Ce este guma xantan?

Guma xantan. Ce este?Citim pe etichetele produselor 100% naturale și bio ingrediente care nu ne sună tocmai familiar. Guma xantan spre exemplu. Producătorii spun că este un ingredient natural dar bunica nu gătea cu o astfel de gumă… De ce este folosită inclusiv în produsele bio? Ei bine, bunica nu realiza dulciuri care să aibă o consistență perfectă (precum înghețată fără fulgi de gheață sau sosuri care să curgă repede dar să nu se întindă prea mult). Și nici nu avea drept prioritate evitarea glutenului…

Guma xantan este un agent de îngroșare natural, utilizat în multe alimente, medicamente și produse cosmetice.

Guma xantan este produsă prin hrănirea bacteriilor xanthomonas campestris cu zahăr. Bacteriile preiau zahărul și îl metabolizează, transformându-l într-un carbohidrat mai complex, în acest caz, guma xantan. Structura noului carbohidrat are proprietăți unice care îl fac un agent de îngroșare eficient sau un stabilizator, atunci când este combinat cu alte ingrediente.

Guma xantan poate aduce mai multe beneficii pentru sănătate:

  • Poate acționa ca un laxativ ușor și poate trata constipația.
  • Poate ajuta la scăderea glicemiei la persoanele cu diabet zaharat.
  • Poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol la persoanele cu diabet zaharat.
  • Este utilă în realizarea produselor fără gluten recomandate copiilor, celor ce suferă de boala celiacă sau tuturor celor care evită glutenul.
  • Este folosită ca un substitut pentru salivă în probleme de sănătate precum gură uscată.

Generată prin fermentarea zahărului simplu cu bacteriile, guma xantan are proprietăți de legare a ingredientelor, ceea ce o transformă într-o alegere eficientă pe post de emulgator natural. Datorită caracterului său de liant, guma xantan poate fi un înlocuitor pentru gluten în alimentele create pentru persoanele care suferă de boala celiacă.

Guma xantan este un aditiv alimentar natural. Poate fi găsit în deserturi, alimente semi-preparate, sosuri, produse lactate și alimente cu puține calorii. Guma xantan poate înlocui glutenul din pâinea crescută cu drojdie și din alte produse de patiserie și poate adăuga profunzime în gustul dressing-ului pentru salate.

Guma xantan este un bun înlocuitor pentru gluten

Glutenul este acel element component din făină datorită căruia produsele de panificație cresc frumos și stau compacte. Acest lucru creează probleme persoanelor care trebuie să evite glutenul în alimentația lor, precum cele care suferă de boala celiacă, deoarece produsele de patiserie fără gluten tind să fie uscate și sfărâmicioase. În contact cu lichidele, guma xantan deține o parte din proprietățile glutenului. Prin adăugarea gumei xantan în produsele de patiserie, acestora li se îmbunătățește textura, fiind mai puțin sfărâmicioase, iar consistența lor devine mai puțin nisipoasă.

Liant și emulgator

Guma Xantan in inghetata
Guma xantan in inghetata

Pe lângă faptul că acționează pe post de agent liant în produsele de patiserie, guma xantan poate fi utilizată pentru a îngroșa alimentele. Potrivit Gastronomy Network, alcătuirea moleculară a gumei xantan previne formarea cristalelor de gheață, fiind astfel deosebit de utilă în produsele congelate și în înghețată. O altă caracteristică a gumei xantan este pseudo plasticitatea, care face ca o substanță să fie solidă când este stabilă, dar ușor de turnat atunci când este transferată. La fel ca și topping-ul de înghețată sau ketchup-ul, iese ușor din sticlă, iar apoi devine stabilă într-o formă ca de pată în farfurie ori pe alimente.

Are efecte adverse? Dar beneficii pentru sănătate?

Guma xantan este sigură pentru sănătate atâta timp cât nu exagerăm (până la 15 grame pe zi). În cazul în care ingerăm prea mult, aceasta poate provoca unele reacții adverse, cum ar fi gaze intestinale (flatulență) și balonare. Persoanele care sunt expuse la pudra de gumă xantan ar putea prezenta simptome asemănătoare unei răceli, respectiv iritația nasului și a gâtului și probleme pulmonare. Însă inhalarea oricărui praf sau pudre poate cauza astfel de simptome… Dacă suferiți deja de greață, vărsături, apendicită, scaune tari care sunt dificil de expulzat (fecalom), îngustarea sau blocarea intestinului sau aveți dureri de stomac nediagnosticate – apelați la medici specializați și nu utilizați gumă xantan fără recomandarea acestora. Deși aceasta este un laxativ, problemele grave de sănătate pot fi tratate numai de personal medical avizat.

Conform webmd.com, guma xantan crează un bol în intestine care ajută și la detoxifiere căci stimulează tractul digestiv și împinge materiile fecale cu tot cu toxine. Guma xantan este adăugată frecvent în cosmeticele semi lichide și în loțiuni. Prin adăugarea gumei xantan în agenții cosmetici, aplicarea cosmeticelor devine mai fină și mai uniformă. Guma xantan poate fi găsită și în medicamente și pastile; este folosită pe post de substitut de salivă în cazul persoanelor care suferă de xerostomie (gură uscată).Scrie un raspuns: