Ce este ARN mesager?

ARNm. Molecula mesager care se află în fiecare celulă vie de miliarde de ani este ingredientul cheie în unele vaccinuri COVID-19

Un termen tot mai cunoscut de noi din cauza pandemiei coronavirusului este molecula numită ARNm. Este ingredientul cheie în vaccinurile Pfizer și Moderna COVID-19.
ARNm în sine nu este o invenție nouă din laborator. A evoluat acum miliarde de ani și se găsește în mod natural în fiecare celulă din corpul nostru.
Oamenii de știință cred că ARN-ul își are originea în primele forme de viață, chiar înainte ca ADN-ul să existe.

Ce este ARN mesager?
Ce este ARN mesager? Secvența de ADN dublu catenar este transcrisă într-un cod mARN, astfel încât instrucțiunile să poată fi traduse în proteine. În biologia moleculară, acidul ribonucleic mesager (ARNm) este o moleculă monocatenară de ARN care corespunde secvenței genetice a unei gene și este citită de un ribozom în procesul de sintetizare a unei proteine.

Iată un articol rapid despre ceea ce este ARNm și funcția sa importantă.

Faceți cunoștință cu intermediarul genetic

Probabil că știți despre ADN. Este molecula care conține toate genele tale descrise într-un cod format din patru litere – A, C, G și T.

ARN-ul Mesager transportă informații genetice de la ADN-ul din nucleul extrem de protejat către restul celulei, unde structurile numite ribozomi pot construi proteine ​​în conformitate cu schema ADN-ului.
ADN-ul se găsește în celulele fiecărei ființe vii. Este protejat într-o parte a celulei numită nucleu. Genele sunt detaliile din schema ADN pentru toate caracteristicile fizice care te fac să fii tu unic.

Diagrama unei celule generice cu nucleu și alte structuri.
ARN Mesager transportă informații genetice de la ADN-ul din nucleul extrem de protejat către restul celulei, unde structurile numite ribozomi pot construi proteine ​​în conformitate cu schema ADN-ului.

Dar informațiile din genele tale trebuie să ajungă de la ADN-ul din nucleu până la partea principală a celulei – citoplasma – unde sunt asamblate proteinele. Celulele se bazează pe proteine ​​pentru a efectua numeroasele procese necesare funcționării organismului. Aici intervine ARN-ul mesager, sau pe scurt ARNm.

Secțiuni din codul ADN sunt transcrise în mesaje scurte care sunt instrucțiuni pentru fabricarea proteinelor. Aceste mesaje – ARNm – sunt transportate în partea principală a celulei. Odată ce ARNm ajunge, celula poate produce anumite proteine ​​din aceste instrucțiuni.

Structura ARN-ului este similară ADN-ului, dar are unele diferențe importante. ARN-ul este o singură catenă de litere cod (nucleotide), în timp ce ADN-ul este dublu catenar. Codul ARN conține un U în loc de T – uracil în loc de timină. Atât structurile ARN, cât și ADN au o coloană vertebrală din molecule de zahăr și fosfat, dar zahărul ARN este riboză, iar ADN-ul este dezoxiriboză. Zahărul ADN conține un atom de oxigen mai puțin și această diferență se reflectă în numele lor: ADN este pe scurt pentru acidul dezoxiribonucleic, ARN-ul este acidul ribonucleic.

Copii identice ale ADN-ului se află în fiecare celulă a unui organism, de la o celulă pulmonară la o celulă musculară la un neuron. ARN-ul este produs după cum este necesar ca răspuns la mediul celular dinamic și la nevoile imediate ale corpului. Misiunea ARNm este de a ajuta la declanșarea ”uzinelor” celulare pentru a construi proteinele, astfel cum sunt codificate de ADN, care sunt adecvate pentru acel moment și loc.

Procesul care convertește ADN-ul în ARNm în proteină este fundamentul modului în care funcționează celula.

Programat pentru autodistrugere

Ca mesager intermediar, ARNm este un mecanism important de siguranță în celulă. Împiedică invadatorii să deturneze mașinile celulare pentru a produce proteine ​​străine, deoarece orice ARN din afara celulei este vizat instantaneu pentru distrugere de către enzime numite RNaze. Când aceste enzime recunosc structura și U-ul din codul ARN, acestea șterg mesajul, protejând celula de instrucțiuni false.

ARNm oferă, de asemenea, celulei o modalitate de a controla rata producției de proteine ​​- activând sau dezactivând planurile după cum este necesar. Nici o celulă nu dorește să producă toate proteinele descrise în întregul genom dintr-o dată.

Instrucțiunile ARN Messenger sunt programate să se autodistrugă, cum ar fi un text care dispare sau un mesaj Snapchat. Caracteristicile structurale ale ARNm – U din cod, forma sa monocatenară, zahăr riboză și secvența sa specifică – asigură că ARNm are un timp de înjumătățire scurt. Aceste caracteristici se combină pentru a permite mesajul să fie „citit”, tradus în proteine ​​și apoi distrus rapid – în câteva minute pentru anumite proteine ​​care trebuie controlate strâns sau până la câteva ore pentru altele.

Odată ce instrucțiunile dispar, producția de proteine ​​se oprește până când fabricile de proteine ​​primesc un nou mesaj.

Cum funcționează vaccinurile ARN mesager?

Ceaiul special conceput pentru somn bun de la Yogi Tea Germania ajută la instalarea unui somn odihnitor și sănătos. Este un ceai calmant, relaxant, liniștitor.
Infuzia plantelor medicinale și florilor alese favorizează un somn liniștit și profund.
Recomandări: Infuzia se va consuma seara înainte de culcare, deoarece induce cu blândețe, pe cale naturală, un somn fiziologic.
Vezi detalii despre CEAIUL PENTRU SOMN

Toate caracteristicile ARNm l-au făcut să fie de mare interes pentru dezvoltatorii de vaccinuri. Scopul unui vaccin este de a face sistemul imunitar să reacționeze la o versiune inofensivă sau la o parte a unui germen, astfel încât atunci când întâlniți adevăratul ”inamic”, sunteți gata să luptați împotriva acestuia. Cercetătorii au găsit o modalitate de a introduce și proteja un mesaj ARNm cu codul pentru o porțiune din proteina spike de pe suprafața virusului SARS-CoV-2.

Vaccinurile ARN mesager determină corpul destinatarului să producă o proteină virală care apoi stimulează răspunsul imun dorit.

Vaccinul oferă doar suficient ARNm pentru a face suficientă proteină spike pentru ca sistemul imunitar al unei persoane să genereze anticorpi care să-i protejeze dacă sunt expuși ulterior la virus. ARNm-ul din vaccin este distrus în curând de celulă – la fel ca orice alt ARNm. ARNm nu poate intra în nucleul celulei și nu poate afecta ADN-ul unei persoane.

Deși acestea sunt vaccinuri noi, tehnologia care a stat la baza a fost inițial dezvoltată în urmă cu mulți ani și îmbunătățită progresiv în timp. Drept urmare, vaccinurile au fost bine testate pentru siguranță. Succesul acestor vaccinuri ARNm împotriva COVID-19, din punct de vedere al siguranței și eficacității, prezice un viitor strălucit pentru noile terapii vaccinale care pot fi adaptate rapid noilor amenințări emergente. Au fost deja efectuate studii clinice în stadiu incipient care utilizează vaccinuri ARNm pentru gripă, Zika, rabie și citomegalovirus. Cu siguranță, oamenii de știință creativi iau deja în considerare și dezvoltă terapii pentru alte boli sau tulburări care ar putea beneficia de o abordare similară cu cea utilizată pentru vaccinurile împotriva COVID-19.

Avocado ulei pentru gătit cu beneficii pentru sănătate și proprietăți nutritive valoroase. 
Preț ulei de avocado în magazin www.ProDietaNaturala.ro
Avocado ulei pentru gătit cu beneficii pentru sănătate și proprietăți nutritive valoroase.
Preț ulei de avocado în magazin www.ProDietaNaturala.ro

Scrie un raspuns: