Rodia este un fruct parfumat și zemos, care aduce foarte multe beneficii sănătății. Sucul de rodie are proprietăți antioxidante curative, vitaminizează și remineralizează organismul. Rodia înseamnă un “măr cu semințe.” Denumirea din limba engleza “pomegranate” este o combinație între cuvântul latinesc pomum care înseamnă măr și granatum, care înseamnă cu semințe. Rodia este un fruct cunoscut din aproximativ 3000 î.Hr., cu proprietăți atât culinare dar și medicinale – este asociată cu sănătatea, fertilitatea și renașterea și a jucat un rol important în cultura și bucătăria din Orientul Mijlociu. Antioxidanții prezenți în rodie pot ajuta la prevenirea aterosclerozei și a bolilor de inimă. Sucul de rodie sau bobițele de rodie mâncate ca atare aduc beneficii sănătății, prin menținerea tensiunii arteriale la cote normale, luptă împotriva cancerului de prostată, a osteoartritei și a hemoroizilor. Sucul de rodie scade colesterolul și îmbunătățește circulația sângelui.
Ce spun studiile despre rodii
S-a observat că sucul de rodii previne formarea plăcilor oxidate de colesterol rău (LDL) care conduce la artrite. Mai mult, reduce cu 30% formarea acestui tip de plăci în cazuri de ateroscleroză (un studiu american pe 19 pacienți).
Studiile al caror rezultat a fost publicat în “Harvard Health Publications” sugerează că extractul de rodie inhibă în mod semnificativ creșterea tumorilor de prostată. Într-un alt studiu publicat în 2005 în “The American Journal of Cardiology” cercetătorii au descoperit că sucul de rodie consumat timp de trei luni a scăzut stresul indus de ischemie la pacienții cu boala coronariană – ceea ce înseamnă că a facilitat și imbunătățit alimentarea cu sânge a mușchiului inimii. Atunci când cumpărați suc de rodie, alegeți variantele cu 100% suc de rodie fără adaos de zahăr sau apa. Un alt studiu a implicat pacienți hipertensivi care au băut 250 ml suc de rodie timp de 14 zile a arătat că aceștia au prezentat o tensiune sistolica scăzuta și un risc de atac de cord scăzut cu 36%. Sucul de rodii ne ajută să luptam cu placa dentară, având proprietăți antibacteriene, după cum a arătat o cercetare publicată de “Journal of Herbal Pharmacotherapy”.
Numai semințele de rodie sunt comestibile și se găsesc în formă hexagonală în interiorul acestui fruct roșu mare. În medie, o rodie conține aproximativ 600 de semințe suculente, cunoscute sub numele de arile, care sunt încapsulate într-o membrană albă. Fructul de rodie are puține calorii, conține multe fibre, este bogat în vitamine și fitochimicale, care ajută la sănătatea inimii și prevenirea cancerului.
Rodia este bogată în vitamine și nutrienți
Rodia are puține calorii, mai exact 83 de calorii și 4 g de fibre alimentare la 100 g semințe. Semințele de rodie sunt bogate în fibre, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice și, mai mult decât atât, ajută la slăbire. Semințele de rodie conțin două vitamine esențiale, C și K. 100 de semințe crude de rodie oferă 10,2 mg de vitamina C sau 17% din valoarea zilnică recomandată și peste 16 mcg de vitamina K sau 20% din doza zilnică.
Vitamina C este de mare ajutor pentru buna funcționare a sistemului imunitar, vindecarea rănilor, pentru a avea gingii sănătoase și pentru producerea de colagen și elastină. Vitamina C îmbunătățește absorbția de fier – mineral esențial pentru transportul nutrienților în corp prin fluxul sanguin. Vitamina K este importantă pentru menținerea oaselor puternice și pentru o bună coagulare a sângelui. Fierul, esențial în producerea de celule roșii din sânge este, de asemenea, prezent în cantități generoase în sucul de rodie. Acidul folic este o vitamina B, care poate ajuta la prevenirea defectelor rare de tub neural la nou-născuți.

In urma analizelor efectuate la Universitatea din Hohenheim în anul 2006, s-a constatat că puterea antioxidativa a extractului de rodie al firmei Schoenenberger Germania este de 25 de ori mai mare decat vinul rosu biologic si respectiv de 40 de ori mai mare comparativ cu ceaiul verde.
Semințele de rodie, ca și alte fructe și legume, sunt bogate în fitochimicale, substanțe care aduc mari beneficii sănătății. Grupul de fitochimicale din semințele de rodie este numit polifenoli. Rodiile conțin polifenoli precum taninuri, quercetina și antocianine – care aduc beneficii anti-cancer și protejează sănătatea inimii. Antocianinele din rodie au proprietăți anti-inflamatoare, antivirale și antimicrobiene. În studiile de laborator s-a demonstrat că rodiile sunt eficiente în distrugerea mai multor tipuri de bacterii care afectează sănătatea umană.
Rodia în cosmetice anti-rid și anti-aging