Cartofii

Cartofii ingrasa daca mancam multi, des, pe stomacul gol si daca ii gatim nesanatos! Cartofii sunt gatiti de cele mai multe ori prin prajire ori tip piure si in acest caz putem spune, da, cartofii ingrasa. Din păcate, cei mai mulţi oameni aleg sa manance cartofi prajiti in ulei sau chipsuri de cartofi şi chiar şi cartofii la cuptor sunt de obicei gatiti cu grăsimi, cum ar fi unt, smântână, brânză topită şi bucati de slănină. Cartofii nu ingrasaIn aceasta forma, cartofii ingrasa si reprezinta o amenintare pentru sanatate. Cartofii prajiti sunt adevarate bombe calorice si contin substante toxice. Daca alegeti insa sa ii gatiti fierti, in coaja, cu rozmarin si cu ulei de masline extravirgin, atunci cartofii nu ingrasa si reprezinta o sursa exceptionala de vitamine si carbohidrati sanatosi, cu un continut ridicat de fibre alimentare care ofera o protectie semnificativa impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului.

Sa nu ne intelegem gresit insa, cartofii fie ei mancati in cantitati mici si gatiti cat mai sanatos cu putinta nu ingrasa prea mult, dar nici nu slabesc. Au un indice glicemic mare, gatirea face ca amidonul din cartofi sa ajunga la cea mai accesibila forma pentru sistemul digestiv iar cantitatea de insulina secretata creste. Asocierea cartofilor cu grasimi sanatoase precum uleiul de masline extravirgin incetineste procesul de digestie si de asimilare a amidonului. Cantitatea conteaza si ea. Daca veti manca putin, efectul asupra glicemiei va fi mai mic si nu ne vom ingrasa. Soiul de cartofi este la randul sau important. Cartofii cu coaja rosie au cel mai inalt continut de carbohidrati. Cei cu coaja alba sunt mai buni. Si mai buni sunt cartofii noi.

Conform dietei IG, cartoful ingrasa. Iata un tabel al indicelui glicemic al cartofului gatit in diverse moduri:

Cartofi Indice Glicemic
Cartofi albi fierti 83
Cartofi la abur 93
Cartofi piure 100
Cartofi prajiti 107
Cartofi instant 114
Cartofi la microunde 117
Cartofi copti 158

*Tabel preluat din din cartea “Slabeste sanatos cu dieta South Beach” de dr. Arthur Agatston, Bucuresti, Editura Curtea Veche, 2007. Indicii sunt diferiti de cei din cartea nutritionistului Michel Montignac www.montignac.com dar marjele nu sunt radical diferite ci mici. Indicii glicemici ai cartofilor raman mari in ambele variante.

Cartofii fierti sau gatiti la cuptor pot fi macati reci pentru efecte mai mici asupra insulinei! Cartofii sau pastele mancate reci nu ingrasa atat de tare caci au un indice glicemic mai mic si viteza de absorbtie a amidonului este mult mai mica, ceea ce inseamna ca absorbtia caloriilor scade iar glicemia nu creste nici ea atat de mult. Acest amidon rezistent stimuleaza arderea grasimilor, crescand rata metabolismului bazal chiar cu 20-30%. Atentie! Nu vom manca paine sau paste alaturi de cartofi caci in acest caz, fiind asociati cu glucide lente, cartofii ingrasa oricat de sanatos ar fi fost gatiti. Nici combinarea cartofilor cu carne nu este recomandata. Si in nici un caz nu vom manca doar cartofi fierti in cadrul unei diete de slabire!

Cartofii pot fi combinati cu alte legume in cadrul salatelor sau al mancarurilor gatite la cuptor ori la aburi.

Cartofii copti nu ingrasa daca sunt asociati in mod corect cu ulei de masline, cruditati sau alte legume gatite la cuptor/aburi. Cartofii fierti sau copti nu sunt periculosi atunci cand vine vorba de acrilamida dar cartofii prajiti, inclusiv forma atat de des intalnita in comert de chipsuri sau cartofi pai, sunt considerati nocivi pentru sanatate caci contin acrilamidă, o substanţă cu potenţial toxic şi potenţial cauzatoare de cancer.

Fie piure, copt, fiert sau prajit cartoful apare in meniul tuturor pe glob si este numarul unu intre culturile de legume din lume. Cartoful reprezinta si in dieta romaneasca un aliment de baza foarte popular.

Proprietati nutritive ale cartofilor

Cartofi copti si broccoliCartoful este o sursa foarte buna de vitamina C, vitamina B6, cupru, potasiu, mangan şi fibre dietetice. Cartoful creste nivelul de energie a organismului si intareste sistemul imunitar. Scade nivelul de grasimi din sange, imbunatateste oxigenarea tesuturilor, contribuie la mentinerea sanatatii sistemului nervos si la vindecarea ranilor. Un cartof mediu contine aproape jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C, iar in coaja furnizeaza 21% din doza zilnica de potasiu. Cartoful are la fel de multa vitamina C si de doua ori mai mult potasiu decat o banana. Cartofii colorati, in special cei cu coaja roz sau coaja si miezul violet contin cea mai mare cantitate de antioxidanti, in special carotnoide si antocianine. Datorita continutului scazut de sodiu alimentele precum cartofii sunt recomandati pentru reducerea tensiunii marite si a riscului de atac de cord. Un studiu pe termen lung care a tinut sub observatie 84.251 femei a descoperit ca alimentatia ce include si cartofi este benefica pentru sanatatea inimii.

Cartofii conţin de asemenea, o varietate de fitonutrienti care au o activitate antioxidanta in organism. Printre aceşti compuşi importanti pentru sanatate regasim carotenoizi, flavonoizi şi acid cafeic, precum şi proteine si patatin, care prezintă o activitate intensa împotriva radicalilor liberi. Stim cu totii ca broccoli este foarte sanatos dar nu prea ne place la gust. Fitonutrientii continuti de cartofi rivalizeaza insa cu cei din broccoli. Cati dintre noi stiam acest lucru? Cartofii au o reputatie de aliment foarte bogat in carbohidrati si amidon alb iar acest stereotip a facut ca multe dintre persoanele atente la alimentatia lor sa scoata cartoful din dieta zilnica.

Cartofii sunt foarte bogati in vitamina B6 iar o portie medie de cartofi copti asigura 21% din necesarul zilnic. Vitamina B6 este implicată în mai mult de 100 de reacţii enzimatice si este activa practic oriunde in organism. Vitamina B6 este, de asemenea, necesara pentru defalcarea glicogenului, forma în care zahărul este stocat în celulele musculare si hepatice, si ca atare este un jucător cheie în performantele atletice si rezistenta organismului.

Cartofi copti in salata NicoiseCoaja cartofilor este o sursă concentrată de fibre alimentare, astfel încât pentru a obţine cea mai mare valoare nutritivă din acest legume, este recomandabil sa consumam si coaja alaturi de continutul interior. Cartofii vor fi spalati foarte bine sub jetul de apa rece inainte de preparare si se vor inlatura eventualele adancituri sau lovituri. Daca chiar doriti sa decojiti cartofii incercati sa folositi o ustensila de bucatarie special conceputa pentru asa ceva care inlatura o coaja foarte subtire mentinand astfel mare parte dintre nutrientii care se afla imediat sub coaja.

Retete cu cartofi. Iata cateva idei de servire:

  • Puneti putin ulei de masline intr-un vas cu interior de ceramica, adaugati un catel de usturoi si cartofii fierti in prealabil. Presarati sare, piper, oregano, boia dulce si usturoi maruntit la blender. Nu prajiti cartofii! Tineti-i numai 3 minute pe foc, atat cat sa imprumute din aroma celorlalte ingrediente.
  • Cartofii fierti sunt un ingredient important in reteta clasica de salata Nicoise, alaturi de bucati de ton, rosii, masline verzi şi fasole verde peste care presaram putin ulei de masline si oţet balsamic.

Reteta pentru musaca de legume:
Ingrediente pentru 8 portii: 800 g cartofi fierti; 300 g legume curatate (praz, dovlecei, morcovi, fasole verde, pastarnac si alte legume dupa cum considerati); un ou; 200 g fistic pisat; unt; 4 linguri de parmezan ras sau branza Cedar; ulei de masline extravirgin; sare; piper
Mod de preparare: Legumele se taie cubulete si se inabusa putin in ulei de masline cu un deget de apa, un praf de sare si unul de piper, pana cand absorb toata zeama. Cartofii fierti se paseaza si se amesteca intr-un bol cu oul, sare, piper si o lingura de parmezan, obtinandu-se un piure. Se unge cu unt o forma pentru tarte, se tapeteaza cu hartie de copt, se unge din nou cu unt, se presara fisticul pisat si se aseaza deasupra jumatate din cantitatea de piure, in centrul careia se pun legumele calite si amestecate cu trei linguri de parmezan. Se acopera cu piureul ramas si se niveleaza, presandu-se bine compozitia. Se coace musacaua o ora in cuptorul incins la 170 grade C, apoi se rastoarna pe platou si se serveste.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

6 Raspunsuri la discutia despre “Cartofii”

  1. 6
    Ionut spune:

    Pana acum nici nu stiam despre coaja lor ca au si beneficii…

  2. 5
    admin spune:

    Buna ziua, Asa cum puteti citi si in articolul de mai sus nu este recomandata asocierea cartofilor cu carnea. Sunt descompuse in mod diferit de organismul nostru iar asocierea nu este prielnica. O persoana fara probleme de greutate poate manca linistita cartofi (in cantitate mica sau medie si daca sunt gatiti sanatos) dar cartofii nu sunt recomandati intr-un regim de slabire de lunga durata si fara efect yo-yo. Va recomandam dieta South Beach pentru a slabi rapid si sanatos.

  3. 4
    ROBY spune:

    BUNA ZIUA AS DORI SA STIU SI EU DAK TIN O DIETA BAZATA PE CARTOFI NATURRI SI PIEPT DE PUI LA GRATAR INGRASA SAU NU ? Va multumesc si astept un rasp.

  4. 3
    lucia spune:

    ..carttofi la cuptor cu putin rozmarin si ulei de masline inseamna glucide cu grasime chiar daca vegetala si combinatia asta ingrasa…de ce sa facem extensii nenecesare? cartoful fiert sau copt se consuma simplu sau cu legume fierte “fara grasime, punct”

  5. 2
    Alina spune:

    Interesant articol. Multumim pentru el. Eu, in afara de o punga de chipsuri L**’s cu sare din cand in cand, nu ma omor dupa cartofi. In schimb sotul meu e innebunit 🙂 Nu mai stiu cum sa ii gatesc si ma interesa sa aflu care sunt proprietetile cartofilor, in general.
    Nu de alta, dar daca ar putea, ar manca un sac pe saptamana 🙂

  6. 1
    Gabriela spune:

    Apropo de chipsuri, exista si din cartofi copti si in felul acesta au muuult mai putine grasimi. Daca nu putem sa ne preparam singuri acasa, exista in comert L**’s Rumeniti in cuptor 🙂

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.