Ce este Sindromul Picioarelor Neliniştite și cum se manifestă?

Sindromul picioarelor neliniştite, numit și boala Willis-Ekbom sau SPN, este o afecțiune neurologică, senzitivo-motorie, caracterizată de disconfortul dat de dorința irezistibilă de a mișca picioarele, afectând și somnul.

Sindromul picioarelor nelinistite (RLS sau SPN) este o afecțiune comună care interferează cu debutul somnului.
Sindromul picioarelor nelinistite (RLS sau SPN) este o afecțiune comună care interferează cu debutul somnului.

Senzațiile pot apărea și în timpul zilei, mai ales când stați într-un loc pentru o perioadă lungă de timp, cum ar fi în mașină sau în avion. Copiii și adulții care se trezesc în timpul somnului pot verifica simptomele de sindrom SPN și își pot face analize medicale pentru a investiga dacă au anemie feriprivă.

Ce este Sindromul Picioarelor Neliniştite și cum se manifestă?

Sindromul picioarelor neliniştite (SPN sau sindromul Ekbom ) este o afecțiune destul de frecventă, dar de foarte multe ori trecută cu vederea. În cazurile medii, simptomatologia SPN poate fi întâlnită doar ocazional, putând cauza tulburare ușoară a somnului și stres moderat. Dar în cazurile severe, simptomele apar de mai mult de două ori pe săptămână, iar somnul este sever perturbat, ceea ce determină și senzație de oboseală pe parcursul zilei.

Karl A. Ekbom este medicul neurolog suedez care a folosit pentru prima dată denumirea de „restless legs syndrome” (sindromul picioarelor neliniștite) în anii ’40. Acesta a încercat astfel să încadreze ca sindrom aceste simptome senzoriale speciale și tulburări motorii la nivelul membrelor, apărute în principal în perioadele de inactivitate, relaxare sau somn.

Care sunt simptomele sindromului de picioare neliniștite?

Persoanele afectate de acest sindrom nu știu exact cum să își descrie simptomele, menționând că simt nevoia de a mișca picioarele, dar și că se trezesc noaptea, unii suferind chiar de aparente coșmaruri sau insomnie.
Simptomatologia poate varia de la persoană la persoană. În cazul celor mai multe persoane simptomatologia se agravează mai ales seara, determinând tulburări ale somnului.

Simptomatologia poate include:

  • nevoia imperioasă de a mișca picioarele;
  • senzație inconfortabilă la nivelul membrelor inferioare, furnicături, înțepături, mâncărime, crampe ușoare;
  • tulburări ale somnului și tulburări de adormire;
  • mișcări periodice, involuntare, spasmodice ale membrelor inferioare, ce apar pe parcursul nopții.

Până la 85% dintre persoanele cu Sindromul Picioarelor Neliniștite prezintă și tulburarea numită Disfuncția de Mișcare Periodică a Picioarelor (DMPP). Aceasta este o mișcare involuntară, spasmodică a membrelor inferioare, ce apare în special în timpul nopții.

Etiologie. Dopamina și fierul.

Etiologia sindromului picioarelor neliniștite este mixtă, fiind implicați atât factorul genetic, cât și anomalii ale echilibrului dopaminei la nivel cortical și subcortical și ale homeostaziei fierului în organism (Winkelman J. W., Considering the causes of RLS, Eur J Neurol, Oct 2006; 13 Suppl 3:8-14). Dopamina se secretă în mod natural și intervine în coordonarea mișcărilor. Fierul intervine în producția de dopamină. Nivelul sanguin al dopaminei scade seara, aceasta putând fi o explicație de ce simptomele sindromului picioarelor neliniștite se agravează seara și în timpul nopții. Sindromului picioarelor neliniștite poate fi, așadar, o complicație a unei afecțiuni precum anemia feriprivă.

Un deficit de fier este, așadar, cel mai puternic factor de risc pentru SPN! Aveți în vedere suplimentarea cu fier.

Regim alimentar recomandat pentru copiii și adulții care suferă de sindromul picioarelor neliniștite.

Este ușor să consumăm aronia sub formă de gem, dulceață, fructe deshidratate, cereale musli, batoane, suc, punch și vin de aronia.
Aronia suc de fructe cu proprietăți nutritive cel mai bun preț în magazin ProDieta. Este ușor să consumăm aronia sub formă de gem, dulceață, fructe deshidratate, cereale musli, batoane, suc, punch și vin de aronia. Toate aceste produse se găsesc în magazinul www.proDietaBio.ro România cu livrare rapidă.

Puteți îmbunătăți simptomele prin schimbarea alimentației, așa încât să beneficiați de cât mai multe vitamine și minerale, în special de fier. Vă recomandăm o alimentație diversificată, pe bază de plante, bogată în fructe, legume, nuci, semințe și uleiuri sănătoase. Pentru sindromul picioarelor neliniștite, în special, încercați să integrați cât mai multe legume la mese.

  • Alimente bogate în fier: aronia, acerola, spanac, legume verzi, caise deshidratate, dovleac și semințe de susan.
  • Alimentele cu vitamina A și beta-caroten: morcovi, cartofi dulci, spanac, ardei roșii, coacăze, caise, piersici.
  • Alimente cu vitamina C: aronia, acerola, citrice și verdețuri.
  • Alimente bogate în magneziu: avocado, nuci, semințe de in, semințe de chia, semințe de dovleac, leguminoase, banane și verdețuri precum spanac, pătrunjel, țelină.
  • Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, care joacă un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase și în prevenirea contracțiilor dureroase ale mușchilor.
  • Turmericul este de ajutor pentru persoanele care suferă de sindromul picioarelor nelinistite. Inflamația este asociată cu SPN, chiar mai mult decât deficitul de fier. Turmeric este cel mai bun antiinflamator natural, un antioxidant, un stimulator al creierului, reduce simptomele artritei, protejează împotriva bolilor de inimă. Este, așadar, un aliment recomandat în tratamentul sindromului care vă deranjează.
ProDietaBio.ro este site cu produse 100% Naturale și BIO, tratamente naturiste și remedii. Aici regăsim sute de alimente sănătoase, suc de Aronia, vitamina C naturală din acerola, fier din plante medicinale și fructe, sucuri vitaminizante pentru copii, turmeric măcinat fin pentru alimentație, sare de Himalaya cu oxid de fier. Accesați site www.proDietaBio.ro pentru mai multe detalii.
ProDietaBio.ro este site cu produse 100% Naturale și BIO, tratamente naturiste și remedii. Aici regăsim mii de alimente sănătoase, miere curdă, propolis, suc de Aronia, vitamina C naturală din acerola, fier din plante medicinale și fructe, sucuri vitaminizante pentru copii, turmeric măcinat fin pentru alimentație, sare de Himalaya cu oxid de fier. Accesați site www.proDietaBio.ro pentru mai multe detalii și pentru ingredientele sănătoase necesare tuturor rețetelor dvs.

– Evitați zahărul rafinat, prăjelile, mâncarea de tip fast-food, patiserie și făinoasele în exces.

Supliment cu fier pentru tratamentul natural al sindromului picioarelor neliniltite

Pentru copii, adulți și femei gravide puteți alege soluția naturală: supliment alimentar cu Fier și Vitamine HERBARIA BLUTQUICK 250 ML. Este un tratament naturist pentru anemie, fier scăzut în sânge. Acest supliment este Bio, fără gluten, fără alcool, vegan, natural. Produs în Germania.
Fierul cu vitamina B12 din plante și fructe este recomandat pentru persoane cu lipsă de fier precum și pentru copii, pentru femeile în perioada sarcinii sau alăptării. Blutquick este un supliment alimentar din mix de sucuri de fructe cu extracte de plante, cu Fier și Vitamine. Fierul contribuie la formarea normală a celulelor roșii din sânge și a hemoglobinei și la funcționarea normală a sistemului imunitar. Acest supliment cu fier este NATURAL, în deplină armonie cu buna funcționare a organismului nostru, este gustos și sănătos!

Încercați Herbaria Blutquick și aflați cum fierul pe bază de plante poate susține nivel normal de energie, stimulează funcționarea cerebrală și impulsionează sistemul imunitar. Disponibil în site proDietaBio.ro
Încercați Herbaria Blutquick și aflați cum fierul pe bază de plante poate susține nivel normal de energie, stimulează funcționarea cerebrală eficientă și atenuează sindromul picioarelor neliniștite. Disponibil în site proDietaBio.ro cu livrare.

Scrie un raspuns: