Ce sunt nucile de sapun

Nuci de sapun naturaleNucile de săpun sunt nuci naturale, fructe dintr-o specie de arbori de origine asiatică. Nucile de spălat, numite și nuci de săpun sunt folosite pentru spălarea rufelor manual dar și la mașina de spălat automată, pentru obţinerea de soluţii destinate curăţeniei întregii case (baie, pardosele, bucătărie), igienei personale pe post de de săpun, gel de duș sau șampon şi a animalelor de companie. Nucile de săpun sunt potrivite pentru a fi utilizate ca detergent de rufe pentru bebeluşi, copii, persoane alergice sau care suferă de boli de piele ori pur și simplu piele sensibilă. Prin urmare, nucile de săpun sunt ideale ca alternativă bio pentru detergentul sintetic. Cojile se pot introduce într-un săculeț în cuva mașinii de spălat alături de rufe și pot fi utilizate de 2-3 ori, în funcție de duritatea apei și de temperatura la care se spală, ceea ce le face foarte economice. Pentru spălarea rufelor albe se recomandă suplimentar adăugarea bicarbonatului de sodiu alimentar.

Nuci de sapun masina spalat rufe
Cea mai frecventă utilizare a nucilor de săpun este aceea în mașina de spălat rufe automată.

Este cel mai economic și sănătos mod de a spăla rufe! 1 kg de nuci de săpun este suficient pentru a putea spăla în jur de 210 încărcături de 5 kg de rufe cu mașina de spălat automată, dar dacă nu ați mai încercat și sunteți neîncrezători puteți începe cu un pachet de 350 gr.

Nuci de sapun: de unde cumparam, mod de livrare, detalii suplimentare si pret
Nuci de săpun: de unde cumpărăm, mod de livrare, detalii suplimentare și preț

Nucile de săpun sunt folosite la cărățenie de sute de ani în țări precum India, Nepal şi China. Familia de arbori a căror fructe sunt nucile de săpun se numeşte Sapindus (combinaţia dintre cuvintele latine sapo-sapun şi indicus-indian).

Fructe ale unei specii unice de arbori, nucile de săpun sunt ideale pentru spălare ecologică datorită prezenţei unei substanţe numită saponina. În contact cu pielea, substanțele sintetice pot afecta și metabolismul nostru, implicit sănătatea. De aceea, variantele naturale de curățenie și igienă sunt preferabile! Fructele sunt uscate la soare și li se scot sâmburii, aceasta fiind de altfel și singura intervenție umană.  

Ce este saponina din nucile de săpun și cum funcționează?

Saponina este o alternativă 100% naturală pentru detergenții sintetici și în general pentru substanțele de curățare bazate pe sodiul lauryl sulfat (SLS) ce poate avea efecte alergene. Saponina este eliberată în contact cu apă caldă şi acţionează ca un surfactant natural. Surfactantul este o substanţă ce poate reduce tensiunea existentă la suprafaţa lichidelor, determinându-le să se disperseze în loc să să se adune sub formă de picături, ceea ce duce la o mai uşoară pătrundere a ţesăturilor şi îndepărtarea rapidă a mizeriei.  Datorită acţiunii saponinei de dizolvare a grăsimii se îndepărtează impurităţile din textile, fără decolorarea textilelor şi fără deteriorarea materialelor hainelor dvs.

Efectul de curățare este similar cu cel al detergenţilor convenţionali, diferența fiind că nucile de săpun curăță natural, fără efectele negative ale chimicalelor de sinteză.

Arbori ce produc nuci de sapun
Arbori ce produc nuci de sapun

Există mai multe specii de arbori ce produc nuci de săpun, iar dintre aceștia Sapindus Mukorossi sunt arborii a căror “nuci” sunt cele mai bogate în saponina. Se găsesc în principal în nordul Indiei şi în Nepal, ajung la o înălţime de 10-20 de metri, înfloresc şi produc fructe după ce ating vârsta de 9 ani. Nucile au iniţial o culoare galbenă, iar când se coc devin maronii.

Nucile de săpun (sau nuci de spălat) sunt alternativa naturală pentru produsele de curățare sintetice. Sunt economice, ușor de utilizat, hipoalergenice și biodegradabile. Înlocuiesc cu succes orice detergent pentru copii şi pot fi folosite de către toate persoane care doresc să folosească un detergent hipoalergenic. 

Care sunt beneficiile pentru sănătate aduse de nucile de săpun?

 • 100% naturale;
 • 100% biodegradabile;
 • Hipo alergenice;
 • Economice;
 • Cu proprietăți antibacteriene.

Cum se folosesc nucile de săpun? Sunt acestea recomandate în spațiile cu copii mici?

Nucile pot fi folosite în forma lor naturală (se adaugă pur și simplu printre rufe într-un săculeț în mașina de spălat automată) ca detergent de rufe ori pot fi fierte. După fierbere se obține o soluție pe care o puteți folosi ca detergent de rufe sau soluție universală de curățare pentru diverse suprafețe din casă.

În cazul în care aveți copii mici, nucile de săpun sunt ideale pentru curățare pentru că aceștia pun mâinile pe parchet, pe mobilă, pe covoare iar pielea lor sensibilă poate fi afectată dacă aceste suprafețe sunt cărățate cu substanțe sintetice. Părinții pot curăța casa și jucăriile celor mici folosind soluția din nuci de săpun, aceasta fiind poate cea mai “curată” și “ecologică” variantă de curățare naturală.
Soluția din nuci de săpun poate fi utilizată ca bază și pentru șampoane, geluri de duș și săpunuri lichide.

Cum se utilizează nucile de săpun ca detergent de rufe sau vase, șampon ori săpun lichid.

Nucile de săpun Planet Pure Austria comercializate de prodietamagazin.ro sunt livrate alături de un săculeț în care puteți pune 4-5 nuci, atât cât sunt necesare pentru o singură spălare.

Săculețul cu nuci de săpun se introduce împreună cu hainele în cuva mașinii de spălat.

Este un mod foarte simplu de folosire a nucilor de săpun pentru mașina de spălat automată! Pentru a parfuma rufele sau soluțiile de curățare puteți folosi uleiuri esențiale.
În cazul rufelor albe puteți adăuga în momentul spălării un înălbitor ecologic sau bicarbonat de sodiu.

Nuci de sapun: de unde cumparam, mod de livrare, detalii suplimentare si pret
Nuci de săpun: de unde cumpărăm, mod de livrare, detalii suplimentare și preț

Nucile de săpun pot fi făcute pudră sau fierte pentru a realiza chiar dvs detergent lichid

Putem măcina nucile de săpun cu ajutorul unei maşini de râşnit cafea sau a unui blender. Pudra se poate păstra într-un recipient etanş.

Nuci de sapun pudra

Cum se pregătește detergentul lichid din nuci de săpun?

După fierberea nucilor de săpun obținem un lichid pe care îl putem folosi pentru spălarea vaselor, în loc de săpun lichid pentru igiena noastră zilnică, detergent pentru vase și pentru toate suprafețele din casă. Se păstrează pentru aproximativ 7 zile.

Cum obtinem detergent lichid din nuci de sapun

Ingrediente:

 • 12-15 jumătăți de nuci de săpun
 • un vas
 • 1 litru de apă

Cum preparăm: Punem 1 l de apă într-un vas în care adăugăm circa 12-15 jumătăți de nuci de săpun (aproximativ 25 de grame). Punem la fiert până ce 1/4 din lichid s-a evaporat și nucile devin cafenii deschis sau gri şi sunt foarte moi. După ce se răceşte, strecurăm soluţia obţinută şi depozităm într-un recipient de sticlă care se închide ermetic. Pentru că este obţinut dintr-un produs vegetal, lichidul nu conţine conservanţi. De aceea, este recomandabil să nu realizăm cantităţi mari, ci doar atât cât considerăm că vom folosi în perioada următoare. Etichetaţi recipientul în care păstraţi lichidul din nuci de săpun pentru a nu îl confunda cu alte băuturi.

Puteți conserva lichidul în același mod în care se procedează cu compoturile. Într-un borcan sterilizat în prealabil, punem 7-8 nuci de săpun, peste care turnăm apă fiartă. Punem capacul şi strângem bine. Punem borcanul într-o cratiţă, o umplem cu apă astfel încât lichidul din borcan să fie la acelaşi nivel cu cel din cratiţă şi punem cratiţa la fiert. Din momentul în care apa din cratiţă a ajuns la punctul de fierbere ţinem cratiţa pe foc încă 30 de minute. După fierbere lăsăm borcanul să se răcească şi depozităm pe oricare altă conservă dar nu uităm să punem eticheta: Detergent Natural. Necomestibil!

Cum păstrăm nucile de săpun?

Nucile de săpun sunt simple fructe uscate iniţial la soare, procesul de uscare continuând şi după aceea. Fie că sunt întregi, bucăţi sparte sau sub formă de pudră nucile de săpun trebuie păstrate într-un mediu uscat, ferit de umiditate. Nucile îşi pot schimba culoarea în timp, de la un maroniu roşcat până la negru, ceea ce este un proces natural și nu înseamnă că sunt stricate. Dacă le păstraţi în condiţii optime, acestea pot fi folosite o perioadă îndelungată de timp fără a expira. Dacă perioada de timp de când le aveți este prea mare, aproximativ doi ani, nucile îşi pot pierde puțin din puterea de curăţare, dar pot fi folosite fără probleme.

De ce să folosim detergenți naturali în loc de detergenți sintetici?

Persoanele care apreciază sănătatea știu că produsele sintetice pot dăuna grav bunei funcționări a organismului. Pot trece prin piele și interfera cu metabolismul celular, cauzând alergii, boli de piele. Chiar și obezitatea este pusă în legătură cu afectarea metabolismului de substanțe de sinteză.

Deşi apar sub diverse denumiri, printre substanţele conţinute în detergenții sintetic se pot găsi următoarele:

 • surfactanți anionici sau nonionici, substanţe chimice care reduc tensiunea existentă la suprafaţa apei, înlesnind procesul de “răspândire” a acesteia. Cel mai utilizat este linear alchil benzen sulfonat -LAS despre care numeroase studii au arătat că, în procesul de producţie, elimină toxine cu efect cancerigen. Deşi este biodegradabil, procesul are loc într-o perioadă foarte lungă de timp;
 • înălbitori optici, substanțe care transformă undele UV în lumină vizibilă, dând senzaţia că rufele sunt mai albe. Pot determina alergii;
 • fosfați: sunt folosiţi pentru a combate duritatea apei şi pentru a nu permite murdăriei, odată îndepărtate, să se reatașeze de ţesături;
 • parfumuri sintetice: se obţin din petrol, nu sunt biodegradabile şi pot cauza alergii;
 • hipocloritul de sodiu: utilizat ca înălbitor, în momentul folosirii interacţionează cu substanţele organice, ducând la eliberarea de substanţe cancerigene şi toxine ce pot cauza probleme endocrinologice, ale aparatului reproducător sau diverse alergii;
 • EDTA – etilen diamino tetra acetat – este folosit ca o alternativă la fosfaţi, pentru a combate duritatea apei, pentru a stabiliza spuma şi pentru a preveni activarea înălbitorilor înainte de contactul cu apă. Este foarte greu biodegradabil.

Industria produselor de curăţare este o industrie de bilioane de dolari. Trebuie însă să avem în vedere câtă poluare se crează în procesul de producţie şi prin utilizarea detergenţilor, la care se adăugă efectele nefaste pe care toate aceste chimicale le au asupra sănătăţii noastre.

Nucile de săpun sunt o alternativă economică şi ecologică la aproape toate produsele de curăţare de care aveţi nevoie pentru o casă curată. Le puteți folosi în diverse moduri, de la detergent de rufe şi soluţie de spălare a vaselor, până la săpun de mâini, gel de duș și şampon pentru dvs. sau animalele de casă. Sunt hipoalergenice, riscul de a face o reacţie alergică la ele este foarte mic, sunt biodegradabile putând fi aruncate direct la gunoi sau pot fi folosite pur şi simplu că îngrăşământ pentru flori sau în curte.

Ce preț au nucile de săpun? De unde le putem cumpăra?

Nucile de săpun au un preț de circa 41 lei per kilogram dar se găsesc și la pungi mai mici, de 500 sau 350 gr. Nucile de săpun pot fi cumpărate din magazinele tip plafar, cu produse naturale precum http://www.prodietamagazin.ro/75-nuci-de-sapun-bio. Pachetul de 1 kg nuci de săpun bio conține și un săculeț pentru utilizarea lor în mașina de spălat. Toate aceste nuci de săpun sunt suficiente pentru a putea spăla în jur de 210 încărcături de 5 kg de rufe cu mașina de spălat automată.

Nuci de sapun: mod de utilizare in masina de spalat rufe

Planet Pure este o companie austriacă specializată în producerea de detergenți bio din nuci de săpun (nuci de spălat). Gama lor cuprinde detergenți bio de rufe, detergenți bio de vase, balsamuri naturale de rufe, soluții bio de curățare a geamurilor, toaletei sau a diverselor suprafețe din casă, au inclusiv o gamă de detergenți bio dedicată copiilor.  Nucile de săpun Planet Pure reprezintă detergent Bio, 100% natural certificat de Austria Bio Garantie, hipoalergenic si biodegradabil. Nucile de săpun sunt potrivite pentru a fi utilizate ca detergent de rufe pentru bebeluşi, copii, persoane alergice sau care suferă de probleme de piele. Sunt singurele nuci de săpun BIO certificate de un organism european, garantat proaspete și de o calitate superioară.

Nuci de sapun: de unde cumparam, mod de livrare, detalii suplimentare si pret
Nuci de săpun: de unde cumpărăm, mod de livrare, detalii suplimentare și preț

Ați utilizat nuci de săpun? Ce forme de utilizare sunt preferatele dvs (rufe, vase, șampon)? Scrieți-ne, vă rugăm, părerea dvs mai jos la comentarii ori pe pagina de socializare facebook.com/prodieta!

Scrie un raspuns: