Castanele: proprietati, beneficii, idei de retete

Castane comestibile regăsim în România la preț bun în magazin naturist pentru a pregăti rețete delicioase. Dulci și cu o aromă bogată, castanele sunt nuci comestibile populare în multe zone ale lumii precum Franța, Japonia, SUA, bazinul Mării Mediterane. Denumire științifică: Castanea sativa. Din punct de vedere botanic, castanele aparțin familiei din care face parte fagul sau Fagaceae, genul: Castenea.

Castane: proprietăți, beneficii. Castane comestibile și idei rețete cu făină de castane.
Castane comestibile preț bun în magazin naturist plafar, proprietăți, beneficii, idei de rețete. Făina de castane poate fi folosită în orice rețete.

Beneficiile pentru sănătate ale castanelor

 • Castanele, spre deosebire de alte nuci și semințe, au un conținut relativ scăzut de calorii, au mai puțină grăsime, însă sunt surse bogate de minerale, vitamine și fitonutrienți care sunt extrem de benefici pentru sănătate.
 • O altă trăsătură unică a castanelor comstibile este aceea că sunt constituite în mare parte din amidon, spre deosebire de alte nuci, care sunt bogate în calorii, proteine și grăsimi. Compoziția nutrițională a castanelor este, așadar, comparabilă cu cea a alimentelor cu amidon precum cartofii, porumbul dulce, etc. Cu toate acestea, castanele sunt surse bune de minerale, vitamine și câteva proteine de bună calitate, spre deosebire de cereale și tuberculi.
 • Sunt o sursă bună de fibre alimentare; furnizează 8,1 g (aproximativ 21% din doza zilnică recomandată) la 100 g. Dieta cu fibre ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, limitând absorbția excesului de colesterol în intestine.
 • Castanele comestibile se deosebesc de alte nuci comestibile prin profilul lor nutrițional distinctiv. Sunt extrem de bogate în vitamina C. O cantitate de 100 g de castane furnizează 43 mg de vitamina C (72% din doza zilnică recomandată). Vitamina C este necesară formării matricei dentare, osoase și a vaselor de sânge. Fiind un antioxidant puternic, aceasta oferă protecție împotriva radicalilor liberi dăunători.
 • De asemenea, la fel ca în cazul legumelor cu frunze verzi, castanele sunt bogate în folați, ceea ce este destul de rar pentru nuci și semințe. O cantitate de 100 g de nuci furnizează 62 µg de folați (sau 15,5%). Acidul folic este necesar formării globulelor roșii și sintezei ADN-ului. Consumul adecvat de alimente bogate în folați în timpul perioadei de preconcepție ajută la prevenirea malformațiilor congenitale ale fătului.
 • La fel ca toate nucile, castanele sunt și ele o sursă bogată de grăsimi mononesaturate precum acidul oleic (18:1) și acizii palmitoleici (16:1). Studiile sugerează că grăsimile mononesaturate (MUF) din alimentație contribuie la diminuarea colesterolului total și a celui de tip LDL (colesterolul rău) și la creșterea nivelului de HDL (colesterolul bun) în sânge. Dieta mediteraneană, bogată în fibre alimentare, MUF, acizi grași omega și antioxidanți, ajută la prevenirea bolii arteriale coronariene și a infarctului, favorizând un profil lipidic sănătos.
 • Castanele comestibile au proprietăți nutritive deosebit de valoroase, sunt o sursă excelentă de minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, fosforul și zincul, pe lângă faptul că furnizează o cantitate foarte mare de potasiu (518 mg/ 100 g). Potasiul ajută la combaterea acțiunii sodiului ce duce la hipertensiune, scade pulsul și tensiunea arterială. Fierul contribuie la prevenirea anemiei microcitare. Magneziul și fosforul sunt componente importante ale metabolismului osos.
 • În plus, castanele comestibile sunt bogate și în multe vitamine importante din complexul B. O cantitate de 100 g de nuci furnizează 11% din necesarul de niacină, 29% de piridoxină (vitamina B6), 100% de tiamină și 12% din cel de riboflavină.
 • Castanele comestibile, ca și alunele de pădure, migdalele etc., nu conțin gluten. Și din același motiv, acestea sunt ingrediente utilizate frecvent în prepararea formulelor alimentelor fără gluten necesare pacienților cu sensibilitate la gluten, alergie la grâu sau cu boală celiacă.
 • Castanele conțin și multă vitamina A; furnizează 202 UI la 100 g.
Castane comestibile bio delicioase la preț optim în magazin naturist cu livrare rapidă www.proDietaBio.ro

Cum gătim cu făina de castane comstibile. Rețete simple.

Făina de castane este o făină fără gluten, bogată în amidon foarte ușor digerabil. Făina de castane are proprietăți nutritive valoroase și este recomandată și în alimentația copiilor (chiar de la începutul diversificării alimentației) cărora le oferiți astfel o alimentație deosebit de bogată în vitamine, minerale, oligoelemente, nutrienți valoroși.  Este o făină dulce de culoare brun deschis, obținută prin uscarea și măcinarea fină a castanelor comestibile cultivate la altitudini de 450-900 m. Poate fi folosită și în rețete raw-vegan!

Puteți înlocui rețeta de piure de cartofi cu cea de piure de castane! Făina de castane este mult mai bogată în proprietăți nutritive decât cartoful și de aceea, poate fi pregătită cu unt și lapte pentru a înlocui cu succes piureul de cartofi. Puteți adăuga puțină făină de castane în bolul de cereale cu lapte la micul dejun! Făina de castane este ideală și pentru îngroșarea sosurilor, rântaşurilor şi în amestec de făinuri pentru pâine, brioșe, blaturi de tort sau diverse deserturi. Făina de castane se poate folosi și la prepararea halvalei, a ciocolatei, la rețete de prăjituri și blaturi de torturi.

Făina ce provine din agricultura ecologică înseamnă produs din plante ce cresc în ritmul lor natural, fără intervenție chimică. ALEGE NATURAL.
Făina ce provine din agricultura ecologică înseamnă produs din plante ce cresc în ritmul lor natural, fără intervenție chimică. ALEGE NATURAL. Făina Organică este disponibilă în site www.proDietaBio.ro cu livrare rapidă.

Rețete, metode de preparare și servire

Castanele au un gust dulce plăcut și sunt aromate. În vremurile străvechi, nativii americani consumau castanele ca alimente de bază, utilizându-le aproape la fel de des cum sunt folosiți astăzi cartofii. Priviți tabelul de mai jos pentru o analiză în profunzime a nutrienților:

Castane, europene, crude, în coajă (Castanea sativa), Valoare nutrițională la 100 g.  (Sursă: baza de date USDA National Nutrient)
PrincipiuValoare NutriționalăProcent din Doza Zilnică Recomandată
Energie213 Kcal11%
Carbohidrați45,54 g35%
Proteine2,42 g4%
Grăsimi totale2,26 g10%
Colesterol0 mg0%
Fibre alimentare8,1 g21%
Vitamine  
Folați62 µg15,5%
Niacină1,179 mg7%
Acid pantotenic0,509 mg11%
Piridoxină0,376 mg29%
Riboflavină0,168 mg13%
Tiamină0,238 mg20%
Vitamina A28 UI1%
Vitamina C43 mg72%
Electroliți  
Sodiu3 mg0%
Potasiu518 mg11%
Minerale  
Calciu27 mg3%
Cupru0,447 mg50%
Fier1,01 mg13%
Magneziu32 mg8%
Mangan0,952 mg41%
Fosfor93 mg19%
Zinc0,52 mg5%
Fitonutrienți  
Fitosteroli22 µg

Iată câteva rețete cu castane, sugestii de servire:

 • Consumați-le crude, fierte sau prăjite. Pentru a le prăji, efectuați mici incizii pe suprafața rotunjită a castanelor pentru a preveni spargerea lor.
 • În Japonia, orezul cu castane preparat la aburi (kurigohan) este o rețetă des întâlnită și un fel de mâncare popular în anotimpul toamnei. În Coreea, anul nou se sărbătorește cu un tip de desert cunoscut sub numele de yaksik este preparat din castane, fructe jujube și semințe de pin, în amestec cu orez vâscos.
 • În SUA, castanele sunt utilizate drept unul dintre ingredientele principale ale umpluturii pentru păsări preparate la cuptor, în special pentru curcanul de Ziua Recunoștinței.
 • De asemenea, făina de castane este preferata multor rețete toscane de polenta, aluaturi dulci, biscuiți, prăjituri, supe și înghețate.
 • Marron glace este extrem de populară în Europa, unde sunt utilizate castanele europene mari, de înaltă calitate (marrone di lucerna). Pentru a prepara marron glace sau castane glasate, castanele trebuie înmuiate în apă, apoi scufundate și încălzite în sirop concentrat gradual de zahăr și vanilie, timp de câteva zile. Astfel castanele glasate sunt apoi lăsate la uscat la căldură sau în lumina soarelui înainte de a fi ambalate.
 • Castanele sunt folosite la prepararea untului-cremă de castane, fiind o delicatesă franceză.
Castane comestibile bio delicioase la preț optim în magazin naturist cu livrare rapidă www.proDietaBio.ro

Scrie un raspuns: