, s-a dat pe o câmpie de fenicul. Mitologia greacă spune că feniculul era favoritul lui Dionysos, zeul grec al vinului, și că toate cunoștințele zeilor au fost transmise oamenilor printr-un lujer de fenicul. Feniculul era slăvit de greci și de romani pentru proprietățile sale medicinale și culinare. Cele 3 părți diferite ale feniculului – partea de jos (baza/rădăcina), tulpinile și frunzele – toate pot fi folosite la gătit. Tăiați tulpinile înainte de rădăcină. Feniculul poate fi tăiat într-o varietate de mărimi și forme, în funcție de rețetă și de preferințele personale. Cel mai bun mod de a-l tăia este vertical. În cazul în care rețeta cere ca acesta să fie tăiat în bucăți mari, bucăți mici sau julienne, înainte de a-l felia/taia, cel mai bine este să se scoată miezul, care este tare. Tulpinile pot fi folosite la supe, ciorbe și tocănițe iar frunzele pot fi folosite drept condiment. Feniculul este o sursă bună de fibre, acid folic și potasiu. Conține o cantitate foarte mare de vitamina C și substanțe fitochimice (precum anetolul sau alți terpenoizi) despre care s-a dovedit că au proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii și digestive.

Semințele de fenicul ajută digestia

Ceaiul de fenicul, extractul de fenicul și alte derivate ce au la bază fenicul ajută digestia. Feniculul este folosit pentru bomboane aromate, lichioruri, medicamente, alimente și este în special ales pentru bucătăria gourmet, produse rafinate de patiserie, murături dulci și pește.

Ajutor în menopauză

Femeile care trec prin menopauză sau se confruntă cu probleme menstruale pot beneficia de proprietățile estrogenice ale feniculului. Ceaiul și extractele de fenicul au proprietăți estrogenice de care pot beneficia femeile care trec prin dezechilibrele hormonale cauzate de menopauză.

Calmarea colicilor la copii

Ceaiul de fenicul ajută la calmarea sistemului digestiv și poate ajuta la ameliorarea gazelor și atenuarea simptomelor de colici la copii. Mamele care alăptează pot trece componentele benefice ale feniculului la copiii lor prin laptele matern. Mămicile pot bea trei până la șase cești de ceai de fenicul pe tot parcursul zilei. Feniculul poate crește, de asemenea, fluxul de lapte matern. Consultați întotdeauna medicul pediatru înainte de a da de fenicul sau alte plante medicinale copiilor.

Calmează tusea

Beneficiile sale relaxante fac feniculul util pentru calmarea tusei și pentru vindecarea bronșitei cronice, după cum arată cercetările George Mason University Academic Research System. Antioxidanții din fenicul aduc foarte multe beneficii sănătății aparatului respirator, potrivit unui studiu publicat în numărul din octombrie 2009 al revistei “Food and Chemical Toxicology”.

Testele științifice au arătat că în fenicul regăsim concentrații mari de compuși fenolici, vitamina C și vitamina E. Acești antioxidanți acționează pentru eliminarea radicalilor liberi care rezultă din stresul oxidativ indus de problemele respiratorii. Dozarea corectă este 1 până la 3 cani pe zi de ceai de fenicul pe zi. Dacă alegeți să folosiți semințe bio de fenicul, este recomandat să le zdrobiți cu o linguriță sau în mojar înainte de a le pune în apa fiartă. În felul acesta, semințele vor elimina mai multe dintre proprietățile lor benefice sănătății.

Ceaiul de fenicul are o aromă de lemn dulce, fiind folosit pentru o varietate de beneficii pentru sănătate fundamentate de studii științifice. Consultați-vă medicul pentru a folosi fenicul cu scopul de a trata o stare de sănătate.

Antibiotic ușor

Uleiurile esențiale din ceaiul de semințe de fenicul pot oferi beneficii naturale de tipul antibioticelor împotriva bacteriilor care cauzează sindromul șocului toxic, potrivit unui studiu publicat în aprilie 2012 în “World Journal of Microbiology and Biotechnology”.  În cadrul studiului menționat, uleiul esențial de fenicul a inhibat dezvoltarea Staphylococcus aureus și, chiar în doze mici, poate neutraliza alte toxine bacteriene. Desigur, sunt necesare totuși studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate preliminare.

Proprietăți generale: Din cele mai vechi timpuri semințele de fenicul au fost considerate un întăritor pentru organism, iar mamele, chiar și astăzi, știu că ceaiul de fenicul ameliorează durerile de burtică ale bebelușilor și stimulează secreția de lapte. Medicii recomandă fenicul pentru tratarea gastritei și pentru diverse afecțiuni digestive.

Ceai pentru stomac sanatos cu cardamom, fenicul, coriandru
Ceai pentru stomac sanatos cu cardamom, fenicul, coriandru: vezi detalii si pret

Scrie un raspuns: