Colonul

AlimenteCancer de colon inseamna forme de cancer care apar în intestinul gros. Cancerul de colon se dezvoltă atunci când celulele din colon sunt expuse la substanţe chimice sau agenţi cancerigeni care le deteriorează ADN-ul. Aceasta problema de sanatate poate duce la mutaţii în celule. Acestea se pot reproduce apoi fara nici un control şi se pot răspândi în alte părţi ale corpului conducand la deteriorarea organelor. În general, factorii de risc pentru cancerul de colon şi cancerul rectal sunt aceiaşi. Alimentele intră în intestinul gros şi călătoresc prin colonul ascendent, colonul transvers, colonul descendent, colonul sigmoid, rect şi apoi afară din corp. Cancerul de colon poate aparea oriunde in colon sau in rect si este cea mai comună a treia formă de cancer în Statele Unite şi cea mai frecventă a treia cauză de deces prin cancer.

Există o mare variaţie a incidenţei cancerului de colon in lume in sensul ca unele ţări au o rata mai mare de 10 si chiar de la 20 de ori fata de alte ţări. Genetica joaca si ea un rol important dar mulţi cercetători considera că mai mult ca 90% din aceste diferenţe pot fi explicate prin obiceiurile alimentare. Din fericire, exista multe alimente si substanţe nutritive care pot ajuta la prevenirea acestei devastatoare şi potenţial mortale boli.

Reprezentare celule subiect cancer de colonOamenii trataţi cu intervenţii chirurgicale şi chimioterapie pentru cancer de colon avansat isi pot îmbunătăţi foarte mult şansele de supravieţuire prin alegerea unui mod sanatos de a manca, respectiv fructe şi legume, peşte şi carne de pasăre – şi evitând obiceiurile alimentare caracteristice dietei occidentale axate pe un consum ridicat de carne, grăsimi, cereale rafinate şi dulciuri. Un studiu efectuat pe 1009 pacienti aflati in stadiul III cu cancer de colon pe o perioada de mai mult de 5 ani arata in mod clar ca cei ce au mancat alimente procesate (alimente frumos ambalate de supermarket, mezeluri si produse de patiserie) au marit riscul de reaparitie a cancerului de colon cu 325% fata de cei care au ales sa manance sanatos. În schimb, o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, peşte şi carne de pasare de curte nu a fost legată de reapariţia cancerului de colon sau a mortalităţii asociate.

Ce alimente ar trebuie sa manance cei care vor sa evite (re)aparitia cancerului de colon sau rectal?

Alimentele din lista de mai jos sunt recomandate pentru un trai sanatos in general si pentru cei cu probleme de colon in special. Mancati mai multe:

  • Fructe şi legume cultivate ecologic, în special mere, afine, mure şi struguri
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Cerealele integrale pentru continutul lor ridicat de fibre
  • Peşte de apă rece, cum ar fi somon, ton, hering, macrou şi halibutul pentru acizii graşi Omega 3
  • Ceapa, usturoi si praz
  • Citrice in general si grapefruitul in special (ajuta impotriva cancerului de plamani si de colon, dupa cum arata un studiu din 2004)
  • Broccoli, gulii, frunze de muştar, varza rosie, varza de Bruxelles
  • Iaurt şi alte alimente lactate integrale
  • Arahide
  • Ghimbir
  • Alimente pe baza de soia (dar cititi etichetele sa nu aiba in plus diverse E-uri)

Daca doriti sa evitati problemele cu colonul, beti mai mult:

  • Ceai verde
  • Suc de rodii si de struguri rosii si negri

Copiati lista de alimente, luati-o cu dvs la magazin si incercati sa va incadrati in ea. In lipsa altor tentatii, acasa veti reusi sa gatiti sanatos cu aceste ingrediente. Evitati carnea rosie si alte alimente bogate in acizi grasi omega-6, grăsimi saturate, muraturile prea sarate, zahărul rafinat şi alcoolul.

Ce este cancerul de colon sau cel rectal?

Problema cancerului de colon devine una mai mult decat ingrijoratoare. Numai in anul 1994 au fost dignosticate in SUA 150 de mii de cazuri noi de cancer de colon şi 56 de mii de decese cauzate de cancer de colon. Deoarece cancerul colorectal poate evolua nediagnosticat pentru un timp şi se poate răspândi rapid, doar 60% dintre persoanele diagnosticate cu cancer de colon supravieţuiesc inca cinci ani de la momentul diagnosticului. În general, această formă de cancer afectează mai mult bărbaţi în vârstă de peste 50 de ani.

Cancer de colon sau cancer rectal simptome

Simptomele cancerului de colon sau rectal includ dureri abdominale inferioare (uneori durerile sunt constante alteori se agraveaza si capata intensitate). Alte simptome sunt modificările tranzitului intestinal, cum ar fi diaree repetata sau constipaţie si sânge în scaun. Si vărsăturile pot fi simptome ale cancerului de colon. Este bine sa faceti investigatii medicale si daca aveti anemie sau scadeti in greutate fara sa faceti nici o schimbare a obiceiurilor alimentare.

Persoanele cu cazuri de cancer de colon in familie sau care au depasit varsta de 40 de ani si stiu ca nu mananca foarte sanatos sunt îndemnate să faca investigatii în fiecare an. Pana acum cativa ani, doctorii recomandau investigatiile in special persoanelor care au depasit varsta de 45 de ani insa aceasta boala afecteaza din ce in ce mai multe persoane tinere, chiar si de 20 de ani, si de aceea sfatul este extins si pentru varste mai mici. Medicii pot efectua teste pe sângele din scaun care se numara adesea printre primele simptome ale cancerului de colon. Un alt test pentru depistarea cancerului de colon este colonoscopia sau
sigmoidoscopia, prin care se examinează în esenţă interiorul colonului şi al rectului în căutarea de leziuni specifice cancerului de colon sau de tumori. Daca este efctuata de un medic cu experienta colonscopia, nu produce nici un disconfort.

Vizitele regulate la medic sunt cheia pentru depistarea precoce şi tratamentul cancerului de colon. Boala poate fi tratata mult mai usor daca este depistata precoce si nu are timp sa castige teren si sa se extinda.

Cum apare cancerul de colon

Pentru a intelege cum apare cancerul trebuie sa intelegem cum functioneaza ADN-ul si cum se produc lucrurile in organism. Cu ajutorul site-ului whfoods.com va prezentam succint modul de lucru al celulelor. În mod normal, ADN-ul organizează activităţile celulelor. Toate celulele din organism, cu câteva putine excepţii, au exact acelaşi ADN ca fiecare celula de orice altă natură din organism. Principala diferenţă între tipurile de celule consta in portiunea anume din ADN care este folosita pentru a controla activităţile celulei. Când celulele se divid, cele din jurul lor le spun ce fel de celule vor fi, respectiv care părţi ale ADN-ului lor sunt active. Spre exemplu, celulele din colon au functii diferite fata de celulele din ficat sau rinichi.
Aceste diferenţe se bazează pe ce parti din ADN-ul lor trebuie să lucreze. Acest proces este numit proces de diferenţiere şi este foarte atent întreţinut pentru ca organismul să funcţioneze corect, ca un întreg. Pe parcursul zilei se intampla in mod frecvent si deteriorari ale celulelor. Aceste deteriorari sunt uneori reparate prin mecanisme din interiorul celulei iar alteori celula moare printr-un proces numit apoptoza.

Celulele pot deveni, de asemenea, disfuncţionale şi încep să producă substanţe pe care nu le-ar produce în mod normal. În aceste cazuri celulele sistemului imunitar detectează faptul că acestea sunt acum diferite şi le distruge înainte de a face orice daune. Sunt si cazuri insa cand aceste mecanisme de protectie esueaza iar celulele cu ADN deteriorat reusesc sa supravietuiasca si sa se divida. De multe ori acest lucru nu conduce la nimic grav. În cele din urmă celulele mor sau deteriorarea este atât de uşoară incat celulele pot funcţiona în continuare în mod corespunzător.

Atunci cand celulele sunt expuse unor cantitati mari de radicali liberi si substante cancerigene, ADN-ul celulelor poate fi deteriorat si mai mult. Cand se itampla acest lucru celulele nu isi mai indeplinesc functia normala si incep sa se divida rapid. Daca nu sunt detectate si distruse de sistemul imunitar, aceste celule continua sa se divida rapid uneori ajungandu-se la inceputurile unei tumori. In timp celulele cu ADN deteriorat ajung sa fie prea multe in colon sau rect si pot produce un blocaj in intenstine, punand in pericol viata in sine. Masa de celule poate incepe sa creasca spre exterior in zona respectiva, cauzand probleme vaselor de sange si nervilor locali si exercitand presiune asupra altor organe. Sau celulele tumorale pot suferi mutaţii până când dezvoltă capacitatea de a metastaza (adica raspandire în alte zone) ficatul sau oasele. Decesul de cancer de colon şi de cancer, în general, este de obicei urmare a pagubelor cauzate organelor de mase de celule canceroase care au crescut atât de mult încât interfereaza cu functia lor normala. Vestea bună este că acest proces este de obicei unul lent, care durează mai mulţi ani si ca procesul poate fi descoperit la timp si tratat!

Din ce cauze apare cancerul de colon sau rect?

Celulele de colon şi rect sunt expuse în mod constant la substanţe chimice care le irita şi care sunt considerate cancerigene. Unele dintre principalele substanţele cancerigene sunt sărurile biliare produse de ficat. Aceste substanţe sunt secretate în intestine pentru a ajuta la digestia grasimilor din alimentatie. Din nefericire, anumite tipuri de bacterii care trăiesc în intestine poate converti aceste sărurilor biliare în substanţe cancerigene. Mai mult decat atat, anumite substanţe găsite în
alimente pot fi si ele cancerigene. Unele dintre principalele tipuri de substanţe cancerigene în dieta americană si occidentala (preluata si de romani) sunt numite aminele heterociclice. Acestea apar în carne (inclusiv carne rosie, carne de pui sau peşte) atunci când aceasta este prajita la temperaturi foarte ridicate sau chiar tinuta pe gratar (genul de gratar cu carbuni sau lemne in care carnea sta deasupra jarului). Evitati asadar carnea prajita in ulei sau facuta la gratar de lemne/carbuni.
Alte tipuri de substanţe cancerigene, cunoscute sub numele de hidrocarburi aromatice policiclice, se pot forma atunci când alimentele sunt gătite peste o flacără deschisă sau afumate.

Daca insistati sa va "rasfatati" cu carne la gratar, aveti grija ca garnitura sa fie varza rosie sau varza de Bruxelles stropita cu ulei de masline si otet balsamic. Legumele crucifere cresc foarte mult capacitatea organismului de detoxifiere a aminelor heterociclice.

Un risc real de aparitie a cancerului de colon este dat de susceptibilitatea genetică. Cancerul de colon tinde să apara mai degraba în familii care poarta genele acestui tip de cancer. Din fericire, deşi exista un risc genetic, nu inseamna neaparat ca se va ajunge la cancer colorectal. Mulţi alţi factori de risc pot fi modificati pentru a reduce posibilitatea de a dezvolta această boală.

De exemplu, obezitatea şi lipsa de activitate fizică sunt ambele asociate cu un risc crescut pentru cancerul de colon. Studiile au arătat că persoanele obeze au o incidenţă crescută a cancerului de colon. Activitatea fizica (chiar moderata) reduce considerabil riscul de a dezvolta un cancer de colon, cu pana la 50%. Fumatul este un factor de risc important pentru dezvoltarea cancerului de colon. Dar, de departe, cel mai important factor in aparitia cancerului de colon sau rectal este alimentatia! Cercetatorii spun ca factorii alimentari pot "explica" până la 90% din cazurile de cancer de colon.

Principalii factori care cresc riscul de cancer de colon includ consumul de grăsimi saturate sau aportul de grasimi animale, consumul de carne rosie, de carne prajita la temperaturi foarte ridicate sau tinuta pe gratar (lemne sau carbuni), consumul de zahăr, consumul de alcool (in special bere comerciala) şi mancatul in exces. În schimb, dietele bogate în legume si fructe bogate in fibre, peste, cereale integrale, produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul si-au dovedit capacitatea de a reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de colon.

Datele compilate din studiul efectuat de "The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition" indică faptul că riscul de cancer colorectal creşte odata cu consumul de carne roşie sau carne gatita la temperaturi inalte, dar scade odata cu creşterea aportului de peşte. Este vorba despre unul dintre cele mai mari studii de nutriţie efectuate până în prezent (publicat in iunie 2005) care a avut in analiza 478.040 bărbaţi şi femei cu vârse intre 35 si 70 de ani din 10 ţări europene. Cei care mananca mai mult de 160 de grame de carne roşie sau gatita la temperaturi inalte pe zi au avut un risc cu 35% mai mare de a dezvolta cancer de colon decât cei care mănâncă mai puţin de 20 de grame pe zi. Cei care mănâncă mai mult de 80 de grame de peşte pe zi au un risc cu 31% mai mic de aparitie a cancerului colorectal. Consumul de carne de pui pare să nu aibă nici un efect asupra riscului de cancer la colon, dar o dieta saraca in fibre, obezitatea şi lipsa de activitate fizică cresc roscul de aparitie a cancerului. Concluzia majora a acestui studiu este aceea ca popate fi evitat cancerul de colon sau rect daca hotaram sa adoptam un stil de viata santos, cu o dieta echilibrata si activitate fizica (chiar moderata).

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Facebook prodieta.ro

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.