Beneficii aduse de cafeaua din cicoare

Cicoarea (Cichorium intybus var. sativum) este folosită în principal ca înlocuitor de cafea fără cofeină. Cafeaua din cicoare a fost folosită în Europa dar și în România în timpul marilor crize economice când nu era disponibilă cafeaua autentică, însă proprietățile benefice ale cicoarei fac ca aceasta să fie folosită și astăzi de către adepții unui trai sănătos.

Cicoare, cafea cu beneficii pentru sănătate. Proprietăți nutritive cicoare, cafea fără cofeină.
Cicoare, cafea cu beneficii pentru sănătate. Proprietăți nutritive cicoare, cafea fără cofeină.

Prin procesul de coacere, cicoarea capătă un gust asemănător cafelei, chiar mai bogat și mai plin. De fapt, daca știți gustul siropului de la crema de zahăr caramelizat, cam așa este și gustul cafelei de cicoare. Cei care doresc să beneficieze de proprietățile cafelei de cicoare dar doresc sa simtă și gustul de cafea autentică pot combina: la o ceașcă punem 1 linguriță cafea de cicoare și 1 linguriță cafea decofeinizată prin metode naturale sau chiar cu cofeină. Modul de preparare al cafelei de cicoare este identic cu cel al cafelei autentice. Și cafeaua din cicoare face spumă iar dvs puteți adăuga lapte, frișcă sau condimente (scorțișoara, ghimbir, cardamom, etc) după gust. Cicoarea se poate consuma și rece sau sub formă de frappe, cu înghețată și frișcă sau se poate adăuga la compoziția prăjiturilor și a altor deserturi.

SUPER SLIM MIX este un produs 100% natural si organic ce conține: proteine de canepa, chlorella, spirulina. Alege și cura DETOX de la DIET FOOD.
SUPER SLIM MIX este un produs 100% natural si organic ce conține: proteine de canepa, chlorella, spirulina. Alege și cura DETOX de la DIET FOOD. www.ProDietaMagazin.ro cu livrare rapidă și transport gratuit în funcție de comandă.

Cicoarea este o planta erbacee lemnoasă care aduce multe beneficii pentru sănătate, printre acestea enumerându-se capacitatea de a preveni arsurile la stomac și problemele digestive sau de a reduce durerile de artrită. În plus, cicoarea este utilă pentru detoxifierea ficatului și a vezicii biliare, pentru prevenirea infecțiilor bacteriene, stimulează sistemul imunitar și reduce posibilitatea de a dezvolta boli de inimă. Planta este de ajutor pentru oricine ține dietă, căci cicoarea ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul.

În ceea ce privește valoarea nutritivă, cicoarea este o importantă sursă de vitamine și minerale, printre care zinc, magneziu, mangan, calciu, acid folic, fier, potasiu și vitaminele A, B6, C, E și K.

Scurt istoric

Cicoarea a fost folosită de sute de ani ca remediu naturist pentru multe boli și continuă să-și dovedească proprietățile curative și astăzi. Rădăcina de cicoare era utilizată din cele mai vechi timpuri pentru a trata probleme hepatice. Romanii antici foloseau planta pentru a ajuta la curățarea sângelui. Și egiptenii consumau rădăcina de cicoare în cantități mari pentru a ajuta la purificarea ficatului și a sângelui. Cicoarea este foarte populară în vremurile noastre ca înlocuitor fără cofeina al cafelei. Studiile moderne au arătat că, într-adevăr, rădăcina de cicoare crește fluxul de bilă, care susține digestia. Bila ajută la descompunerea grăsimilor iar rădăcina de cicoare poate ajuta la sănătatea vezicii biliare.

Slăbim cu cafeaua din cicoare

Inulina din cafeaua de cicoare este o formă de fibră alimentară naturală care ajută la slăbire și la menținerea unei greutăți optime. Cafeaua din cicoare taie senzația de foame căci afectează ușor grelina, un hormon care face legătura cu centrul foamei. Prin reducerea acestui hormon numit grelină, cicoarea poate reduce șansele de supraalimentare și ne poate da senzația de sațietate. În plus, fibrele din cicoare ajută tranzitul intestinal și secreția de sucuri gastrice. Practic, asta înseamnă că digestia ca un întreg este îmbunătățită, iar constipația este redusă.

Inulina – fibre solubile cu efect benefic

O alimentație bogată în fibre alimentare solubile este asociată cu reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale, îmbunătățirea funcției gastro-intestinale și o serie de alte beneficii digestive. Rădăcina de cicoare conține o fibră solubilă cunoscută sub numele de inulină. Aceasta fibră este un puternic probiotic ce protejează împotriva acumulării de colesterol și oferă multe alte beneficii metabolice, cum ar fi absorbția de fier. Multe plante conțin inulină, dar rădăcina de cicoare are cea mai mare concentrație. Cicoarea conține circa 20% inulină – un polizaharid care nu crește prea mult glicemia, fiind de aceea recomandat diabeticilor și tuturor celor care doresc să slăbească. Inulina are foarte puține calorii (spre deosebire de zahăr sau alți carbohidrați) și efecte prebiotice. Inulina din cicoare aduce mai multe beneficii pentru sănătate, crește absorbția calciului și a magneziului și conduce la creșterea bacteriilor bune din intestine (prebiotice) ceea ce înseamnă că ajută la sănătatea colonului. Studiile in vitro au arătat că inulina stimulează creșterea selectivă a Bifidobacteria și Lactobacilli (care sunt bacterii sănătoase).

Cafea BIO decofeinizată prin metode naturale (fără solvenți chimici).  Cafea autentică Solomoni Italia din culturi organice.
Cafeaua BIO este decofeinizată prin metode naturale cu vapori de apă, fără solvenți chimici. Cafea autentică Solomoni Italia provine din culturi organice din zone montane înalte. Nu vrei să renunți la cafea? Alege varianta NATURALĂ de cafea măcinată decofeinizată pentru moka, filtru și ibric.
>> Vezi preț, detalii, mod de livrare rapidă <<

Cicoarea ne protejează inima

Cercetările legate de inulină au arătat că aceasta poate reduce cantitatea de colesterol și trigliceride. Mai precis, inulina poate reduce numărul de particule de lipoproteine cu densitate scăzută prin reducerea activității enzimatice lipogenice. Inulina poate reduce, așadar, nivelul de colesterol “rău” din organism. Acest colesterol LDL este una dintre cauzele principale ale apariției unor probleme de sănătate precum ateroscleroza si hipertensiunea arteriala, deoarece blochează oarecum fluxul de sânge și se așează pe artere și vene. Colesterolul si trigliceridele mari sunt acuzate de medici ca fiind potențiale cauze pentru atacuri de inima și accidente vasculare cerebrale. Mai multe informații despre inulină puteți citi aici – în articolul dedicat din site-ul nostru.

Cicoarea protejează ficatul

Potrivit unui studiu publicat în luna septembrie 2010 în ” Food and Chemical Toxicology “, consumul de cicoare poate oferi protecție pentru ficat. Beneficiile de protecție asupra ficatului aduse de cicoare sunt parțial atribuite proprietăților antioxidante, de inhibare a radicalilor liberi.

Tratament naturist pentru artrită

Cicoarea a fost utilizata în mod tradițional ca tratament naturist pentru artrită, iar studiile au arătat că cicoarea are proprietăți anti-inflamatorii semnificative, motiv pentru care este în continuare studiată pentru capacitatea de a reduce durerea asociată cu osteoartrita. Într-un studiu din 2010, 70% dintre subiecții care au primit tratament cu cicoare au raportat o îmbunătățire sensibilă a durerii cauzate de osteoartrită. Cafeaua din cicoare poate fi utilizată prin urmare în general ca agent antiinflamator pentru dureri musculare și dureri articulare.

Proprietăți antioxidante

Efectele antioxidante ale cafelei de cicoare pot preveni probleme de sănătate precum tromboza și inflamațiile, potrivit unui studiu din luna mai 2011 publicat în ” Phytotherapy Research”. Participanții care au băut 300 de mililitri de cafea de cicoare pe zi și-au redus vâscozitatea sângelui și a plasmei după numai o săptămână, beneficii pe care cercetătorii le atribuie conținutului fenolic al băuturii. Acești antioxidanți fenolici luptă de asemenea împotriva radicalilor liberi din organism, protejează organele și sistemele majore de stres oxidativ.

Proprietăți antimicrobiene

Potrivit revistei ” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” 2013, acidul chicoric găsit în cafeaua de cicoare protejează organismul împotriva bacteriilor găsite în jurul dinților ceea ce indică proprietăți antimicrobiene. Același studiu a constatat că extractul de rădăcină de cicoare are proprietăți antifungice.

Cicoarea stimulează sistemul imunitar

Cafeaua din cicoare este preferată de persoanele care doresc un metabolism activ, tranzit intestinal eficient și energie. Băutură sănătoasă produsă din rădăcini de cicoare BIO prăjite. Nu are cofeină, iar gustul este delicios.
Cafeaua din cicoare este preferată de persoanele care doresc un metabolism activ, tranzit intestinal eficient și energie. Băutură sănătoasă produsă din rădăcini de cicoare BIO prăjite. Nu are cofeină, iar gustul este delicios. Mai multe sortimente de cafea sunt disponibile în site www.proDietaBio.ro cu livrare prin curier rapid (transportul este numai 10 lei sau Gratuit în funcție de valoare coș).

Cicoarea are o serie de calități utile care ajută sistemul imunitar. Cum spuneam, cicoarea are efecte antibacteriene care lucrează pe o serie de tulpini de bacterii periculoase. În plus, sistemul imunitar este ajutat datorită beneficiilor compușilor polifenolici. Există, de asemenea, fitochimicale în cicoare care acționează ca antioxidanți, neutralizând mai departe radicalii liberi din fluxul sanguin, ceea ce reduce șansele de a dezvolta o serie de boli, inclusiv gripă, boli digestive sau cardio-vasculare.

Pentru a continua beneficiile cafelei din cicoare, o puteți îndulci cu stevia cu inulina. Stevia este un îndulcitor din planta cu același nume, 100% naturală și fără calorii, motiv pentru care este recomandată și diabeticilor sau persoanelor care țin dietă ori nu vor să consume zahăr.

1 comentariu

Scrie un raspuns: