Dieta sanatoasa implica un calcul zilnic al caloriilor si un balans optim intre proteine, carbohidrati si lipide. Nu numai numarul de calorii zilnic sau cate grame de carbohidrati mancam conteaza totusi. Mancarea sanatoasa presupune respectarea unor principii de baza.

Cate calorii au proteinele, carbohidratii sau lipidele?
- 1 (un) gram de proteine are 4 calorii
- 1 (un) gram de carbohidrati are tot 4 calorii
- 1 (un) gram de grasimi sau lipide are 9 calorii
In plus fata de a sti cate calorii sunt intr-un gram de proteina, grasime sau carbohidrat trebuie sa stim si cate grame din fiecare putem manca pe zi intr-o dieta sanatoasa, o dieta prin care sa pierdem din grasime.

Pentru a fi o persoana sanatoasa (cu un trup subtire sau bine facut) nu este suficient sa mancam numai mancare cu putine calorii sau mancare sanatoasa pur si simplu, ci mancare sanatoasa pentru care s-a calculat un balans optim intre cele 3 mari substante organice: proteine, grasimi si carbohidrati. Ca atare un calculator al caloriilor alimentelor nu este singura optiune pentru o dieta sanatoasa.
Va intrebati cate proteine trebuie sa consumam zilnic? Cati carbohidrati “avem voie” de la nutritionist? Cate lipide sunt recomandate pe zi?
Daca dorim sa ardem grasimile trebuie sa respectam un balans optim zilnic astfel:
30% proteine, 15-20% grasimi, 50-55% carbohidrati.
Trebuie sa avem in vedere ca o dieta care ne propune valori extrem de mici din cele trei elemente are foarte putine sanse de reusita pe termen lung.
Este usor sa calculam cate grame din fiecare substanta organica trebuie sa mancam.

Cum calculam necesarul de calorii zilnic:
• Calorii zilnic x procent proteine / 4 calorii per gram = grame din proteine
• Calorii zilnic x procent grasimi / 9 calorii per gram = grame din grasime
• Calorii zilnic x procent carbohidrati / 4 calorii per gram = grame din carbohidrati
CALCUL: Spre exemplu, intr-un plan de dieta cu un necesar de 2000 calorii zilnic si procentele recomandate mai sus de 30% proteine, 20% grasimi si 50% carbohidrati:
• (2000 x 0.30) / 4 = 150 grame proteine
• (2000 x 0.20) / 9 = 44 grame grasimi
• (2000 x 0.50) / 4 = 250 grame carbohidrati
Untul si uleiul contin exclusiv grasimi iar zaharul si mierea contin exclusiv carbohidrati. Nu toate alimentele au insa o singura substanta organica in compozitie ci mai degraba sunt compuse din diverse procente din fiecare dintre acestea trei.
Puteti proceda in urmatorul mod: va cumparati diverse produse, cititi etichetele si va organizati.
Daca stiti cat din fiecare dintre aceste substante se afla in fiecare, numarul de calorii si calculul acestora devine usor:

• (grame proteine x 4) + (grame grasimi x 9) + (grame carbohidrati x 4) = total calorii
Incercati sa respectati si balansul de 30% proteine, 15-20% grasimi, 50-55% carbohidrati.
f interesant, voi verifica, multumesc oricum…
Multumesc pentru informatie
Buna ziua
ma intereseaza daca nr decalorii la 100 g de aliment se calculeaza la aliment in stare cruda sau preparata ?
multumesc
Buna ziua
ma intereseaza daca nr de proteine la 100 g de aliment se calculeaza la aliment in stare cruda sau preparata ?
multumesc
un gram de proteine 4.1 kcal
glucide 4.1 kcal
lipide 9.3 kcal
o kcal= 1000 calorii
Modificati si voi informatiile ca sa nu induceti lumea in eroare.