Aronia, studii privind beneficiile pentru sănătate

Studiile au dovedit că aronia (Chokeberry, Aronia melanocarpa L.) are un impact pozitiv semnificativ benefic asupra corpului uman, ajutând în combaterea bolilor de tip cardiovascular, în lupta cu cancerul de colon, având efecte pozitive privind insulina (diabet) și sistemul imunitar.

Aronia sunt fructe cu beneficii pentru sănătate dovedite prin studii.
Aronia sunt fructe cu beneficii pentru sănătate dovedite prin studii. Vezi și importanța specială acordată studiilor privind tratamentul cancerului de colon.

Mai mult, sucul de fructe de aronia s-a dovedit benefic ca tratament pentru bolile hepatice, reducerea simptomelor asociate cu bolile de stomac sau reducerea tensiunii arteriale.

Aronia este un tip de arbust cu fructe închise la culoare, bogate în substanțe nutritive, valoroase pentru sănătate. În limba engleză, aronia se numesc chokeberry, datorită gustului intens, ce lasă un efect ușor acru și astringent în gură. Fructele de aronia sunt considerate a fi alimente funcționale care conțin cantități mari de antocianine, fenoli, antioxidanți, vitamine și minerale.

Ce este așa de special la fructele de aronia? Antocianinele!

Antocianinele sunt pigmenți care dau fructelor nuanța distinctivă de roșu și purpuriu și care au proprietăți antivirale și anti-canceroase. Legăturile conjugate din structurile lor, care absorb lumina la aproximativ 500 nm, reprezintă baza culorilor roșu, albastru și violet a fructelor și legumelor, precum și frunzelor de toamnă ale copacilor. Studiile epidemiologice sugerează că tocmai consumul de antocianine scade riscul bolilor cardiovasculare, diabetului, artritei și cancerului.

Antocianine, ce sunt? Care este structura chimică a antocianinelor.
Antocianine, ce sunt? Care este structura chimică a antocianinelor.

Extractele bogate în antocianine din fructe și legume au prezentat activitate anti-proliferativă spre mai multe tipuri de celule canceroase in vitro. Proliferarea celulelor a fost inhibată de capacitatea antocianinelor de a bloca diferite etape ale ciclului celular prin efecte asupra proteinelor de regulator al ciclului celular (de exemplu, p53, p21, p27, ciclina D1, ciclină A etc.). Interesant, mai multe investigații au comparat efectele antiproliferative ale antocianinelor asupra celulelor normale față de celulele canceroase și au descoperit că ele inhibă selectiv creșterea celulelor canceroase cu un efect relativ redus sau fără efect asupra creșterii celulelor normale. Studiul https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2582525

Compușii organici din aronia sunt bine reprezentați în studii și cercetări. Un articol din 2015 din Food Technology & Biotechnology https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5068402 susține că aronia are cea mai mare cantitate de polifenoli. În acest studiu este în primul rând menționată compania Aronia Original Naturprodukte GmbH Germany. Produsele acestei companii, inclusiv suc de aronia la cutie de 3 litri sunt direct importate în România prin magazinul proDietaBio.ro

De ce ar trebui să ținem o cură de suc de aronia?

Sucul ARONIA Original Germania în cutie bag-in-box este disponibil la cel mai bun preț în magazin cu livrare rapidă proDietaMagazin.ro Timiș.
Sucul ARONIA Original Germania în cutieSucul ARONIA Original Germania în cutie bag-in-box este disponibil la cel mai bun preț în magazin cu livrare rapidă proDietaBio.ro bag-in-box este disponibil la cel mai bun preț în magazin cu livrare rapidă proDietaBio.ro Timiș.

Efectele citotoxice asupra carcinomului colului uterin, a melanomului, a colonului și a liniilor celulare leucemice cronice mielogene au fost corelate cu constituenții fenolici, în timp ce antocianii extrași din sucurile de aronia oferă efecte pozitive împotriva cancerului de colon. Datorită acestor activități biologice, fructele de aronia sunt considerate ca fiind alimente funcționale.

Beneficii majore pentru sănătate aduse de sucul de fructe de aronia:

  • FICAT SĂNĂTOS. Cercetătorii au descoperit că sucul de aronia reduce severitatea și simptomele afecțiunilor hepatice.
  • EFECTE ANTI-CANCER. Studiile arată că sucul de fructe de aronia ajută la distrugerea celulelor canceroase.
  • EFECTE ANTI-DIABET. În 2015 s-a descoperit că aronia a ajutat sistemul imunitar al cobailor care sufereau de diabet. În 2016, s-a descoperit că nivelul de glucoză și obezitatea au fost reduse, respectiv scăzute prin consumul de suc de aronia.
  • PROTEJEAZĂ VASELE DE SÂNGE și în special capilarele fine. Consumul de aronia poate proteja împotriva bolilor arteriale coronariene. Sucul de fructe de aronia ajută la dilatarea țesuturilor, ceea ce îmbunătățeste circulația sangvină. Acest lucru este esențial pentru sănătate, deoarece o mare parte din bolile cardiovasculare sunt rezultatul îngroșării vaselor de sânge, ceea ce reduce abilitatea acestora de a se dilata. Și persoanele care suferă de hipertensiune arterial pot beneficia de consumul de suc de aronia.
Cultură de Aronia în Germania.
Cultură de Aronia în Germania. Produsele originale din Aronia, respectiv suc inclusiv cutia de 3L , ceai, dulceață sau fructe deshidratate sunt disponibile și în România prin magazinul proDietaBio.ro cu livrare rapidă.

În comparație cu alte fructe de pădure, boabele de Aronia conțin extraordinar de multe glicozide cianidine. * Pe baza unui studiu al International Journal of Environmental Research and Public Health publicat în 2017 de NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5451989 – Centrul Național pentru Biotehnologia Informației promovează știința și sănătatea oferind acces la informații biomedicale și genomice.

INFORMAȚII NUTRIȚIONALE, vitamin și minerale conținute de fructele de aronia

Conținutul de nutrienți al aronia poate varia în funcție de unde a fost crescută. Fructele de aronia care provin din culturi certificate ecologic sunt mult mai bogate în nutrienți, decât cele non-bio. Dacă aveți posibilitatea, alegeți fructe și sucuri de aronia BIO.
Boabele de aronia sunt bogate în polifenoli, cum ar fi antocianine, cu un conținut de 1480 mg la 100g, care este cea mai mare valoare măsurată în plante până în această zi.
În medie, conținutul vitaminelor și mineralelor din aronia este:
VITAMINE
Vitamina C: 137-270 mg / kg (miligrame / kilogram)
Acid folic: 200 μg/kg (micrograme / kilogram)
Vitamina B-1: 180 μg/kg
Vitamina B-2: 200 μg/kg
Vitamina B-6: 280 μg/kg
Niacină: 3000 μg/kg
Acid pantotenic: 2790 μg/kg
Tacopherol: 17.1 mg/kg
Vitamina K: 242 μg/kg
MINERALE
Sodiu: 26 mg/kg
Potasiu: 2180 mg/kg
Calciu: 322 mg/kg
Magneziu: 162 mg/kg
Fier: 9.3 mg/kg
Zinc: 1.47 mg/kg
*Cantitățile sunt măsurate pe boabele proaspete.

Cura de 10 zile pentru slăbire cu aronia și oțet de mere. Sucul de aronia GranoVita Welldrink este în magazin www.proDietaBio.ro
Cura de 10 zile pentru slăbire cu aronia și oțet de mere este la modă în țările occidentale și nordice. De aceea, compania Heirler Austria aduce această combinație eficientă și bună la gust pentru a urma mai ușor o dietă hipocalorică. Sucul de aronia este recunoscut ca fiind eficient pentru slăbire, tonifiere și bunăstare. Sucul de aronia GranoVita Welldrink este o compoziție gustoasă de suc natural din fructe de aronia, oțet din cidru de mere și miere de albine. Produsul este disponibil și în România în magazin proDietaBio.ro

Creșterea consumului de fructe și legume este recomandată în ghidurile dietetice din întreaga lume. Dintre diversele specii de fructe, fructele de pădure au atras o atenție deosebită cercetătorilor pentru că au o mare bioactivitate. În plus față de componentele nutritive standard (vitamine, minerale, zaharuri, acizi organici, fibre dietetice și grăsimi nesaturate), aronia și fructele de pădure o sursă excelentă de diferite clase de fitochimice, cum ar fi flavonoidele (antocianine și flavonoide), taninurile (proantocianidine, ellagitanine și galotanine), stilbenoizi (de exemplu, resveratrol), acizi fenolici (derivați ai acidului hidroxibenzoic și ai acidului hidroxicinamic) și lignani.

Cutia de 3 Litri de suc de Aronia din culturi certificat Aronia Germania.
Cutia de 3 Litri de suc de Aronia din culturi certificat Aronia Germania. Sticle brune de 350 ml sau 700 ml suc de Aronia, ceai, gem, dulceață, batoane. Vânzare directă în România din magazin naturist proDietaBio.ro cu livrare în 1-3 zile lucrătoare. Cost transport, numai 10 lei.

Mod de administrare suc de aronia. Este recomandat ca sucul de aronia sa fie consumat cu aproximativ 30 de minute înainte de masă. Se recomandă consumarea unei cantități de 50 ml de trei ori zilnic, pe o perioadă de o lună pentru persoanele sănătoase și o cantitate mai mare pentru persoanele cu afecțiuni preexistente.

Fructele de aronia în special au un conținut foarte ridicat de polifenoli, și anume acizi fenolici, proantocianidine, antociani, flavonoli și flavanone. Într-un studiu în care au fost analizate 143 de probe diferite de plante pentru polifenoli, cel mai mare conținut al acestor compuși a fost găsit în fructele de aronia. Conținutul și compoziția ridicată a constituenților fenolici ai Aronia melanocarpa par să fie responsabili pentru o gamă largă de potențiale efecte medicinale și terapeutice ale fructului. Aronia au una dintre cele mai mari activități antioxidante in vitro dintre toate fructele.

Studii și dovezi privind cancerul de colon și polifenolii din sucul de aronia

Extrasul bogat în antocianină din Aronia meloncarpa induce un blocaj în ciclul celulelor canceroase din colon, dar nu și în celulele normale ale colonului. Acest studiu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14690795 este citat de oamenii de știință din întreaga lume și, de aceea, sucul de aronia este recomandat pentru prevenirea și tratamentul cancerului de colon.
Extractele bogate în extochiantină, antioxidanții puternici și agenții de colorare alimentari disponibili în comerț din aronia au fost raportați ca inhibitori de creștere a diferitelor linii de celule canceroase. A fost investigat efectul extrasului bogat în antocianină semipurificată din fructele Aronia meloncarpa, pe liniile celulare de colon și colon de colon. O expunere de 24 de ore la 50 mg antocianină monomerică / ml de extract de aronia a determinat inhibarea creșterii cu 60% a celulelor canceroase de colon HT-29 umane. Celulele tratate au prezentat un blocaj la fazele G1 / G0 și G2 / M ale ciclului celular. Întreruperea ciclului celular a coincis cu o expresie crescută a genelor p21WAF1 și p27KIP1 și a scăzut expresia genelor ciclină A și B. Expunerea prelungită la extract nu a determinat o modificare ulterioară a numărului de celule, indicând o inhibare citostatică a creșterii celulare. Celulele de colon normale NCM460 au demonstrat inhibarea creșterii <10% la cea mai mare concentrație de extract de 50 mg / ml. O scădere de 35% a expresiei genei ciclooxigenazei-2 a fost observată în 24 de ore de expunere a celulelor HT-29, dar nu s-a tradus în niveluri scăzute de proteine sau activitate proteică. Aceste rezultate susțin necesitatea cercetărilor în continuare pentru a identifica componentele specifice din acest extract care suprimă creșterea celulelor canceroase și genele afectate de acești compuși naturali.

Suc, fructe, dulceață, ceaiuri de aronia în magazinul online proDietaBio.ro. Produse Aronia-Original BIO Germania.
Suc, fructe, dulceață, ceaiuri de aronia în magazinul online proDietaBio.ro. Produse Aronia-Original BIO Germania.

Scrie un raspuns: