Întrebarea despre câte calorii ar trebui să consumăm la prânz are în vedere mai multe aspecte și anume dacă dorim să slăbim, să ne îngrășăm sau să ne menținem greutatea. În funcție de planul nostru caloric pentru întreaga zi, prânzul va avea un număr de calorii de variază între 200 și 1000 calorii.

Câte calorii ar trebui sa consumam la prânz dacă dorim să slăbim?
Când vine vorba de slăbit, prânzul nu se bucură de la fel de multă atenție ca micul dejun, însă o masă de prânz bună poate ajuta să faceți față poftelor de după-amiază. Un prânz care ajută la slăbit poate include 85 g piept de curcan, salată verde, roșie feliată și muștar, însoțită de iaurt fără grăsimi, toate însumând 285 calorii. Sau încercați paste dietetice din konjac și o salată de fasole alcătuite dintr-o ceașcă de penne SLIM fără carbohidrați cu ½ ceașcă fasole kidney, 1 ceașcă mix de legume gătite, de exemplu, morcovi, broccoli și conopidă, și 2 linguri de dressing din ulei și lămâie, cu un conținut scăzut de grăsimi, alături de o portocală mică, toate acestea având 270 calorii.
Numărul de calorii care ar trebui consumate la prânz depinde de necesarul zilnic de calorii, precum și de cât de mult mâncați la celelalte mese ale zilei. Necesarul zilnic de calorii se estimează de la 1800 la 3000 calorii, potrivit U.S. Department of Health and Human Services.
Persoanele care doresc să slăbească mult au în vedere mult mai puține calorii pentru o zi și anume circa 1200. În această idee, prânzul nu trebuie să depășească 400 calorii.

Nu e ușor deloc având în vedere că numai 130 gr de pâine pot avea 400 calorii. O singură lingură de ulei are 100 calorii deci atenție chiar și la salate sau la legumele înăbușite dacă adăugăm ulei.
Principala masă a zilei în multe țări ale lumii, prânzul are o importanță culturală deosebită. În zonele în care se lucrează de la 9 la 17, masa de prânz nu este întotdeauna așa de importantă, însă timpul acordat unei mese de prânz sănătoase poate aduce beneficii fizice și psihice deopotrivă.
Mâncarea de la mijlocul zilei, la câteva ore de la micul dejun, energizează corpul și poate crește glicemia atunci când capacitatea de concentrare este slăbită. Dacă vă simțiți moleșiți, consumul mesei de prânz vă poate readuce energia și vă poate ajuta să vă simțiți înviorați și gata să faceți față următoarelor ore din zi. În plus, prânzul ajută la menținerea unui metabolism activ, mai ales dacă mâncați o porție moderată și câte o gustare înainte și după prânz. „Perioadele prelungite de înfometare dintre mesele principale creează goluri care împiedică metabolismul să fie activ”, declară dr. Kurt Hong, directorul Center for Human Nutrition din cadrul Huntington Medical Foundation.

Exemplu de masă de prânz cu puține calorii, nutritivă și ușor de pregătit
Iată mai jos un exemplu de masă de prânz cu puține calorii, nutritivă și ușor de pregătit: Orez cu legume și Păstrăv. (Puteți folosi orice fel de pește vă place sau piept de pui ori curcan).
Ingrediente:
- un plic de Orez gata pregătit de Natur Compagnie pe care noi doar îl punem la fiert;
- 2 păstrăvi (nu trebuie să mâncăm tot odată, vom avea și pentru a doua zi);
- un plic de orez fără carbohidrați, SLIM cu numai 9 calorii.
Mod de pregătire:
- punem într-o tigaie pe aragaz la foc mic 500 ml apă, apoi conținutul plicului de Orez Natur Compagnie. Atenție, acesta este un orez integral natural, BIO, fără nici un fel de chimicale, fără potențiatori de gust. Are legume și condimente așa încât să fie gustos după fierbere.
- Fierbem 10 minute după care adăugăm cei doi păstrăvi. După 5-6 minute întoarcem păstrăvii pe partea cealaltă și după alte 5-6 minute oprim focul și punem capacul peste tigaie așa încât orezul să mai absoarbă din apă și să devină pufos.
- Clătim orezul SLIM și îl amestecăm cu orezul din tigaie deja preparat.

200 grame de orez astfel amestecat și gătit și 100 gr păstrăv pregătit fără ulei înseamnă o masă de prânz cu mai puțin de 200 calorii ceea ce este extraordinar! Și vorbim despre o masă completă cu proteine de cea mai bună calitate, cu legume și condimente valoroase din punct de vedere nutrițional!
